Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > Alternatif Tıp

Alternatif Tıp Şifalı Bitkiler ve Besinler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 28.04.2011, 00:53   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kafa Süpürgesi (Karabaş) Otu Nasıl Kullanılır? Nelere İyi Gelir?


Lavanta (Karabaş Otu)





Lavanta Bitkisi ve Çiçegi
: Karabas otu olarak da bilinen Lavanta, güzel kokulu mavi renkde çiçekler açan bir bitkidir.
Manzara fotograflarinda sık sık karsimiza çikan mor çiçekli tarlalar birer lavanta tarlasidir. Kokusuyla içinizi ferahlatan lavanta, simdi de Hepatit hastalarinin kurtaricisi oldu. Içindeki etkin maddeler, lavantanin karacigeri korumasini sagliyor. Saglikli bir yasam için lavanta kürünü mutlaka deneyin.

Atlas Okyanusu adalarindan Akdeniz çevresi ülkelerine ve Hindistana kadar uzanan genis bir alanda yetisen, lavanta cinsi üyeleri, çali görünümlü, toplu basak biçiminde mavi, morumsu ya da kirmizi çiçekler açan bitkilerdir. Lavanta, daglarda, 1000-1800 m arasinda yüksekliklerde yetisir.


Gerçek lavanta




Görünüsü ve kokusuyla insanin içini açan lavanta’nin tarlaya ekilmesinin sirri ne?

Öncelikle aricilikla ugrasanlar ari kovanlarinin yakinina mutlaka lavanta ekiyor. Arilar özellikle lavanta çiçeklerine bayiliyor. Lavanta çiçeklerinden bal yapan arilarin yaptiklari balin lezzeti çok farkli oluyor. Bu yüzden aricilar bu çiçegi ekerek hem lezzetli bal elde ediyor hem de lavantayi satarak ciddi para kazaniyorlar.

Kozmetik alaninda özellikle de parfümde vazgeçilmezler arasinda bulunan lavanta çiçegi için genis bir pazar bulunuyor. Ünlü firmalar lavanta kokusundan parfüm yapabilmek için bu tarlalari daha ekim yapilmadan kapatiyor. Lavanta, bunlarin disinda bitkisel sifa konusunda kullaniliyor. Ülkemizde karabas otu adiyla bilinen lavantanin agri kesici yani ile balgam söktürücü özelligi bilimsel olarak da ispatlandi.

Ancak bilinmeyen bir yani da yeni kesfedildi.Lavanta Hepatit hastaligi için kullaniliyor.Geçtigimiz yil dünya üzerinde 1 milyon 200 bin kisinin ölümüne neden olan Hepatit B virüsü, Türkiye’yi de tehdit ediyor. Prof. Dr. Ibrahim Adnan Saraçoglu ise kokusuyla bugüne kadar herkesi mest eden lavantanin Hepatit B ve C’ye karsi tam bir koruyucu oldugunu savunuyor.


Yalancı Lavanta



* Hepatit C’yi sadece önlüyor mu yoksa tedavi de ediyor mu?

Lavantadaki etkin maddeler, karaciger kanserine yol açan Hepatit B ve Hepatit C virüsünü baski altina alir. Lavanta Hepatit’i karacigerden tamamen atamiyor ancak yilda bir uygulanacak lavanta kürü, durumun ilerlememesine yardimci oluyor. Kürün sonuçlari da karaciger ölçümlerinde belirgin bir sekilde gözlemlenebilir.



* Lavantadaki etki mekanizmasi nedir?

Arastirmalarim sonucunda lavantanin içerdigi etkin maddelerin kendine özgü bir sistematigi oldugunu gördüm. Hepatit C’nin sebep olabilecegi karaciger kanserine dönüsme riskini, büyük bir ölçüde önleyen etkili maddelerden biri lavantanin içerigindeki ‘ursotic acid’ fonksiyonel maddesidir. Bu sistematigin içerisinde gözlemledigim; lavantanin tüm karaciger metabolizmasini mucizevi bir sekilde düzenleyebilecegiydi. Ancak hangi bitki olursa olsun; içerdigi önemli bir etken maddenin tek basina veya saf halde istenilen ölçüde veya dogrultuda faydali olmayacagi unutulmamalidir.





* Diger karaciger rahatsizliklarina da iyi gelir mi?

Karaciger metabolizmasinin sagliksiz çalismasindan dolayi; yükselen enzim degerlerinin kisa zamanda kontrol altina alinmasinda ve tekrar kisa sürede normal degerlere indirilmesinde lavanta kürü bulunmaz bir nimettir. Özellikle Hepatit B ve Hepatit C virüslerini aktive olabilmelerine karsi karaciger metabolizmasinin saglikli çalismasini ve güçlü kalmasini saglar. Böylece virüsler bastirilarak, faaliyete geçmeleri önlenmis olur.


*Sadece yapraklarini mi kullanmaliyiz?

Lavantanin yapraklarinda bulunan ‘bornyl-acatate’ etkin maddesi, ‘antiviral’ olarak görev yapar. Karaciger metabolizmasinin düzenli bir sekilde çalismasinda lavanta çiçeklerinde bulunan 1.8 cineote, delta 3 carene ve herniarin agirlikli sekilde etkili olurken; yapraklarinin içerdigi ‘beta pipene’, karaciger enfeksiyonuna karsi bir antibiyotik etkisinde bulunuyor. Gerek çiçeklerinde gerekse yapraklarinda moleküler yapilari ve etkin özellikleri bakimindan birbirinden tamamen farkli maddeler bulunmaktadir.



* Sokakta satilanlar da ayni etkiyi verir mi?

Kür amaciyla kullanilacak lavantanin bir yildan fazla bekletilmemis olmasina özen gösterilmelidir. Aktardan alinacak lavantanin sadece çiçeklerinin degil, esit oranlarda yapraklarinin da bulunmasina dikkat edin. Ayni etkiyi verecegi düsüncesiyle aktarlarda satilan lavanta yagina sarilmayin. Onlarin etkisi taze hazirlanan kür ile karsilastirilamaz.


__________________
  Alıntı ile Cevapla
14 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.04.2011, 01:50   #2
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Şifa Kaynağı Lavanta

Lavanta kokusunu çok severim. Minik keseciklerim vardır dolabımda

Bu kadar güzel bir çiçeğin, bu kadar çok faydası olması onu daha da güzel yapıyor.


Teşekkürler Canan.
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.04.2011, 13:46   #3
Çevrimdışı
Öykü
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Şifa Kaynağı Lavanta

Türk işinden, lavanta torbası işlemiştim, mavi saten kumaş üzerine. Lavanta kokusunu seviyorum. Teşekkürler canan42.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Öykü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.11.2011, 18:31   #4
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kafa Süpürgesi (Karabaş) Otu Nasıl Kullanılır? Nelere İyi Gelir?

Kafa Süpürgesi (Karabaş) Otu Nasıl Kullanılır?

Nelere İyi Gelir?


(Lavandula stoechas / French lavander / Lavande) Ballibabagiller familyasından, bir veya çok yıllık otsu bir bitkidir. Ezildiği zaman çok kuvvetli ve hoş olmayan bir koku çıkartır. Çiçekleri mavi veya menekşe rengindedir. Bir türünden, "Karabaş yağı" denilen bir yağ çıkartılır. Yurdumuzda alçak maki gruplarıyla birlikte yetişir.

"Fransız lavantası diye de bilinen, karabaş otu, başta Batı bölgelerimizde olmakla birlikte İstanbul'da da yetişmekte. Egelilerin soğuk algınlıklarında sıkça başvurduğu bu güzel bitki de lavanta ailesinden, ancak İngiliz Lavantası gibi büyük çalı formunda değil. Kökten çıkan birkaç dalın üzerinde biberiye benzeri sivri yapraklar oluşuyor. Daha sonra bu dallar uzayıp, lavantadan daha büyük mor bir çiçeğe dönüşüyor. Karabaş otunun çiçekleri, karaduta benzer. Üzerinde sonradan çıkan eflatun minik çiçekleri ise üzerine konmuş kelebekleri andırıyor.

İngiliz lavantası diye bilinen lavanta, mis kokulu mor çiçekleri olan, uçuk mavimsi yeşil, sivri yapraklı, çalı formunda bir bitkidir. 90 santimetreye kadar uzayabilir, sıcak iklimleri ve kuru toprağı sever. Bir kere ektiniz mi, yerini de sevdiyse genişleyip kocaman bir çalı haline gelir. Odunsu dalların üzerinde oluşan çiçekler yeşilden mora döner, sonra hafiften kurur. İşte bu dönemde artık toplama zamanı gelmiştir.

İngiliz lavantası Türkiye'de Ege ve Akdeniz'in dışında İç Anadolu'nun belli bölgelerinde de yetişir, ancak çoğunlukla ekilmesi ya da fideden yetiştirilmesi gerekir. Karabaş otu ise çoğunlukla yol kenarlarında, tepelerde bulunur. Kendiliğinden yetiştiği gibi, doğadan aldığınız bir kök, bahçenizde de yaşamını sürdürebilir. Her iki türde kuru topraklı ve güneşli yerleri sever. Her iki lavantanın da çiçekleri yaz aylarında, çiçekler açtığında toplanır ve gölgede kurutulur.








Tedavi Edici Bir Bitki

İngiliz lavantasının çiçeklerinden yapılan çay, sakinleştirici ve baş ağrılarını giderici olarak kullanılır. Lavanta yağı yanıklara, baş ağrılarına, kas ağrılarına ve uykusuzluğa iyi gelir. Karabaş otu Ege Bölgesi'nde özellikle öksürüğe karşı kullanılmaktadır. Bodrum ve civarında kekik suyu gibi karabaş otunun da suyu yapılıp satılır.

İngiliz lavantası mutfakta daha çok tatlılarda kullanılır. Şekere aromasını vermesi için şeker kavanozuna bir miktar koyabilirsiniz. Sirkelere ve zeytinyağına da koku verir, marmelat ve reçellere eklenebilir. Karabaş otundan Karaburunlu kadınlar reçel yaparlar. Lavantanın Latince adı "lavare"den, yani yıkanmaktan geliyor. Romalıların banyo sularına lavanta çiçekleri serptikleri söylenir.

Aromaterapinin kurucularından Rene Gattefosse, elini ciddi bir şekilde yaktığında lavanta yağı kullanmış ve lavantanın tedavi edici özelliklerini bu şekilde keşfetmiştir. O zamandan sonra yapılan araştırmalar lavantanın antiseptik ve anti bakteriyel özelliklerini ortaya koymuştur." Kitapta aynı zamanda lavanta'nın tam kimlik dökümü verilmiş.





Diğer İsimleri:

  • Türkçe: Yaban lavantası, karabaş otu (Muğla), ana baba kokusu,
  • İngilizce: Lavender
  • Almanca: Lavendel, Schopflavendel
  • Fransızca: Lavande
  • Latince: Lavandula stoechas


Kullanılışı:

Çaydanlıkta su kaynatılıp indirilir, bir miktar Kafa Süpürgesi otu konularak üzeri örtülür, üç beş dakika demlendikten sonra bardağa konulup şeker veya bal ilave edilip içilebilir. Bir günde iki veya üç kere içilebilir.

Bu çay içilirken gerek baş bölgesinde gerek vücutta terleme olursa, ter üzerinde kurutulmamalıdır. Terli çamaşır çıkarıp kuru çamaşır giyilmelidir.









Faydaları:

1- Kafa süpürgesi bilhassa baş bölgesindeki tıkalı damarları açar. Baş bölgesindeki dışarı atılmayan toksit maddeleri terle ağız burun yoluyla dışarı atar. Sinüzit iltihapları burun ve geniz kanalıyla boşaltır. Ayrıca tüm vücuttaki damarları da açar.

2- Mide ve bağırsağı yumuşatır, gaz sıkışmasına iyi gelir.


3- İdrar sökücü özelliği vardır, Böbrekleri çalıştırır ve temizler, safra ifrazatını artırır. Safrayı çalıştırır.


4- Beyin hastalıklarına iyi gelir.


5- Uyuşukluğu giderir ve vücuda dinçlik ve zindelik verir.


6- Karaciğeri çalıştırır, Karaciğere çok faydalıdır. Ardıç tohumu ile kullanılırsa taş ve kumların dökülmesine daha iyi gelir.


7- Sedatif etkisi vardır.(Sakinleştirici ve rahatlatıcı) Dinlendirici ve rahatlayıcı bir uyku verir(Bu uyku beyin damarlarının açılması ve toksin maddelerin ter ve diğer kanallarla atılmasından ileri gelmektedir. Beyin rahatladığı için uyandığında dinlendirici olmaktadır.


8- Baş ağrısının her türlüsüne iyi gelmektedir. Migren ve sinüzit dâhil her türlü baş ağrısına iyi gelecektir. Bu tedavi de ardıç tohumu ile kullanılması daha iyi netice verir.





__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.09.2014, 22:45   #5
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kafa Süpürgesi (Karabaş) Otu Nasıl Kullanılır? Nelere İyi Gelir?


Lavanta tohumlarını küçük keseciklerde elbise dolaplarına, hatta bir ara, minik yastıklar içerisinde başaltı yastıklarımıza koyardım.




__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 29.05.2015, 21:31   #6
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kafa Süpürgesi (Karabaş) Otu Nasıl Kullanılır? Nelere İyi Gelir?

Karabaş otunun lavantanın bir türü olduğunu bilmiyordum.

Kaynayınca kokusunu hiç sevmiyorum lavantanın. Karaciğerinden sıkıntısı olanlar özellikle kullanmalı.

Faydalı bilgiler için teşekkürler...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 16.11.2020, 16:36   #7
Çevrimdışı
NaNaNe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Karabaş Otunun Faydaları Nelerdir?

Karabaş Otunun Faydaları Nelerdir?



Çok yıllık bir süs bitkisi olan karabaş otu, Akdeniz ülkelerinde yetişmektedir ve şifalıdır. İlkbaharda genellikle mor ya da pembe çiçekler açar. Karabaş otu, vitamin ve mineraller açısından son derece zengindir ve ayrıca kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum kaynağıdır. Peki, Karabaş otunun faydaları nelerdir? Merak edilenler haberimizde…

Türkiye’de yalancı lavanta, gargan, keşiş otu gibi isimlerle adlandırılan karabaş otu, ballıbabagiller familyasına aittir. Antibakteriyel ve güçlü bir antioksidan olan karabaş otu, migren ve baş ağrısı, depresyon, sinüzit, öksürük ve nezle gibi bir çok hastalıkta fayda sağlar. Şimdi, karabaş otunun sağlık açısından faydalarına daha yakından bakalım. İşte karabaş otunun faydaları…




KARABAŞ OTUNUN FAYDALARI


Karabaş otunun sağlık açısından faydalarından bazıları şunlardır:

– Zekayı ve hafızayı güçlendirir ve zihinsel yorgunluğu ve akıl karışıklığını giderir.

– Bağışıklık sistemindeki serbest radikalleri azaltarak hastalıklara karşı vücut direncini artırır.

– Kötü kolesterol seviyesini dengeleyerek kalp damar hastalıklarını engeller.

– Sinüzit, öksürük, kronik nezle ve ateşli soğuk algınlığı tedavisinde yararlanılır.

– Depresyon ve anksiyete semptomlarını önler, rahatlatır.

– Baş ağrısı ve migren tedavisinde diğer bitkilerle birlikte kullanılır.

– Kan dolaşımını hızlandırır.

– Damar tıkanıklığını önler.

– İdrar yolu enfeksiyonu ve vajinal enfeksiyonların tedavisine yardımcı olur.

– Kan kanseri ve başta pek çok kanser türünün gelişmesini engeller.

– Cilt yaralarının iyileşmesini hızlandırır.

– Mide bulantısını giderir.

– Romatizmal ağrılara iyi gelir.

– Uykusuzluğa iyi gelir.

– Hazımsızlığa, kabızlığa ve mide gazına iyi gelir.

– Sindirim sistemini düzenler ve bağırsakların daha aktif çalışmasını sağlar.

– Kas ağrılarını ve kas yorgunluğunu giderir.

– Beyindeki tümörlerin ilerlemesini durdurur.

Kaynak




Alıntı:
Bir tatlı kaşığı kurutulmuş karabaş otunu kaynamakta olan bir su bardağı suyun içine atın. Ağzı kapalı olacak şekilde, 2-3 dakika boyunca kaynatın. Çayın soğumasını beklemeden, suyunu süzün. Süzüldükten sonra tatlandırmak isterseniz içerisine bir çay kaşığı bal ya da birkaç damla limon suyu ilave edebilirsiniz.
__________________

  Alıntı ile Cevapla
NaNaNe'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
faydaları, gelir, karabaş, kaynağı, lavanta, nasıl, nelerdir, otunun, süpürgesi, şifa


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 15:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.