Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç

Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç Ağaçları, çiçekleri sevelim, koruyalım


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 31.01.2014, 21:10   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Bektaşi Üzümü (Amla)






Bektaşi Üzümü Hakkında Kısa Bilgiler:

  • Ülkemizde pek bilinmeyen bir üzüm türüdür.
  • Daha çok Hindistan kıyıları ve orta Amerika da yetiştirilen bir üzüm türüdür.
  • Birbirinden farklı renkleri olan renk cümbüşüne sahip bir üzümdür.
  • Tadı diğer üzüm çeşitleriyle aynı tattadır.
  • Tatlı, bol aromalı ve çok verimlidir.
  • Yapraklarıyla dolma yapılmaz. Çünkü oldukça tüylüdür.
  • Bitkileri güçlü büyür.
  • Sık ve kısa dikenlidir.
  • Haziran ayı ortasında olgunlaşmaya başlar.
  • Sofralık tüketim ve pasta sanayisinde kullanılır.


  • Bektaşi Üzüm Yetiştiriciliği:
Bektaşi üzümü dikenli bir çalıdır. Meyveleri A,B ve bol miktarda C vitamini, Organik asitler ve madensel tuzlar da içermektedir. İştah açıcı, idrar söktürücü, ağrı dindirici, sindirim kolaylaştırıcı, bitkisel ve mineralli yağların karışımı ile oluşan uzun ve sağlıklı saçları güçlendirir, güzelleştirir. Haziran ayının ortalarında olgunlaşmaya başlar. Tadı tatlı bol aromalıdır. Sofralık bir çeşittir.



  • İklim İsteği
Bektaşi üzümünün gelişimi uzun sürmektedir. Günlük ısı ortalaması 10 derece olduğunda asma gelişimine başlar. Sonbahar aylarında ısı ortalaması düşmeye başlayana kadar gelişim devam eder. Bektaşi üzümünün kökleri çok derinlere gittiği için az yağış alan bölgelerde yetişebilir. Kış aylarında ve ilkbahar başlarında düşen yağmurlar asma için çok yararlıdır. Ancak ilkbahar ayının sonlarında ve yaz başında olan yağışlarda mantari hastalıklara yol açabilir.



  • Toprak
Bektaşi üzümü kökleri dibe giden bir bitki olduğu için yumuşak dokusu olan topraklardan hoşlanmaktadır. Killi topraklar çok verimli topraklardır.



  • Sulama
Bektaşi üzümünün hızlı gelişme devresi olan mayıs- haziran aylarında bol suya ihtiyaç duyarlar susuz kaldıklarında yaprak rengi solar ve pörsür.


  • Gübre
Doğru ve zamanında yapılan gübreleme Bektaşi üzümünün ürün kalitesini ve gelişimini artırır. Ahır gübresi sonbahar aylarında toprağa karıştırılarak verilir.




  • Bektaşi Üzümü Fidanlarında Dikerken Nelere Dikkat Edilmelidir:
Bektaşi Üzümü Fidanı çukurlarını en, boy ve yükseklik olarak 50 cm olacak şekilde kazabilirsiniz. Bektaşi Üzümü fidanının saksısını veya torbasını toprağı dağılmayacak şekilde çıkartınız.Fidan çukurunuza fidanı dik bir şekilde yerleştirdikten sonra fidan çukurunu toprakla kapatınız ve sıkıştırınız.Fidan başına 5-15 litre arasında can suyu vermeyi muhakkak veriniz.Can suyunu fidan çukurunun yarısını toprakla kapattıktan sonra verebilirsiniz.


  • Bektaşi üzümü Fidanlarında Dikim Mesafesi:
Bektaşi Üzümü fidanlarını genel olarak, fidanlar arası 2,50 metre , sıralar arası 2,50 metre olacak şekilde dikebilirsiniz.

Yazı Kaynağı
  Alıntı ile Cevapla
21 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.01.2014, 21:17   #2
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bektaşi Üzümü (Amla)

Kırmızısını bilirim de renklilerini ilk defa gördüm. Ne güzel görünüyorlar.

Bazı et yemeklerinin yanına sos olarak kullanılıyor, reçelide güzel.
  Alıntı ile Cevapla
13 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.01.2014, 21:23   #3
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bektaşi Üzümü (Amla)

Adını da kendisini de burada gördüm.

Bir yerde rastladım, ilgimi çekti..
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.01.2014, 21:33   #4
Çevrimdışı
Redwine
"Her Şey Güzel Oldu"

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bektaşi Üzümü (Amla)

Görünümü renkli şekerleri andırıyor..Tadıda görünümü gibi tatlıdır umarım..

Teşekkürler Real ...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.01.2014, 21:39   #5
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bektaşi Üzümü (Amla)

Bunun bizim bahçede olan Frenk üzümü ile benzerliği, akrabalığı var mı acaba?

Kırmızı ve sarıya çalan şeffaf olanını biliyorum sadece.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.01.2014, 22:40   #6
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bektaşi Üzümü (Amla)

@Canan yazdıklarına göre merak ettim ve azcık araştırdım. Senin bahçede olan frenk üzümü ile akrabalıkları varmış. Cinsi Ribes diye geçiyor kaynaklarda.

Tadı da bizim bildiğimiz üzümlerin tadı gibiymiş. Yaprakları ile sarma yapılmaması kötü. Sarı renkte olanın kabuğuda tüylü imiş.

Bizlere üzüm denilenince akla hem meyvesi gelir yaprağı ile zeytinyağlı sarması gelir.

Offff offff... olacaktı şimdi şöyle kalem gibi, ne güzel giderdi



__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.01.2014, 23:00   #7
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bektaşi Üzümü (Amla)

@ Basakca Frenk üzümü burada. Konuya bakıp bakmadığını bilmiyorum. Frenek üzümü (Ribes Rubrum) nün tadını bahçede olması dolayısı ile iyi bilirim, ekşidir. Reçeli yapılır, pastalarda kullanılır. Bektaşi üzümünü de çarşıdan tanırım, tadına güzel diyemem, üzüm tadında hiç değil.

Artık bilemiyorum internet doğru mu söyler



__________________
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.01.2014, 23:20   #8
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bektaşi Üzümü (Amla)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Canan Mesajı göster
@ Basakca Frenk üzümü burada. Konuya bakıp bakmadığını bilmiyorum. Frenek üzümü (Ribes Rubrum) nün tadını bahçede olması dolayısı ile iyi bilirim, ekşidir. Reçeli yapılır, pastalarda kullanılır. Bektaşi üzümünü de çarşıdan tanırım, tadına güzel diyemem, üzüm tadında hiç değil.

Artık bilemiyorum internet doğru mu söyler




Canan, Frenk Üzümü ile aynı değil bu.

Bektaşi Üzümü'nün almancası ''Stachelbeere'' oluyor. Sizin meyve reyonlarında da bol bol var
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.01.2014, 23:29   #9
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bektaşi Üzümü (Amla)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi LaLe Mesajı göster
Canan, Frenk Üzümü ile aynı değil bu.

Bektaşi Üzümü'nün almancası ''Stachelbeere'' oluyor. Sizin meyve reyonlarında da bol bol var
Zaten resimlerini aratırken ben de Stachelbeere olarak arattırdım.. Nette Bektaşi Üzümü'nün Türkçe olarak pek resmi yok..
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.01.2014, 23:33   #10
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bektaşi Üzümü (Amla)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi LaLe Mesajı göster
Canan, Frenk Üzümü ile aynı değil bu.

Bektaşi Üzümü'nün almancası ''Stachelbeere'' oluyor. Sizin meyve reyonlarında da bol bol var
LaLe, ben de aynı demedim zaten. Kırmızı olanı şekil olarak, frenk üzümüne benziyor, acaba akrabalığı var mıdır dedim.

Bektaşi üzümünü de çarşıdan almışlığım var, tanıyorum demiştim

Bunca yıldır Almanya'da yaşıyorum, yediğim şeyin adını da bilirim
__________________
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
amla, bektaşi, üzüm, üzümü, şekilde


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.