Tekil Mesaj gösterimi
Eski 12.07.13, 23:46   #1
Dilaver
Moderator

Dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2012
Konular: 427
Mesajlar: 3,691
Ettiği Teşekkür: 18678
Aldığı Teşekkür: 20293
Rep Derecesi : Dilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardırDilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardırDilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardırDilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardırDilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardırDilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardırDilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardırDilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardırDilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardırDilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardırDilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Uykucu
Standart Aşçı Yamağı Dilaver Usta'dan Ağzınıza Layık Bir Tad | Su Böreği Tarifi

Forumda bu kadar maharetli, bu kadar bilgili, bu kadar damak zevki gelişmiş hanımlar ve beyler varken bir ''Su Böreği'' tarifi görememek beni üzdü açıkçası..

Belki zor bir börek olduğu için kimse cesaret edememiştir, diye düşündüm.. Ehh madem kimse cesaret edemiyor, ben yapıvereyim de forumdaşlar faydalansın gari











Efenim önce malzemeler:

  • 5 yumurta,
  • 6-7 su bardağı un,
  • 1 çay kaşığı tuz,
  • Yeteri kadar ılık su.


  • 200 gr tuzsuz beyaz peynir ya da lor,
  • Yarım demet maydanoz.



5 adet yumurtayı güzelce çırpıyoruz, genişçe bir kabın içinde un, tuz ve yeterli ılık su ile hamurumuzu yoğuruyoruz, klasik ifade ile kulak memesi kıvamı iyidir...

Yoğurup 6-7 parçaya böldüğümüz hamurumuzu biraz kenarda dinlendirelim, üzerini nemli bir bezle kapatmayı unutmayalım lütfennn ...

Bu arada iç harcımız için peynirimizi rendeliyoruz ( lor benim tercihimdir).. Maydanozu kıyıyoruz ve peynirle karıştırıp bir tabağa alıyoruz. Bu da bittikten sonra 3 lt suyu geniş bir tencerede kaynatalım. Hemen yan tarafına da başka bir tencere içinde 3-5 lt soğuk suyu hazırlayalım.

Dinlendirdiğimiz
parça hamurlarımızı ki bunları genelde ''beze'' olarak adlandırıyoruz, iki tanesini ayırıp diğerlerini yufka olarak açıyoruz..

Fırın tepsimizi hafif ısıttıktan sonra yağlayalım ve bir beze alıp tepsimizin altına elimizle bastırarak iyice yayalım.. Hafifçe sıvıyağ dökersek, çok az ama hamuru yaymamıza yardımcı olur.

Açtığımız yufkaları kaynar suyun içinde bir dakika kalacak şekilde kaynatıyoruz..Bir dakika sonunda, kevgir yardımı ile kaynar sudan aldığımız yufkalarımızı soğuk su dolu tencere içine koyup bir kaç saniye sonra çıkarıyoruz, bu şoklama işlemidir..

Soğuk sudan hemen çıkarttığımız yufkamızı tepsimize koyup güzelce düzelterek yayalım lütfen..

(Ben tercihen tepsi içine yaydığım bu şoklanmış yufkanın üzerine hafifçe tereyağı gezdiriyorum ve ceviz içi de ilave ediyorum, ağır gelmezse size uygunsa tavsiye ederim.)

Yaydığımız yufkanın üzerine peynir ya da lor ile hazırladığımız maydanozlu harcımızı da serpiştirelim...

Ardından tekrar bir yufkayı kaynatalım ve soğuk suyla şoklayıp, tepsiye alalım. Üzerini hafif yağladıktan sonra iç harcımızdan yine üzerine yayalım..

Bu şekilde yufkalar üst üste dizildikten sonra, başlarken kenara ayırdığımız bezeyi yufka olarak açıp en üste yayıyoruz... Üzerine yumurta sarısı sürüyoruz...

Önceden 170 dereceye ısıttığımız fırınımızın içine atıyoruz, üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz..

Afiyet olsuunn ...




__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
Dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
22 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.