Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Gezelim & Görelim > Buram Buram Türkiye'm > Akdeniz


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 23.06.2011, 19:57   #1
Çevrimdışı
Banemin
» » » Çapulcu « « «

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Portakal Çiçeği Kokulu (Finike - Antalya)

Portakal Çiçeği Kokulu Finike








Finike, Antalya'nın batısında yer alan turistik bir ilçedir. Doğuda Kumluca, kuzeyde Elmalı, kuzeybatıda Kaş ve batıda da Demre ilçeleriyle çevrilmiştir.
Finike ovası, üç taraftan, Bey Dağları’nın uzantıları ile çevrilmiştir. Eski çağlardan beri, ulaşımı hep engelleyen bu dağlar, bu bölgede yaşayan insanlara her bakımdan büyük engeller çıkarmışlardır. Bu yüzden çok değil 1960'li yıllara kadar, Finike'nin yakin il ve ilçelerle olan ulaşımı, kıyılarındaki doğal limanlardan deniz yolu ile sağlanabilmiştir.




Cumhuriyet dönemine gelindiğinde, yörenin en işlek yolu Finike-Elmalı arası yol idi. Bu en güzel yol bile, Aykırıçay Vadisindeki sarp yamaçları aşarken, zaman zaman da Elmalı ovasındaki bataklıklardan geçmek zorunda kalıyordu.
Antalya-Finike arasındaki ulaşım, sahil yolu yapılıncaya kadar, Elmalı ve Korkuteli üzerinden yapılıyordu. 1950-19601i yıllarda yedi-sekiz saat süren yolculuklar, 1970'li yılların baslarına kadar, yapılan yol çalışmaları ile dört-beş saate düşürülebildi. 1974 Yılında, Antalya-Finike arası sahil yolu yapıldıktan sonra, Antalya Finike yolu 111 Km.ye indi. Ayrıca bu yol, çok güzel sahil manzaraları ile doludur.

Aykırı Çayı - Finike Merkez







Finike bir kültür ve eğlence merkezi olma yolunda ilerlemektedir. Bu etkinlikler fuar ve festivallerle desteklenmektedir. Bu amaçla Finike Festivali önemli bir organizasyon olarak uygulamaya konulmuştur.





Finike Festivali 28 Haziran 1998 den beri aralıksız kutlanmaktadır. Finike ve tüm kıyı kentlerinde 1 Temmuz 1926 dan beri kutlanan denizcilik bayramının festivale dönüştürülmesi fikri, ilçenin bir kültür ve eğlence merkezi amacını taşımaktadır. Festival bir panayır havasında olup, konserler, gençlik gecesi ve çocuk gecesi gibi faaliyetlerle kutlanır.




M a r i n a





Finike, tarih boyunca yükleme ve boşaltma yapılan önemli bir liman kenti olmuştur. Denizci bir millet olan Fenikeliler, Finike ve Akdeniz`in değişik limanlarından yükledikleri malları, başka limanlara satarak, kendi devirlerinde ticareti geliştirmişler ve zengin olmuşlar. Tarihin seyri içinde Finike limanının durgun zamanlarıda olmuştur. Cumhuriyet döneminde de uzun süre atıl kalan limanda, uzun yıllar sadece balıkçı tekneleri barınmıştır.





1966 yılında balıkçı tekneleri ve yatların fırtınalı havalarda barınabilmeleri için yeni bir barınak yapımına başlanmış ve bu barınak 1970 yılında tamamlanmıştır. Finike marina, Finike`nin coğrafi ve kültürel konumuyla yat turizmini birleştirerek, ilçemiz ve ülke ekonomimize önemli katkılar sağlamaktadır. Bu konum Finike marinasını önemli bir yatçılık merkezi yaparak, Finike`ye de uluslararası bir liman kenti ve yat turizmi merkezi statüsü kazandırmıştır.









Limyra Taşı





Limyra taşı

Antalya iline 112 km. uzaklıkta, Finike kazasının denize 5 km. mesafede ve tarihi Limyra bölgesindeki ocaklardan çıkarılmaktadır. Açık krem renginde homojen bir yapıya sahip kireç taşıdır. Taşınabilir büyüklükte, istenilen ebatta blok vermektedir. Hafif ve yalıtkan özelliğinden dolayı dış kaplama malzemesi olarak aranılan iç ve dış pazarda beğeni kazanan bir yapı taşıdır.

Teknik Özellikler

  • Ağırlıkça su emme ve birim hacim ağırlığı deney sonuçları bu taşın orta yoğunlukta bir yapı taşı olarak sınıflandırılabileceğini göstermektedir.
  • Mekanik dayanımlar kuru ve yaş numuneler üzerinde yapılmıştır. Kuru numunelerde elde edilen basınç dayanımı, eğilmede çekme modülü ve eğilme dayanımı değerleri bu taşın yüksek yoğunluklu bir yapı taşı olarak sınıflandırılabileceğini göstermektedir. Ancak taşın suya doygun hale gelmesi durumunda bu mekanik dayanımlarda önemli azalmalar gözlenmiştir. Doygun numunelerde ölçülen dayanım değerlerine göre ise bu taş orta yoğunlukta bir yapi taşı özelliği göstermektedir. Söz konusu kireç taşının mekanik dayanımlarının su ile doygun hale gelmeye olan hassasiyeti pratikteki uygulamalar açısından dikkate alınmalıdır.
  • Donma çözülme deneyindeki gözlemler ve ölçülen ağırlık kayıpları açısından bu taş TS deki yapı taşlarının donmaya dayanımı için verilen sınırları sağlamaktadır.
  • Aşınma deney sonuçları genellikle yaya ve lastik tekerlekli araç trafiğine maruz dogal yapı taşları için TS de verilen şartları sağlamaktadır.

Genel bir değerlendirme yapılmak istendiğinde, doğal kireç taşından kestirilip laboratuvarlara getirilmiş olan numuneler üzerinde yapılan deneyler sonucunda, bu taşın ilgili ASTM ve TS standartlarına dogal yapı taşları için verilen sınır değerleri sağladığı sonucuna varılır. Ancak, suya doygun halde dayanımlardaki kayıpların taşın kullanım imkânları için dikkate alınması gerektigi görüşündedir.


Suluin Mağarası





Antalya platosu traverten bir platodur ve bu platoyu; su, kireç taşlarını eriterek meydana getirmiştir. Bu oluşumun altından bir çok tatlı su kaynakları denize karışmaktadır. Kırkgöz mevkiindeki Suluin mağarası bu kaynakların doldurduğu ve içindeki sarkıt ve dikitlerden dolayı daha önceden kuru olduğu tahmin edilen sualtı mağaralarından birisidir.

1995 yılında yapılan bir araştırmada mağara derinliğinin 83 metreye ulaştığı ve kanallardan içeri doğru ilerlendiğinde 45 metre civarı bir derinlikte büyük bir salonun içine girildiği saptanmıştır. Bu salonun duvarları sarkıtlar, traverten havuzlar ve diğer oluşumlarla kaplıdır. Salona giren ve çıkan çok sayıdaki yan kollar olduğu yapılan araştırma dalışlarında görülmüştür.


__________________
Ben hiç insan kaybetmedim...
Sadece zamanı geldiğinde, vazgeçmeyi bildim...

  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Banemin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.06.2011, 16:38   #2
Çevrimdışı
Banemin
» » » Çapulcu « « «

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Portakal Çiçeği Kokulu Finike | Antalya

T a r i h i





Elmalı yakınlarında yapılan kazılar erken bronz çağı yerleşimini ortaya çıkarmıştır. Finike ilçe sınırlarında ve yakın çevrede birçok tarihi kalıntı bulunmasına rağmen bunların tarihi Semahöyük kadar eskiye gitmemektedir. Bu kalıntılarda yapılan arkeolojik araştırmalarda elde edilen bulguların en eskileri Likya uygarlığından kalanlardır.

Limyra Tiyatrosu yüksek bir tepeye yaslanmaktadır. Tam sahne binası üzerinden karayolu geçtiği için tamamı kazılarak hala gün ışığına çıkarılamamıştır.

Şehrin içinde tektonik hareketler yüzünden yer değiştiren su kaynağı, bir kaya mezarının içinden kaynamakta ve şehir harabelerinin üzerinden akarak denize ulaşmaktadır. Bu resimde görülen Bizans Kilisesi de suyun altında kalan yapılardan birisidir. Burayı bilenler, denizden çıktıktan sonra mutlaka buraya uğrayıp duşlarını burada alırlar…




Kilise, aslında Ptolemaion yapısına ulaşan Roma yolunun yanına kurulmuştur. Bu yol üzerinde de bugün sadece temelleri kalan bir Propylaion, yani süslü bir giriş kapısı bulunmaktaymış.

Doğu Akdeniz ticaretinin gelişmesi önce Persler`i, daha sonra Büyük İskender`i Likya`ya çekmiş ve İskender M.Ö. 330 yılında bütün Likya`yı denetimi altına almıştır. Likyalılar bu istilaya karşı koymamışlar ve teslim olmuşlardır. Büyük İskender`in ölümünden sonra denetimin zayıflaması, zaman zaman Suriye, Mısır ve Rodos`un Likya`da hegomonya kurmalarına yol açmıştır.


Roma Dönemine Ait Büyük Hamam



Erken Hristiyanlığın başlamasıyla, Myra (Demre) bölgede yayılan Hristiyanlığın merkezi haline gelmiştir. Helenler ve Romalılar döneminde her türlü değerlerini kaybeden Likyalılar Bizans hakimiyeti ile eriyip gitmişlerdir.

Bizans döneminde kısa dönemli Arap saldırı ve işgallerini yaşayan bölge, Bizans hakimiyetinden sonra 1207-1308 yılları arasında Anadolu Selçuklu Devleti`nin hakimiyetinde kalmıştır. 1426 yılında Osmanlı idaresi başlamıştır. Osmanlı idaresinde Elmalı kazasına bağlı bir nahiye merkezi iken 1914 yılında kaza olan Finike 1919-1921 yılları arasında İtalyanların kısa süren işgaline uğramıştır.





Arykanda



Finike'nin 33 km kuzeyinde, Finike-Elmalı karayolu üzerinde bulunan Arif köyünün kuzey doğusunda kalıntıları bulunan antik şehirdir. Şehir Beydağları'nın güney eteklerinde sarp bir yamaçta teraslar üzerine kurulmuştur. Şehrin kuzey tarafı tamamen sarp ve kayalıktır. Şehir dağlık olan kuzey tarafı hariç surlarla çevrilmiştir. Fakat bu surların şu anda neredeyse tamamına yakını yıkılmış, yok olmuştur.
Antik kentte yerleşimin M.Ö. 2000'li yıllara kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Ama bulunan en eski kalıntılar, çanak, çömlek parçaları ve sikkeler M.Ö. 5. yüzyıla ait olanlardır. Arykanda M.Ö. 2. yüzyılda bir oy hakkı ile Lykia Birliği'nde temsil ediliyordu. M.S. 2. yüzyılda Roma egemenliğinin ve halkının da 4. yüzyıldan itibaren hristiyanlaşmaya başladığı biliniyor.



Nal Tepesinin İç Yapısı



Kalıntıların daha çok eğimli olan güney tarafta yer almasına karşılık, doğu yanında, tek katlı, duvarları düzenli işlenmiş ve üstleri beşik tonozlarla örtülü mezarlar bulunmaktadır. Bu mezarların batısında Gymnasium olarak tanımlanan bir bina yer almakta olup, daha kuzeyde Grek tiyatrosu tipinde oldukça sağlam kalmış küçük bir tiyatro bulunmaktadır. Tiyatronun batısında bulunan teras duvarları stadyuma aittir. Stadyum normal ölçülerin yarısında yapılmış bir koşu pistine sahiptir ve şehrin dikkate değer yapılarındandır.



Tiyatro


Tiyatronun bir alt terasında ise oldukça geniş bir alanı kaplayan agora ve odeon yer alır. Gymnasiumun kuzeydoğusunda bir Roma tapınağı, şehrin batı tarafında ise kayaya oyulmuş mezarlar bulunmaktadır. Şehirden doğuya doğru giden yol üzerinde, muhtemel bir antik yol boyunca sıralanan mezarlar bulunur. Bir zamanlar gösterişli olan bu eserler günümüzde yıkıntı halindedir.


Nekropol




Arykanda'nın su ihtiyacı gerçekten büyük beceri ve su mühendisliği gerektiren tesislerle sağlanmıştır.

Aykırıçay'ın çıktığı yerde sarp kaya yüzlerine oyulmuş dört ayrı seviyedeki kanal bu görevi yerine getirmektedir. Alttan ikincisi en geniş kanal olup yaklaşık 60 cm genişliğe ve 15 cm derinliğe sahiptir. Yer, yer kaya yüzündeki oyukları aşmak için duvar örülerek kanalın devamlılığı sağlanan bu su yolu şehirde pek muhtemelen gymnasiumun batısındaki iki büyük sarnıçta sona ermektedir.


Odeon
Arykanda, Antalya, Finike-Elmalı yolu üzerinde Yaşgöz çayının (Başgöz çayı) doğusundaki Bey Dağı’nın güney-batı yamacındadır.






Limyra (Turunçova, Zengerler)






Finike ile Kumluca arasında, Kumluca'ya 11 km. uzaklıktadır. Geçmişi MÖ. V. yüzyıla kadar bilinmektedir. MS. 141 yılında bir depremle büyük ölçüde harabolan Limyra daha sonra yeniden gelişme kaydetmiş ve MS. VII. ve IX. yüzyıllarda arap istilalarına dayanamayıp terkedilmiştir. Kent; Akropol, Antik Yerleşim Alanı ve Nekrapol olmak üzere 3 ayrı bölümden oluşmaktadır.

Şehrin içinde tektonik hareketler yüzünden yer değiştiren bir su kaynağı, bir kaya mezarının içinden kaynamakta ve şehir harabelerinin üzerinden akarak denize ulaşmaktadır. Bu resimde görülen Bizans Kilisesi de suyun altında kalan yapılardan birisidir.




Turunçova'dan Elmalı'ya giden yolun sağında görülen ilginç kaya mezarları Limyra'ya ait değildir.

__________________
Ben hiç insan kaybetmedim...
Sadece zamanı geldiğinde, vazgeçmeyi bildim...

  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Banemin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.06.2011, 22:26   #3
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Portakal Çiçeği Kokulu Finike | Antalya

Finike, Kas, Kalkan...Ne manzaraliydi oralar. Lakin tarihi kisimlari görmemistim. Simdi gördüm tesekkürler Banemin
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.06.2011, 22:35   #4
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Portakal Çiçeği Kokulu Finike | Antalya

Antalya kıyılarının hepsi çok güzeldir.

Özellikle Kemer'den itibaren Fethiye'ye doğru olan istikametin deniz, orman ve dağ manzarası ve aradaki harika ufak koylar çok güzeldir.


Ellerine sağlık Banemin.
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.06.2011, 22:38   #5
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Portakal Çiçeği Kokulu Finike | Antalya

Antalya'da kaldığım sıralarda portakalını yemiştim. O kadar güzel portakal yediğimi de hiç hatırlamıyorum, tadı damağımda kalmıştı. Manzarası, tarihi yerleri ve festivali de çok güzel.


Tanıtım için teşekkürler Banemin.
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.06.2011, 23:23   #6
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Portakal Çiçeği Kokulu Finike | Antalya

Ellerine sağlık, teşekkürler Banemin..

Görmediğim, görmek için sırada olan tatil beldesi..
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.06.2011, 08:31   #7
Çevrimdışı
DarkAngeL
...:: HüsoMeL::...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Portakal Çiçeği Kokulu Finike | Antalya

Portakal,limon çiçeği deyince benim aklıma ilk Mersin'im gelir

Ellerine sağlık Banemin iyice işlediniz beynime Antalya'yı kesin giderim bu sene yani inşallah
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz DarkAngeL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.01.2012, 01:11   #8
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Portakal Çiçeği Kokulu Finike | Antalya

Gün ikindiye dönmeden alacaksın eline kitabını, uzanacaksın şöyleeee güzelce, kitabın hikayesine kendini kaptırmış vaziyette güneşin sıcacık kolları terletecek tatlı tatlı...

Tam kıvamına geldiğinde açıp kollarını salacaksın kendini engin maviliklere...

Maviliklerle bütünleşmenin hazzıyla, ruhuna işleyecek tarihin derinlikleri ve birden kendini tiyatronun o muhteşem devasa sahnesinde bütün gözler üzerindeymiş gibi sergileyeceksin oyununu...

Şimdi bir şemsiyenin altında olmak vardı ya...


Ohhhh mis gibi portkal kokuları geldi sanki.


Ellerine sağlık, teşekkürler ve alacağın olsun Banemin.


__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.01.2012, 01:28   #9
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Portakal Çiçeği Kokulu Finike | Antalya

Oyyy ne de güzel yazdın Başakça. İmrendim birden. Hiç yaşamadım ben dediklerini de
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.01.2012, 01:31   #10
Çevrimdışı
Banemin
» » » Çapulcu « « «

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Portakal Çiçeği Kokulu Finike | Antalya

Tamam alacak olarak kaydettim Başakça, yaz da geliyor zaten
__________________
Ben hiç insan kaybetmedim...
Sadece zamanı geldiğinde, vazgeçmeyi bildim...

  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Banemin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
finike, marina


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.