Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > Alternatif Tıp

Alternatif Tıp Şifalı Bitkiler ve Besinler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 09.07.2009, 09:14   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Exclamation Dondurma mineral ve vitamin deposu

Dondurma mineral ve vitamin deposu
Havaların ısınmasıyla birlikte tüketimi artan dondurmanın, içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle besleyici değerinin oldukça yüksek olduğu bildirildi. Çelebi, besleyici değeri yüksek olan dondurmanın her mevsim tüketilebileceğini, ancak üretilmesinden muhafaza edilmesine kadar her safhada hijyenik kurallara uyulması gerektiğini kaydetti.
Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Çelebi, yaptığı açıklamada, üretiminde süt, şeker ve glikoz şurubu gibi ham maddelerin kullanıldığı dondurmanın, özellikle yaz aylarında daha fazla tüketildiğini belirtti.

Çelebi, içinde bulunan yararlı ham maddeler nedeniyle besin değeri yüksek bir ürün olan dondurmanın düzenli beslenme için her gün tüketilmesi tavsiye edilen süt ve süt ürünleri grubunda yer aldığını, bu nedenle özellikle çocuklar için çok faydalı olduğunu söyledi.

Vitamin ve mineral deposu dondurma

Ramazan Çelebi, dondurmanın oldukça zengin minerallere sahip bir gıda olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:


''Besin değeri oldukça yüksek olan dondurmada, protein, karbonhidrat ve yağ gibi temel besin ögeleri ile birlikte, A, D, E, C ve B grubu vitaminler, aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, fosfor, sodyum, potasyum, demir ve çinko mineralleri bulunmaktadır. Hijyen anlamında sorunsuz olduğu sürece dondurmanın büyük faydaları bulunmaktadır. Özellikle gelişme çağındaki çocukların mutlaka dondurmayı bolca tüketmesi gerekir. Dengeli beslenen bir çocuk, gelişimi için haftada en az 250 gram dondurma tüketmeli.''

Dondurmanın, süt ve yoğurt gibi gıdaları fazla tüketmeyen çocukların da mineral ve vitamin açığını kapatabileceğini ifade eden Çelebi, güvenli, gıda kurallarına uygun, hijyenik şekilde üretilip, satıldığı takdirde, dondurmanın besleyici değerinin yüksek ve tüketilmesinin çok faydalı olduğunu bildirdi.

Dondurma üretiminde kullanılan maddelerin Türk Gıda Kodeksine uygun olması ve belirtilen uygun miktarlarda kullanılması gerektiğini vurgulayan Çelebi, besleyici değeri yüksek olan dondurmanın her mevsim tüketilebileceğini, ancak üretilmesinden muhafaza edilmesine ve satışa sunulmasına kadar her safhada hijyenik kurallara uyulması gerektiğini kaydetti.

Erimiş dondurma mikrobiyolojik açıdan sakıncalı

Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Çelebi, sütün mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortam olduğunu belirterek, şöyle devam etti:


''Sağlıksız koşullarda üretilen dondurmada bakteriler kolaylıkla üreyebilir. Bu nedenle dondurma satın alınırken güvenilir ürünler tercih edilmeli, merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde üretilen izinsiz ürünlerden kaçınılmalı. Üretim izni olmayan ve son kullanma tarihi geçmiş ürünler satın alınmamalıdır. Ambalajlı olarak satılan dondurmalarda şekil bozuklarının bulunmamasına özellikle dikkat edilmeli, yani erimiş ve tekrar dondurulmuş olmamalıdır. Erimiş haldeki sıcağa maruz kalmış dondurma, soğukta muhafaza edilmemiştir ve mikrobiyolojik açıdan sakıncalıdır.''

Ayrıca porsiyon serviste veya külaha yerleştirilmekte kullanılan kaşığın, özel solüsyon içinde tutulmaması, açıkta, su içinde ve sıcak ortamda bekletilmesi ile mikrobiyolojik üreme gerçekleştiğini bildiren Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü:


''Bu nedenle dondurma kaşıkları mikroorganizmaların yuvası haline gelmektedir. Kaşık üzerinde üreyen bakteriler, her kaba daldırılıp çıkarıldığında dondurmaya ulaşmaktadır. Servis kaşığından bulaşan zararlı mikroorganizmaların, besin zehirlenmesine kadar sonuçları olabilir. Bu durumlarda özellikle çocuklar ve bünyesi zayıf olan yaşlılarda hasta olma riski daha fazladır.''
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.07.2009, 01:26   #2
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Dondurma mineral ve vitamin deposu

Renk renk dondurmaları görünce insanın canının çekmemesi mümkünmü?
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
deposu, dondurma


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 23:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.