Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk > Atatürk'e Ait Fotoğraf, Resim ve Özel Eşyalar

Atatürk'e Ait Fotoğraf, Resim ve Özel Eşyalar Ata'mıza ait fotoğraflar, resimler, yaşadığı yerler ile ilgili konular


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 20.07.2014, 23:00   #1
Çevrimdışı
Mislina
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Atatürk Kitaplığı | Taksim-Beyoğlu | İstanbul




Büyükşehir Belediyesi Kütüphane Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı olarak halka ve özel araştırmacılara hizmet veren Atatürk Kitaplığı, Cumhuriyet döneminin ilk kütüphanelerindendir.

İstanbul’da ilk belediye kütüphanesi 1924 yılında Şehremaneti Dairesi’nde oluşturuldu. Daha sonra Vali ve Belediye Başkanı Muhittin Üstündağ başkanlığında Fuat Köprülü, Halil Edhem, Süheyl Ünver ve Osman Nuri Ergin’den kurulu bir komisyonun çalışmasıyla 1929 yılında Şişli Atatürk Evi’nde toplanmaya başlanan ve 1931’de Beyazıt Medresesi’ne taşınan koleksiyon 10 Temmuz 1939’da Belediye Müzesi ve Kütüphanesi olarak açıldı. Kütüphane satın alma ve bağışlar sonucunda büyüyünce 1945’te müze buradan ayrıldı. 1960’lı yıllara gelindiğinde kütüphane koleksiyonu da medreseye sığmaz hale geldi.

Cumhuriyetin 50.yılında Koç Holding A.Ş. tarafından 1973 Yılında yaptırılan bina Taksim Mete Caddesi’nde Atatürk Kitaplığı adıyla 03 Mart 1981 tarihinde halen faaliyetini sürdürdüğü binasına taşınarak ferah bir mekana kavuşmuştur.

Kuruculardan Osman ERGİN, Muallim CEVDET, Haşim İŞCAN ve Muhsin ERTUĞRUL başta olmak üzere yüze yakın kişinin şahsi kitap koleksiyonlarını bağışlamalarıyla 140 binlere varan kitap sayısı yeni satın almalar ve bağışlarla bugün 500 bine yaklaşmıştır.

Atatürk Kütüphanesi İlköğretimden üniversite öğrencisine, akademisyenlerden uluslararası araştırmacılara kadar çok geniş kitlelere hizmet veren, ülkemizin en fonksiyonel kütüphaneleri arasındadır.

Kütüphane’de 50.000’e yakın çeşitli yazma, albüm, atlas-harita, takvim, salname, kartpostal, ayrıca gazete, Atatürk , İstanbul, başvuru gibi özel koleksiyonları bulunmaktadır. Bu koleksiyonlar dijitalize edilerek dijital ortama aktarılmakta ve yırtılıp yıpranmaları nedeniyle bilgi ve belgelerin kaybolması böylece önlenmektedir. Yaklaşık 1.000.000 sayfa dijital ortama aktarılmış olup, çalışmalar sürdürülmektedir.

500 bin kitap kapasiteli deposu, cilt ve onarım atölyesi, arşivi, konferans ve sergi salonları, fotokopi ve mikrofilm servisleriyle sürekli bir gelişme içerisinde olan kitaplık çeşitli kültür etkinlikleriyle de ilgi çekmektedir.

Alfabetik, konu (Denwey) katalogları bulunan kütüphanede sözlük ve konu başlıklarıyla fiş katalogu çalışmaları, Anglo-Amerikan Kataloglama Kuralları (AAKK 2) uygulanmaktadır. Ayrıca, kitaplarla ilgili çok yönlü sorgulamaya imkan veren bir veri tabanı oluşturulmuştur.

Kütüphanemizde ödünç kitap verme, yerli ve yabancı araştırmacılara Eski ve yeni eserlerin dijital ortamda (CD) sunulması ve fotokopi hizmetleri verilmektedir.

Atatürk Kitaplığı’nda Bulunan Bölümler

1. Ana Kitap Deposu
2. Süreli Yayınlar Okuma Salonu
3. Halk Kütüphanesi Okuma Salonu
4. Nadir Eserler
5. Kitap Sağlama Bölümü
6. Kitap Hastanesi /Restorasyon
7. Cilthane
8. Konferans Salonu
9. Sergi Salonu Atatürk Kütüphanesinde Bulunan
Koleksiyonlar


1. Nadir Eserler 2. Süreli Yayınlar(Gazete ve Dergi) 3. Görsel Albümler 4. Eski Haritalar 5. Yeni Kitaplar

Üyelik şartları ; 1 adet fotoğraf, (fotoğraf, kart çıkınca iade edilir) Nüfus cüzdanı bilgileri.

Not; Üye olan okuyucularımız 15 gün süreyle kitap ödünç alabilirler.

İletişim:

Tel: 0212 249 95 65[IMG]resource://skype_ff_extension-at-jetpack/skype_ff_extension/data/call_skype_logo.png[/IMG]0212 249 95 65
Email: kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr

Açılış / Kapanış

Haftaiçi 08:30 - 17:00,
saatleri arasında açıktır.

Cumartesi ve Pazar günü kapalıdır.

Call
Send SMS
Add to Skype
You'll need Skype CreditFree via Skype
__________________
"Ama gerçek, aziz dostum, can sıkıcıdır."

  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Mislina'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.07.2014, 23:02   #2
Çevrimdışı
Mislina
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Atatürk Kitaplığı | Taksim-Beyoğlu | İstanbul




Diğer özelliklerinin yanı sıra, bir düşünce adamı olan Atatürk’ün kitap sevgisini, yakınında bulunmuş arkadaşları, “Onun bir kitabı merak ettiğinde, bitirmeden uyumadığı ya da çok az uyuyarak okumaya devam ettiği” şeklinde anlatıyor. Kitap okumayı tutku derecesinde seven Atatürk, Cumhuriyet sonrası zamana kadar yerleşik bir hayatı olmadığı için, çok istemesine rağmen kütüphane kurmaya muvaffak olamamış, yanında okumak istediği, sevdiği, faydalı bulduğu kitapları taşımakla yetinmiştir. Ancak Ankara ve İstanbul'da sürekli olarak kalmaya başladıktan sonra kütüphane kurabilmiştir.


Atatürk, Ankara'ya yerleşmesinin ardından Keçiören'deki köşkünde kütüphanesini kurmuş, fakat zamanla bu evin, ihtiyacı karşılayamaması üzerine yeni bir köşk yapılmıştır. Atatürk, köşkü yapacak olan mimardan iki özel istekte bulunmuştur: Birincisi, geniş ve ferah bir yemek odasının, ikincisi de geniş bir kütüphanesinin olmasıdır.

Aslında Atatürk'ün yeni bir köşke ihtiyaç duymasının temel nedenlerinden biri, Afet İnan'ın dediğine göre, geniş bir kütüphaneye olan ihtiyaçtı. Eski köşkün kütüphanesi Atatürk'ün hem çalıştığı, hem de gündüz misafirlerini kabul ettiği bir yerdi. 1930'dan sonra yeni alınan kitaplar kütüphaneye sığmaz olmuştu. Atatürk bu kütüphanede saatlerce çalışır, okur, okuduğu kitapların altını kırmızı ve mor renkli kalemlerle çizer, kenarlarını işaretler, notlar alırdı. Atatürk, yeni yapılacak köşkte geniş bir kütüphane olmasını, bu kütüphanede haritalarını rahatça yayabileceği ve kitaplarını koyabileceği geniş bir masa istemişti.

Atatürk'ün hizmetinde bulunanlardan Cemal Granada, Atatürk'le Vasıf Çınar arasında geçen bir konuşmayı anlatırken; ondaki okuma alışkanlığının çocuk yaşlarında kazanıldığını da belirtir:

“Boş zamanlarında Atatürk'ün elinden tarihle ilgili kitapların düşmediğini hatırlarım. Bir gün yine Atatürk, tarihle ilgili kalın bir kitap okuyordu. Öylesine dalmıştı ki, çevresini görecek hali yoktu. Bir sürü yurt meselesi dururken devlet başkanının kendini tarihe vermesi, Vasıf Çınar'ın biraz canını sıkmış olmalı ki, Atatürk'e şöyle dediğini duydum:

- Paşam! Tarihle uğraşıp kafanı yorma... 19 Mayıs'ta kitap okuyarak mı Samsun'a çıktın?

Atatürk, Vasıf Çınar'ın bu çok samimi yakınmasına gülümseyerek şöyle karşılık verdi:

- Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım, bu yaptıklarımın hiç birisini yapamazdım.”

Kitaplar ve okuma konusundaki hassasiyeti diğer devlet temsilcileri tarafından da fark edilmişti. Türkiye'de görev yapan Amerikan büyükelçisi General Charles H. Sherril, Atatürk'ün kendisini kütüphanesinde kabul etmesinin ardından hissettiklerini şöyle anlatmaktadır: "Bugün Mustafa Kemal kendisini ilk günkünden daha rahat hissediyordur, çünkü kütüphanesindeydi. Yaradılışı itibarıyla okumayı ve araştırmayı seven insanlar kendi kitaplıklarında, kitapları arasında bütün güçleri ve büyüklükleriyle görünürler. Şimdi ne masanın üstünde yayılı duran haritalardan, ne de odayı tüm duvarlarıyla dolduran kitaplardan bahsetmeyeceğim..."

Kaynak
__________________
"Ama gerçek, aziz dostum, can sıkıcıdır."

  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Mislina'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
atatürk, istanbul, kitaplığı, taksimbeyoğlu, İstanbul


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 00:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.