Tekil Mesaj gösterimi
Eski 16.12.12, 21:46   #34
Basakca
Yönetici

Basakca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Aug 2009
Konular: 2209
Mesajlar: 12,382
Ettiği Teşekkür: 83930
Aldığı Teşekkür: 79524
Rep Derecesi : Basakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Ruhsuz
Standart Cevap: Hoş Tatlar, Acılar ve Kokular | Baharat | Baharat Serisi 7





Soğan

Allium cepa
Fotoğraf: C. Durmuşkahya



Zambakgiller (Liliaceae) ailesinden olan soğan hem sebze, hem de baharat olarak kullanılan bir bitkidir. Çok yıllık otsu bir bitki olan soğan 50-60 santimetre kadar büyüyebilir. Bu bitkinin toprakaltında kalan yaprakları etlenerek soğan adı verilen kısmı oluşturur. Bu organın görevi, bahar geldiğinde bitkinin hızla büyümesini sağlamak ve kış aylarında soğuktan korunarak yaşamına devam etmektir. Soğan Tunç Devri'nden beri kullanılan bir bitkidir.




Allium cepa
Fotoğraf: Dreamstime



Anavatanı Asya olan soğan bitkisi günümüzde tüm dünyada tanınan ve kullanılan bir bitkidir. Antik çağlarda Mısır’da en çok tercih edilen bitkilerden biriydi. Soğan hem taze, hem de kuru olarak kullanılabilir. Soğan içerdiği kükürtlü bileşikler nedeniyle oldukça kötü kokan bir bitkidir. Ancak bu özelliğinden dolayı kuvvetli bir antiseptiktir. Eski Mısır’da piramitlerin yapımı sırasında işçilere, bulaşıcı hastalıklardan korunmaları için her gün soğan yedirilirdi. Tıbbi olarak da kullanılan soğan daha çok sebze olarak nitelendirilir; ama gerçekte önemli bir çeşni bitkisidir. Hem sebze, hem et yemeklerine lezzet vermek için kullanılan soğan, salataların da vazgeçilmez parçalarından biridir.






Sarımsak

Fotoğraf: C. Durmuşkahya



Zambakgiller (Liliaceae) ailesindendir sarmısak. Dünya genelinde en fazla kullanılan baharatlardan biridir. Çok yıllık otsu bir bitkidir. Sarmısağın da soğan gibi toprakaltında kalan etlenmiş yaprakları “soğan” adı verilen bir yapıya dönüşür. Sarmısağın da baharat olarak kullanılan kısmı burasıdır. Sarmısak soğandan farklı olarak, tek başlı değildir. Yaygın olarak kullanılan sarmısakların soğan kısmında çok sayıda diş bulunur. Ancak doğadan toplanan yabani sarmısaklarda soğanda olduğu gibi tek bir baş bulunur.




Fotoğraf:Dreamstime



Anavatanı Asya olan sarmısak, bugün dünyanın hemen her yerinde kullanılmaktadır. Taze ya da kuru olarak kullanılabilen sarmısak soğana göre daha dayanıklı ve daha keskin kokuludur. Sarmısağın kokusu da içerisinde bulunan kükürtlü bileşiklerden kaynaklanır. Alisin adı verilen bileşik bunlardan en önemlisidir. Dünya üzerinde en fazla Çin ve Hindistan’da yetiştirilen sarmısak aynı zamanda tıbbi bir bitkidir. Bu nedenle de kullanımı fazladır. Yemeklerde, salatalarda, turşularda ve konservelerde, kötü kokusu nedeniyle diğer baharatlarla birlikte kullanılır.







Basakca isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.