Tekil Mesaj gösterimi
Eski 14.06.16, 03:27   #18
Taner
Tam Üye

Taner - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2012
Konular: 61
Mesajlar: 436
Ettiği Teşekkür: 1141
Aldığı Teşekkür: 1751
Rep Derecesi : Taner muhteşem bir gelişmedeTaner muhteşem bir gelişmedeTaner muhteşem bir gelişmedeTaner muhteşem bir gelişmedeTaner muhteşem bir gelişmedeTaner muhteşem bir gelişmedeTaner muhteşem bir gelişmedeTaner muhteşem bir gelişmedeTaner muhteşem bir gelişmedeTaner muhteşem bir gelişmedeTaner muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Ekolojik Yaşam

Sivas Gemerek'teki çiftliğinde buğday üzerine araştırma yapan Abdullah Çoban, 5 bin yıllık yerli tohum buldu, çiftliğinde üretmeye başladı.

Sivaslı prof 5 bin yıllık yerli tohum buldu

Yerli tohum üretmek için harekete geçen ve Erciyes Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Abdullah Çoban, 5 bin yıllık yerli tohumları buldu. Daha sağlıklı ve yüksek verim veren tohumları ilçede bulunan kendi çiftliğinde üretmeye başlayan Çoban, genetiğiyle oynanmış ve tamamen yurt dışından ithal edilmekte olan buğday tohumlarının arazilere zarar verdiğini belirtti. Çoban, yerli tohumların 5 bin yıl önce kullanılan, verimi yüksek, proteini yüksek, araziye zarar vermeyen geçmişten miras kalan tohumlar olduğunu söyledi.

Sivaslı prof 5 bin yıllık yerli tohum buldu

"YERLİ TOHUMLAR KAYBOLMAYA YÜZ TUTTU"
Yanlış politikalardan dolayı, yerli buğday tohumlarının kaybolduğunu belirten Çoban, "Bunun yerine genleri değiştirilmiş, kısır gen takılmış, buğday ve mısır tohumları ithal edilerek genleri değiştirilmiş tohumlara bağımlı hale getirilmişiz. Kısır gen takılmış tohumlar, ilk yıl verimi fazla verir, ikinci yıl azalır ve üçüncü yıl verim veremez hale gelir. Kısır genler sadece kendini kısırlaştırmıyor. Bunu yiyen hayvanlar ve insanlar kısırlaşıyor. 2 yıl önce yapılan araştırmada 18-25 yaş arasındaki gençlerimizin bu nedenlerde kısırlaşma meydana geldiği eğer bu şekilde gıdamıza dikkat etmemiş olursak bu oranın yüzde 50’ye ulaşacağı belirtilmektedir. Bizim yerli tohumlarımız 5 bin yıldır kullandığımız buğdaydır. 10-15 yıldır bu buğdayları ülkemizin çeşitli bölgelerinde araştırdım. Yerli buğdaylarımız diğer buğdaylarla kıyaslandığında, ithal buğdaydan daha verimlidir. Protein analizlerini yaptım. Analizlerimizde, ithal tohumdan üretilen buğdayın protein miktarı yüzde 8 civarındayken bizim buğday yüzde 14’tü. Şu anda aynı tohumları organik olarak gübreleyip yetiştirdiğimizde, yüzde 17’lere çıkamıyorduk. Yüzde 17 protein miktarı ihtiva eden buğdaylarımız da çıkmaya başladı. Hem buğday kalitesi türü hem de organik gübreleme ile protein verimleri giderek arttı. Dünya ortalaması yüzde 14 iken bizim buğdayımızda yüzde 17 harika bir rakam demektir." dedi.
__________________
Gerçekçi ol İmkansızı iste.
Taner isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Taner'in Mesajına Teşekkür Etti