31.01.2014, 21:10 | #1 |
Çevrimdışı
|
Bektaşi Üzümü (Amla)
Bektaşi üzümü dikenli bir çalıdır. Meyveleri A,B ve bol miktarda C vitamini, Organik asitler ve madensel tuzlar da içermektedir. İştah açıcı, idrar söktürücü, ağrı dindirici, sindirim kolaylaştırıcı, bitkisel ve mineralli yağların karışımı ile oluşan uzun ve sağlıklı saçları güçlendirir, güzelleştirir. Haziran ayının ortalarında olgunlaşmaya başlar. Tadı tatlı bol aromalıdır. Sofralık bir çeşittir.
Bektaşi üzümünün gelişimi uzun sürmektedir. Günlük ısı ortalaması 10 derece olduğunda asma gelişimine başlar. Sonbahar aylarında ısı ortalaması düşmeye başlayana kadar gelişim devam eder. Bektaşi üzümünün kökleri çok derinlere gittiği için az yağış alan bölgelerde yetişebilir. Kış aylarında ve ilkbahar başlarında düşen yağmurlar asma için çok yararlıdır. Ancak ilkbahar ayının sonlarında ve yaz başında olan yağışlarda mantari hastalıklara yol açabilir.
Bektaşi üzümü kökleri dibe giden bir bitki olduğu için yumuşak dokusu olan topraklardan hoşlanmaktadır. Killi topraklar çok verimli topraklardır.
Bektaşi üzümünün hızlı gelişme devresi olan mayıs- haziran aylarında bol suya ihtiyaç duyarlar susuz kaldıklarında yaprak rengi solar ve pörsür.
Doğru ve zamanında yapılan gübreleme Bektaşi üzümünün ürün kalitesini ve gelişimini artırır. Ahır gübresi sonbahar aylarında toprağa karıştırılarak verilir.
Bektaşi Üzümü Fidanı çukurlarını en, boy ve yükseklik olarak 50 cm olacak şekilde kazabilirsiniz. Bektaşi Üzümü fidanının saksısını veya torbasını toprağı dağılmayacak şekilde çıkartınız.Fidan çukurunuza fidanı dik bir şekilde yerleştirdikten sonra fidan çukurunu toprakla kapatınız ve sıkıştırınız.Fidan başına 5-15 litre arasında can suyu vermeyi muhakkak veriniz.Can suyunu fidan çukurunun yarısını toprakla kapattıktan sonra verebilirsiniz.
Bektaşi Üzümü fidanlarını genel olarak, fidanlar arası 2,50 metre , sıralar arası 2,50 metre olacak şekilde dikebilirsiniz. |
31.01.2014, 21:17 | #2 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Bektaşi Üzümü (Amla)
Kırmızısını bilirim de renklilerini ilk defa gördüm. Ne güzel görünüyorlar.
Bazı et yemeklerinin yanına sos olarak kullanılıyor, reçelide güzel. |
31.01.2014, 21:23 | #3 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Bektaşi Üzümü (Amla)
Adını da kendisini de burada gördüm.
__________________
|
31.01.2014, 21:33 | #4 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Bektaşi Üzümü (Amla)
Görünümü renkli şekerleri andırıyor..Tadıda görünümü gibi tatlıdır umarım..
Teşekkürler Real ... |
31.01.2014, 21:39 | #5 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Bektaşi Üzümü (Amla)
Bunun bizim bahçede olan Frenk üzümü ile benzerliği, akrabalığı var mı acaba?
Kırmızı ve sarıya çalan şeffaf olanını biliyorum sadece. |
31.01.2014, 22:40 | #6 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Bektaşi Üzümü (Amla)
@Canan yazdıklarına göre merak ettim ve azcık araştırdım. Senin bahçede olan frenk üzümü ile akrabalıkları varmış. Cinsi Ribes diye geçiyor kaynaklarda.
__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan.. |
31.01.2014, 23:00 | #7 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Bektaşi Üzümü (Amla)
@ Basakca Frenk üzümü burada. Konuya bakıp bakmadığını bilmiyorum. Frenek üzümü (Ribes Rubrum) nün tadını bahçede olması dolayısı ile iyi bilirim, ekşidir. Reçeli yapılır, pastalarda kullanılır. Bektaşi üzümünü de çarşıdan tanırım, tadına güzel diyemem, üzüm tadında hiç değil.
Artık bilemiyorum internet doğru mu söyler |
31.01.2014, 23:20 | #8 | |
Çevrimdışı
|
Cevap: Bektaşi Üzümü (Amla)
Alıntı:
Canan, Frenk Üzümü ile aynı değil bu. Bektaşi Üzümü'nün almancası ''Stachelbeere'' oluyor. Sizin meyve reyonlarında da bol bol var |
|
31.01.2014, 23:29 | #9 | |
Çevrimdışı
|
Cevap: Bektaşi Üzümü (Amla)
Alıntı:
Zaten resimlerini aratırken ben de Stachelbeere olarak arattırdım.. Nette Bektaşi Üzümü'nün Türkçe olarak pek resmi yok..
__________________
|
|
31.01.2014, 23:33 | #10 | |
Çevrimdışı
|
Cevap: Bektaşi Üzümü (Amla)
Alıntı:
Bektaşi üzümünü de çarşıdan almışlığım var, tanıyorum demiştim Bunca yıldır Almanya'da yaşıyorum, yediğim şeyin adını da bilirim |
|
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
amla, bektaşi, üzüm, üzümü, şekilde |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |