Tekil Mesaj gösterimi
Eski 20.08.16, 23:27   #1
nurideniz34
Uzman Üye

nurideniz34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2016
Yaş: 68
Konular: 622
Mesajlar: 3,492
Ettiği Teşekkür: 57546
Aldığı Teşekkür: 8112
Rep Derecesi : nurideniz34 artık herkes tanıyornurideniz34 artık herkes tanıyornurideniz34 artık herkes tanıyornurideniz34 artık herkes tanıyornurideniz34 artık herkes tanıyornurideniz34 artık herkes tanıyornurideniz34 artık herkes tanıyornurideniz34 artık herkes tanıyornurideniz34 artık herkes tanıyornurideniz34 artık herkes tanıyornurideniz34 artık herkes tanıyor
Ruh Halim: Cap Canli
Thumbs up Domates Teknik Olarak Meyve midir? Sebze midir?

Domates Teknik Olarak Meyve Midir Sebze Midir?



Genel anlamda meyvelerin yıkanmasının ve temizlenmesinin ardından çiğ olarak yendiği, fakat sebzelerin pişirilerek tüketildiği bilinir. Kimi yiyecekler bu şekilde kolayca ayırt edilebilirken, bazı yiyeceklerde ise sırf bu özellikten dolayı kafa karışıkları ortaya çıkar. Domates bu noktada önemli bir örnektir, çünkü domates her şekilde tüketilebilen bir üründür. Domatesin doğrudan ve pişirilmeden yendiği bilinirken, yemeklerinin yapılıp ocakta, fırında ya da mangalda pişirilerek yendiği de herkesin malumudur.

Öte yandan marketlerde, çarşıda ya da pazarlarda karşılaşılan yiyeceklerin doğada bulunduğu şekli ile tüketilmesi mümkünse ve tatlı bir tat da ürüne hakimse doğrudan meyve kategorisi akla gelir. Muz, elma, üzüm gibi yiyecekler buna örnektir. Fakat fasulye, kabak, domates gibi ürünler ise daha çok sebze reyonlarında yer alırlar.

Domates Teknik Olarak Meyvedir

Domatesin sebze olarak görüldüğü ortada olmasına karşın, bilim insanları bu ürünü teknik olarak meyve kategorisine sokarlar. Çünkü botanistler araştırmalarını yeme içme alışkanlıklarına göre yapmazlar. Botanistlere göre meyvelerin içi etlidir ya da kurudur. Pek çoğunda da çekirdek olarak adlandırılan bizzat kendi tohumu veya tohumları bulunur. Buna göre de kayısı, üzüm, taze fasulye ya da domates teknik anlamda meyve adını alır. Özetlemek gerekirse, içinde kendi çekirdeğini barındıran gıdalar meyvedir. Geri kalan yiyecekler ise sebzedir. Örneğin patates, soğan, sarımsak gibi bitki kökleri; marul ya da lahana gibi bitki yaprakları ve asıl olarak bir tür çiçek olan karnabahar bile sebze sınıfında gösterilir.

Öte yandan bir de not düşmek gerekir ki insanlar bitkilerin her zaman bütününü ya da meyvelerini değil çeşitli kısımlarını da yerler. Maydanoz kendi bitkisinin yapraklarıdır, karabiber ise ağacının meyvesidir. Susam doğrudan bitki tohumudur. Bu ve bunlar gibi pek çok örnek gıda üzerine düşünülmesi gereken diğer konuları da öne çıkarmaktadır.
Kaynakça
__________________
En büyük zenginlik,
Sıhhat ve afiyette olmaktır...


İstanbul - 0RH pozitif -1949

Balıkçı Reisi: Nuri Deniz
(Kimya ve İşletme müh.)
nurideniz34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti.