Tekil Mesaj gösterimi
Eski 16.12.12, 20:30   #32
Basakca
Yönetici

Basakca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Aug 2009
Konular: 2209
Mesajlar: 12,382
Ettiği Teşekkür: 83930
Aldığı Teşekkür: 79516
Rep Derecesi : Basakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Ruhsuz
Standart Cevap: Hoş Tatlar, Acılar ve Kokular | Baharat | Baharat Serisi 7





Nane


Mentha sp.



Nane de ballıbabagiller (Labiatae) ailesinden; kurutulmuş yaprakları baharat olarak kullanılır. Nane, 1 metreye kadar boylanabilen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Gövdesi yeşil renkli ve dört köşeli olup yükselici tiptedir. Nane yaprakları çok farklı formlara sahip olabilir. Genel olarak üçgenimsi ya da ince uzun şekillidir. Koyu yeşil renkli ve uzun saplı nane yapraklarının kenarları dişlidir. Uç kısmı sivri olan bu yapraklar az da olsa tüylüdür. Nane çiçekleri mavimsi mor veya beyazdır. Çiçekler dalların uçlarında bir arada bulunur. Nane tohumları çok küçüktür ve verimi yüksek değildir. Bu nedenle genellikle rizomlarıyla çoğaltılır.




Mentha sp.



Nane yaprakları, keskin kokulu ve acı lezzetlidir. Acısının tadı çabuk geçer. Anavatanının Avrupa kıtası olduğu düşünülen nanenin birkaç türü baharat olarak kullanılır. Bunların en önemlileri Mentha spicata ve M. piperita türleridir. Bu türlerin taze ya da kurutulmuş yaprakları salatalarda, çorbalarda ve yemeklerde kullanılır. Bunun dışında nane uzun yıllardan beri kullanılan tıbbi bir bitkidir.






Fesleğen

Ocimum basilicum
Fotoğrf: U. Kaçar



Ballıbabagiller (Labiatae) ailesindendir fesleğen. Kurutulmuş yaprakları baharat olarak kullanılır. Bu bitki, 50 santimetreye kadar boylanabilen, tek yıllık, otsu bir bitkidir. Fesleğenin günümüzde birçok varyetesi vardır. Bu nedenle farklı yaprak tiplerine sahiptir. Ancak genel olarak Türkiye’de yetiştirilen fesleğenlerin yaprakları küçüktür ve ucu sivri bir elipse benzer. Genellikle yeşil renkli olan yapraklar bazı varyetelerinde kırmızıdır. Fesleğen çiçekleri de iki dudaklı olup renkleri genellikle beyaz, bazen de pembedir. Küçük olan çiçekler dalların uçlarında yer alır.




Ocimum basilicum
Fotoğraf: Dremstime



Anavatanı Hindistan olan fesleğen tüm Akdeniz ülkelerinde yetiştirilir. Keskin kokulu bir bitki olan fesleğende uçucu yağ bulunur. Güzel kokusu nedeniyle süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Fesleğen daha çok taze olarak kullanılır. Özellikle İtalyan mutfağında önemli bir rol oynayan fesleğen, Türkiye’de taze olarak pek fazla tercih edilmez. Kurutulmuş fesleğen bazı bölgelerde nane yerine kullanılır. Kuru fesleğen yalnız kullanıldığı gibi diğer baharatlarla da karıştırılabilir.





Basakca isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.