Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk > Atatürk'e Ait Fotoğraf, Resim ve Özel Eşyalar

Atatürk'e Ait Fotoğraf, Resim ve Özel Eşyalar Ata'mıza ait fotoğraflar, resimler, yaşadığı yerler ile ilgili konular


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 02.11.2013, 22:23   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Atatürk'ün Ölümü ve Cenazesinin Defnedilmesi | (10 Kasım 1938 - 1953)



(10 Kasım 1938 - 10 Kasım 1953)




Dolmabahçe Sarayı, İstanbul, 10 Kasım 1938


Bütün hayatı mücadele içinde geçen Atatürk’ün 1937 yılının sonlarına doğru sağlığı bozulmaya başlamıştı. Buna rağmen o dönemde yoğun bir biçimde bitmeyen bir heyecanla Hatay'ın ana vatana dahil olması için çalıştı. Kendisinde mevcut karaciğer kifayetsizliği Ocak 1938'de daha da belirginleşti. Büyük Önder son günlerini İstanbul’da sürekli doktorların gözetiminde geçirdi. 10 Kasım 1938 Perşembe günü saat dokuzu beş geçe Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini kapadı. Ölümü bütün dünyada derin akisler yaptı ve büyük üzüntü yarattı.
Atatürk’ün vefatı, müdavim tabipleri Prof. Neşet Ömer İrdelp, Prof. Mim Kemal Öke ve Dr. Nihad Reşat beyler ile müşavir tabipler Prof. Akil Muhtar Özden, Prof. Hayrullah Diker, Prof. Süreyya H. Serter, Dr. Kamil Berk ve Dr. Abravaya Marmaralı tarafından yazılan şu raporla tespit edildi: “Reisicumhur Atatürk’ün umumî hâllerindeki vehamet dün gece saat 24’te neşir edilen tebliğden sonra her an artarak bugün, 10 İkinciteşrin 1938 Perşembe sabahı saat dokuzu beş geçe büyük şefimiz derin koma içinde terki hayat etmişlerdir. 10 İkinciteşrin 1938.”

Atatürk'ün naaşı, Dolmabahçe Sarayı salonunda özel bir katafalka yerleştirildi. Türk bayrağına sarılı ve başında silâh arkadaşlarının nöbet tuttuğu mukaddes tabut, üç gün müddetle milletin ziyaretine bırakıldı.


Dolmabahçe Sarayı, İstanbul, 16 Kasım 1938



Cenazenin Ankara'ya nakil işlemi 19 Kasım Cumartesi günü yapılacaktı. Nakil hazırlıkları bugüne kadar sürdürüldü. Atatürk’ün naaşı Dolmabahçe’den çıkarılmadan hemen önce, Ord. Prof. Şerefettin Yaltkaya tarafından cenaze namazı kıldırıldı. Kortej, Galata Köprüsü’nü geçecek, tabut Sarayburnu rıhtımına yanaşmış Zafer torpidosuna, oradan Yavuz zırhlısına çıkarılacaktı. Daha sabahın ilk ışıklarından itibaren çok sayıda vatandaş güzergâhı doldurmuş bulunuyordu. Atatürk’ün naaşı, 20 Kasım'da Ankara'ya getirildi.
Dolmabahçe Sarayı, İstanbul, 16 Kasım 1938


Cenazeyi Ankara garında başta Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Meclis Reisi Abdülhalik Renda, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak, bakanlar, milletvekilleri, komutanlar olmak üzere protokolde bulunan bütün zevat karşılamıştır. Başbakan Celal Bayar, beyaz trende, tabutun arkasındaki vagonda Atatürk’ün Genel Sekreteri Hasan Rıza Soyak ve bazı eski arkadaşları ile beraber İstanbul’dan gelenler arasında idi.



Subaylar saygı nöbetinde, Dolmabahçe- İstanbul, 20 Kasım 1938


Türk bayrağına sarılı tabut, istasyondan Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde hazırlanan katafalka konulur. Halkın ziyareti başlar. Burada komutanlar ve silâh arkadaşları tarafından tutulan saygı nöbeti, 20 Kasım 1938 Pazar günü saat 10.30’da başlamış, 21 Kasım 1938 Pazartesi törenin başlayacağı 09.00 saatine kadar devam etmiştir. Her rütbeden 6 subayın yer aldığı 45 “nöbet postası” ile bu saygı nöbeti gerçekleştirilmiştir.


Etnoğrafya Müzesine ilerlerken, Ankara, 21 Kasım 1938


21 Kasım'da büyük törenle Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrine kondu. Cenaze törenine bütün dünya devletleri özel temsilciler gönderdi. Çanakkale'de ve diğer muharebelerde ona karşı savaşmış yabancı generaller törende bilhassa dikkati çekiyordu. Atatürk’ün aziz naaşı, 10 Kasım 1953 tarihinde yapılan büyük bir devlet töreni ile Etnografya Müzesi’ndeki muvakkat (geçici) kabirden alınarak; Anıtkabir’deki ebedî istirahatgâhına tevdi edildi.
Anıtkabir’e nakil törenine Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes, İsmet İnönü, TBMM Başkanı Şükrü Saraçoğlu ve Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Atadan hanımefendi başta olmak üzere; bütün mülkî ve askerî erkân ile kalabalık bir halk topluluğu katıldı.
Korteje katılan Makbule Atadan, 2’nci Cumhurbaşkanı
İsmet İnönü ve devlet erkânı, Ankara, 20 Kasım 1938
Yazı Kaynakları:
Kocatürk, Utkan; Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, Atatürk Araştırma Merkezi, Ankara, 2007.
Leventoğlu, Mazhar; Atatürk’ün Vasiyeti, Bahar Matbaası, İstanbul, 1968.
Soyak, Hasan Rıza; Atatürk’ten Hatıralar II, İstanbul, 1973.

  Alıntı ile Cevapla
Eski 03.11.2013, 13:24   #2
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Atatürk'ün Ölümü - Cenazesinin Defnedilmesi | Resimli Anlatım (1938





«Ben, manevî miras olarak hiçbir nass-ı katı, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevî mirasım, ilim ve akıldır. Benden sonrakiler, bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü müşkülât önünde, belki gâyelere tamamen eremediğimizi, fakat asla taviz vermediğimizi, akıl ve ilmi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir.

Zaman süratle dönüyor, milletlerin, cemiyetlerin, fertlerin saadet ve bedbahtlık telâkkileri bile değişiyor. Böyle bir dünyada, asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek, aklın ve ilmin gelişimini inkâr etmek olur. Benim, Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra, beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevî mirasçılarım olurlar.. »
Mustafa Kemal Atatürk - Ankara, 1933



Subaylar saygı nöbetinde, Dolmabahçe- İstanbul




Ata’nın ölümüne üzüntüsünü gösteren halk
İstanbul, 19 Kasım 1938




























Atatürk’ün naaşı Dolmabahçe Sarayı’ndan ayrılırken
İstanbul, 19 Kasım 1938




İstanbul, 19 Kasım 1938





«İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik, geçici Mustafa Kemal... İkinci Mustafa Kemal, onu "ben" kelimesiyle ifade edemem; o, ben değil, bizdir! O, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur!» M.Kemal Atatürk
  Alıntı ile Cevapla
Eski 03.11.2013, 13:25   #3
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Atatürk'ün Ölümü - Cenazesinin Defnedilmesi | Resimli Anlatım (1938

«Zaman süratle dönüyor, milletlerin, cemiyetlerin, fertlerin saadet ve bedbahtlık telâkkileri bile değişiyor. Böyle bir dünyada, asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek, aklın ve ilmin gelişimini inkâr etmek olur. Benim, Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra, beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevî mirasçılarım olurlar.» Mustafa Kemal Atatürk - Ankara, 1933













Atatürk’ün naaşı Sarayburnu’ndan Zafer torpidosuna
nakledilirken, İstanbul, 19 Kasım 1938














«Ölüme doğru en çok atılanlardan biriyim. Kurşun ve gülle yağmuru altında birçok muharebelere iştirak ettim. Hattâ ölüm bir defa, kalbimin yanından sıyırarak geçti. Kalbimin üzerinde bir saat vardı ve bu saat, mermi parçasının şiddetini kırdı.»
  Alıntı ile Cevapla
Eski 03.11.2013, 13:29   #4
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Atatürk'ün Ölümü - Cenazesinin Defnedilmesi | Resimli Anlatım (1938

«Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum. Buna cidden sevinmekteyim. Fakat beraber yaşadığımız müddetçe benim hedefime yürümenizi hepinizden talep etmek, meşru bir hakkım olarak tanınmalıdır.» Ankara, 1937


Atatürk’ün naaşı Yavuz gemisinde, İstanbul, 19 Kasım 1938




Atatürk’ün naaşının İstanbul’dan Ankara’ya taşınmasında
Haydarpaşa Tren İstasyonu’nda yapılan tören, 19 Kasım 1938




Atatürk’ün naaşını taşıyan özel trenin Ankara’da karşılanışı,
20 Kasım 1938





Atatürk’ün naaşı özel trenden alınırken,
Ankara, 20 Kasım 1938





Ankara, 20 Kasım 1938




Ankara, 20 Kasım 1938




TBMM’deki katafalkın önünde ordu erkânının
tazimlerini sunuşu
Ankara, 20 Kasım 1938




Ankara, 21 Kasım 1938




Büyük Ata’sına son görevini yapmak üzere
korteje katılan halk
Ankara, 21 Kasım 1938



  Alıntı ile Cevapla
Eski 03.11.2013, 13:30   #5
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Atatürk'ün Ölümü - Cenazesinin Defnedilmesi | Resimli Anlatım (1938

«Siz, genç arkadaşlar; yorulmadan beni izlemeye söz vermişsiniz. İşte ben bilhassa bu sözden çok duygulandım. Yorulmadan beni takip edeceğinizi söylüyorsunuz. Fakat arkadaşlar, yorulmadan ne demek? Yorulmamak olur mu? Elbette yorulacaksınız. Benim sizden istediğim şey yorulmamak değil, yorulduğunuz zaman dahi durmadan yürümek, yorulduğunuz dakikada da dinlenmeden beni izlemektir. Yorgunluk her insan, her mahlûk için tabii bir hâldir. Fakat insanda yorgunluğu yenebilecek manevi bir kuvvet vardır ki işte bu kuvvet, yorulanları dinlendirmeden yürütür. Sizler, yeni Türkiye’nin genç evlatları, yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz. Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler asla ve asla yorulmazlar. Türk gençliği gayeye, bizim yüksek idealimize durmadan, yorulmadan yürüyecektir.» Ankara, 1937



Ankara, 21 Kasım 193





Atatürk’ün naaşını, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü Etnoğrafya
Müzesindeki yerine yerleştirirken, Ankara, 21 Kasım 1938





Atatürk’ün naaşı, Etnoğrafya Müzesindeki yerine
yerleştirildikten sonra,
Ankara, 21 Kasım 1938.





  Alıntı ile Cevapla
Eski 04.11.2013, 10:49   #6
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Atatürk'ün Ölümü - Cenazesinin Defnedilmesi | Resimli Anlatım (1938

«Bir zamanlar gelir, beni unutmak veya unutturmak isteyen gayretler belirebilir. Fikirlerini inkâr edenler ve beni yerenler çıkabilir. Hatta bunlar, benim yakın bildiğim ve inandıklarım arasından bile olabilir. Fakat, ektiğimiz tohumlar o kadar özlü ve kuvvetlidirler ki bu fikirler, Hint'ten, Mısır'dan döner dolaşır gene gelir, verimli neticeleri kalpleri doldurur.» M.Kemal Atatürk



Atatürk’ün 21 Kasım 1938’den 10 Kasım 1953
tarihine kadar Etnoğrafya Müzesinde yattığı yer





Atatürk’ün naaşı ebedî istirahatgâhı Anıtkabir’e getirilirken
Ankara, 10 Kasım 1953













Atatürk’ün naaşı hitabet kürsüsünde, Ankara, 10 Kasım 1953








3’üncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın 10 Kasım 1953’te
yapılan törendeki konuşması, Ankara, 10 Kasım 1953











«Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir.»



  Alıntı ile Cevapla
Eski 04.11.2013, 11:20   #7
Çevrimdışı
Buketçe
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Atatürk'ün Ölümü - Cenazesinin Defnedilmesi | Resimli Anlatım (1938

Ne güzel bir paylaşım Real, teşekkürler...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Eski 04.11.2013, 11:26   #8
Çevrimdışı
Banemin
» » » Çapulcu « « «

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Atatürk'ün Ölümü - Cenazesinin Defnedilmesi | Resimli Anlatım (1938

Satır-satır okuyup, sabah-sabah hüzünlendim yine...

Yatacak yeri bile olmayanların seni anlamasını, sana saygı duymasını beklemek abesle iştigal Atam...



«Zaman süratle dönüyor, milletlerin, cemiyetlerin, fertlerin saadet ve bedbahtlık telâkkileri bile değişiyor. Böyle bir dünyada, asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek, aklın ve ilmin gelişimini inkâr etmek olur. Benim, Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra, beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevî mirasçılarım olurlar.» Mustafa Kemal Atatürk - Ankara, 1933

__________________
Ben hiç insan kaybetmedim...
Sadece zamanı geldiğinde, vazgeçmeyi bildim...

  Alıntı ile Cevapla
Eski 04.11.2013, 11:32   #9
Çevrimdışı
Cansuyu
« Gün Batımı »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Atatürk'ün Ölümü - Cenazesinin Defnedilmesi | Resimli Anlatım (1938

Çok güzel hazırlanmış bir konu insanın duygulanmaması elde değil.

Hala değerinin ve düşüncelerinin anlaşılmaması ne acı..
__________________
“Gittin mi büyük gideceksin!
Ayrılık bile gurur duyacak seninle..



  Alıntı ile Cevapla
Eski 04.11.2013, 11:56   #10
Çevrimdışı
Paneb
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Atatürk'ün Ölümü - Cenazesinin Defnedilmesi | Resimli Anlatım (1938

Hiç ölen bir kişiye yakından baktınız mı bilmiyorum ama öldüğünde bile bu kadar güzel adam daha da bulunur mu hiç. Allah nur içinde yatırsın Ata'm, mekanın cennet olsun. Bizlere de senin sohbetine nail olmak nasip olsun inşallah.
__________________
esena bola aga besa ama esi ucegiras.

-Üstada sormuşlar kırılan kalp yine sever mi?
Üstat da;Evet demiş..
Adam peki demiş,
-Üstadım siz hiç kırılan bardaktan su içtiniz mi?
Üstat da cevap vermiş;Peki sen hiç bardak kırıldı diye su içmekten vazgeçtin mi?
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
10.kasim.1938, 10.kasım, anitkabir'e, ankara, ankara'ya, anlatım, atam, atatürk, cenazesi, cenazesinin, defnedilmesi, defni, dolmabahce, mustafa, resimli, tören


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 15:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.