Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Gezelim & Görelim > Bir Adımda Dünya Turu > Asya


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 14.04.2012, 21:32   #1
Çevrimdışı
Rukia
« En Akıllı Bızdık »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Asya'nın Özel Şehri: Seul (Güney Kore)

Asya'nın Özel Şehri: Seul (Güney Kore)




Seul (Saul — «başkent») resmi adı Özel Seul Kenti (Saul Tukpialşi), Güney Kore başkenti ve en büyük şehridir. Dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olan Seul'un şehir merkezinin nüfusu 10 milyonun üstündedir (2009). Dünyanın ikinci büyük metropolitan alanı olan Seul Ulusal Büyükşehir Alanı, Incheon ve Gyeonggi'nin büyük bir kısmını kapsar ve 24,5 milyon nüfusu vardır. Güney Kore'nin nüfusunun yaklaşık yarısı bu bölgede yaşar.

Dünya Ticaret Merkezinden Han Nehrine Bakış



Ülkenin kuzeybatısında, Han Nehri kıyısında, ırmağın ağzından 60 km. içeride yer alır. Bir nehir limanı olarak taşıdığı önem nedeniyle 1394'te Kore'nin başkenti olmuş, kısa bir dönemin dışında (1399-1405) dışında bu konumunu 1948'e değin korumuştur. Ülkenin Kuzey ve Güney Kore olarak ikiye ayrılmasından (1948) sonra da Güney Kore'nin başkenti olan Seul, Kore dilinde başkent anlamına gelir. Resmi adının Yi hanedanı döneminde (1392-1910) Hansang, Japon yönetimi (1910-45) sırasında da Kyangsang olmasına karşın, her iki dönemde de halk arasında Seul adıyla anılmıştır. 1948'de Kore Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra resmen Seul adını almıştır. Seul metropolitan alanının yüzölçümü 605 km²'dir. Bu alanda UNESCO Dünya Mirasları'ndan üçü bulunmaktadır: Changdeokgung, Jongmyo Shrine ve Joseon Hanedanlığı'nın kraliyet mezarları.


Seul şehri 1988 yılında yaz olimpiyatlarını ve 2002 yılında da FIFA Dünya Kupası'nı ağırlamıştır. Dünya'daki ekonomik ve finansal merkezlerde ilk onun içerisinde yer alır ve Samsung, LG Grup, Hyundai Grubu ve Kia gibi önemli holdinglere ev sahipliği yapar.

Changdeokgung, Kore beş bin sarayları biri, bir olan UNESCO Dünya Mirası.






  • Seul'un Tarihi
Adı kayıtlara ilk kez MÖ 1. yüzyılda geçen kent Üç Krallık döneminde (MÖ 57-MS 668) Kogurya, Pekçe ve Silla krallıkları arasında sınır oluşturdu. 1394'te ülkeyi tek bir yönetim altında birleştirip Yi hanedanını kuran Yi Sang-gye tarafından başkent yapıldı. İki yıl sonra kentin çevresinde surlar inşa edildi. Daha sonraki yıllarda da kentte Kyangbok, Taksu ve Çangdak sarayları yaptırıldı. 1910'da Korenin Japonya'nın koruması altına girmesinden sonra adı Kyangsang olarak değiştirildi ve sınırlarında bazı değişiklikler yapıldı. Bu dönemde kentte geniş caddeler açıldı ve Batı tipi binalar inşa edildi. 1945'te Japon işgali sona erince doğrudan merkezi hükümete bağlanan kent, 1962'den sonra da başbakanlığa bağlandı. Kore Savaşı (1950-53) sırasında büyük hasar gören kent, savaştan sonra hızla büyüdü ve çevresinde Seongnam(Sangnam), Suwon(Suvan) ve Incheon(İnçan) gibi uydu kentler kuruldu.

Deoksugung






  • Seul'un Coğrafyası
Seul şehri Han nehri ile iki bölgeye ayrılır. Bu nehir geçmişte mal taşıma ve gemicilik için kullanılmıştır ve nehrin bulunduğu bölge tarihte çok önemli bir yere sahiptir. Han Nehri'nin ağzı Kuzey ve Güney Kore sınırında bulunduğundan günümüzde taşımacılık için kullanılamamaktadır.
Seul'un orta kesimi çevresi alçak tepelerle çevrili bir düzlükte yer alır. Kent merkezi bu düzlüğün aşağı kesimindedir.Yaz ve kış ayları arasındaki sıcaklık farkları çok yüksektir. Ocak'ta -3 °C olan ortalama sıcaklık, Ağustos'ta 25 °C'ye yükselir. Yıllık ortalama yağış miktarı 1,370 mm'dir; en fazla yağış yaz aylarında düşer.




  • Seul'un İklimi
Seul Nemli Astropikal İklim ile Nemli Kıtasal İklim arasında bir iklime sahiptir. Yazlar genelde sıcak ve nemli geçer ve haziran temmuz aylarında doğu asya masonları etkilidir. En sıcak ay olan Ağustos'ta ortalama sıcaklık 22 ile 29 °C arasında değişir. Kışlar genelde soğuktur ve yaza göre daha az nemlidir. Ortalama sıcaklık -6 ile 2 °C civarındadır ve yıllık yaklaşık 28 gün kar yağışı vardır.






  • Seul'un Nüfusu
New York'tan sekiz, Roma'dan beş kat daha yoğun nüfusu ile Seul OECD ülkeleri arasında en yoğun nüfusa sahip şehirdir[3]. Seul nüfusunun çoğunu Koreliler oluşturur, aynı zamanda Japon ve Çinli azınlık gruplar da vardır. 2009 sayımına göre kentin nüfusu 10,464,051'dur.

Pazar




  • İdari Bölümler
Seul 25 Gu'ya (semt) ayrılır. Gu'ların alanı 10 ile 47 km² arasında, nüfusu ise 140.000 ile 630.000 arasında değişir. Songpa bunlardan en fazla nüfusa sahip olanıdır, Seocho ise alanı en geniş olan Gu'dur. Her Gu, Dong) denen daha küçük birimlere ayrılmıştır. Seul tam 522 Dong'dan oluşmaktadır. Dong'lar 13.787 adet Tong'a, Tong'lar 102,796 Ban'a bölünmüştür.

Seul'un Bayrağı





Seul'un İdari Bölümleri









  • Seul'de Alışveriş
  • Dongdaemun : Güney Kore'nin en büyük pazarı olan Dongdaemun Seul'de bulunur. Ülkenin karakteristik ürünlerinin de yer aldığı bu pazar turistler tarafından çok rağbet görür.
  • Myeongdong : Jung semtinin içinde yer alan bu bölgede yerli ve yabancı bir çok markanın mağazaları bulunur.
  • Namdaemun : Myeongdong yakınlarında bulunan diğer bir pazar bölgesi.
  • Insadong : Kore'nin tarihi ve modern sanat eserlerinin sergilenip satıldığı merkez.
  • Yongsan Elektronik Pazarı : Asyanın en büyük teknoloji pazarıdır.




  • Mimari
Günümüzde sarayların, devlet dairelerinin, şirketlerin genel merkezlerinin, otellerin ve pazarların bulunduğu Seul'un merkezi tarihte Joseon Hanedanlığı'na ev sahipliği yapmıştır. Tarihte en önemli cadde olan Jongno, çan caddesi anlamına gelir ve burada Bosingak denen ve içinde büyük bir çan bulunan yapı bulunur. Bu çan geçmişte saati belirtmek için günün belli saatlerinde kullanılırken günümüzde sadece yılbaşında saat onikiyi vurduğu an 33 kez çalınıyor.

Seul Belediye Binası


  Alıntı ile Cevapla
13 Üyemiz Rukia'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.04.2012, 19:23   #2
Çevrimdışı
Rukia
« En Akıllı Bızdık »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Asya'nın Özel Şehri: Seul (Güney Kore)

Tarihi Mimari
Seul tarihi ve kültürel bir çok eseri içinde barındıran bir şehirdir. Buradaki birçok tarihi yapı Uzak Doğu'nun genelinde olduğu gibi ahşaptan yapılmadır. Fakat diğer ülkelerden farklı olarak Kore'deki ahşap yapılar çivi kullanılarak birbirine eklenmez. İç içe geçecek şekilde oyulan tahtalar bir lego gibi birbirinin üstüne yerleştirerek inşa edilir.

Gyeongbokgung Sarayı'ndan



1925 yılında oluşan bir sel sonrasında şans eseri bulunan Amsa-Dong adlı antik kent, neolitik dönemden izler taşımaktadır ve bu antik kent Gangdong semtinde bulunur.
Joseon Hanedanlığı zamanında Seul'de 5 adet büyük saray inşa edilmiştir: Changdeokgung, Changgyeonggung, Deoksugung, Gyeongbokgung ve Gyeonghuigung.
Bu sarayların hepsi günümüzde Jongno ve Jung semtlerinde bulunur. Aralarından Changdeokgung 1997 tarihinde UNESCO Dünya Mirasları listesine "Uzak Doğu saray mimarisinde göze çarpan bir örnek" olarak girdi. En büyükleri olan Gyeongbokgung sarayı şu anda tadilat halindedir. Bu sarayların yanısıra İmparator Gojong'un babasının (Daewongun) oturduğu Unhyeongung kraliyet sarayı da oldukça bilinen bir yapıdır.

Namdaemun Kapısı



Seul şehri tarihte düşmanlardan korunmak için yapılan surlar ve kapılar ile çevriliydi. Zamanla yanan ya da çöken bu yapılardan günümüze dek dayananlarından en önemlileri Dongdaemun (Doğu Kapısı) ve Namdaemun (Güney kapısı)'dur. Namdaemun, Güney Kore'nin Unesco Dünya Mirasları listesinde yer yapılarından bir diğeridir. 2008 yılının ocak ayında 69 yaşındaki Chae Jong-gi'nin tiner ile ateşe vermesi sonucu tamamen yanan yapı şu anda inşa halindedir.




Modern Mimari
Şehrin nüfus yoğunluğundan ötürü günümüzde Seul'un silüetini süsleyen bir çok gökdelen bulunur. Bunlardan bazıları Korea Finance Building, N Seul Kulesi, Dünya Ticaret Merkezi, Seoul Star Tower, Jongno Kulesi ve yedi adet gökdelenden oluşan Tower Palace'dır. Bunların yanısıra yeni gökdelen projeleri yapılmaktadır. Sangnam Dijital Medya semtinde yapılacak 640 metre uzunluğundaki iş merkezi ve 523 metre uzunluğundaki Lotte World 2 Tower bunlardan bazılarıdır.







Müzeler
Seul'da dokuzu belediyeye ait olmak üzere 100 adet müze bulunmaktadır. Milli Kore Müzesi bunların içinde en karakteristik olanıdır. Açılış yılından (1945) bu yana yaklaşık 150.000 eser burada toplanmıştır.

Ulusal Müze


Gyeongbokgung sarayının yakınlarında bulunan Milli Halk Müzesi içinde bulunan eserlerle Kore halkının tarihini güzel bir şekilde yansıtır. Bukchon Hanok ve Namsangol Hanok gibi köylerde geleneksel Kore evlerinden (hanok) örnekler bulmak mümkündür. Belediye müzelerinden biri olan Savaş Müzesi, ziyaretçilere Kore savaşları ile ilgili bir çok bilgi sunmaktadır.


Gyeongbokgung Sarayındaki National Müze







Din
Seul'de önemli yere sahip bir çok tapınak ve dini yer mevcuttur. Joseon Hanedanlığı'nın Konfüçyüsçülük felsefesini ulusal düşünce tarzı olarak benimsemesinden sonra burada bir çok Konfüçyüs tapınağı inşa edilmiştir. Joseon Hanedanlığı kraliyet ailesinin soyundan gelenler günümüzde de bu tapınaklarda çeşitli merasimler düzenlerler. Jongmyo, Munmyo ve Dongmyo bu tapınaklardan bazılarıdır.
Budism Joseon Hanedanlığı tarafından bastırılmaya çalışılmasına rağmen varlığını sürdürmeyi başarmıştır. Bu nedenle Seul'de Buda tapınakları da bulmak mümkündür (Jogyesa, Hwagyesa, Bongeunsa).

Myeongdong Katedrali bu semtin sembolü olmakla beraber Kore'de inşa edilen ilk Katolik kilisesidir. Seul'de birçok protestan kilisesi de bulunur. Yongsan semtinde bulunan Seul Merkezi Camii, Kore Savaşından sonra inşa edilen ilk ve tek camidir.

Beomnyeonsa Buddhist Tapıağı







Parklar
İçinde N Seoul Tower'ın bulunduğu "Namsan Parkı" kentin güzel görüntüsünü seyrederek yürüyüş yapma imkanı sunar. "Seul Olimpik Parkı" 1988 Yaz Olimpiyatları için yapılmıştır ve Songpa bölgesinde yer alır. Şehrin içinden geçen nehirlerin kenarlarındaki yeşillik alanlar da parklar gibi eğlence ve dinlenme amaçlı kullanılır. Bunlardan Cheonggyecheon hem Koreliler hem turistler tarafından en çok bilinenidir.

Olympic Park





Olympic Park






Ulaşım
Seul ulaşım sisteminin temelleri Kore İmparatorluğu zamanına kadar dayanır; şehrin ilk tramvay hatları ve Seul'u Incheon'a bağlayan tren hattı bu dönemde yapılmıştır.

Yazı Kaynağı:Vikipedi

İncheon Uluslararası Havalimanı






Yongsan İstasyonu


  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz Rukia'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.04.2012, 20:01   #3
Çevrimdışı
Rukia
« En Akıllı Bızdık »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Asya'nın Özel Şehri: Seul (Güney Kore)

Seul Şehrinin Genel Görünümü






Seul Dünya Kupası Stadyumu






Samsung Genel Merkez Binası






Cheonggyecheon Çayı






Seul Olimpik Yüzme Havuzu






COEX Convention ve Exhibition Merkezi






Lotte World



  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz Rukia'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.04.2012, 23:48   #4
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Asya'nın Özel Şehri: Seul (Güney Kore)

Asya'nın "özel şehri" olarak tanıtımı hakediyor. Ama hiç yeşillik yok koca koca camlı beton bloklarla parlıyor.

Pazarın da sergilenen ürünlerde pek ilginç. Mimari yapıyla Avrupa'yı örnek almış.

Çok kalabalık, iç içe geçmiş binalar. Trafiği nasıl acaba?

Bir de İstanbul'a çok kalabalık derlerdi.



Sayende Seul'e de gitmiş kadar olduk. Ellerine sağlık, teşekkürler Rukia.
__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 16.04.2012, 00:42   #5
Çevrimdışı
Sevda
Dönersen Islık Çal..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Asya'nın Özel Şehri: Seul (Güney Kore)

Gidince kaybolur insan buralarda

Kalabalığa rağmen yine de çok çekici bir şehir.

Teşekkürler Rukia
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.04.2012, 16:15   #6
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Asya'nın Özel Şehri: Seul (Güney Kore)

Elin oğlu kısa bir zamanda nasıl da aşama kaydediyor..

Dürüstlük ön planda olunca gelişme de kaçınılmaz oluyor... Biz hala bir iki yol yaptık diye övünelim..

Verilen ihalalerde zengin olanları görmeyelim..

* * *

Ellerine sağlık, teşekkürler Rukia...

__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.06.2012, 11:04   #7
Çevrimdışı
Rukia
« En Akıllı Bızdık »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Asya'nın Özel Şehri: Seul (Güney Kore)
























  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Rukia'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.06.2012, 11:10   #8
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Asya'nın Özel Şehri: Seul (Güney Kore)

Bir yerlerde sokaklarının yıkandığını okumuştum.


Birkaç koreli ile tanışma fırsatım olmuştu. Giyimlerine özen gösteren ve çok saygılı insanlardı, öyle ki saygılarından ben karşılarında ne yapacağımı şaşırıyordum (bu yazdığımdan benim saygısız olduğumu çıkartmayın sakın)



Teşekkürler Rukia, ellerine sağlık.
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.06.2012, 11:47   #9
Çevrimdışı
Mislina
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Asya'nın Özel Şehri: Seul (Güney Kore)

Ekonomik ve finansal piyasada dünyada ilk onun içerisinde yer almasına şaşırmak gerek.
Mimari için söyleyebileceğim tek kelime ile mükemmel Stad ve havaalanı özellikle modern mimarisi ile göz okşuyor...
__________________
"Ama gerçek, aziz dostum, can sıkıcıdır."

  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Mislina'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.06.2012, 22:20   #10
Çevrimdışı
DarkAngeL
...:: HüsoMeL::...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Asya'nın Özel Şehri: Seul (Güney Kore)


Şu resimden çok karmaşalı bir şehir olduğu belli oluyor.

Bir o kadar da yaşanılası tabii..

Ellerine sağlık teşekkürler Rukiacım.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz DarkAngeL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
doğu, han nehri, hanedan, havaalanı, incheon, merkez, namsan, olimpiyat, pekçe, samsung, seul, silla, tong, turizm, ulusal park, unesco, ınsadong


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.