Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > Alternatif Tıp

Alternatif Tıp Şifalı Bitkiler ve Besinler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 30.07.2012, 21:13   #1
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Vitamin ve Şifa Kaynağı Meyveler







Yaz mevsiminin sevilen meyvelerinden şeftali,
B ve C vitaminleri ile potasyum açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca A vitamini ile kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir ve fosfor minerallerini de barındırır.

Faydaları

Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır. Bağırsakları yumuşatır. Hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Basur şikâyetlerini azaltır. Kanı temizler. Ateşi düşürür. Sinirleri yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir. Kansere karşı koruyucudur. Kalp krizi riskini azaltır. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve böbrek taşlarını eritir. Ağız kokusunu giderir. Cildi nemlendirir ve canlandırır.

Pek çok çeşidi bulunan şeftalinin insan eliyle elde edilmiş "nektarin" denilen tüysüz bir türü vardır. Nektarinin (durak, tüysüz şeftali) bazı besin değerleri şeftaliden daha yüksek olduğu için, hastalık sonrasındaki dinlenme döneminde, güçlenme diyeti yapanlara ve çocuklara tavsiye edilir.

Şeftali Nasıl Kullanılır?

Şeftali taze olarak tüketilmesinin yanında komposto, reçel ve meyve suyu olarak da tüketilir. Çiçekleri kaynatılıp suyu içilirse bağırsak solucanlarını düşürür. Şeftali soyulup ezildikten sonra yüze maske yapılırsa özellikle kuru ve yorgun ciltlere iyi gelir.






Meyveleri beyaz ve kara olan dutun barındırdığı vitamin ve minerallerin yanında mikrop öldürücü özelliği vardır. Ayrıca dutun yaprakları ipek böceklerini beslemek için de kullanılır.

12 ayrı türü olmasına karşın yaygın olarak üç çeşidi biliniyor. Ülkemizde hemen her ilde yetişse de bir zamanlar ipekböcekçiliğinin merkezi olan Bursa ve Bilecik'te daha çok rastlıyoruz dut ağaçlarına.

Dutun Faydaları

Vücuda kuvvet verir, kansızlığa iyi gelir. Ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı faydalıdır. Ateş düşürür. Karaciğeri kuvvetlendirir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Özellikle yemekle birlikte yenildiğinde hazmı kolaylaştırır. Aç karnına yenirse kabızlığı giderir ve hatta ishal yapabilir, bağırsak kurtlarını düşürmeye de yardımcı olur.

Doğada zahmetsizce yetişen dutun meyvesi kadar yaprağı da tam bir şifa kaynağı. Dutta bulunan "resveratrol" adlı antioksidan madde kötü kolesterol üzerindeki etkisiyle kronik kalp-damar hastalıklarına karşı koruma sağlarken, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. İştah problemi olanlarda iştahı artırıp, enerji veriyor. Sabahları aç karnına yenilen dut, bağırsakların daha iyi çalışmasında önemli rol oynuyor. Duttan yapılan pekmez ise kansızlık problemi çekenlere iyi geliyor. Ak dut yaprağından hazırlanan çay ise gevşetici ve rahatlatıcı olarak sağlık çayları arasındaki tartışmasız yerini alıyor.

Dut Nasıl Kullanılır

Dut taze ve kuru olarak yenebilir. Ayrıca dutun şurubu, reçeli ve pekmezi yapılabilir. Dutun Yaprakları da kullanılır. Yaprakları kaynatılıp suyu içilirse kabızlığa iyi gelir. Dut kabuğu ve yaprağı kaynatılıp bunun suyuyla gargara yapılırsa diş ağrılarını dindirir. Dut şurubu mide ve bağırsak iltihaplarını iyileştirmeye yardımcı olur.

Kullanım Alanları

Dutun lezzet coğrafyasına baktığımızda ise bu meyve, kek, pasta, pekmez, sucuk, şurup, rakı, sirke, reçel, votka yapımında kullanılarak değerlendiriliyor. Kuru dut öğütülüp veya blenderden geçirilip kıyılmış cevizle karıştırılıyor ve Anadolu'da kışlık yiyecek olarak kilerdeki yerini alıyor. Dut ağacının yaprağından da yararlanılıyor. Malzeme olarak asma yaprağı harcına yakın bir iç hazırlanıp dut yaprağına sarılıyor. Pişirildikten sonra afiyetle yeniliyor.

Ortalama 100 gram taze dutta

Besinler ve Kalori
Kalori 93. Karbonhidrat 19.8 gram. Protein 0.9 gram.

Mineraller

Kalsiyum 60.0 mgr. Demir 1.1 mgr.
Vitaminler: B1 vitamini 0.05 mgr B2 vitamini 0.07 mgr B3 vitamini 0.2 mgr C vitamini 17 mgr







Ayva İri ve pembe renkte çiçekler açan ayvanın meyvesi sarı renkli, tüylü, ufak çekirdekli, iri ve serttir. Ayva, özellikle A ve B vitaminleri açısından oldukça zengin bir meyvedir.

Ayvanın Faydaları

Mide ve bağırsakları güçlendirir. İshali kesmekte etkilidir, fakat kabızlığa neden olabilir. Karaciğer tembelliğini giderir. Kanı temizler. Çarpıntıya iyi gelir. Bronşit ve verem gibi akciğer hastalıklarına ve öksürüğe karşı yararlıdır. Gelişmekte olan çocuklar için, özelikle kemik gelişimi açısından faydalıdır.

Nasıl Kullanılır

Ayvanın çiğ olarak yenmesi ve sindirilmesi güçtür. Bu nedenle, komposto gibi pişirilerek ya da reçeli yapılarak yenmesi tavsiye edilir. Ayva çekirdekleri kaynatılıp elde edilen su, içilirse ses kısıklığı ve öksürüğe iyi gelir; saçlara sürülürse parlaklık verir; egzama ve basur memelerine sürülürse şikâyetleri azaltır. Yüz ve boyun kırışıklığını giderir. Ayva yapraklarından çay yapılıp içilirse gerginliğe iyi gelir.

__________________
  Alıntı ile Cevapla
Eski 31.07.2012, 23:54   #2
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Şifa ve Vitamin Kaynağı Meyveler






Kırmızı ve yeşil renklerde çok besleyici bir meyve olan elmada A, C, E ve B grubu vitaminlerin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor ve sodyum gibi mineraller ve çeşitli organik asitler bulunur. Bu nedenle günde 1 elma dahi günlük vitamin ve mineral ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaya yeterlidir.

Elmanın Faydaları

Sindirim sistemine çok yararlıdır. Bağırsak faaliyetlerini düzenler, hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Böbrekleri temizler ve böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı olur. Kolesterolü, tansiyonu ve kan şekerini düşürür. Kalp hastalıkları ve damar sertliğine karşı koruyucudur. Vücuda kuvvet verir, yorgunluğu giderir. Hastalıklara karşı direnci arttırır. Romatizma, gut ve şeker hastalığına karşı yararlıdır. Nefes darlığına iyi gelir. Elmanın kokusu sinirleri rahatlatır ve gevşetir. Besleyici değerinin yanında mide bulantısına da iyi geldiği için özellikle hamilelere tavsiye edilir.

Nasıl Kullanılır?

Elma çiğ olarak yenebileceği gibi kompostosu, sirkesi, pekmezi ve çayı yapılabilir, ayrıca suyu da kullanılır. Elmayı kabukları ile yemek hem daha besleyici hem de sindirim sistemi açısından daha yararlıdır. Elma ve elma suyu cilt bakımı için çok yararlıdır. Taze elma suyu yüze ve boyna sürülürse kırışıklıkların oluşması geciktirir. Bir miktar elma sirkesi suya karıştırılıp cilt bakımı ve temizliği, saçlara yumuşaklık ve parlaklık kazandırmak için kullanılabilir.

Yeşil ve sarı renkli elmalardaki C vitamini oranı, kırmızı renkli elmalardaki C vitamini oranından daha fazladır. Yatmadan önce yenilen elma, daha rahat uyumaya yardımcı olur. Elma, kabuğunda ve kabuğun hemen altındaki etinde bol miktarda C vitamini barındırır. Bu sebeple elmayı çok iyi yıkadıktan sonra kabuğuyla birlikte yemelisiniz. Yumuşamış elmaları reçel, komposto, marmelat yapımında ve dilimleyip kurutarak değerlendirebilirsiniz. Elma suyunda bulunan "kuersetin" adlı madde, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.








Beyaz çiçekli bir ağacın yumuşak, sulu ve tatlı meyvesidir. Armut, sarı-yeşil arası renklerde, lifli, hazmı kolay ve mineral açısından oldukça zengin bir meyvedir.

Faydaları

Mineral deposudur.
Sindirim sistemini güçlendirir, hazmı kolaylaştırır. Böbreklerin düzenli çalışmasına, böbrek taşlarının ve kumunun dökülmesine yardım eder. İdrar söktürücüdür. Kanı temizler. Kansızlığa iyi gelir. Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile yüksek tansiyonu düşürür, çarpıntıyı giderir ve zihin yorgunluğuna iyi gelir. Nıkris (gut) ve romatizmada faydalıdır. Nezleye iyi gelir.

Nasıl Kullanılır

Yemeklerden önce yenilmesi tavsiye edilir. Mümkünse çekirdekleri ile birlikte yemek daha faydalıdır. Çekirdeği, aç karına yenirse bağırsak kurtlarını dökmeye de yardımcı olur. Armut taze olarak yenebileceği gibi pişirilerek de yenebilir. Az kalorili fakat buna karşılık bol lifli ve mineralli bir meyve olan Armut, diyet yapanlar için de faydalıdır. Ferahlık veren bir meyve olduğu için hamilelerin kusmalarını azaltır.











Pembe renkli ve kokulu bir bitki olan çilek oldukça yararlı ve besleyici bir meyvedir. Çilekte bol miktarda demir ve fosfor bulunmaktadır. Ayrıca C, B ve K vitamini açısından da zengindir.

Çileğin Faydaları

Çilek vücuda kuvvet verir. Kolesterolü düşürür ve damar tıkanıklığını önler. Aynı zamanda çok iyi bir antioksidan olan çilek bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı kuruyucudur. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına çok faydalıdır. Bağırsak kurtlarını döker, idrar söktürür ve vücuttaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Kanı temizler. Diş etlerini güçlendirir ve ağız kokusunu giderir. Sakinleştirici etkisi ile tansiyonu düşürür ve stresi azaltır. Ateşi düşürür. Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Cildi nemlendirir, tazelik ve güzellik verir.

Nasıl Kullanılır?

Çileğin yaprakları, iyi kurutulmak şartıyla, çay yapımında kullanılabilir. Çilek aç karına yenirse daha iyi sindirileceği için daha yararlı olur. Çilek ezilerek püre haline getirildikten sonra süt ile karıştırılıp cildi temizlemek ve canlandırmak için kullanılabilir. Çilek komposto ve reçel yapılarak da tüketilebilir. Çilek yiyenlerde bazen kurdeşen görülebilir fakat kalıcı değildir ve kısa sürede geçer.

__________________
  Alıntı ile Cevapla
20 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.08.2012, 00:11   #3
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Şifa ve Vitamin Kaynağı Meyveler




A, C ve B grubu vitaminleri ile potasyum, magnezyum, fosfor ve demir mineralleri açısından zengin bir meyvedir.

Eriğin Faydaları
Erik vücuda güç ve enerji verir. Beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Sinirleri sakinleştirir. Kansızlığa iyi gelir. Erik sindirim sistemine de faydalıdır. İştah açıcıdır. Hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür ve kabızlığı giderir. Vücuttaki zararlı maddeleri dışarı atmaya yardımcı olarak böbrekleri dinlendirir. Romatizmaya iyi gelir. Östrojen seviyesini dengelediği için özellikle Menopoz dönemindeki kadınlar için faydalıdır.


Erik Nasıl Kullanılır?
Erik yaş olarak yenebileceği gibi kurutularak, komposto yapılarak ya da suyu çıkarılarak da kullanılabilir. Komposto olarak yenirse bağırsakları çalıştırarak kabızlığa çok iyi gelir. Erik çekirdekleri bağırsak solucanlarını düşürmekte faydalıdır. Erik yaprakları kaynatılıp suyu ile gargara yapılırsa bademcik ve boğaz iltihaplarına iyi gelir. Kuru erik barındırdığı bol miktarda A vitamini ile cilde çok yararlıdır. Eriğin çekirdekleri çıkarılıp püre haline getirildikten sonra makyaj çıkarıcı olarak yüzü temizlemekte kullanılabilir.











A, C ve B vitaminleri ile potasyum, magnezyum, sodyum, kireç, çinko ve demir mineralleri bulunan kiraz, sulu ve şekerli bir meyvedir.

Kirazın Faydaları

Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır. İdrar söktürücüdür. Kabızlığa iyi gelir. İshali ise keser. Böbreklerin etkili bir şekilde çalışmasına yardım eder. Böbreklerde kum ve taşların oluşumunu önler. Böbrek kumu ve taşı varsa döker. Kanı temizler ve sivilce gibi cilt sorunlarını önler. Kolesterolü ve kan şekerini düşürür. Damar sertliğine, romatizma, gut hastalığı ve dizanteriye iyi gelir. Sinirleri kuvvetlendirir. Ayrıca kirazın bir diğer özelliği de çok iyi bir ağrı kesici ve ateş düşürücü olmasıdır.

Nasıl Kullanılır

Kirazın meyvesinin dışında çiçekleri, sapları ve yaprakları da kullanılır. Sapları kurutulduktan sonra kaynatılıp çay yapılırsa idrar söktürür ve vücuttaki zararlı maddeleri temizler. Kiraz çiçeği kaynatılıp suyu içilirse nezleye ve öksürüğe iyi gelir. Kiraz suyu derideki kırışıklıkları gidermekte etkilidir. Pembe kiraz ezilerek yıpranmış ciltlere maske yapılabilir.










Besin değerleri yüksek olan bir meyvedir. B6 vitamini, potasyum ve folik asit (B9 vitamini) bakımında çok zengin bir besin olan muzda B1, B2, C, D, E ve P vitaminleri ile magnezyum, bakır, demir ve fosfor mineralleri de bulunur.

Muzun Faydaları
Muz özellikle mideye çok faydalıdır. Mideyi güçlendirir ve koruyucu etkilerinden dolayı, ülser ve gastrit rahatsızlığı olanlara çok iyi gelir. Kabızlığı giderir. Böbrek iltihabı ve bağırsak hastalıklarında da yararlıdır. Kandaki kolesterol oranını düşüren muz, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Rahatlatıcı etkileri ile stresi azaltır ve tansiyonu düşürür. Adet sancılarını azaltır. Vücudun ve beynin yorgunluğunu giderir. Enerji verir. Hastaların iyileşmesini hızlandırır. Kemik gelişimini destekler. Krampları engeller. Öksürüğe ve göğüs ağrılarına iyi gelir.

Nasıl Kullanılır
Muz taze olarak yenmesinin yanında, yüz ve cilt bakımında da sıklıkla kullanılır. Cildi besler ve temizler. Muz, limon suyu ile merhem haline getirilip egzama üzerine sürülürse faydası görülür. Tam olgunlaşmamış olan muzun hazmı biraz zor oluğundan muzu olgun olarak yemek gerekir. Ülkemizde muz taze olarak tüketilirken muzun anavatanı olan ülkelerde kızartması da yapılmaktadır.



__________________
  Alıntı ile Cevapla
20 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.08.2012, 01:14   #4
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Şifa ve Vitamin Kaynağı Meyveler






Başta C vitamini olmak üzere P, B ve E vitaminleri ile fosfor, magnezyum ve potasyum minerali açısından zengindir. Bakır, çinko, demir, bakır ve manganez mineralleri ile protein de bulunur.

Portakalın Faydaları:

Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Enerji verir. İyileşmeyi hızlandırır. Yüksek Tansiyonu ve kolesterolü düşürür. Damar sertliğini ve tıkanıklığını önleyen portakal kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucudur. Sinirleri yatıştırır ve yorgunluğu giderir. Damarları güçlendirir. Grip ve nezle gibi soğuk algınlığına iyi gelir ve öksürüğü azaltır. Cilt kırışıklıklarını önler, cildin taze ve pürüzsüz görünmesi sağlar. Karaciğeri çalıştırır. Vücuttaki zararlı maddeleri temizler. Kansızlığa iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır. İçerdiği folik asit özellikle hamileler ve bebek için çok yararlıdır.


Nasıl Kullanılır

Portakal taze olarak yenir ve suyu kullanılır. Ayrıca çiçeklerinden ve kabuklarından da yararlanılır. Portakal suyu cildi besler. Özellikle yağlı ve normal ciltler iyi gelir. Çiçekleri kaynatılarak hazırlanan çay spazmlara karşı faydalıdır. Kabuklarından esans elde edilmesinin yanında mide hastalıkları için de kullanılır.









Ilıman iklimlerde yetişen tatlı, sulu ve hoş kokulu bir meyve olan mandalina, portakal ile benzer özellikler taşır ve özellikle C vitamini açısından zengindir. Ayrıca, A ve B grubu vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, sodyum, demir, brom ve fosfor minerallerini içerir. Mandalinanın kabuğu ise P vitamini açısından zengindir.

Mandalinanın Faydaları

Kanı temizler. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Damar setliği ve felçte faydalıdır. Sinirleri yatıştırır. Akşam yemeğinden sonra yenecek 1-2 mandalina uykusuzluk çekenlere faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Grip olanlara iyi gelir.


Nasıl Kullanılır

Taze meyve olarak yenebileceği gibi reçeli de yapılabilir. Ayrıca, kabuklarından esans elde edilir. Özellikle Kabukları ince kıyılıp doğrudan ya da kek, pasta gibi tatlılara katılıp yenirse kalp ve damar sağlığı açısından faydası görülür.









Bol miktarda C vitamini barındırmasının yanında, A ve B gurubu vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, bakır, sodyum ve fosfor mineralleri açısından da zengin bir meyvedir.

Greyfurdun Faydaları

Özellikle yemeklerden önce yenirse iştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Mikrop öldürücü ve kabızlık gidericidir. Karaciğerin çalışmasına yardımcı olarak kanı temizler, vücuttaki zararlı maddeleri uzaklaştırmaya yardımcı olur. Bağırsakların düzenli çalışmasına faydalıdır. İdrar söktürür. Uyarıcı bir meyve olan greyfurt bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidermeye faydalıdır. Stresi azaltır. Kansere karşı koruyucudur. Göğüs hastalıklarına, damar sertliği ve varislere karşı faydalıdır. Dişetlerini korur ve dişeti kanamalarını durdurmaya yardımcı olur.


Nasıl Kullanılır

Greyfurdun, meyvesinin yanında suyu ve kabukları da kullanılır. Greyfurtun suyu taze sıkılmalı ve sade içilmelidir. Kabuklarından marmelât yapılabilir. Greyfurt suyuna batırılmış bir pamuk ile sarkık cilt silinirse cildi gerginleştirmeye yardımcı olur.


Yapılan bazı araştırmalarda, greyfurt meyvesinin ve suyunun kilo vermeyi kolaylaştırdığı belirlenmiştir. Greyfurt Diyeti olarak bilinen yöntemde, kişi normal diyetini uygulamasının yanında yemeklerden önce bir adet greyfurt yiyerek ya da 1 bardak greyfurt suyu içerek diyetini greyfurt ile desteklemektedir.


Uyarı: Greyfurt suyu bazı ilaçların etkisini, ölümle sonuçlanabilecek seviyede arttırabildiği için, ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.


__________________
  Alıntı ile Cevapla
19 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.08.2012, 01:16   #5
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Şifa ve Vitamin Kaynağı Meyveler







Çok lifli bir besin olan incir A, C ve B vitaminlerinin yanında sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir mineralleri açısından oldukça zengindir. Ayrıca, özellikle kuru incirde omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ve protein bulunur.

İncirin Yararları

İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirimi hızlandırır ve kolaylaştırır. Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir. Vücuda kuvvet ve enerji verir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Halsizliğe ve unutkanlığa iyi gelir. Öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir. Nezle ve bronşite faydalıdır. Özellikle Kuru incir balgam söktürür. İncir, kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Kansere karşı da koruyucudur. Basura iyi gelir. Bakteri ve virüslerin çoğalmasını önleyerek hastalıklara karşı direnci arttırır.

Nasıl Kullanılır

İncirin meyvesi yaş ve kurutularak yenebilir, reçeli ve kompostosu yapılır. Ayrıca incir ağacının dallarından akan beyaz sütten de yararlanılır. Dallarından akan sütü nasır ve siğillere sürülürse iyi gelir. Kuru incir kalori, protein, potasyum, kalsiyum ve demir açısından daha besleyicidir.







İğde (Elaeagnus angustifolia): Kızılcığa benzeyen, tadı tatlı-mayhoş, içi beyaz un gibi olan bir yemiştir. C vitamini açısından oldukça zengindir.

İğdenin Faydaları ve Tıbbi Etkileri

Vücuda kuvvet verir. Soğuk algınlığı ve gripte faydalıdır. Öksürüğü ve ishali keser. Kusmayı önler. Bağırsak bozukluklarına ve idrar zorluğuna iyi gelir. Cinsel gücü arttırır. Böbreklere faydalıdır. Egzama şikayetlerini azaltır.
İltihaba karşı yaraları tedavi edici ve ağrı kesicidir. Ağız pasını gidermek için kullanılır. Ayrıca çiçekleri kaynatılıp, balla tatlandırıldığında öksürüğe iyi gelir.

Nasıl Kullanılır

İğde ağacının meyvesi yenebileceği gibi çiçekleri suda haşlanarak çayı yapılabilir. Hoş kokusu ile bahçeleri süsleyen iğde çiçeği koklanırsa zihni açar.









KestaneBesleyici ve kalori değeri yüksek bir besin olan kestane B1, B2 ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Kestanede bol miktarda yağ ve protein bulunmaktadır. Ayrıca potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum minerallerini de içermektedir.

Kestanenin Faydaları
Vücuda kuvvet ve enerji verir. Cinsel gücü arttırır. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Hastaların iyileşmelerini hızlandırır. Kandaki kolesterol oranını düşürür. Kan dolaşımını düzenler ve hızlandırır. Varis ve basur şikâyetlerini azaltır. Karaciğere ve mideye de faydalıdır. İshali keser.

Nasıl Kullanılır

Kestane taze olarak yenebileceği gibi haşlanarak ve kebap yapılarak da yenebilir. Ayrıca kestanenin kabuğu ve ağacını kabuk ve yaprakları da kullanılır. Kestanenin kabukları haşlanıp suyu içilirse sinirleri yatıştırır ve ateşi düşürür. Bütün bu yararları yanında kestane, yüksek tansiyon ve damar sertliği şikâyeti olanlara ve şeker hastalarına tavsiye edilmez.


__________________
  Alıntı ile Cevapla
19 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.08.2012, 01:26   #6
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Şifa ve Vitamin Kaynağı Meyveler





Ceviz vitamin, mineral, protein ve lif açısından çok besleyici bir besindir. Kalori değeri yüksek bir besin olan cevizde sağlığımız için tercih etmemiz gereken doymamış yağ vardır.

Cevizin Faydaları
İçerdiği Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri sayesinde beyin ve zekâ gelişimini destekler. Vücuda enerji verir. Hafızayı kuvvetlendirir. Vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardım eder. Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Hazımsızlığı giderir. İshal, kabızlık ve dizanteriyi giderir. Göğüs ağrılarında ve öksürükte faydası görülür. Ceviz yağı Bağırsak kurtlarını döker. Ciltteki lekelere sürülüp ovulursa lekeleri giderir. Nasırlara sürülürse iyileştirir. Ceviz, Bal ile birlikte yenirse basura iyi gelir.

Nasıl Kullanılır
Ceviz ağacının, meyvesi olan cevizin ve cevizden elde edilen ceviz yağının dışında, kabukları ve yaprakları da kullanılır. Yeşil kabukları ezilerek saçları ve elleri boyamakta kullanılabilir. Ceviz yaprağının kaynatılması ile elde edilen su çay olarak içilirse mideyi kuvvetlendirir, boğaz ve bademcik iltihaplarını iyileştirmeye yardımcı olur. Bu su ile banyo yapılırsa cilt rahatsızlıklarına iyi gelir.

Ortalama 100 gram cevizde:
Besinler ve Kalori
Kalori 700. Karbonhidrat 14 gram. Protein 8-24 gram. Kolesterol - Yağ 62-75 gram.

Mineraller: Fosfor 145 mgr. Demir 2 mgr. Kalsiyum 200 mgr. Magnezyum 37 mgr. Potasyum 195 mgr. Sodyum 0.8 mgr.

Vitaminler: B1 vitamini 0.35 mgr. B2 vitamini 0.10 mgr. B3 vitamini 0.3 mgr. B6 vitamini 0.3 mgr. E vitamini 6 mgr. Folik asit 22 mcgr.









Demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko gibi mineraller, Protein ve E vitamini açısından oldukça zengin bir besin olan fındık, kalp ve damar sağlığı için çok önemli olan doymamış yağ açısından da zengindir. Ayrıca, B grubu vitaminler bakımından da zengindir.


Fındığın Faydaları:

Çok iyi bir enerji kaynağıdır. Vücuda güç ve enerji verir. Beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Fındık, kalp ve damar sağlığı açısından çok faydalıdır. Kolesterolü düşürür. Kalp ritmini ayarlamaya yardımcı olur. Düzenli olarak her gün fındık yemek Kalp krizi geçirme riskini azaltmakta çok etkilidir. Kansızlığa iyi gelir. Vücut ve kemik gelişimini destekler. Hamilelerin hem kendileri için hem de doğacak çocuk için fındık yemeleri çok faydalıdır. Cinsel gücü arttırır. Varislere iyi gelir. Fındık, soğuk algınlığı ve akciğer hastalıklarına da faydalıdır. Ayrıca, cildi güzelleştirir.


Nasıl Kullanılır?

Fındık yaş ve kuru olarak tüketilebilir. Fındığın yağı da tüketilir. Yaş fındık fazla yenirse ishal yapar. Fındık yağı böbrek taşlarını ve kumunu düşürmeye yardımcı olur. Böbrek ağrılarına iyi gelir. Ayrıca, bağırsak kurtlarını düşürür. Bununla birlikte, yüksek tansiyon ve midesinden şikâyeti olanların fazla kullanmamaları tavsiye edilir.












Fıstık (Yer fıstığı) (Arachis hypogaea): Protein, yağ ve E vitamini açısından zengin bir besin olan fıstıkta B grubu vitaminler ile fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum ve kalsiyum mineralleri de bulunur.

Fıstığın Faydaları:

Yerfıstığı vücuda enerji ve kuvvet verir. Kasların ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. Cinsel gücü arttırır. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. Öğrenmeyi kolaylaştırır. Kalp sağlığına iyi gelir. Kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Başta Meme, prostat ve kalın bağırsak kanseri olmak üzere kansere karşı koruyucudur. Bağışıklık sistemini destekler. Kandaki şeker oranını ayarladığı için şeker hastalarına faydalıdır. Yerfıstığı yağı kabızlığa iyi gelir. Gastrit, Mide yanması ve ekşimesi şikâyetlerini azaltır.


Nasıl Kullanılır

Fıstık genellikle çerez olarak ya da tatlılara ayrı bir lezzet katmak için kullanılır. Ayrıca, fıstıktan elde edilen fıstık yağı da kullanılmaktadır. Fıstık içini, üzerini kaplayan zarı ile birlikte yemek daha faydalıdır.


__________________
  Alıntı ile Cevapla
21 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.08.2012, 23:07   #7
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Şifa ve Vitamin Kaynağı Meyveler





Mor-pembe renkte çiçekler açan, 90 - 100 cm kadar boylanabilen, 1 yıllık otsu bir bitkidir. Tohumları zehirlidir. Githagin, Githagenin ve acı madde içerir.

Karamuğun Faydaları ve Tıbbi Etkileri

Göz ve deri hastalıklarında faydalıdır. Büzücü ve kanamayı durdurucu etkilere sahiptir. Balgam söktürür ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderir. İdrar söktürür ve bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Diş ağrılarını azaltır.

Nasıl Kullanılır

Taze yaprakları ve tohumları kullanılır. Zehirli bir bitki olduğu için çayı vs. içilmez. Haricen kullanılır. Taze yaprakları kanamayı durdurmak için kanamanın olduğu yere konur. Ayrıca, akne ve cilt hastalıklarına karşı da kullanılır.











Beyaz çiçekleri yaz aylarında açan, kolayca bulunabilen dikenli ve çalı görünümlü bir bitkidir. Ham Böğürtlen kırmızı renktedir, olgunlaştıkça rengi kararır. Çileğe benzeyen meyvesi sulu ve tatlıdır. C Vitamini açısından zengindir.

Böğürtlenin Faydaları

Vücuttaki zararlı maddelerin temizlenmesine yardımcı olur. İyi bir antioksidandır. Tansiyonu düşürür ve bedeni güçlendirir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıları kesmeye yardımcı olur. Olgun Böğürtlen idrar söktürücüdür ve kabızlığa iyi gelir. Ham Böğürtlenin ise ishal kesici özelliği vardır ve fazlası kabız yapabilir. Böğürtlen gözleri kuvvetlendirir ve ayaklardaki şişkinliği azaltır. Basura iyi gelir.

Nasıl Kullanılır

Böğürtlenin meyvesinden, yapraklarından ve köklerinden faydalanılır. Yaprakları kaynatılarak suyu ile gargara yapılırsa ağız, diş eti ve bademciklerdeki iltihaplara iyi gelir. Kökleri kaynatılarak suyu içilirse böbrek kumunun ve taşlarının düşmesine yardımcı olur. Böğürtlenden şurup ve reçel de yapılır. Şurubu göğüs ve solunum yolları rahatsızlıklarında oldukça yararlıdır. Ayrıca, böğürtlen yaralara sürülürse iyileşmelerini kolaylaştırır.










Mersin Ağacı (Myrtus communis): 2-3 metreye kadar boylanabilen, mor renkte meyveleri olan, beyaz çiçekli bir ağaçtır. Yaprakları uçucu yağ, tanen, reçine ve acı madde; meyvesi yine uçucu yağ ve tanen ile şekerler ve organik asitler içerir. Mersin yağı ise terpen, pinen, myrtol gibi maddeler içermektedir.

Mersin Ağacının Faydaları ve Tıbbi Etkileri

İştah açar ve ishali kesmeye yardımcı olur. Kanamayı durdurucu, mikrop öldürücü ve yaraların iyileşmesini hızlandırıcı etkilere sahiptir. Ağız, boğaz ve idrar yolu iltihaplarına karşı faydalıdır. Şeker hastalarına iyi gelir. Astım, bronşit, sinüzit ve öksürük gibi solunum yolu hastalıklarında faydalıdır.


Nasıl Kullanılır

Meyveleri taze olarak yenebilir. Yaprakları da kurutulduktan sonra toz haline getirilip baharat olarak ya da kaynamış suda demlenip çay olarak tüketilebilir. Mersin çayı ile yıkanan saçlar daha siyah olur ve daha hızlı çıkar. Mersinin yapraklarından elde edilen mersin yağı ve mersin suyu da koku verici olarak kullanılmaktadır.



__________________
  Alıntı ile Cevapla
18 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.08.2012, 16:12   #8
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Vitamin ve Şifa Kaynağı Meyveler




Beyaz ve pembe renklerde çiçekler açan bir ağaç ve bu ağacın buruk tatlı meyveleridir. Muşmula meyvesi C vitamini ile karoten ve çeşitli mineraller içerir.

Muşmulanın Faydaları

Bağırsakların ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. Böbrek ve mesanedeki kum ve taşları dökmeye yardımcı olur. Bağırsak iltihabına karşı faydalıdır. İshal ve dizanteriyi giderir. Sinirleri güçlendirir. Mideyi kuvvetlendirir. Mide hastalıkları, lumbago ve nikriste faydalıdır. Kan dolaşımını düzenler. Düşük yapmayı engeller.

Nasıl Kullanılır

Muşmula meyvesi ilk koparıldığında buruk bir tada sahiptir. Bir süre bekletildikten sonra yumuşar ve lezzetlenir. Bu şekilde meyve olarak yenebileceği gibi çekirdekleri ve yaprakları da ilaç olarak kullanılabilir. Muşmula çekirdeği idrar arttırır. Muşmula yaprakları kaynatılıp içilirse şeker hastalığına iyi gelir.









Liçi, meşe palamuduna benzeyen kızılımsı dış kabuğu ile tanınır. Liçinin, jöleyi andıran meyvesi oldukça tatlı ve lezzetlidir. Çekirdeği çıkartılarak yenir.

Yetiştiği Ülkeler

Tayland, Malezya, Çin gibi Uzakdoğu ülkelerinin yanı sıra Güney Afrika ve Madagaskar'da yetiştirilir.

C vitamini, kalsiyum, demir, fosfor ve karbonhidrat içeren liçi, daha çok dondurma, tatlı ve salatalarda kullanılır.
Besin değerleri yüksek olan bir meyvedir. B6 vitamini, potasyum ve folik asit (B9 vitamini) bakımında çok zengin bir besin olan muzda B1, B2, C, D, E ve P vitaminleri ile magnezyum, bakır, demir ve fosfor mineralleri de bulunur.







Enerji değeri yüksek bir meyve olan Avokado yağ ve protein açısından da oldukça zengindir. Ayrıca bol miktarda A ve E vitamininin yanında B grubu vitaminleri ve potasyum gibi mineralleri içinde barındıran besleyici bir besindir.

Avokadonun Faydaları
Vücut dokularının ve cildin yenilenmesine yardımcı olur. Yaraların iyileşmesine katkıda bulunur. İyi bir hücre koruyucu ve antioksidandır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı koruyucudur. Kalp ve damar sağlığı açısından da yararlıdır.

Nasıl Kullanılır

Avokado, yağı ve suyu hücrelerin yenilenmesine yardımcı olduğu için kozmetik alanında cilt kremi, losyon ve güneş yağlarında kullanılır. Cildi korur ve besler. Özellikle kuru, yıpranmış ve yaşlanmış derilerin yenilenmesine ve güçlenmesine yardımcı olur. Avokadonun içi ezilerek bal ve biraz elma sirkesi ile karıştırıldıktan sonra çırpılmış bir yumurta sarısı ve 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı bu karışıma yavaşça karıştırılarak hazırlanacak maske cilt kırışıklıklarını gidermede oldukça etkilidir.


Yetiştirildiği Ülkeler

Orta ve Güney Amerika, İsrail, Afrika, İspanya, Türkiye'de üretilmektedir. A vitamini, E, B, kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum içermektedir.



Not: Aldığınız avokadolar sert ise, gazete kağıdına sardığınızda birkaç gün içinde yenecek olgunluğa ulaşır. Avokado soğuğa dayanıksız olduğundan oda sıcaklığında muhafaza etmelisiniz.


__________________
  Alıntı ile Cevapla
22 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.08.2012, 22:12   #9
Çevrimdışı
Umit
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Vitamin ve Şifa Kaynağı Meyveler

Çok başarılı bir paylasım olmuş arkadaşım emeğine sağlık...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Umit'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.08.2012, 22:21   #10
Çevrimdışı
Duayen
Huysuz ve Tatlı Kadın

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Vitamin ve Şifa Kaynağı Meyveler

Oldukça iştah açıcı ve faydalı bir konu olmuş
Emeklerin için teşekkürler Canancım
  Alıntı ile Cevapla
14 Üyemiz Duayen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
kaynağı, meyveler, vitamin, şifa


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 19:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.