Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç

Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç Ağaçları, çiçekleri sevelim, koruyalım


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 31.05.2014, 18:19   #1
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Siklamen Çiçeği | Bakımı - Yetiştirilmesi - Çoğaltılması

Siklamen Çiçeği (Cyclamen)
Bakımı - Yetiştirilmesi ve Çoğaltılması



Sonbahardan ilkbahar ortalarına kadar çiçek açar. Siklamen çiçeği serin ve havadar ortamı, havadar toprakları severler. Siklamen çiçeği aslında bahçe, balkon bitkilerinden olduğu halde, kış boyunca ev süs bitkisi diye satılırlar. Bazı doğal siklamen türlerinin çiçekleri son derece güzel bir kokuya sahiptir. Belki bu yüzden bizde eski bir adı Buhur-u Meryem’dir. Buhur eskiden güzel koku veren tütsülere denirdi. Siklamen Avrupa’da İran Menekşesi olarak da bilinir. Avrupalılar Anadolu, Ortadoğu ve bütün Akdeniz çevresi ülkelerinden aldıkları doğal siklamen türlerini melezleştirerek ve ıslah ederek çok gösterişli birçok siklamen çeşidi geliştirmişler.




Siklamen Rengi
Fuşya rengine benzeyen bir pembe tonuna da siklamen rengi denir. Ormanlarda bulunan yabani siklamenlerden bir türün çiçeğinin rengidir.

Siklamen Çiçeğinin Genel Özellikleri

Bunlar Myrsinaceae familyasının Cyclamen cinsi bitkileri olup 23 ana türü, ayrıca süs bitkileri sektörü için geliştirilmiş yüzlerce hibrit ve kültivarları vardır.



Doğal Siklamen Türleri

Çiçeklenme zamanı genel olarak sonbahardan ilkbahar ortalarına kadardır; ya devamlı ya da bu zaman içinde belirli bir zaman aralığındadır. Siklamenler ilkbaharda veya yaz başında gündüz süresi fazla uzadığı zamanlarda ve havalar ısındıkça bütün yaşam aktivitelerini durdurarak dinlenme sürecine girerler. Yaz ortasından sonra, gündüz vaktinin kısalmaya devamının arttığı zamanlarda herhangi bir zamanda (Temmuz sonundan Kasım ayına kadarki dönemde) yeni filizler çıkarmaya başlar ve genelde sonbahardan itibaren çiçeklenirler. Soğuğa dayanıklılıkları türe göre değişir. Bazıları sıfırın altında birkaç derece soğuğa zor dayanırken bazıları -30°C kadar soğuğa dayanır.




Hibrit Siklamenler

1- Florist’s Cyclamen denen gösterişli hibritler.

2- Avrupa bahçeleri için özelleştirilmiş kış soğuklarına dayanıklılar olmak üzere başlıca iki gruptur.




Siklamen Çiçeğini Evde Yetiştirme:

Siklamenler nemli ve serin havayı, çok havadar ortamları sever. Süs bitkisi olarak esasen bahçeler, parklar ve balkonlar için uygundur. Bu yüzden ister hibrit ister doğal tür olsun evlerde siklamen yetiştirmek çok zordur. Daima pencere dışında veya balkonda tutulmalıdır. Haftada bir iki defa, birkaç saatliğine ev içerisine alınabilinir. Aksi takdirde evlerde yetiştirilmesi, yaşatılması mümkün değildir.


Florist’s Cyclamen: Saksılık Hibrit Süs Siklamenleri:

Eskiden beri Ağustos – Nisan ayları arasında saksılarda hediyelik çiçek olarak satılan çeşitli renklerde gösterişli çiçekli siklamenlerdir. Diğerlerinden farklı olarak yılın her zamanında çiçeklenebiliyorlar. Yani bunlarda yaz uykusu her iklimde söz konusu değildir.


Süs Siklamenlerinin Yetiştirilmesi ve Bakımı:

Buradaki bakım bilgileri çiçekçilerde satılan gösterişli çiçekli süs siklamenleri içindir. Bunlar her iklimde yaz uykusuna girmez, dengesiz davranırlar.

Dikkat Edilecek Hususlar:


1- Her yönden devamlı esintiye, ferah hava akımlarına ihtiyaçları var. Bu ortam sağlanamaz ise bozulurlar. Bozulmaları aslında şartlar düzelene kadar uyku sürecine girmektir.

2- Siklamen çiçekleri köklerinin rahatsız edilmesinden hiç hoşlanmazlar. Dinlenme, uyku sürecine girdiklerinde birkaç hafta toprağı kupkuru tutup o zaman saksı ve toprak değiştirmek gerekir.


Siklamen Satın Almak:

Saksılarda hazır dikilmiş olarak alınacak ise yılın her zamanında alınabilinir. Bakımı aşağıdaki bilgiler doğrultusunda yapmak gerekir. Sadece yumru alınacak ise, açıkta satılanlar genellikle yabani siklamen olur, tavsiye edilmez. Özel ambalajında satılan ithal yumru bulunursa, bu yumruları Temmuz - Ağustos aylarında veya en geç Eylül ayı içinde alıp vakit geçirmeden dikilmelidir.




Soğuğa Dayanıklılıkları:

Süs siklamenleri kış soğuklarına pek dayanıklı değiller. Uzun sürmemek şartıyla en fazla -7°C soğuğa dayanırlar. Bu kadar soğukta yapraklar ve tomurcuklar zarar görmez, açmış çiçekler zarar görür. Kışın dondurucu soğuk olduğu günlerde kuzeyli yönlerden rüzgâr almamalılar.

Siklamen Çiçeğinin Güneş İhtiyacı:

Ekim sonu – Mart sonu arasındaki dönemde günde birkaç saat direkt güneş almalılar. Nisan – Eylül arasında ise öğle civarı güneşini asla almamalılar.




Siklamen Çiçeğini Sulama:

Hassas bir yol izlemek gerekiyor. Sonbahar mevsiminde serinler başlayana kadar (İstanbul’da Ekim ayı sonuna kadar) normal bir bitki gibi, toprağı hafiften kurudukça sulayın. Sonbahar serinleri başladığında ise toprak iyice kuruyana kadar sulamayın, suladığınızda ise az su kullanın (saksı içindeki toprağın üst yarısının ıslanacağı kadar miktarda su veya sadece saksı alt deliklerinden bir iki damla su çıkacak kadar).

Bu dönem hassas bir dönemdir. Siklamen serin havaya adapte olmaya çalışırken fazla sulama tüm yeni filizleri, tomurcukları öldürebilir. Ocak ayının ortasını geçinceye kadar böyle devam edin. Sonrasında ise artık tehlike geçmiştir, yine normal sulamaya dönebilirsiniz ama yine de toprak ıslaksa sulamayın zararı olur.





Siklamen Çiçeğini Dinlendirme:

Hangi mevsim olursa olsun, bolca çiçeklenme gösterdikten sonra, ama henüz son çiçekler tükenmediği zaman göreceksiniz ki siklameniniz yorulmuştur ve hiçbir yeni filizlenme göstermiyor, açmamış tomurcuk da kalmamış. O zaman her üç sulamada bir defa besinli su vermelisiniz (genel kullanım özel süs bitkisi besini). Besinli su vermek üç defa yeter. Bu da belki bir – iki ay sürer. Sonra üzerinde solmamış çiçek olsa bile sulamayı tamamen bırakmalısınız. Bir ay bekleyin. Yapraklar kurumazsa daha fazla güneşli bir yere koymalısınız. En fazla iki ay yeter. Sonra siklameni sökün, yıkayın, cansız kökleri makasla kesin ve yeniden dikin. Kaynak
  Alıntı ile Cevapla
16 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.05.2014, 20:25   #2
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Siklamen Çiçeği | Bakımı - Yetiştirilmesi - Çoğaltılması

Siklamen Yumrusu Tekrar Nasıl Dikilir?

Yumrunun tepe kısmı hafifçe toprak dışında kalacak şekilde dikin. Soğan tam dışarıda kalacak şekilde dikmek yanlış olur. Toprak orta nemlilikte olmalı. Dikince sulamayın, toprağın iyice kurumasını bekleyin.


Toprak:


Siklamenler bitki besinini her zaman istemiyor yoksa tomurcuklar ve yeni filizler zarar görüp kurur. Onun için kuvvetli besleyici toprak hazırlamalısınız. Gerçek doğal topraklardan humuslu kara toprak en iyi topraktır. Buna koyun gübresi ve ince ponza taşı eklemelisiniz.

Ölçüler:

5 ölçü kara toprak + 3 ölçü ufalanmış eski koyun gübresi + 2 ölçü ince ponza taşı + 1 ölçü dere kumu. Gerçek toprak bulamazsanız onun yerine humus katkılı özel süs bitkisi toprağı kullanın. Bunda ölçüler şöyle olmalı: 4 ölçü toprak + 3 ölçü ufalanmış eski koyun gübresi + 2 ölçü ince ponza taşı.



Gübre - Besin:

Doğal gübre yukarda anlattığım gibi en başta toprak karışımına karıştırılmalı. Besin ise, genel amaçlı bitki besininden çiçeklenme döneminin sonunda, bitkinin yorulduğu zaman verilmeli. Üç defa tekrarlamak yeter. Her üç sulamada bir defa, ev süs bitkileri için hazırlanmış ‘genel kullanım’ sıvı besinden sulama suyuna karıştırın. Daha sonra dinlendirmeniz gerecek.



Yaz Bakımı:


Yazın pek şiddetli sıcak olmayan bölgelerde, yaz boyunca kuvvetli güneş alamazlarsa süs siklamenleri gelişime çiçeklenmeye devam eder. Bu durumda normal sulamaya devam edin ama bitki besini vermeyin. Çiçekler bitip yeni gelişim göstermediği zaman yukarda anlattığım gibi besin verip sonra bir iki ay dinlendirmelisiniz.

Akdeniz ikliminin tam hakim olduğu yerlerde (İzmir, Antalya) ve yazın aşırı sıcakların yaşandığı yerlerde (Mardin, Diyarbakır) süs siklamenleri aynen doğal siklamenler gibi yaz boyunca aktif olamayıp dinlenirler. Kuzey rüzgârlarını alan gölgeli bir yerde toprak tamamen kurudukça sulayarak dinlendirin. Bu sıcak memleketlerde siklamenlerin çiçeklenmeden yorgun düştüğü zaman, yani besin verme zamanı genelde Mart ayıdır.



Sonbahar / Kış Bakımı:


Bu konuda yukarıdaki sulama, güneş ihtiyacı ve kışa dayanıklılık bölümlerini okumalısınız. Çiçeklerde tohum oluşumu süs siklamenlerinin gelecek çiçeklenme dönemindeki performansını düşürür. Solan çiçekleri sapların tepelerinden koparın. Saplar ise kendiliğinden kurumalı onlara dokunmayın kalsınlar. Eğer tohuma ihtiyacınız varsa bir tane çiçeğin meyve oluşturmasına izin verin. Her çiçek meyve oluşturmuyor ama mutlaka her on çiçekten biri mutlaka tohum oluşturmak için meyve verir. Bir meyve içinde ortalama 20 kadar tohum oluşur.



Doğal Siklamenler ve Soğuğa Dayanıklı Hibrit Bahçe Siklamenleri:


Bunların bakımı, yetiştirilmesi de aynen yukarıda anlatıldığı gibidir. Arada şu farkla; Bunlar tüm yaz boyunca dinlenirler. Toprak kupkuru oldukça sulamak dışında yazın yapılacak bir şey yok. Saksıda yetiştiriyorsanız yaz boyunca gölgeli ve rüzgârlı bir yerde tutulmalıdır. Saksı ve toprak değişimini Ağustos ayının başında yapılmalıdır.



Sıklamen Nasıl Çoğaltılır?


Tohum ile Çoğaltmak:


Her tür siklamen üretiminde izlenecek yollar aşağıdaki gibidir. En kolay yolu tohum ile üretmektir. Tohumları, Ağustos ayının başında ekmek gereklidir. Hepsini genişçe bir saksıya, ortalama 4 cm aralıklarla yarım santim gibi derine gömün. Sonra toprağın yüzeyini bozmayacak şekilde ince ince sulayın. Yeri açık havada, kuzey rüzgârları alan gölgeli bir yer olmalı. Güneş ısıtmamalı. Böylece eğer mevsime göre hava sıcaklığı fazla değilse yakında çimlenirler. Yoksa havanın serinlemesini beklerler.

Kasım ayında soğuklar başlayınca kuzey rüzgârları almayan ve güneşli bir yere alın (yine dışarıda, açık havada olacak). Ankara’da don olaylarından korumak için üstlerine uygun genişlikte şeffaf kapak yapın (sadece ısı sıfırın altına düştüğünde kapalı tutun). Böylece kapağın altında sıfırın altında 7 dereceye kadar zarar görmezler. Daha fazla soğuk zamanlarda geçici olarak içeriye serin bir yere almalısınız. Kış sonuna kadar yapraklar iyice gelişmiş olur. O zaman çok hafif dozajda suya karıştırılan bitki besininden 10 gün arayla 3 defa verin.

Sıcaklar başladığında yapraklar kurusa bile toprağı uzun süreli kupkuru bırakmamalısınız. Yaz boyunca kuzey rüzgârları alan güneşin ısıtmadığı bir yerde tutarak ara sıra sulayın. Yaz sonunda iyi bir toprak hazırlayarak yavruları yeniden dikin. Sonbahar serinlerinin başlamasıyla birlikte kuzey rüzgârları alan yerde tutmayın, artık güneş alabilmeliler. Bu kışı da atlattıklarında yine bahar başında bitki besini verin. Artık bundan sonraki bakımları yetişkin siklamenlerdeki gibi yapmalısınız. Bir yaşında veya iki yaşında eğer çiçek açarlarsa çiçekler soldukları zaman tepeden hemen kesin tohum yapmaya güç harcamasınlar genç yumrular zayıf düşmesin.



Siklamen Çiçeğini Yumru ile Çoğaltma:


Yumru ile çoğaltmak risklidir, zira yumruların çürüme riski çok kuvvetlidir. Yine de yumru ile çoğaltmak isteniliyorsa, Siklamen uyku devresinde iken yapılmalı. Bu devre, özellikle Haziran ayı ortasından Temmuz ayı başına kadardır. Fakat çiçek meraklılarında genelde Florist’s Çyclamen (ticari süs hibritleri) olup bunların uyku dönemi genelde sadece Nisan – Mayıs ayıdır.

Yeterince gelişmiş, en az iri bir ceviz büyüklüğündeki bir siklamen yumrusu, çiçekleri bitip hiçbir gelişme göstermediği ve yaprakların da azaldığı zaman sulaması kesilerek ve önce güneşte bırakılarak yapraklarının kuruması sağlanır. Sonra topraktan söküp köklerine zarar vermeden toprağı giderilir, yıkanır ve iyice kurulanır.

Temizlenmiş dezenfekte edilmiş çok keskin bir bıçakla, en üstteki yaprak çıkarma yeri her iki tarafta da kalacak şekilde tam ortadan kesilir. Veya yumru daha geniş ise dört parçaya bile bölebilirsiniz. Her parçada üst yapraklanma kısmı olmalı. Kesince, hiç dokunmada bir saat kadar bekletin kesik yerler “biraz” kurusun, tamamen değil.

Sonra kesik yerlere bahçe sülfürü tozu sürüp; serin, direkt güneş almayan ama “bütün gün çok aydınlık olabilen” bir yerde 5 – 10 gün bekletilmelidir. Devamında yapılması gereken, yukarda açıklanan “Siklamen yumrularını yeniden dikmek” kısmında açıklananlar aynen uygulanmalıdır. Florist’s Çyclamen çeşitleri Haziran ayında uyanabiliyor, ona göre dikme zamanına dikkat etmek gerekir.



Siklamen Çiçeğini Zararlıları:

Esintisizlik en büyük zararlısıdır. Bitki bitleri, mantar hastalıkları siklamenlere pek ilişmez. Siklamenler daima esintili, canlı hava akımları olabilen yerlerde yaşayabilirler.

__________________
  Alıntı ile Cevapla
14 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.05.2014, 22:10   #3
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Siklamen (cyclamen) ,Siklamen bakımı, yetiştirilmesi ve çoğaltılması

Siklamen, kış vevsiminde, çiçek severler için, evin olmazsa olmasıdır. Beyazını ve pembeli beyazlı kırçıllısını çok severim.

Alplerde doğal olarak, kayalıklarda rengarenk duruşları harika.

Bazı çiçeklerin isimleri bizde bir tuhaf nedense. Almanya'daki adı, Alplerin çiçeği olmasından dolayıdır ki, Alpenveilchen dir.

Senin konun da rengarenk, cıvıl cıvıl olmuş Ekin.

Teşekkürler...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.05.2014, 22:22   #4
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Siklamen (cyclamen) ,Siklamen bakımı, yetiştirilmesi ve çoğaltılması























__________________
  Alıntı ile Cevapla
15 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.05.2014, 22:54   #5
Çevrimdışı
Gülce
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Siklamen (cyclamen) ,Siklamen bakımı, yetiştirilmesi ve çoğaltılması

Çok güzel ve detaylı bir konu olmuş. Gayet net ve aydınlatıcı bilgiler, herkesin işine yarayacaktır.

Siklamen çiçeğine gelince, tek kelimeyle büyüleyici. Renkler muhteşem.

Çiçekler sevdikleri yerler değiştirildiğinde, küsebiliyorlar. Balkonda duran çiçeğimizi 2 saatliğine içeri almamız risk yani.

Teşekkürler Ekin. Ellerine sağlık.

İlave resimler için sanada teşekkürler Canan.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Gülce'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.05.2014, 23:01   #6
Çevrimdışı
MoStAr
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Siklamen (cyclamen) ,Siklamen bakımı, yetiştirilmesi ve çoğaltılması

Harika renkler salonda harika görüntü olacaktır.teşekkürler .
__________________
Sevdan üfledi bir kere,
Vakit Aşk-ı Kıyamet.
Sen!
Kopuyorsun yüreğimde...
Ey Yar,"Yüreğim Yüreğine Emanet"
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz MoStAr'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.09.2014, 13:32   #7
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sıklamen (cyclamen) | Bakımı - Yetiştirilmesi ve Çoğaltılması




























__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.09.2014, 13:57   #8
Çevrimdışı
Cansuyu
« Gün Batımı »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sıklamen (cyclamen) | Bakımı - Yetiştirilmesi ve Çoğaltılması

Bugün forum çicek bahçesi çicekler renkleriyle göz alıcı muhteşem gözüküyor. Konuya emeği geçen arkadaşlara teşekkürler..
__________________
“Gittin mi büyük gideceksin!
Ayrılık bile gurur duyacak seninle..



  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Cansuyu'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.09.2014, 15:14   #9
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sıklamen (cyclamen) | Bakımı - Yetiştirilmesi ve Çoğaltılması

Sıklamen çiçeğini çok seviyorum ama o beni sevmiyor. Kaç kere aldıysam, bir kaç ay sonra öldü..

Bir daha deneyeceğim, bu da son olacak.

Çiçeksiz ev düşünemiyorum..
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.09.2014, 15:35   #10
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sıklamen (cyclamen) | Bakımı - Yetiştirilmesi ve Çoğaltılması

Sıklemen, Alp dağlarında rengarenk dopdolu... Hatta buradaki adı da, Alpenveilchen.

Alp dağları da bilindiğ üzre, karı neredeyse hiç kalkmaz, dolayısı ile de soğuk.

Evde yetiştirmek istediğimizde de soğuk yer ister. İzmir'in sıcağına dayanamamış olabilirler mi @ReaL?


Pardon... Bunları daha önceki yorumumda da yazmışım

__________________
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
bakımı, cyclamen, çiçeğinin, çoğaltılması, siklamen, siklamen bakımı, siklamen çiçeği bakımı, tavşan kulağı, tavşan kulağı bakımı, tavşan kulağı çiçeği, üretilmesi, yetiştirilmesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:38.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.