Tekil Mesaj gösterimi
Eski 09.01.15, 14:59   #1
Canan
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 5429
Mesajlar: 24,465
Ettiği Teşekkür: 97404
Aldığı Teşekkür: 135826
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Kayısı Çekirdeğinden Kahve Üretildi


Kayısı Çekirdeğinden Kahve Üretildi

Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde yürütülen proje kapsamında, kayısı çekirdeğinden deneme amacıyla kahve üretildi. Kayısı çekirdekleri ezilip macun haline getirilerek elde edilen kahve, tiryakilere yeni bir alternatif sunuyor.


Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Abdullah Erdoğan, yaptığı açıklamada, 3 ay önce başladıkları proje kapsamında kayısı çekirdeğinden kahve ürettiklerini söyledi.

Kayısının, meyvesinden ağacına, çekirdeğinden sert kabuğuna kadar farklı kullanım alanları olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Kayısının bütün yan ürünlerinden yararlanmak için 'acaba kayısı çekirdeğini daha farklı nasıl değerlendirebiliriz?' diye düşünürken, kayısı çekirdeği kahvesi fikri ortaya çıktı. Projenin ön denemelerinde olumlu sonuçlar aldık" diye konuştu.



Kayısı çekirdeğinin besin yönünden değerli bir ürün olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Çekirdek doymamış yağ asitleri yönünden çok zengin. İnsan beslenmesinde büyük öneme sahip bütün vitaminleri, hemen hemen A, D, E ve K vitaminlerinin tamamını içeriyor. B vitamini yönünden de oldukça zengin. Yine cilt güzelliği ve bakımı konusunda kansere karşı koruyucu etkileri olduğunu biliyoruz ve beslenmede her yaştan insanın çok rahatlıkla kullanabileceği bir ürün."

Erdoğan, kayısı çekirdeğinin çerez dışında kahve olarak kullanılmasının yeni bir kullanım alanı oluşturacağını, çekirdeğin tüketimini de artıracağını söyledi.


"İÇİMİ, TADI, AROMASI ÇOK HOŞ"

Projenin henüz başlangıç aşamasında olduğunu anlatan Erdoğan, "Bunu geliştirmeyi düşünüyoruz. Kullanım imkanlarının, miktarlarının ayarlanması, besin içeriklerinin yeniden değerlendirilmesi, insan sağlığı açısından daha ne gibi özellikleri olduğunun araştırılması proje bittiğinde de tamamlanmış olacak. Böylece Malatya’mıza, yeni bir değer olarak kayısı çekirdeği kahvesini de kazandırmış olacağız" diye konuştu.

Kahveyi sadece Malatya'da veya Türkiye'de değil dış pazarda da değerlendirmeyi düşündüklerini dile getiren Erdoğan, "İçimi, tadı, aroması çok hoş. Yapımı çok kolay bir kahve... Malatya olarak nasıl ki kayısı ürünlerini dış pazarda çok rahat satabiliyorsak, kayısı çekirdeği kahvesini de satacağız. Bunu hedefliyoruz" dedi.




Projeyi bu yıl tamamlayarak kayısı çekirdeği kahvesini vatandaşların tüketimine sunmak istediklerini anlatan Erdoğan, misafirlerine ikram ettikleri kahvenin beğeniyle karşılandığını sözlerine ekledi.
__________________


Canan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.