Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > Alternatif Tıp

Alternatif Tıp Şifalı Bitkiler ve Besinler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 13.05.2011, 12:37   #1
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Yer Lahanası - Alabaş (Kohlrabi-Colina)

Vitamini Bol, Kalorisi Az Harika Bir Sebze
Alabaş




Alabaş ya da Yer Lahanası. İngilizcesi Kohlrabi

Vitamin ve minerali bol, kalorisi ise az olduğu için dengeli beslenmede ideal bir gıda olarak kabul edilen alabaş, içerdiği vitamin ve minerallerle astım, kanser, katarakt, yüksek tansiyon, böbrek taşı, gözde leke, sinir sistemi hastalıkları ve felce iyi gelmektedir.

Bol lifli bir yapıya sahip olan alabaş; A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Ayrıca bol miktarda selenyum, demir, fosfor, kalsiyum, sodyum ve potasyum içermektedir.


  • Yer Lahanasının Faydaları
İnsan sağlığı açısından çok önemli etkilere sahip olan alabaşın faydalarını sayacak olursak özetle şunları söyleyebiliriz:

* Aynı familyadaki diğer sebzeler gibi, bedenin bazı kanser hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirir: Bu kanser türleri arasında akciğer ve kalınbağırsak kanserleri sayılabilir.

* İçeriğindeki antioksidan maddelerle kalp hastalığına yakalanma, felç geçirme ve katarakt illetine tutulma risklerini de önemli ölçülerde azaltir.
* İçerdiği yüksek oranda demir ve folik asidiyle, kansızlığı ve ayrıca hamile kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığı taşıyan çocuk doğurma rizikosunu en aza indirir.

* Bol miktarda potasyum ihtiva ettiği için, yüksek tansiyonu düşürür.

* Ayrıca, böbrek ve safra kesesinden taş düşürmede, ses kısıklığında, bademcik enfeksiyonunda, romatizma rahatsızlıklarının hafifletilmesinde ve emzikli kadınlarda süt gelişini artırmada yararlıdır. Ayrıca sıkılarak elde edilmiş alabaş suyu, öksürüğe ve bronşite iyi gelir.



  • Yer Lahanası Avrupa’da Çok Tüketiliyor
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Baklaya, Orta ve Kuzey Avrupa ile Amerika’da yaygın olarak yetiştirilen alabaşın, Türkiye’de, özellikle Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de başarı ile üretildiğini belirtiyor.
Dengeli beslenme için ideal olması sebebiyle İngiltere, Almanya, Belçika ve Hollanda’da bolca tüketilen alabaşın yaprakları salata şeklinde, yumrusu ise çiğ veya pişirilerek, ya da konservesi yapılarak yeniyor.

Şekli ve tadı biraz şalgama, biraz da turba benzeyen alabaşın yumruları genellikle açık yeşil ve eflatun renginde oluyor. Yumruların büyüklüğü ise 300 gram ile 1 kg arasında değişiyor. Ekildikten sonra, ortalama 45 ile 65 gün arasında hasat edilecek büyüklüğe ulaşan alabaştan, dekar başına 4-8 ton verim alınabiliyor.



Dikkat: Turpgiller familyasındaki diğer sebzeler gibi, alabaş da bedenin iyot emilimini azaltabiliyor. Haftada 3-4 kezden daha sık yiyen kişilerin, iyotça zengin besinler ve iyotlu tuz almalarında yarar vardır. Özellikle içme suyunun az iyot içerdiği yörelerde bu durum dikkate alinmalidir.

Lütfen Dikkat:
Biz Forum Gerçek olarak sadece sağlık hakkında daha geniş ve doğru bilgilenmenizi sağlamaya çalışıyoruz. Eğer ki Alternatif Tıp'tan faydalanmak gibi bir durumunuz söz konusu olursa, sağlık problemlerinizde kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmadan önce, lütfen gecikmeden doktorunuza başvurunuz!
  Alıntı ile Cevapla
16 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.05.2011, 14:23   #2
Çevrimdışı
Derin
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yer Lahanası - Alabaş (Kohlrabi-Colina)

İlginç!İlk defa gördüm.Bizim pazarlara gelmemiş anlaşılan

Teşekkürler bilgilendirme için Canan..
__________________
ForumGerçek Türkiye'nin Forumu
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Derin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.05.2011, 18:16   #3
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yer Lahanası - Alabaş (Kohlrabi-Colina)

Çoğunlukla Avrupa ülkelerinde tüketiliyor Derin. Hem çiğ olarak, hem de yemeği yapılıyor.

Tadı aynen şöyle: Beyaz lahananın yapraklarını kullandıktan sonra kökü kalır ya, ben onu yemesini çok severim. Alabaşın tadı da o kökün tadının aynısı
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.05.2011, 19:45   #4
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yer Lahanası - Alabaş (Kohlrabi-Colina)

Yaprakları bildiğimiz lahana yaprağı sadece kök kısmı yumru...Bunun tohumunu bulup saksı imalatı yapmak gerekir denemek babında... Sonra da oturacan saksının karşısına hatır hutur o kökü yiyeceksin.

Avakado, ananas babanas ithalatçı kabzımallar bu lahanayı daha keşfetmemişler galiba...
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.05.2011, 20:02   #5
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yer Lahanası - Alabaş (Kohlrabi-Colina)

Yapraklarından yapılan dolma da çok güzel oluyor Başakca.

Yalnız fazla hatır hutur yeme, malum gaz yapmak gibi bir durum söz konusu
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.05.2011, 20:49   #6
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yer Lahanası - Alabaş (Kohlrabi-Colina)

Burada, kis yaz hic eksik olmaz alabas (kohlrabi). Bir kac yildir, sabah kahvaltilarinda olmazsa olmazim oldu
Arkadaslar, nette ne kadar yapraklari da yenir diye yaziyorsa da , cok sert ve buruk bir tadi vardir. Ancak, ortasindaki minik yapraklari salataya katki yapilabilir. Marketlerde alabas satilan yerde bir de cöp kovasi bulunur. Herkes daha oradayken koparip atarlar. Ha, bazi tavsan besleyenler, cöpten alip götürürler evlerine o da ayri .
__________________
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.05.2011, 21:20   #7
Çevrimdışı
Duayen
Huysuz ve Tatlı Kadın

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yer Lahanası - Alabaş (Kohlrabi-Colina)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Canan42 Mesajı göster
Burada, kis yaz hic eksik olmaz alabas (kohlrabi). Bir kac yildir, sabah kahvaltilarinda olmazsa olmazim oldu
Arkadaslar, nette ne kadar yapraklari da yenir diye yaziyorsa da , cok sert ve buruk bir tadi vardir. Ancak, ortasindaki minik yapraklari salataya katki yapilabilir. Marketlerde alabas satilan yerde bir de cöp kovasi bulunur. Herkes daha oradayken koparip atarlar. Ha, bazi tavsan besleyenler, cöpten alip götürürler evlerine o da ayri .


Hep merak ederdim tadı nasıl bişi diye, bu konuyu okumam iyi oldu..
Meğer ne kadar faydalıymış, bir an önce denemek istiyorum..
Madem bu kadar sık tüketiyorsun , bir ikide tarif versen keşke bize, sevgili Canan..
__________________
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Duayen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.05.2011, 21:32   #8
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yer Lahanası - Alabaş (Kohlrabi-Colina)

Canan, sen beni dinle ve o yaprakları al haşla ve kıymalı dolma yap. Harika oluyor.

Almanya'da staj yaptığım hastanede bir Türk hemşire beni evine davet etmişti ilk onda yedim ve çok hoşuma gitti. Bizim pazı dolmasını andırıyor tadı. Hoşuma gittiği için bir kere daha yapmış, hastaneye getirmişti sağolsun


Kökü yeniyorsa, yaprakları da yenir. Tıpkı asma yaprakları gibi
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.05.2011, 21:34   #9
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yer Lahanası - Alabaş (Kohlrabi-Colina)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi duayen Mesajı göster
Hep merak ederdim tadı nasıl bişi diye, bu konuyu okumam iyi oldu..
Meğer ne kadar faydalıymış, bir an önce denemek istiyorum..
Madem bu kadar sık tüketiyorsun , bir ikide tarif versen keşke bize, sevgili Canan..
Kahvaltinin yaninda domates, salatalik vb. bir de ciy olarak kohlrabi yiyorum.
Turp gibi falan degil. Yer elmasi tadinda hos lezzetlidir de ayrica. Yemeginin özel bir lezzeti yok, ancak baharat ve tadlandiricilarla lezzet katman lazim. En iyisi cig tüketmek hemen denemelisin duayen
__________________
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.05.2011, 21:39   #10
Çevrimdışı
Duayen
Huysuz ve Tatlı Kadın

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yer Lahanası - Alabaş (Kohlrabi-Colina)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Canan42 Mesajı göster
Kahvaltinin yaninda domates, salatalik vb. bir de ciy olarak kohlrabi yiyorum.
Turp gibi falan degil. Yer elmasi tadinda hos lezzetlidir de ayrica. Yemeginin özel bir lezzeti yok, ancak baharat ve tadlandiricilarla lezzet katman lazim. En iyisi cig tüketmek hemen denemelisin duayen
Kesinlikle deneyeceğim, yer elmasınıda çok severim onun tadı gibiyse eminim çok severim..herşeyden önce faydalı olması çok daha önemli tabii..
Tekrar çok teşekkürler Canan
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Duayen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
alabaş, kohlrabicolina, lahanası


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 14:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.