Tekil Mesaj gösterimi
Eski 30.11.15, 12:15   #1
Canan
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 5425
Mesajlar: 24,454
Ettiği Teşekkür: 97394
Aldığı Teşekkür: 135800
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Zeytinyağı Nasıl Saklanmalı?

Zeytinyağı nasıl saklanmalı?



Yemeklerimizin, salatalarımızın, kahvaltılarımızın kraliçesi zeytinyağı… Kalitesi kadar saklama şekli de önemli diyen İzmir Ekonomi Üniversitesi Mezunu ve Özem Zeytinyağları Kurucusu Mehmet Özgü Manisalı, ürünün bekledikçe bozulduğunu, sağlığa yararlı fenolik bileşenlerin kaybolduğunu vurguladı. Manisalı özellikle pet ambalajların sağlıklı olmadığına vurgu yapıyor.



PET ŞİŞE ZEYTİNYAĞININ FAYDASINI YOK EDİYOR

Zeytinyağının üretim, hasat yılı, dolum, son kullanma tarihi, coğrafi işareti, elde edildiği zeytin çeşidi bilgilerinin etiket üzerinde olması gerektiğini aktaran Manisalı, “Şeffaf cam şişelerde ve özellikle pet ambalajlı zeytinyağlarından uzak durmalıyız. Sızma zeytinyağının pet ambalajları birleştirici özellik taşıyan kimyasalları çözdüğü, bu kimyasalların sızma zeytinyağına geçtiği ve insan sağlığına zararlı olduğu ortaya çıktı. Ayrıca şeffaf cam şişelerden ışık geçerek sızma zeytinyağının içerisinde bulunan klorofili parçalayarak yağın bozulmasına sebep olur” dedi.

AMBALAJ KAĞIDI VE KAPAĞI DA ÖNEMLİ

Ürünlerin ambalaj kapağının mutlaka contalı ve vidalı olması gerektiğini, mantar kapaklı ambalajların alınmamasını öneren Manisalı, mantar kapaklı şişelerin hava aldığını, içerisine hava giren zeytinyağının oksidasyona uğrayarak bozulduğunu kaydetti. Ürünün rengine bakılıp karar verilmemesini, yağın renginin kaliteyi belirlemediğini ifade eden Manisalı, market raflarında güneş ışığı gören ürünlerin tercih edilmemesini önerdi.


ZEYTİNYAĞI NASIL SAKLANIR?

mehmet-özgü-manisalıZeytinyağının kısa sürede tüketilmeyecekse küçük ambalajların alınmasını tavsiye eden Manisalı, şunları söyledi:

“Fiyatı ucuz diye 5 litrelik ambalajları satın alınmamalı. Büyük ambalajları kullanırken rahat akması için tenekelere ikinci bir hava deliği açılmamalı. Zeytinyağı karanlık, serin ve rutubetsiz bir ortamda saklanmalı. Sızma zeytinyağı kokuları çok çabuk bünyesine alır ve hapseder. Saklama sıcaklığı da 18 ile 22 derece arasında olmalıdır. Son yıllarda filtre edilmemiş sızma zeytinyağlarının şişelere konulduğu görülmektedir. Filtre edilmeyen, içerisinde zeytin partikülleri bulunan sızma zeytinyağı daha çabuk bozulur.

Sızma zeytinyağına ışık, hava (Oksijen), sıcaklık, su veya nem zarar verir. Bu nedenle bu unsurlardan korunmalıdır. Sızma zeytinyağı çok taze meyve kokuları çağrıştırmalıdır. Bilinenin aksine saf sızma zeytinyağı ile yapılan yemekler ağır olmaz, kokmaz. Bayat, posalı ve tağşiş yapılmış yağlar ağır kokar.”

Kaynak
__________________


Canan Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.