Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk > Atatürk'e Ait Fotoğraf, Resim ve Özel Eşyalar

Atatürk'e Ait Fotoğraf, Resim ve Özel Eşyalar Ata'mıza ait fotoğraflar, resimler, yaşadığı yerler ile ilgili konular


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 17.02.2013, 17:03   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Bıraktığı Hatıralarla Dolu Mekanlarla İstanbul'da Atatürk

Bıraktığı Hatıralarla Dolu Mekanlarla İstanbul'da Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk, İstanbul’a ilk geldiğinde 18 yaşında bir delikanlı idi. Onun son nefesini verdiği güne dek şehrin değişik yerlerindeki, bıraktığı hatıralarla dolu mekânlara yakından bakalım.


Tarih, Türkiye Cumhuriyeti’nin 15. kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim 1938. Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Dolmabahçe Sarayı’nda, hasta yatağında. Ankara’daki törenlere katılamamanın burukluğu içerisinde. Birden kulaklarında, Samsun’dan Merzifon’a giderken arabalarının arıza yapması sonucu yürümek zorunda kaldıkları sırada söyledikleri marş yankılanmaya başlıyor. “Dağ başını duman almış, gümüş dere durmaz akar, güneş ufuktan şimdi doğar, yürüyelim arkadaşlar”. Bu sesin rüya değil gerçek olduğunu yatağından doğrulup, pencereden dışarıya baktığında fark ediyor. Kuleli Askeri Lisesi öğrencileri Dolmabahçe’de, avluda Atatürk’ün yattığı odaya yakın bir yerde toplanmış, marşlarını söylüyorlar. 29 Ekim kutlamasını Ata’nın yanı başına getiriyorlar.











İlk Adımlar İlk Hatıralar
Mustafa Kemal, Manastır’da askeri liseden mezun olup, Harbiye’de okumak için İstanbul’a geldiğinde 18 yaşındaydı ve İstanbul’daki ilk yuvası da Harbiye’nin yatakhanesi idi. Balkan Harbi sonrası Selanik’te işgale uğrayınca 1912 yılında annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Makbule İstanbul’a gelir. 1918 yılına kadar kalacakları Akaretler’deki 76 numaralı binaya yerleşirler. Mustafa Kemal İstanbul’a geldikçe bu binada da kalır. İmparatorluğun ilk toplu konut projesi olan Akaretler Sıra Evleri, Sultan Abdülaziz tarafından 1875’te Mimar Serkis Palyan’a yaptırıldı. Önce saray ağalarının lojmanı olarak kullanılan evler sonraları kiraya verildi. Yakın bir zamanda restore edilen bu evler günümüzde otel, kafe, ofis ve mağaza olarak hizmet veriyor. Atatürk’ün kiraladığı evin ise yakın bir zamanda müze olarak açılması planlanıyor. Bu evde Mustafa Kemal Paşa, dilbilimci Ferdinand Saussure ile tanıştı ve ileride hayata geçireceği Dil Tarih Kurumu’nun temelleri bir bakıma burada atıldı.


  • Pera Palas 101
Mustafa Kemal Şişli’deki eve taşınana kadar 1915 yılından itibaren Tepebaşı Meşrutiyet Caddesi üzerindeki, dönemin en önemli oteli Pera Palas’ta sık sık konaklar. Özellikle I. Dünya Savaşı sonunda İstanbul’un işgali sırasında Atatürk, annesinin Beşiktaş Akaretler’deki evi işgal kuvvetlerince gözetim altında olduğu için, Pera Palas’ın birinci katındaki 101 numaralı odada sık sık kalır. Bu odada fikir arkadaşlarıyla buluşur ve durum değerlendirmesi yapılır.Devrin konforu ile bir şark sarayının gizemli atmosferini Alexandre Vallaury’nin mimari tasarımıyla harmanlayan Pera Palas, Osmanlı erkanının ve İstanbul’da yaşayan yabancıların ilgisini çeker. 1895 başlarından beri hizmete devam eden otelde Atatürk’ün ziyaretlerinde kaldığı 101 numaralı oda 1981’de müşterilere kapatılarak müzeye dönüştürüldü. odada, Atatürk’ün 32 parça kişisel eşyası bulunuyor.


  • Şişli’deki Ev
1918 ‘in sonlarına doğru Mustafa Kemal Şişli’deki 3 katlı eve taşındı. Bu eve taşınmadan önce Beyoğlu Havva sokaktaki Salih Fatsa’ya ait evde de bir süre konuk oldu. Beyoğlu’ndaki bu evde de Anadolu’da yapacakları hareket girişiminin ilk tohumları atıldı. Şişli’de Madam Kasabyan’ın üç katlı evi kiralandıktan sonra Atatürk, annesi ve kız kardeşini de Akaretler’den yanına aldı, evin üçüncü katını da onlara ayırdı. Kendisi orta katta otururken, bu katın arka bahçeye bakan odasını da yatak odası olarak kullanıyordu. Büyük salonu toplantı odası olarak ayırdı. Alt katta ise yaveri bulunuyordu. Atatürk, İstanbul’un düşman işgali altında bulunduğu bu karanlık günlerde, evinde arkadaşlarıyla birlikte sık sık gizli toplantılar düzenlendi. Atatürk, Şişli’deki evde 16 Mayıs 1919’a yani Samsun’a çıkışına kadar konakladı. Annesi ve kız kardeşi Haziran 1922’de Ankara’ya gidene kadar bu evde kalmaya devam ettiler.


  • Zaferden Sonra İstanbul
Mustafa Kemal, önderliğinde Kurtuluş Savaşı kazanılmış, Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş, çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşabilmek için harekete geçilmişti. Samsun’a hareket edişinden tam sekiz yıl sonra, 1927 yılı yazında Ertuğrul yatından İstanbul’u selamlarken, Kasım 1918’de boğazı çelik bir kafes gibi ören düşman gemilerine bakarken yaverine söylediği sözü anımsıyordu: “Geldikleri gibi giderler”. Öyle de olmuştu, geldikleri gibi gitmişler, Anadolu’da milletin bağrından çıkan yeni bir devlet, Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştu. İstanbul’a geldiğinde 1854 yılında inşa edilen Dolmabahçe Sarayı’na yerleşti ve üç ay boyunca buraya kapandı ve Nutuk’u kaleme aldı.



  • Florya Köşkü
İstanbul Belediyesi tarafından 1935 yılında mimar Seyfi Arkan’a yaptırılan Florya Köşkü, yazlık bir konut olarak tasarlanmıştı. Gayet sade bir mimari ve dekorasyona sahip bu köşkte Atatürk 1936 yılının yaz dönemini geçirdi. Halkla beraber denize giriyor, bazen sandalla dolaşıyordu. Ayrıca bu dönemde köşkü siyasal ve bilimsel toplantılar için de kullanmaktaydı. Aralarında İngiliz Kralı VIII. Edward ve Madam Simpson’un da bulunduğu kimi önemli konuklar burada ağırlandı. Dolmabahçe Sarayı’nda çalışma odasının hemen yanında Atatürk’ün son nefesini verdiği yatak odası yer alıyor. Bu oda da son derece yalın döşenmiş. Odadaki karyola üzerinde Olgunlaşma Enstitüsü’nün armağan ettiği ipek üzerine dival işi işlenmiş Türk Bayrağı serili. Duvarda 4 mevsim isimli bir tablo asılı. Eylül 1938, hastalığının şiddetli olduğu dönemler, gözü duvardaki bu tabloya takılıyor ve dalıyor gidiyor. Başucundaki manevi kızı Afet İnan’a “Oralara gidelim, Selanik’e ve her şeyi bırakalım” diyor ve çok değil iki ay sonra 10 Kasım’da gidiyor, geride yok olmak üzere olan bir milleti diriltip, Türkiye’Cumhuriyeti’nin temellerini atarak...
Ufuk Sarışen











__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.03.2013, 01:06   #2
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bıraktığı Hatıralarla Dolu Mekanlarla İstanbul'da Atatürk

Atamızın hatıralarıyla dolu mekanlara art niyetli hiçbir elin ulaşmamasını ve hatıralarının nesilden nesile ulaşmasını diliyorum.


Teşekkürler paylaşım için ReaL, ellerine sağlık.
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.03.2013, 16:46   #3
Çevrimdışı
Türkü
...> Ata'm İzindeyiz <...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bıraktığı Hatıralarla Dolu Mekanlarla İstanbul'da Atatürk

Teşekkürler Real, Ulu Önderimizin günümüze dek süre gelen anı yüklü mekanlarında kısa bir tur atma şansını yakaladık.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.08.2013, 22:21   #4
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bıraktığı Hatıralarla Dolu Mekanlarla İstanbul'da Atatürk

Ata'mızın izlerini taşıyan her yer duygulandırır beni.

Kullandığı her şeyi, bastığı her yeri uzun uzun elleyesim gelir.

ReaL ellerine sağlık ve teşekkürler...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.08.2013, 22:26   #5
Çevrimdışı
Gece
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bıraktığı Hatıralarla Dolu Mekanlarla İstanbul'da Atatürk

Yüreğim cızladı azizim...
Bugün haberlerde ders kitaplarından Atatürk' e dair bişeylerin yine çıkarıldığı yazıyordu...

Yarın bir günde bu mekânlara el atılmasın!

Teşekkürler Real...
__________________
"Aşk nasıl da kırılgan, sus dedim ama olmadı
Kalbimden ismin geçti , kimseler duymadı"
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Gece'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.08.2013, 22:30   #6
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bıraktığı Hatıralarla Dolu Mekanlarla İstanbul'da Atatürk

Atamızın hatıralarını ellemek yasak Canan. Ama bulunduğu mekanları teneffüs edip izinden gitmek serbesttir.

Hemen hemen her ilimizde Atamızın konakladığı ve Türk Ulusu nun bağımsızlığına kavuşabilmesi için kararlarını aldığı ve uygulamaya geçirdiği evler mevcut. Bu evleri, herkes bu günlere nasıl gelebildiğimizi anlayabilmesi için en az yılda bir kez ziyaret etmelidir bence.






  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
atatürk, bıraktığı, hatıralarla, istanbulda, mekanlarla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:57.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.