Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Gezelim & Görelim > Bir Adımda Dünya Turu > Asya


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 28.01.2009, 01:46   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Maldivler - Maldiv Cumhuriyeti

Maldivler - Maldiv Cumhuriyeti










Arması








Dünyadaki Yeri



Maldivler, resmi adıyla Maldiv Cumhuriyeti, Hint Okyanusunda 1.200 adadan oluşan bir devlettir. Hindistan'ın güneyinde ve Sri Lanka'nın yaklaşık 750 kilometre (435 mil) güneybatısında yer alır. Küresel iklim değişiklikleri yüzünden yüzyıl içerisinde sular altında kalacağı öngörülen Maldiv halkına, 15 Kasım 2005 itibari ile Avusturalya'ya sığınma hakkı verilmiştir.

1.200 adanın 200'ünde insan yaşamaktadır. 1.000 civarında ada halen boştur. Yerleşim bulunan 200 adadan 90'nında Maldivliler, 110 ada ise "otel ada" şeklinde kullanılmaktadır.

Maldiv halkının %100'ü müslüman olup, devlet "başkanlık" tipi cumhuriyet ile yönetilmektedir.


Maldivin yerel halkı İslâm hukukuna uymak zorundadır. Ancak turistler ve tatil amaçlı gelen vatandaşlar şeriatın ve alkol yasağının dışında tutulur.


En Büyük Kent ve Başkent: Male






Tarih
Adalarda yerleşim binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Daha önce Budist olan ada halkı, Arap tüccar Abul Barakhat Al-Bar Bari'nin tebliğiyle müslümanlığı seçmiştir.

Sırasıyla, Portekiz ve Hollandalıların saldırılarıyla ve kısa süreli hakimiyetleriyle boğuşan Maldivler, 75 sene İngilizler'in hakimiyetine boyun eğmek zorunda kalmış, 1965 yılında İngiltere'den bağımsızlıklarını kazanmışlardır. Daha sonra 3 sene Kral Muhammad Fareed saltanatı devam etmiştir.

2004 Yılındaki Tsunami



11 Kasım 1968'de Monarşi kaldırılmış ve İbrahim Nasir başkanlığı idaresinde Cumhuriyete geçilmiştir. Cumhuriyet idaresine geçiş sembolik olmaktan öteye gitmemiş olsa da, 1970'lerin başlarından itibaren turizm adalarda gelişmeye başlamıştır. Cumhuriyete geçiş ile birlikte ülkenin resmi adı Maldiv Adaları yerine Maldivler olarak değiştirilmiştir.

1968'den bu yana Devlet Başkanı olan Me'mun Abdulkayyum, Ekim 2008'de yapılan seçimlerle iktidarını genç lider Muhammed Naşid'e bırakmıştır. Batılı Devletlerin "diktatör"lükle suçladığı Me'mun Abdulkayyum, seçimlerle iktidarını muhalifine devreden ender "diktatörler" arasına adını yazdırmıştır.

Addu Şehri







Ekonomi
Turizm ve balıkçılık, Maldiv ekonomisinin iki temel bileşenidir. Gemicilik, bankacılık ve taşımacılık da hatırı sayılır bir hızla büyümektedir.

Dünyanın tüm büyük kara parçalarına uzak bu adalar ülkesinde hemen herşey İthalat yoluyla sağlandığından, yerel halk büyük bir sıkıntı çekmektedir. Maldiv parası birimi Rufiyaa'dır. (1 Rufiyaa = 47 kuruş)

  • Balıkçılık
Maldiv ekonomisi yüzyıllardır bütünüyle balıkçılık ve diğer deniz ürünleri üzerine kuruludur. Balıkçılık ülke halkının ana mesleğidir ve balıkçılık sektörünün gelişmesine yönelik çalışmalar hükümetin özellikle öncelik verdiği bir iştir.


1974 yılında geleneksel balıkçılığı makineleştiren "Dhoni" isimli balıkçı botu, balıkçılığın ve daha genel anlamda ülke ekonomisinin gelişmesinde önemli bir kilometretaşı olmuştur. 1977 yılında Felivaru adasında bir Japon firmasının işbirliği ile balık konserve fabrikası kurulmuştur.

  • Ev Endüstrisi
Turizm sektörünün gelişmesi, ülkede geleneksel hasır dokuma, ahşap işleri, el işleri, halat yapımı gibi ev endüstri ürünlerinin gelişmesine de hız kazandırmıştır. Matbaacılık, PVC boru yapımı, tuğla yapımı, deniz motoru tamiri, giyim eşyası üretimi ve içme suyu şişeleme gibi sektörler de son zamanlarda gelişmektedir.



Adalet
%100'ü Müslüman olan Maldivler'de yerel halka islam adaleti uygulanmaktadır. Şeriat mahkemesi başkent Male'dedir.


Başkanlık Sarayı


Maldivler'e alkol ve domuz eti sokmak bu nedenle yasaktır ve cezası büyüktür. Ancak Otel amaçlı kullanılan ve turistler haricinde yerel halkın yaşamadığı adalarda alkol serbesttir.

Başkent Male'deki Maldivler İslam Merkezi








Coğrafya
  • Konum: Güney Asya 'da, Hint Okyanusunda atol grubu, Hindistanın güneyinde yer alırlar.
  • Coğrafi konumu: 3 15 Kuzey enlemi, 73 00 Doğu boylamı
  • Haritadaki konumu: Asya
  • Yüzölçümü: 300 km²
  • Sınırları: 0 km
  • Sahil şeridi: 644 km
  • İklimi: Tropikal
  • Arazi yapısı: Beyaz kumsallar, düzlükler
  • Deniz seviyesinden yüksekliği: 2,4 metre en alçak noktası: Hint Okyanusu 0 m
  • En yüksek noktası: Addu Atolu 2.4 m
  • Doğal kaynakları: Balık
  • Arazi kullanımı: Tarıma uygun topraklar: %13.33
  • Daimi ekinler: %30
  • Diğer: %56.67 (2005 verileri)






Nüfus

  • Nüfus: 359,008 (Temmuz 2006 verileri)
  • Nüfus artış oranı: %2.78 (2006 verileri)
  • Mülteci oranı: 0 mülteci/1,000 nüfus (2006 tahmini)
  • Bebek ölüm oranı: 54.89 ölüm/1,000 doğan bebek (2006 tahmini)
  • Ortalama hayat süresi: Toplam nüfus: 64.41 yıl
    • Erkeklerde: 63.08 yıl
    • Kadınlarda: 65.8 yıl (2006 verileri)
  • Ortalama çocuk sayısı: 4.9 çocuk/1 kadın (2006 tahmini)
  • HIV/AIDS - hastalıklarına yakalanan yetişkin sayısı: %0.1 (2001 verileri)
  • Ulus: Maldivli
  • Nüfusun etnik dağılımı: Güney Hindistanlılar, Sinhalalılar, Araplar
  • Din: Sünni Müslümanlar
  • Diller: Maldiv Dhivehi (Sinhala lehçesi), İngilizce
  • Okur yazar oranı: 15 yaş ve üzeri için veriler
    • Toplam nüfusta: %97.2
    • Erkekler: %97.1 Kadınlar: %97.3 (2003 verileri)







Kültür
Maldivlerin kültürü Araplara benzer. Bunun nedeni adaya gelen ilk yabancının Arap olmasıdır. Ada halkının %100'ü müslümandır. Adaya içki ve domuz eti sokmak yasaktır. Yerli halkın yaşam alanına girmeyen tüm resortlarda içki ve domuz eti serbestçe tüketilmektedir.

Hulhumal Camii







Turizm
Turizmin gelişmesi, ülkenin ekonomisinin de büyümesini sağlamıştır. Doğrudan ve dolaylı olarak istihdam ve gelir artışı sağlamıştır. Günümüzde turizm ülkenin en büyük döviz kaynağı haline gelmiştir ve ülke ekonomisinin %20'sini oluşturmaktadır. 84 turistik tesisi ile 2000 yılında 467,154 turisti ağırlamıştır.



Maldiv Adaları 2008 yılında 683.012 turisti ağırlamıştır. En fazla turistin geldiği ülkeler: İngiltere, Italya, Almanya, Rusya ve Fransa'dır.



Maldivler'de resortlar adaalar üzerine kurulmuştur ve her resort genelde adanın adıyla anılmaktadır. Resortlardan en ünlüleri: One and Only Reethi Rah Resort, Huvafen Fushi Resort, Naladhu Resort, W Retreat Resort, Banyan Tree Resort, The Beach House at Manafaru Resort ve Sheraton Resort'tur. Resortlarda iki ayrı oda kategorisi bulunmaktadır: Beach Bungalow (Sahil Villa) ve Water Bungalow(Suüstü Villa). Water Bungalowlar, denizin üstüne çakılan kazıklar üzerine inşa edilmiştir.


Bir çok resortta "no news-no shoes" uygulaması vardır. (haber okumak yok, ayakkabı yok !) Tesislerin çoğunda "buttler" (bir çeşit uşak, sadece size hizmet eden görevli) bulunur. Ayrıca, bir çok resorta 12 yaş altı çocuk kabul edilmemektedir. (The Beach House, W Retreat, Baros Island Resort gibi). Water Bungalowlar 12 yaş altı çocuklar için güvenlik gerekçesiyle yine yasaktır.




Ulaşım ve Taşımacılık

  • Demiryolları: 0 km
  • Su yolları: yok
  • Limanları: Gan, Male
  • Hava alanları: 5 (2006 verileri)
    • Uluslararası: 1
    • Ulusal: 4
Resortların olduğu adalara ulaşım, havaalanına uzaklığına göre, speed boat denilen teknelerle veya 6-8 kişilik deniz uçaklarıyla sağlanmaktadır. Yerli halkın ulaşım için kullandığı teknelere verilen ad : Dhoni'dir.

Ulaşım İçin Kullanılan Tekne: Dhoni



Türkiye'den Maldivlere ulaşım; Emirates Havayolları ile Dubai aktarmalı veya Qatar Havayolları ile Doha aktarmalı olarak yapılmaktadır. Direkt uçuş yoktur. Uçuş süresi yaklaşık 7-8 saattir.
  Alıntı ile Cevapla
Eski 28.01.2009, 01:47   #2
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Maldivler - Maldiv Cumhuriyeti

Dünya tarihinde ilk! Bu ülke taşınıyor
Dünya tarihinde ilk kez bir ülke, topraklarını bırakıp başka bir ülkenin himayesinde varlığını sürdürebilmek için para biriktirmeye başladı.


Maldivler hükümeti, küresel ısınma nedeniyle yükselen suların Maldiv Adaları'nı tarihe gömeceğini bu nedenle bir başka ülkede toprak satın alıp burada yeni bir yaşam başlatmak için para biriktirdiklerini açıkladı.



300 bin kişilik Maldiv halkının Hindistan, Sri Lanka veya Avustralya'da alınacak topraklara yerleştirilmesi planlanıyor.


Maldivlerin en yüksek noktası denizden sadece 2.5 metre yukarıda..

Guardian gazetesine konuşan Maldiv lideri Muhammed Naşid, turizm cenneti ülkesinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Ülkenin büyük bölümü deniz seviyesinden 1.5 metre yüksekte. Ülkenin en yüksek noktası ise denizden 2.4 metre yükseklikte yer alıyor. Birleşmiş Milletlere göre 2100 yılına kadar küresel ısınma bu hızla ilerlemeye devam ederse deniz seviyesi 59 santim yükselebilir.


Dolayısıyla küresel ısınmayla yükselen deniz seviyelerinde ufak bir artış bile, Maldivler'in büyük kısmı için ölüm kalım meselesi demek. Yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Maldivlerin yeni lideri aynı İsril'in Filistin'den yaptığı gibi başka ülkelerden tohrak satın almayı planlıyor. İklim değişimi mültecisi olma tehlikesi ile karşı karşıya olan halkını korumak isteyen Naşid, seçilmesinin ardından yarın göreve gelecek.



Maldivler, Hindistan'ın açıklarında 800 kilometrelik bir alana yayılan 1192 adadan oluşan 380 bin nüfuslu bir ülke. Yüzde 100'ü Müslüman olan ülkenin başkenti Mali. Bu adaların yalnızca 250 tanesinde insanlar yaşıyor.



  Alıntı ile Cevapla
Eski 30.12.2009, 16:18   #3
Çevrimdışı
Smyrna
Okunuşu: Simirna

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Maldivler - Maldiv Cumhuriyeti

Bu soğukta bile denize girmek istedi canım. Deniz manzaraları çok güzel.

Konu için çok teşekkürler Real...

Ne zaman yolluyorsun bizi.

Hani Lale ile gezip tozup foruma bilgi toplayacaktık.

Burdan başlayabiliriz.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Smyrna'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.12.2009, 17:39   #4
Çevrimdışı
Megan
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Maldivler - Maldiv Cumhuriyeti

eline saglık çok guzel bir paylaşım .

ne yazıkki kuresel ısınma bir çok ulkenin zor durumda kalmasına neden olucak ,gelişmiş ulkelerin modern yaşamları için bir çok ulke diyet odemek zorunda .
__________________
Ya çaresizsiniz, yada çare sizsiniz.

Benim Hayatımı Yargılamadan önce ..

Benim ayakkabılarımı giy
ve benim geçtiğim yollardan,
sokaklardan, dağ ve ovalardan geç .
Hüznü, acıyı ve neşeyi tad...
Benim geçtiğim senelerden geç,
benim takıldığım taşlara takıl,yeniden ayağa kalk

ve aynı yolu tekrar git, benim gittiğim gibi !!

Ancak ondan sonra BENİ YARGILAYA BİLİRSİN
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Megan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.12.2009, 20:23   #5
Çevrimdışı
Pitsy
. . . En Çatlak Kiremit . . .

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Maldivler - Maldiv Cumhuriyeti

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi smyrna Mesajı göster
Bu soğukta bile denize girmek istedi canım. Deniz manzaraları çok güzel.

Konu için çok teşekkürler Real...

Ne zaman yolluyorsun bizi.

Hani Lale ile gezip tozup foruma bilgi toplayacaktık.

Burdan başlayabiliriz.
banane bende gelcem iş seyahati nasıl olsa cebimden para çıkmıycak
siz kumsalı denizi ve bungalov evleri tanıtırken bir kameramana ihtiyaç olcek demi
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Pitsy'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.12.2009, 21:30   #6
Çevrimdışı
Smyrna
Okunuşu: Simirna

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Maldivler - Maldiv Cumhuriyeti

Ee tabi bizim keyif sürmemiz için bir iki tane çalışacak yardımcıya ihtiyacımız olacak.

Seve seve adını listeye yazar sunarız Real'e...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Smyrna'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.12.2009, 22:24   #7
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Maldivler - Maldiv Cumhuriyeti

Baktığımızda rüya gibi diyoruz, ama bu rüya gibi ülkenin yok olmasına da bilinçli ya da bilinçsiz katkıda bulunuyoruz.


Deniz üzerindeki bungalowlar ve denizin rengi çok güzel.

Teşekkürler ReaL, ellerine sağlık.
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.12.2009, 03:50   #8
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Maldivler - Maldiv Cumhuriyeti

Böyle güzelliklerin kıymetini bilmiyoruz işte..Yakın zamanda sular altında kalacak olması çok acı...
Emeğine sağlık ReaL...
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.12.2009, 13:41   #9
Çevrimdışı
Süperman
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Maldivler - Maldiv Cumhuriyeti

Bizim forum ahalisi gittiğinde sular altında kalmasın sakın

Teşekkürler konu için ReaL
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Süperman'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.01.2010, 21:42   #10
Çevrimdışı
Tanıdık
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Maldivler - Maldiv Cumhuriyeti

gerçekten güzel yerler, ama aynı zamanda ürkütücü, topunun bir dev dalgalık ömrü var.

elinize sağlık sayın teknik yetkilim, deniz sevengillerdenim.

param olsa var ya, ayak basmadığım bir çalı dibi bile bırakmam şu dünyada, öylesine gezme hastasayım yani,,
__________________
Bizde bilirdik kıkırdak fıkırdak olmasını...Ama kalbe en güzel hüzün yakışıyordu, bizde onu bastık sinemize...

Tanıdık
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Tanıdık'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
adaları, atoll, gezilecek, maldiv, maldivler, maldivlerde, otel, otelatoll, otelleri, tarihi, yerleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 17:16.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.