Tekil Mesaj gösterimi
Eski 08.04.12, 22:48   #10
SerseriGezgin
Cehennem Yolcusu

SerseriGezgin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2011
Yaş: 33
Konular: 1431
Mesajlar: 7,330
Ettiği Teşekkür: 29586
Aldığı Teşekkür: 32441
Rep Derecesi : SerseriGezgin şöhret ötesinde bir itibarı vardırSerseriGezgin şöhret ötesinde bir itibarı vardırSerseriGezgin şöhret ötesinde bir itibarı vardırSerseriGezgin şöhret ötesinde bir itibarı vardırSerseriGezgin şöhret ötesinde bir itibarı vardırSerseriGezgin şöhret ötesinde bir itibarı vardırSerseriGezgin şöhret ötesinde bir itibarı vardırSerseriGezgin şöhret ötesinde bir itibarı vardırSerseriGezgin şöhret ötesinde bir itibarı vardırSerseriGezgin şöhret ötesinde bir itibarı vardırSerseriGezgin şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Ruhsuz
Standart Cevap: Meğer Ekmek Zayıflatıyormuş

Hazır köy ekmeğinden bahsetmişken...

Alıntı:
efendim bu köy ekmeği cisminin, ilginçtir bakınız, bizim köydeki ismi, ekmektir. sizin ekmek dediklerinize de bizim köylüler -pazar ekmeği- derler. köyde yetişmiş arkadaşlar bileceklerdir ki, köy yerinde de pazar ekmeği makbul bir yiyecektir.

adına köy ekmeği denen ekmek türünün de, bölgeye, yöreye, hatta köye göre değişiklik gösterebileceğini de bilmek, olgunlukla kabullenmek gerek. yani ki köy ekmeğinin tek bir tarifi olabilemez, yapıldığı yerde yoğun olarak yetişen ürünlere göre içindeki malzeme değişebilir, farklı nedenlerle pişirildiği fırının biçimi değişebilir, tamamen zevkten kaynaklanabilecek tercihler nedeniyle biçimi değişebilir ve fakat yine de köy ekmeğinden genellikle kasıt, büyük, yuvarlak, esmer renkli, kalın kabuklu, doygun ve kolay bayatlamayan ekmektir.

don kişot'un, bilmiyorum hangi versiyonuydu, filmini tv'de izlerken, bir yerinde dikkatimi çekmişti, uşağı heybenin içinden bir ekmek çıkarmıştı, bizim köyde yapılan ekmeğin birebir aynısıydı, şaşırmıştım. belki de bahsetmiş olduğumuz türden ekmek, bir türk icadı değil, akdeniz mirasıdır, kimbilir?

efendim bu ekmeği yapmak için kepekli un veya patates filan şart değildir. köylü, ya kendisi ekin ekmiştir tarlasına, buğdayını -kaldıysa- taş değirmende öğüttürmüştür o unu kullanır, yoksa köy bakkalına gelen en ucuz unu kullanır. bakkala gelen un da kalitesine göre, sarı un ve beyaz un olmak üzere iki ana kategoride değerlendirilir ki, sarı un daha kepekli bir çeşit olup ucuzdur, en fazla satılandır, köyde bakkallık yaptım ordan biliyorum.

köylerdeki değirmenler için ayrı bir parantez açmak gerek. benim büyük dedemin değirmeni varmış, bakır çayının kenarında. büyük çarkı suyla dönen bir değirmenmiş, kalıntılarının bulunduğu bölgenin ismini vermiştir aynı zamanda, değirmenyanı. ben dedemin değirmenini görmedim ama üst komşumuzun -üst kavramını da açmak gerekecek şimdi, apartmandaki gibi üst değil efendim, her bir ev zaten bir dönümlük bir arazi üzerine yerleşmiş birer müştemilat- değirmeni vardı. elektrikle çalışan bir taş değirmen. ekinlerin içine bırakıldığı bir deliği, unların çıktığı bir haznesi vardı, çocukların seyretmesi yasak da olsa, izlemişliğim vardır. tabii ki türkiye hızla sanayileşti ve bu türden küçük işletmeler de battı, kayboldu.

un bir şekilde hallolduktan sonra, ekmek hamurunun yoğurulması gerekir. hamur, naylon leğenler içinde -eskiden bunların da tahtaları vardı, tekne denirdi, gördüm sanki ben- evin hanımı tarafından elle yoğrulur belli bir kıvama gelince ekmek şekli verilir ve kabarmak üzere menete bırakılır. unun içine, tuz su ve maya konur.

ekmekler kabarmayı beklerken fırın yakılır. fırın dediğimiz, yerden yaklaşık 70-80 cm yükseklikte bir zemin üzerine tuğla ve çamurla örülmüş, tepesinde deliği, ön tarafında kapısı olan kubbe şeklindeki yapıdır. hala var mıdır bilmiyorum, eskiden ustaları vardı bunun, herkes öreme zira o kubbeyi, çöküverir. neyse, zeytin odunu makbuldür bu aşamada, fırının içinde yakılır, odunlar köz haline gelince ön tarafa, kapının oraya çekilir, ekmekler de fırının içine "atılır". ekmekler iyice yerleşince fırının ağzı tenekelerle kapatılır, közler de tenekelerin iç tarafında bırakılır.

pişer o ekmekler içeride, kürekle alınır. sıcakken başka bir lezzeti, soğuduğunda başka bir lezzeti, kızartıldığında bambaşka bir lezzeti vardır o ekmeğin. bayatlamaz, ancak kurur veya küflenir. böyle bir nimettir.
Ekşiden çalıntıdır.. böyle bir ekmektir işte..
SerseriGezgin Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz SerseriGezgin'in Mesajına Teşekkür Etti.