Yarpuz Nedir
Yarpuz bitkisi diğer isimleri Filiskin, Pülüskün, Yabani nane, Mentha pulegium olan şifalı bir bitkidir. Yarpuz, ortalama 30 cm yüksekliğinde, pembe-mor karışımı renklerde çiçekler açan ve naneye benzeyen, güzel kokulu, çok yıllık bir bitkidir. Çiçek ve yaprakları gövdeye belli aralıklarla sıralanmıştır. Bitki, döktüğü minik tohumlarıyla çoğalır. Kuvvetli kokusu vardır. Şeker, reçine ve uçucu yağ içerir. Anadolu’nun pek çok yöresinde sulak çayırlarda ve akarsu kenarlarında doğal olarak yetişir. En fazla Akdeniz Bölgesinde görülür. Yarpuz bitkisi çiçek açmaya başlamadan önce toplanır ve gölge bir yede kurutulur. Paslı gibi gözüken yapraklar kurutulurken ayıklanmalıdır.
Yarpuzun Faydaları
* Yarpuz, kuvvet verici etkiye sahiptir.
* Nefes yollarını açıcı özelliği vardır.
* Yarpuz hazmı kolaylaştırır.
* Yarpuz gaz gidericidir.,
* Yarpuz suyu balgam ve safra söktürücü olarak kullanılır.
* Vücudu rahatlatır ve ferahlık verir.
* Bedende oluşan spazmik ağrıları ve ruhsal endişeleri giderir.
* Mideyi kuvvetlendirici etkiye sahiptir.
* Mide bulantısına iyi gelir.
* Kadınlarda rahmin büzülmelerini güçlendirerek aybaşı dönemini kolaylaştırıp rahatlatır.
* Adet görmeyi kolaylaştırır, fakat hamilelerde düşüğe sebep olabileceği için gebelikte kullanılmamalıdır.
Yarpuzun Zararları
Yarpuz hamilelerde düşüğe sebep olacağından kullanılmamalıdır. Yarpuz çok yenirse göz kararması ve baş dönmesi yapar. . Böbrek sorunu olanlar da yarpuz almaktan kaçınmalıdır.
Yarpuz Nasıl Kullanılır
Yarpuz bitkisinin yaprakları kurutulduktan sonra nane gibi kullanılabilir. Kurutulan yaprakları demlenerek hazırlanan yarpuz çayı günde 2 yada 3 bardak içilebilir. Fazla miktarda kullanılması tavsiye edilmez.
Yarpuz Çayı Yapılışı: 1-2 tatlı kaşığı kurutulmuş yarpuz yaprağı üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu çay, günde üç kez içilebilir