Tekil Mesaj gösterimi
Eski 27.11.15, 19:07   #4
Gülümsün
Moderator

Gülümsün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2014
Konular: 1244
Mesajlar: 7,541
Ettiği Teşekkür: 46359
Aldığı Teşekkür: 28280
Rep Derecesi : Gülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Doktorlar Bulguru Öneriyor

Bulgurun Faydaları

Ham maddesi buğday olan bulgur pirinçten çok daha besleyici bir besin maddesidir. Anadolu’nun geleneksel yiyeceğidir. Hem ekonomik hem de oldukça yüksek karbonhidrat değerine sahiptir. Buğdayın besin öğelerinden olan çinko, kepek, krom ve magnezyum doğal olarak bulgurun içerisinde de yer almaktadır. Ayrıca bunlara ek olarak selenyum, fitatlar ile B12 haricinde ki tüm B vitaminleri bulgurda bulunmaktadır. Ayrıca lif açısından da oldukça zengindir. Folik asit içeriği sayesinde bebekler ile hamilelerin folik asit ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılayabilmektedir. Küflenme ve bozulmaya karşı da oldukça dayanıklıdır ve uzun süre güneş görmeyen yerde muhafaza edilmesi mümkündür.Yüksek karbonhidrat değeri nedeni ile enerji verici özelliğe sahiptir. Özellikle okul çağında ki çocukların vücut direncini korumaları ve enerjik olmaları açısından çok değerlidir. İçerisinde ki lif özelliği sayesinde kanda ki yağ oranını düşürür ve kötü kolesterolün kontrol altına alınmasına yardımcı olur. B1 vitamini sinir ve sindirim sistemi için en önemli vitaminlerden birisidir.


Bulgurun Sağlığa Faydaları

Bulgur B1 vitamini açısından zengin olup sindirim ve sinir sisteminin korunmasında ve çalışmasında yardımcı olmaktadır. Radyonu emmeyen özelliğe sahiptir. Bağırsakların çalışmalarını düzenleyerek kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca bağırsak kanseri ile savaşan en etkili besin maddelerinden birisidir. Hamileler ile gelişim çağında ki çocukların sık sık bulgur tüketmesi tavsiye edilmektedir. Bunun nedeni folik asit içermesi bu bunun da zeka gelişimi üzerinde ki olumlu etkileridir. Böbrek hastalarının bulguru kontrollü olarak tüketmesi gerekmektedir. İçeriğinde ki besin öğelerinden bazıları böbrek hastalarında böbrekleri yorucu etki yapabilmektedir. Bu nedenle ne sıklıkla tüketilmesi konusunda uzman hekime danışılması sağlık açısından önem arz etmektedir. Hemen hemen tüm hastalıkların çaresi doğa da doğal besin kaynaklarında bulunmaktadır. Ancak bu besin kaynaklarının ne şekilde ve nasıl tüketilebileceği konularında ise yan etkisi olmaması ve en verimli şekilde yararlanabilmek adına uzmanlara danışılması gerekmektedir. Ancak herhangi bir rahatsızlığı ya da alerjisi olmayanlarında tüketimlerin de aşırıya kaçmamaları faydalı olacaktır ki her şeyin fazlasının bir süre sonra sağlığı tehdit eder durumlara neden olabildiği bilinmektedir. Mide rahatsızlığı olanlarda ekşime, mide yanması gibi sorunlar ile karşılaşılmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle aralıklar ile tüketilmesi midenin çok yorulmaması adına yararlı olacaktır.


Bulgurun Sindirim ve Sinir Sistemine Faydaları:

B vitamini hem sinir sistemi hem de sindirim sistemi açısından büyük önem taşımaktadır ki bulgur B12 vitamini hariç tüm B vitaminlerini barındırmaktadır. Özellikle B1 vitamini sindirim sistemini güçlendirerek mideye yardımcı olmaktadır. Bağırsakların çalışmalarının daha düzenli olmasını sağlamakla beraber kanser olasılığının da önüne geçer. Bağırsak kanseri hastalarının düzenli olarak bulgur tüketmeleri tavsiye edilmektedir ki hastalıktan korunmada hem de hastalığın tedavi edilmesi sürecinde etkili olmaktadır.


Bulgurun Şeker Hastalığına Faydası:

Bulgur uzun süre tokluk hissi vermesi ve kana yavaş karışması nedeni ile kilo vermek isteyenler ile şeker hastaları tarafından sık sık tüketilmelidir. Sadece bulgur pilavı olarak değil kısır ya da salatalarda kullanılarak da tüketilebilir.

Konu için teşekkürler. Canan ellerine sağlık.
__________________
Gülümsün Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.