Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Maksat Muhabbet Olsun > Astroloji | Mitoloji

Astroloji | Mitoloji Burçlar, fallar ve rüya tabirleri


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 02.04.2012, 23:54   #1
Çevrimdışı
DarkAngeL
...:: HüsoMeL::...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Çin Yaratılış Mitleri : Pan-Gu ve Nü-Wa





Çin mitolojisinde birçok farklı yaratılış miti vardır. Bu mitler gerek barındırdıkları karakterler gerekse farklı dinî eğilimleri açısından birbirinden ayrılırlar. Bununla birlikte hepsinde belirli temalar hakimdir: kaostan düzene geçiş, ikici evren modelinin düzenle birlikte ortaya çıkışı ve yin ile yang.









Ayrıca mitlerin genelinde İbrahimi Dinlerdeki creatio ex nihilo yani "yoktan var etmek (yaratmak)" anlayışından farklı olarak yaratma süreci var olan fakat şekilsiz, kaotik bir durumun şekilli, belirli ve düzenli bir duruma dönüştürülmesi anlamını taşımaktadır .







MÖ 2. yüzyılın ortalarından kalan Huai Nan Zi isimli metinde iki tanrının evreni nasıl yarattığını anlatan bir yaratılış miti mevcuttur. Bu iki tanrının ismi verilmez, kaostan çıkan tanrılar arz ve göğü yaratırlar ve kendileri yin ile yangı oluştururlar. Çin mitolojisindeki bir başka yaratılış mitinde ise herhangi bir tanrıdan söz edilmez. Bu mite göre başlangıçta ne tanrı ne de tanrı benzeri bir şey vardır; sadece muazzam büyüklükte bir su buharı bulutu mevcuttur. Bu bulut, zamanla, kaotik ve şekilsiz bir durumdan düzenli ve şekilli bir duruma geçer, farklı doğalara sahip evren modelinin temelini oluşturan yin ile yangı oluşturur.









Çin mitolojisindeki en tanınmış ve kendisinden önceki birçok yaratılış mitine karşı hakimiyet kazanmış yaratılış miti Pan Gu'yu (veya Pangu) başrolde gösteren bir yaratılış mitidir. Diğer mitlere oranla oldukça yeni sayılabilecek, MS 3. yüzyılda ortaya çıkmış bu mitte hiçbir şeyin olmadığı, sadece kaosun, dev bir yumurtanın içindeki karanlık bir nem şeklinde var olduğu bir zamandan bahsedilir. İçinde yaratılış için gerekli tüm öğeleri bulunduran yumurtanın içinde zamanla, yaratıcı olacak, Pan Gu büyümeye başlar. Tamamen büyüdüğünde uyanan Pan Gu yumurtadan, onu kırarak, çıkar. Bu esnada yumurtanın içindeki yaratıcı öğeler her yana dağılır. Yin temelli öğeler arzı yaratırken, yang temelli öğeler göğü yaratırlar.







Pan Gu bu ikisinin tekrar birbirlerine karışmaması için aralarına geçerek ve göğü taşıyarak ikisini birbirinden ayırır. Birbirlerine karışırlarsa tekrar kaosun ortaya çıkacağını düşünerek binlerce yıl ikisini bu şekilde ayrı tutar. Daha sonra gök ile arzın tamamen ayrıldığına inandığı vakit, bu işini bırakır ve dinlenmek için arza uzanır.








Ölen Pan Gu'nun vücudunun ve varlığının farklı bölümleri doğal fenomenleri ve coğrafî şekilleri oluşturur: el ve ayakları kare olduğuna inanılan Dünya'nın köşelerini oluştururken, terinin nehirleri, gözlerinden birinin Ay'ı birininse Güneş'i, vücudunun beş kutsal dağı oluşturduğuna inanılır. Bu mitle ilişkili bir nokta, bu genel yaratılış mitini insanın yaratılışı ile de ilişkilendirir: Pan Gu'nun vücudundaki pireler insanları oluşturur. Bununla birlikte bu değişimler farklı kaynaklarda farklı şekillerde yer almıştır.








Bir başka mitte ise Pan Gu'nun yarattığı canlılardan hiçbirinin aklî yeteneğe sahip olmamasından üzülerek, insanı çamurdan elleriyle yarattığına ve daha sonra kurumaya bıraktığına değinilir. Bu hikâyeye göre Pan Gu insanları yaratmaya devam ederken, akşam olduğunda, yağmur yağmaya başlar ve Pan Gu her ne kadar henüz kurumamış olan eserlerini güvenli bir yere taşımaya çalışmışsa da bunların bir kısmı yağmurdan hasar görür. İşte bu hasar gören eserlerin, engelli insanların atası olduğuna inanılırdı.








[MEDIA]http://storagestart.divshare.com/launch.php?f=17211264&s=ba2[/MEDIA]

__________________
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz DarkAngeL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 05.04.2012, 16:38   #2
Çevrimdışı
DarkAngeL
...:: HüsoMeL::...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Çin Yaratılış Mitleri : Pan-Gu ve Nü-Wa







Nü Wa, Çin'in ilkel çağlarına ait bir tanrıçadır. Büyük güce sahip olan Nü Wa, tıpkı Batılıların gözündeki Yaratıcı Tanrı imgesine benzer. Nü Wa her gün çok şeyler yaratmış, kısa bir bağırsakla 10 tanrı yaratılmış.







Nü Wa, 1. ayın 1. gününde tavuk, 2. gününde köpek, 3. gününde koyun, 4. gününde domuz, 5. gününde boğa, 6. gününde at yaratmış. 7. gününde, sarı toprakların üzerine su dökerek çamur yapmış, sonra kendi şekline göre insanı yaratmış. Ancak böyle yaparak işin çok yavaş ilerlediğini hisseden Nü Wa, bir sopayı çamurun içine sokup onunla heryere çamur atmış, yere saçılan çamurlar ise insanlar olmuş.






Etrafa bu şekilde saçılan çamur damlacıklarından oluşan insanların fakir ve soylu olmayan insanları, başta kendi elleriyle yaptığı insanlarınsa zengin ve soylu insanları oluşturduğuna inanılırdı.








Ancak çamur atma yöntemini yine yavaş bulan Nü Wa, sonunda erkekler ile kadınları evlendirerek doğum yaptırmaya karar vermiş. Böylece yaşadığımız bu dünyada insanların sayısı çoğalmış, Nü Wa'nın da bizzat insan yaratmasına ihtiyaç kalmamış.








Nü Wa, yarattığı insanlar için evlenme kuralları koymuş. Bu nedenle Nü Wa "kutsal çöpçatan" olarak da bilinir. İyi bir evlilik yapmak isteyen insanlar günümüzde bile Nü Wa'ya dua eder.









Erkek kardeşi Fu Xi'nin ölümünden sonra Nü Wa, kral olarak seçilmiş, ancak ona sadık kalmayan Gong Gong adlı biri hakimiyeti onun elinden almaya kalkışmış.







Gong Gong sonunda yenilmiş ve batıya kaçmış. Yüksek bir dağa gelen Gong Gong, göğe yükselen kalın bir taş direk görmüş ve öfkeyle taş direği iterek kırmış. Ancak bu direk sıradan bir direk değil, göğü destekleyen bir direkmiş, direk yere inince gökte bir çukur ortaya çıkmış.








Bunu gören Nü Wa, 5 ayrı renkte taşlar yaparak çukuru doldurmuş, sonra bir kaplumbağının 4 bacağını keserek, taş direğin yerine, 4 köşeden göğü desteklemekte kullanmış.







Ancak gök yine dengesiz olmuş; kuzeybatısı yüksek, güneydoğusu alçak kalmış. Bu nedenle dünyadaki tüm nehirler güneydoğuya akar, sonunda denize girer. Nü Wa'nın gökteki çukuru doldurduğu gün 1. ayın 20. günüymüş. Bu nedenle daha sonraki hanedanlarda insanlar, bu günde yuvarlak bir çörek yaparak evin çatısına koydukları için bu çöreğe "delikli göğü doldurma çöreği" ismi verildi.








Nü Wa ayrıca bambu flütü de yaratmış. Çin'in güneyindeki bazı yerlerde gençler "Lu Sheng" adı verilen bu tür çalgıyı hala çalarlar.


__________________
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz DarkAngeL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 05.04.2012, 18:01   #3
Çevrimdışı
Rukia
« En Akıllı Bızdık »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Çin Yaratılış Mitleri : Pan-Gu ve Nü-Wa

Yere saçılan toprakların insan olması, yumurtadan çıkış... gerçekten çok ilginç ve merak uyandırıcı.

Mitlerdeki bu önergeler hep ilginç gelmiştir.

Teşekkürler Darkangel.
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Rukia'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.04.2012, 14:05   #4
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Çin Yaratılış Mitleri : Pan-Gu ve Nü-Wa

Ne kadar ilginç .

Teşekkürler Darkcığım.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.04.2012, 15:03   #5
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Çin Yaratılış Mitleri : Pan-Gu ve Nü-Wa

Varolusumuzu Pan Gu ve Nu Wa'ya borcluyuz demekki


Alıntı:
Bu hikâyeye göre Pan Gu insanları yaratmaya devam ederken, akşam olduğunda, yağmur yağmaya başlar ve Pan Gu her ne kadar henüz kurumamış olan eserlerini güvenli bir yere taşımaya çalışmışsa da bunların bir kısmı yağmurdan hasar görür. İşte bu hasar gören eserlerin, engelli insanların atası olduğuna inanılırdı.
Adem ve Havva'ya inaniliyorsa Pan Gu ve Nu Wa'ya neden inanmasinlar?



Tesekkürler paylasim icin Dark
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 16.09.2013, 01:12   #6
Çevrimdışı
Sevda
Dönersen Islık Çal..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Çin Yaratılış Mitleri : Pan-Gu ve Nü-Wa

Çok ilginçti. Her satırı ilgiyle okudum. Nü Wa neredeyse masal gibiydi.

Teşekkürler Angel.
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.10.2015, 10:52   #7
Çevrimdışı
Çengelli İğne
«... Beklenen Şarkı ...»

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Çin Yaratılış Mitleri : Pan-Gu ve Nü-Wa



Bana da çok ilginç geldi.

Kafam karıştı iyi mi?

Teşekkürler.
  Alıntı ile Cevapla
Çengelli İğne'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
mitleri, yaratılış


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 18:16.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.