Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > Alternatif Tıp

Alternatif Tıp Şifalı Bitkiler ve Besinler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 15.09.2017, 15:03   #1
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus) | Faydaları | Tıbbi Etkileri

Kırlangıçotu, Schöllkrauf, Chelidonium Majus





Gelincikgillerin bir alt grubu olan Chelidonieae;
Kırlangıçotu M.Ö IV. yy.’dan beri başta karaciğer, safra, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına ve de siğile karşı kullanılmaktadır. Bitkinin kırlangıçotu diye anılmasının sebebi;kırlangıçların geldiği zaman çiçek açması ve kırlangıç kuşlarının yavruları yumurtadan gözlerine anne kuş tarafından birkaç damla bitki özü damlatılarak açılmasındandır.

Botanik:

Bitki Avrupa ve Asya’nın ılıman bölgeleri ve Kuzey Amerika’da yabani olarak yetişir ve genellikle duvar dipleri, yol kenarları, harabeler, çit dipleri gibi insanların yaşadığı bölgelerde yetişir. kırlangıçotu 30-80 cm boyunda, çok yıllık, çok çatallı, uygun toprağı bulunca kümeler oluşturur. Kökü parmak kalınlığında, dışı esmerimsi kızıl, içinde sarımsı esmer veya esmerimsi kızıl renk tonlarında bir bitki özü bulunur. Alt yaprakları (roset yaprakları) uzun saplı kanat yapraklardan oluşur. Yumurta şeklinde kenarları kertikli veya topludur. Gövde yaprakları sapsız oturmuş vaziyette yine kanat yapraklardan oluşur ve ilkbaharda mavimsi yeşil sonbaharda sarımsı yeşil bir renk alırlar.

Çiçekleri;

taç yaprakları dört adet, oval veya yumurta şeklinde, altın sarısı renkte 0,8-1,5 cm uzunluğunda, 0,6-1,2 cm eninde, 12-20 döllenme tozluğu ve ortada bir göbeği vardır. Dalların ucundaki çiçek deme¬tin¬de 4-12 çiçek bulunur. Meyveleri fasulye kapçığını andırır fakat oldukça ince ve uzun takriben 0,5 eninde 3-6 cm uzunluğunda ve içinde 4-6 adet yumurta şeklinde tohumları içerir.


Yetiştirilmesi:

Kırlangıçotu Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetişebilir ve zaten Marmara ve Karadeniz bölgesinde yabani olarak yetişmektedir.

Hasat zamanı:

Eskiden Mayıs ve Haziranda çiçek açmaya başladığı an-dan itibaren kullanılması tavsiye edilmiş fakat son araştırmalarda bitkinin Temmuz ve Ağustos’ta en yüksek oranda alkaloit içerdiği tespit edil¬miştir. Kırlangıçotu toplandıktan sonra 102-105 derecede hafif kavrulur ise birleşimindeki enzim bozulur ve böylece alkaloitlerin uzun süre muhafazası mümkün olur. Alkaloitlerin yapısını bozan enzim ancak 100 derecenin üzerinde devre dışı kalmaktadır. Hafif kavrulduktan sonra bitki ya kurutulur ya çayı yapılır veya tentürü yapılır.

Malesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutul-malıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş’te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlar’da açıkta satılması kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukca azaltır.

Kullanılması:

a) Araştırmalara göre; Kırlangıçotu preparatları (çay, tentür, ekstraht, damla, hap v.s) başta safra, mide ve bağırsak kramplarına karşı kul-lanılır.
b) Komisyon E 90 No’lu ve 1985 tarihli Monografisi’ne göre başta safra yolları, mide bağırsak kramplarına karşı kullanılır.
c) Hepatit (sarılık), safra kesesi iltihabı, safra taşları, karaciğer iltihabı, akciğer iltihabı, ishal, melankoli, korku ve dilin kenarlarında diş izleri varsa Kırlangıç tentürü kullanılır.
d) Halk arasında; safra kesesinin tıkanması, pankreas zafiyeti, karaciğer şişmesi, mide-bağırsak üşütmesi, boğmaca, astım bronşit,romatizma, nikris, ödem, deri hastalıkları ve sedef hastalığına karşı kullanılır.

Çayı: İki kahve kaşığı demliğe konur. Üzerine 300-500 ml kaynar su ila¬ve edilir.5-10 dk demlenmesi beklenir ve sonra süzülerek içilir
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.09.2017, 13:32   #2
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kırlangıç Otu | Faydaları | Tıbbi Etkileri | Kullanılması


Kırlangıç Otu Nasıl Bir Bitkidir?






Kırlangıç otu bitkisi halk arasında terme otu olarak anılır. Bu bitkinin Latince adı ise chelidonium majus’tur. Bu bitki yaklaşık olarak 50 cm boyunda özellikle nisan ile mayıs aylarlı arasında sarı renkte çiçekler açabilen ve aynı zamanda yine sarı renkte hoş bir süte sahip olan, bilhassa gölgelik ve sulak bölgeleri seven otsu türde bir bitkidir.

Kırlangıç Otu Hangi Bölgelerde Yetişir?


Bu bitki Avrupa’da bir de Karadeniz bölgesinde ve deniz olan yani nemin bol miktarda olduğu bölgelerde yetişmektedir.
Kırlangıç Otu Nasıl Kullanılır?

Bu bitki henüz tazeyken hem bitkinin kendisinden hem de sütünden faydalanılarak ilaç yapılmaktadır. Bitkinin toprağın üzerinde kalan kısmından ilaç yapmak istenir ise o zaman bu kısımlar suda kaynatılmak sureti ile kullanılır. Bu bitki bayatladığı zaman ilaç olarak kullanmak kolay olmaz ve ilaç etkisini hemen hemen 6 ay içerisinde kaybeder.

Kırlangıç Otunun İçindeki Maddeler Nelerdir?


Bu bitki içerisinde spartein, berkerin, sanguinarin, chelidonin, chelioxantin adı verilensarı renkte olan bir boya maddesi ve uçucu bir yağ barındırır.

Kırlangıç Otunun Tıbbi Etkileri Nelerdir?


Bu bitkinin en çok bilinen özelliği hem yatıştırıcı hem de uyuşturucu özelliğidir. Bunun dışında bu bitki öksürük kesici olarak, spazm çözücü olarak, bağırsak ile mide sancılarını dindirmede ve balgamı sökmede şifa verici özelliklere sahiptir. Bu bitkinin bahsedilen özelliklerinden faydalanmak için taze olan kırlangıç otundan sadece 20 gram kadar alın ve 1 litre suyun içinde güzelce kaynatın. Daha sonra hazırladığınız bu ilaçtan gün içinde 3 bardak kadar için.
Bitkinin sindirime yardımcı olan özelliğinden faydalanmak isterseniz o zaman sadece bir cezve kadar kaynar suyun içerisine bu bitkiden sadece 2 çay kaşığı kadar ekleyin ve bu şekilde kaynatmaksızın 10 dakika boyunca kendi kendine beklemeye bırakın. Bu demden gün içinde 3 defa ve sıcak olarak için.

Eğer sindirim sorunu yaşıyor ve sindirim tedavileri konusunda daha detaylı bilgiler arıyorsanız o halde sindirim bozuklukları nasıl tedavi edilir yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kırlangıç Otu Faydaları Şu Şekilde Özetlenebilir
  • Güçlü bir kan temizleyicidir. Aynı zamanda kan yapıcı özelliği de vardır.
  • Kan kanseri tedavisinde kullanılır.
  • Karaciğer hastalıkları için en faydalı bitkilerden biridir.
  • Metabolizma hızlandır.
  • Böbrek, safra kesesi ve karaciğer rahatsızlıklarını tedavi edicidir.
  • Kökü ile birlikte tüketildiğinde sarılığa inanılmaz iyi gelmektedir.
  • İdrar yolları rahatsızlıklarına karşı şifalıdır.
  • Siğil, egzama, nasır gibi cilt hastalıklarında tedavi edici özelliği vardır.
  • Göz için çok faydalı bir ottur. Katarakt ve kornea lekelerini tedavi eder.
  • Kırlangıç otu yapraklarından elde edeceğiniz sıvı yorgunluktan kaynaklanan göz rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Deri kanserine karşı oldukça etkili bir bitkidir.
  • Kadınlarda aşırı tüylenmeye karşı tavsiye edilir. (Çoğunlukla aşırı tüylenme böbrek rahatsızlığından kaynaklanır.)
  • Göz sağlığı için çok faydalıdır. Gözlük kullananlara tavsiye edilir. Düzenli kullananlar arasında gözlük takmayı bırakanlar görülmüştür.
Unutmayın bu bitki hayvanlara verilmez çünkü hayvanlar için zehirli bir bitkidir. Ayrıca insanlarda yüksek dozda alındığında zehirleme etkisi yapar. Bunun dışında yüksek dozlarda alınan kırlangıç otu kişide idrarı söktürme ve müshil etkilerine sahiptir.



Lütfen Dikkat:
Biz Forum Gerçek olarak sadece sağlık hakkında daha geniş ve doğru bilgilenmenizi sağlamaya çalışıyoruz. Eğer ki Alternatif Tıp'tan faydalanmak gibi bir durumunuz söz konusu olursa, sağlık problemlerinizde kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmadan önce, lütfen gecikmeden doktorunuza başvurunuz!
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
etkileri, faydaları, kullanılması, kırlangıç, tıbbi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 13:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.