Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk > Atatürk'ün Anıları | Atatürk Şiirleri

Atatürk'ün Anıları | Atatürk Şiirleri Beni hatırlayınız


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 24.01.2009, 07:47   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Atatürk'e Yapılan Halıdaki Sır

Atatürk'e Yapılan Halıdaki Sır



Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Kemal ATATÜRK, 1915-1937 yılları arasında birçok kez Pera Palas' ta konaklamıştır. 101 numaralı bu oda halen müze olarak muhafaza edilmektedir.

1. Dünya Savaşı sonunda İstanbul'un işgali sırasında Atatürk, annesinin Beşiktaş Akaretlerdeki evi işgal kuvvetlerince gözetim altında olduğu için, Pera Palas'ın birinci katındaki 101 No'lu odada sık sık kalırdı. Bu odada fikir arkadaşlarıyla buluşur ve durum değerlendirmesi yapılırdı. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun tohumları bu odada atıldı, denebilir.

Oda, 1981 yılında, zamanın Kültür BAkanı Cihat BABAN' ın büyük yardımlarıyla bir Atatürk Müzesine dönüştürüldü. Odadaki bütün eşya otantiktir.

Odada, bulunan en önemli eşya Atatürk' ün 32 parça zati eşyasıdır. Atatürk' ün 10 yıl süre ile koruma polisliğini yapmış olan Rıdvan Gürarı, Atatürk tarafından, eskidiği için atılacak olan bazı eşyaları rica ederek kendisinden almıştır. İçlerinde; manevra gözlüğü, okuma gözlüğü, diş fırçası, diş tozu, çatal, bıçak, elbise fırçası, çay fincanı, kahve fincanı, mahmuz, takim elbise markalı iç çamaşırları, muhtelif şapkalar, pijama ve terlikleri bulunan 32 parça zati eşya, Atatürk' ün ölümünden sonra, emekli olduğunda koruma polisince devlete sunularak makul bir ücret talep edilmişse de Rıdvan gürarı bu talebine olumlu bir yanıt alamamıştır.

Bu arada, İstanbul Pera Palas Oteli İşletmecisi Hasan Süzer' in bir Atatürk aşığı olduğu haberini almış ve elindeki bu eşyaları kendisine göstermek üzere İstanbula getirmiştir.

Hasan Süzer çok memnun olmuş ve büyük bir meblağ ödeyerek 32 parça zati eşyayı satın almış ve kurulmakta olan Atatürk müzesinde özel vitrinlerde sergilemiştir. Aynı müzede, Atatürk' ün manevi kızı Ülkü'ye Atatürk tarafından hediye edilen yatak örtüsüde Atatürk' ün yatağı üstündedir.

Müzede çok ilgi çeken bir diğer obje de ipek bir duvar halısıdır. 1929 yılında Atatürk'ü ziyaret eden bir hint Mihracesi, Atatürk'e ipek bir duvar halısı hediye etmiştir. Bu halı üzerinde bir saat motifi vardır ve saat 09.07' yi göstermektedir. Bilindiği üzere Atatürk' ün ölüm saati 09.05' tir. Ancak beyin, kalpten sonra iki dakika daha yaşamaktadır. Buna göre, ölümünden 9 yıl önce kendisine hediye edilen bir halı üzerinde Atatürk' ün ölüm saatini gösterir bir motifin bulunması, bütün Dünya TV ve yazılı basının ilgisini çekmektedir.

Odada bulunan bir diğer ilginç belge, 1934 yılında Yunan Başbakanı Elefterios Venizelos' un Atatürk' ü Nobel Barış ödülüne aday gösteren ve Nobel Barış Ödülü Komitesine yazılmış fransızca bir mektuptur.

Bütün bu objeler, yerli ve yabancı ziyaretçilere açık olmakla birlikte devamlı bir bakım altında olup titizlikle korunmaktadır.
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.04.2010, 19:30   #2
Çevrimdışı
Mathematician
Kroniköğrencideğilartık:D
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Atatürk'e yapılan halıdaki sır

10 Kasım çiçeği ve saat... Tesadüf desem, bu kadarı olamaz sanırım.

Teşekkürler Real.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Mathematician'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
atatürke, halıdaki, yapılan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 13:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.