Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç

Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç Ağaçları, çiçekleri sevelim, koruyalım


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 16.05.2014, 23:40   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Küpe Çiçeği | Küpeli Çiçeği (Fuchsia) | Bakımı | Yetiştirilmesi




Küpe Çiçeği'nin Yetiştirilmesi, Bakımı, Üretilmesi, İklim İstekleri, Sulanması

Küpeçiçeğigiller familyasından olup anayurdu Orta ve Güney Amerika ile Yeni Zelanda’dır. Küpe çiçeği türlerinin küpeye benzeyen 100 türü bulunan bitki cinsidir. Evlerin pencerelerini süsleyen zarif görünüşlü, çok yıllık, genelde kışın yapraklarını döken, ağaç, ağaççık, çalı ile çok yıllık otsu formda gelişen bitkilerdir. Kırmızı, mor, pembe, beyaz renkte çiçekler açarlar.


Açık hava bitkisidir, aşırı güneşli olmayan yerlerde bakımı kolaydır. Çiçekleri katmerli ve katmersiz, soğuğa dayanıklı daimi bahçeli cinsi, sıcağa güneşe dayanıklısı, dik ve sarkıcı olmalarına göre cinsleri, minyatür çiçeklisi, dev çiçeklisi gibi cinsleri vardır. Diğer bir adı da “Küpeli”dir. Gerçekten küpeye benzeyen çiçeklerini sergilemek üzere örnek vurgulama bitkisi; olarak yetiştirilir. Ülkemizde, bahçe ve balkonların çok sevilen bol çiçekli bitkisidir. Çit bitkisi olarak da yetiştirilebilir.




  • Küpe Çiçeği'nin Botanik Özellikleri
Yüksek boylu küpe çiçeği türleri en çok 2-3 metreye kadar boy atabilir. Yaprakları genellikle karşılıklı, almaşık ya da sarmal dizilişli, geniş yumurtamsı veya mızrak biçimindedir. Yapraklar yeşil veya alacalı renklerde olur. Küpe çiçeğinin çiçekleri melez türlerine göre çeşitlilik gösterir (katmerli, yarı katmerli veya yalın olabilir). Portakal renginden beyaz, pembe, kırmızı ve mora çalan mavi ve eflatuna kadar çeşitli renklerde olan çiçeklerinin ortak özelliği, küpe biçiminde aşağıya doğru sarkık olmalarıdır. Göz alıcı çiçekleri vardır. Çiçekleri dar, boru veya çan şeklindedir. Bir camekân bitkisi olup, ilkbahardan sonbahara kadar çiçeklerini korur.

Küpe çiçeği temiz havayı ve rüzgârı sever. Sabah akşam yapraklarının altına üstüne su püskürtmeyi unutmayın. Devamlı açık pencere yakınında iyi bir hava sirkülasyonu olan bir yer sağlamadıkça ev içinde yetiştirmek istemeyin.




  • Küpe Çiçeği'nin İklim İsteği
Kışın genç bitkiler 10-14°C, yaşlı bitkiler ise 4-7°C’lik bir sıcaklığa gereksinim duyarlar. Küpe çiçeği doğrudan güneş ışığına maruz kaldıklarında yaprak ve çiçek dökülmeleri görülür. Yüksek orantılı nem (% 70) ister. Don olaylarına çok duyarlı olan küpe çiçeklerini Güney Ege ve Akdeniz Bölgelerimizin kıyı kesimlerinde, sert rüzgârlardan korunmalı yerlerde yetiştirilmesi uygundur.



  • Küpe Çiçeği'nin Toprak İsteği
Küpe çiçekleri suyu iyi akıntılı (süzek) ve organik madde içeriği zengin, nemi iyi koruyabilen toprakları sever. Funda, gübre ve bahçe toprağının karışımı harçları sever. Ağır sıkı topraklarda küpe çiçekleri fazla uzun ömürlü olmaz her an kökler çürüyebilir ölebilir.

Küpe çiçeği için ideal yer doğuya bakan, sabah güneşini iyi alabilen, havadar pencere önü veya duvar dibidir. Öğle ortası güneş alması küpe çiçeklerin bir iki cinsi dışında zararlıdır. Bütün bol güneşe dayanıklı Küpe çiçeği istiyorsanız Mrs. People cinsi tavsiye edilir; hem soğuğa, ağır olmayan donmalara çok dayanıklıdır.


  • Küpe Çiçeğini Sulama
Sıcak günlerde hergün veya günde iki defa sulamak gerekir. Bu tamamen toprak yapısına bağlıdır. Nemi tutup tutmasıyla ilgilidir. Kontrolleri daima sabah erkenden yapın toprakta kayda değer bir nem kaybı varsa sabahları sulayın. Gün içersinde bitkinizin toprağını kontrol edin. Serin günlerde toprağın biraz daha nem kaybetmesini bekleyin. Aşırı sulamaktan kaçının aksi taktirde bitkiniz ölebilir. Sulama yaptıktan sonra saksı dibinde toplanan suyu boşaltın toprağın emmesini engelleyin. Bunun tüm süs bitkileri için uygulanması gerekir. Sıcak havalarda bitkinizin yaprakları pörsüğünü zaman susuz kaldığını düşünmeyin toprağı nemliyse sulamayın. Güneşli bir yerden gölgeli bir yere alın ve yapraklarına su püskürtün.

Bol çiçek açması için; ilkbaharda taze dallar üç boğumlu olduktan sonra tepelerini kırparsanız fazla dallı budaklı olur buda daha fazla çiçek açmasını sağlar.


  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.05.2014, 14:37   #2
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Küpe Çiçeği | Küpeli Çiçeği (Fuchsia) | Bakımı | Yetiştirilmesi

  • Küpe Çiçeği'ni Yetiştirme Tekniği
Küpe çiçeği üretimi tohum ve çelik ile yapılır. Küpe çiçekleri ilkbahar mevsiminde (Mart veya Nisan ayında) 15-24 derece sıcaklıklarda ekilen tohumlarıyla üretilir. Başlıca üretim şekli çelikledir. Çelikler; ilkbahar ya da sonbahar mevsiminde üzerinde çiçek bulunmayan uç sürgünlerinden 7,5-10 cm uzunluğunda alınır. Alınan çelikler hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımında köklendirilir. Ortam sıcaklığı 16°C dolayında tutulursa, çelikler 10-15 günde köklenir.

Genç bitkiler, hazırlanan harçlara 7,5-8 cm’lik saksılarda ve normal sıcaklıktaki camekânlarda korunarak, ilkbaharda 12-15 cm’lik saksılara alınır. Her alınan çelik gelişmeye başlar ve bir çubukla desteklenir. Taze çelikler, aynı mevsim çiçeklenir. Ayrıca çelikler haziran-temmuz aylarında da alınarak üretilebilir. Bu dönemde alınan çelikler adi çelik tarzındadır. Alınan çelikler yarı gölge ve sıcak bir yerde kum içinde köklendirilir. Köklenen çelikler saksıya şaşırtılır. Dallanması için uç alma yapmalıdır.


  • Küpe Çiçeği'nin Bakım İşlemleri
Yüksek orantılı nemin yanı sıra ilkbahar ve yaz aylarında bol miktarda suya ihtiyaç gösterir. Sıcak günlerde yapraklara su püskürtülmelidir. Saksı toprağı gereğinden çok nemli (ıslak) tutulursa tomurcuklarda dökülmeler görülür. Dinlenme dönemi olan eylül-şubat ayları arasında verilen su miktarı azaltılmalı, ancak toprak hiçbir zaman tümüyle kuru bırakılmamalıdır. Bu bitkiler, susuzluğa hiç dayanamaz ve hemen ölür. Sulanmaları kesinlikle ihmal edilmemelidir. Gelişme sırasında haftada iki kez sulamak yeterlidir. Kışın olgun bitkiye az su verilerek don tehlikesi olmayan camekânlarda dinlendirilir. Çiçeklenme mevsiminin uzaması için yazın düzgün olarak besin verilir. Her yıl ilkbahar gelince Şubat - Mart aylarında, gözler patlamadan önce saksısını ve toprağını değiştirmelidir. Nisan - Ağustos ayları arası haftada bir kez 2-3 g/l kompoze gübre verilir.


İlkbahar başlarında çok fazla boylanmış bitkiler şubat ayında kuvvetlice budanır. Ancak bahar ayı uyanması hiç başlamadan önce budama yapılmalıdır. Genç bitkilerde ise, dallanmayı teşvik etmek için yine şubat ayında uç alma yapılır. Küpe çiçeklerine sert bir budama uygulanıp bitkinin toprak düzeyinde kısaltılması gerekir. Çalı manzarasında olan bitkinin tepe tomurcukları kesilerek yeni bir şekil kazandırılıp gelişmesi sağlanır ve bu işlem sık sık tekrarlanır. Sonbahar da, gelişmesi durduğu zaman budanması yapılmalı. Çiçekleri geçince Eylül - Ekim ayı içerisinde toprak seviyesinden 4-5 cm yukarıdan tamamen budanır. Toprak değişimi içinde ilkbahar başında hiç uyanma olmadan önce yapılmalıdır.





  • Küpe Çiçeği'nin Zararlıları ve Mücadelesi
Kuru, tozlu, temizliğine dikkat edilmeyen yerlerde büyük bir hızla çoğalan örümcekler ve mini beyazsinekler küpe çiçeğini çok seven zararlılardır. Yaprakların altında beslenir yaprakları birkaç günde öldürürler. Bu parazitler sıcak ve kuru ortamları çok sevdikleri için mücadelesini bol su püskürtmeyle yapacaksınız. Zaten Küpe çiçekleri yıkanmaya bayılır. Sabah akşam yaprakların altına fısfısla kuvvetlice su püskürtün. Çevreyi tozsuz, tertemiz, serin ve nemli tutmaya çalışın.
  • Yapılmaması Gerekenler
1. Küpe çiçeğini 1 saatten fazla güneşte bırakmayın. Genel olarak gölge ve yarı gölge yerleri severler.

2. Saksı değiştirirken toprağın çok sıkıştırılması halinde kökler zarar görebilir.

3. Rüzgârlı havada saksıların dışarıda bırakılmaması gerekir.

4. Büyümesi için ideal koşullar 10-20 derece sıcaklıktır.

5. Hortum ile sulamayın. Bu toprağı ağırlaştırır ve kökleri sıkıştırır. Belirli miktarda suyu saksıya dökün veya damla sulamayı tercih edin.
Yazı Kaynak
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.06.2014, 13:49   #3
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Küpe Çiçeği | Küpeli Çiçeği (Fuchsia) | Bakımı | Yetiştirilmesi























__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
13 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.06.2014, 14:39   #4
Çevrimdışı
Cansuyu
« Gün Batımı »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Küpe Çiçeği | Küpeli Çiçeği (Fuchsia) | Bakımı | Yetiştirilmesi

Narin bir çicek el bebek gül bebek bakılması gerekiyor. Aynı bir bayana gösterdiğin özeni göstereceksin. Yoksa çabucak yapraklarını döker başlar ağlamaya..

Bayanın dilinden anlamayan çiceklerin dilinden hiç anlamaz diye boşuna dememişler

Güzel sunum için teşekkürler..
__________________
“Gittin mi büyük gideceksin!
Ayrılık bile gurur duyacak seninle..



  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Cansuyu'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.06.2014, 14:49   #5
Çevrimdışı
Çağla
KirLiBeYaZkeDi ... =)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Küpe Çiçeği | Küpeli Çiçeği (Fuchsia) | Bakımı | Yetiştirilmesi

Teşekkürler Sayın ReaL..
Ellerinize sağlık


Annemin vurgunu olduğu çiçek...
Ev değiştirdik ,iki balkonu var diye bayram ediyor.
Küpe çiçeğine yer yapacakmış, babam raf takacakmış.
Bir heyecan,bir heyecan...
Kıskanıyorum bazen yahu
__________________


"İnsanlar arkanızdan
konuşuyorsa


Onlardan öndesiniz
demektir."


  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Çağla'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.08.2014, 16:48   #6
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Küpe Çiçeği | Küpeli Çiçeği (Fuchsia) | Bakımı | Yetiştirilmesi























__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.02.2015, 13:19   #7
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Küpe Çiçeği | Küpeli Çiçeği (Fuchsia) | Bakımı | Yetiştirilmesi



















__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.02.2015, 20:02   #8
Çevrimdışı
Redwine
"Her Şey Güzel Oldu"

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Küpe Çiçeği | Küpeli Çiçeği (Fuchsia) | Bakımı | Yetiştirilmesi

Her çiçek kendi içinde çok güzel ama sanki Allah bu çiçeği yaratırken biraz iltimas geçmiş gibi...

Bu kadar zarif ve narin bir çiçek olur ancak... Bakmaya doyamadım...

Ellerine sağlık Real...

Teşekkürler...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.04.2015, 16:00   #9
Çevrimdışı
Gülce
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Küpe Çiçeği | Küpeli Çiçeği (Fuchsia) | Bakımı | Yetiştirilmesi

Muhteşem....

Doğanın bizlere sunduğu bu güzelliğe hayran kalmamak elde değil. Bayıldım.

Nasıl güzel, nasıl bakımlı çiçekler. Bakmaya bile doyamadım.

O sıklamen ve morun bir aradaki büyüsü.

Hiç çiçek sevmeyen biri bile bu görüntüler karşısında hayran olur, sanırım. Belki de ben çok sevdim.

Bu çiçek bizde de vardı. Nazik ilgi bekleyen bir çiçek olarak biliyordum. Sıcağa ve soğuğa dayanıklıları ve çok çeşitleri varmış.

O kadar emekle seçilmiş resimler ve güzel hazırlanmış bir konu, sadece F.G farkı olsa gerek.

Emeğine yüreğine sağlık Real.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Gülce'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.04.2015, 16:15   #10
Çevrimdışı
İklim
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Küpe Çiçeği | Küpeli Çiçeği (Fuchsia) | Bakımı | Yetiştirilmesi

Geleneksel çiçegimiz)Her evde bulunması zorunlu gibi gelirdi eskiden bana.Ama kendim yetiştirirken anladımki çokta nazikmiş).Teşekkür ederim Real.
__________________
Bazen önemli olmamalı gidecek olan ya da gelmeyen. Çünkü bazen, başlaman gerekir her şeye yeniden.
Nazım Hikmet Ran.
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz İklim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
bakımı, çiçeği, çiçeğinin, çoğatılması, fuchsia, küpe, küpe çiçeği, küpe çiçeğinin bakımı, küpeli, küpeli çiçeği, üretilmesi, üretimi, yetiştirilmesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 21:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.