Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç

Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç Ağaçları, çiçekleri sevelim, koruyalım


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 29.08.2014, 16:38   #1
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Susam | Susam Yağı | Üretimi | Bakımı | Faydaları





Susam | Susam Yağı

Susam , anavatanı Afrika olan bir bitki türü.

Asya, Avrupa ve Türkiye'nin sıcak bölgelerinde tarımı yapılmaktadır. Kapsül meyvelerinin içinde çok sayıda tohum bulunur ve bunlar baharat olarak kullanılır. Simit, çörek üzerlerine konur. Susam, tahinin ana maddesidir.



Susam yağı



Türün yağından yemeklik yağ olarak yararlanıldığı gibi, küspesi de hayvan yemi olarak kullanılır. Susam yağı, soluk sarı renkli, kokusuz, alkolde az, eter ve petrol eterinde kolayca çözünen bir sıvıdır. Yağ, tohumların %50'sini oluşturur. Tıpta bazı preparatların hazırlanmasında zeytinyağı gibi çok eskiden beri çözücü olarak kullanılır.



Dermatolojide Susam Yağı

Susam yağı, bakım için kaş, kirpik ve saçlara uygulanabilir. Saç kırılmalarını engeller ve selülit için oldukça faydalıdır.







İklim Ve Toprak İsteği




İklim İsteği

Susam sıcağı çok seven bir yağ bitkisidir. Tropik, suptropik ve ılıman iklim kuşağının sıcak bölgelerinde yetiştirilen susam, 90-120 günde gelişme devresini tamamlar. Bu devre içinde aylık ısı ortalamasının 20 ºC den aşağı düşmemesi ve tohumların çimlenmesi esnasında toprak sıcaklığının 15 ºC- 20 ºC ve daha yukarı ısılarda olması gereklidir. Gelişme süresinin 2500-2800ºC lik ısı toplamına gereksinimi vardır.

Toprak İsteği

Susam toprak isteği bakımından fazla seçici değildir, her toprak koşullarında yetiştirilebilirse de, en iyi şekilde kumlu-killi allüviyal topraklarda yetişir. Orta derecede ağır, humuslu topraklarda iyi gelişmesine karşın fazla killi ve kireçli ağır toprakları sevmez. Yeni tarıma açılan fundalık arazilerde de susam, iyi gelişebilen bir bitkidir.




Yetiştirme Tekniği





Ekim Nöbeti

Susam yetiştirme süresinin kısalığı yönünden, hemen hemen her kültür bitkisi ile ekim nöbetine girebilir. Ayçiçeği, mısır, pamuk ve yerfıstığı ile karışık tarımı yapılabilir. Çapa bitkileri ve baklagillerden sonraki ekilişlerde verimli olup, aynı yere arka arkaya ekilebilir. Bölgemizde mercimek ve hububat hasadından sonra yaygın bir şekilde ikinci bir ürün olarak tarımı yapılmaktadır. Genel olarak pamuk-buğday -susam şeklinde üçlü münavebe, en çok yapılan münavebe şeklidir.






Toprak Hazırlığı

Susam tohumu çimlenme gücü yüksek, tohumlarının küçük olmasından dolayı ise çıkış gücü zayıftır. Bu yüzden susam ekilecek toprağın çok iyi hazırlanması gereklidir. Ana ürün ekilişleri için toprak, sonbahar ve kış aylarında sürülür, daha sonra , ilkbaharda toprak tavında iken, ikileme yapılır. Diskaro çekildikten ve son diskaro altına gerekli görülen gübre miktarı atıldıktan sonra toprak tavının kaçmaması için sürgü = tapan çekilerek toprak ekime hazırlanır.

İkinci ürün susam tarımından, ana ürün hasadından sonra genellikle toprakta yeteri kadar tav bulunmaz. Ekimden sonra tarladaki nemin hızla kaybolmasına neden olan anız, tav suyu verilmeden önce iyice temizlenmelidir. Bundan sonra toprağa gerekli tav suyu verilir.

5-7 gün sonra da tava gelen toprak pulluk derinliğinde sürülür. Keseklerin parçalanması için 1-2 kat diskaro çekilir, son diskaro altına gerekli gübre miktarı atıldıktan sonra, sürgü çekilerek toprak ekime hazırlanır.


Ekim

Susam çimlenme gücü yüksek, çıkış gücü ise zayıf bir bitki olduğundan, ekimin mutlaka tavlı toprağa yapılması gereklidir. Susam tohumları küçük ve hafif olduğundan, dekara atılacak tohumluk miktarının ayarlanması çok önemlidir. Serpme ekimde dekara 800-1000gr, mibzerfle sıraya ekimde 400-600 gr tohum yeterlidir. Genelde ekim iki şekilde yapılır.

Serpme Ekim

İyi bir tohum yatağının hazırlanmasından sonra tohum dere kumu ile karıştırılarak, usta ekicilere yaptırılmalı, tohumun tavlı toprağa düşmesi için hafif bir diskaro ve sürgü çekilmelidir.


Mibzerle (sıraya) Ekim

Mibzerle sıraya ekimde, sıra arası 60-70 cm, sıra üzeri 20-25 cm olmalıdır. Sıra üzeri mesafeler ekimden 20-30 gün sonra tekleme esnasında ayarlanır. Susam ekiminde en iyi sonuç mibzerle yapılan ekimden alınır.

Susam ekim derinliği 1.5-2.5 cm olmalı,
Sıcak, kuru ve rüzgarlı havada ekim yapılmalıdır.



Gübreleme

Susamın gelişme süresinin kısalığı nedeni ile gerekli görülen gübrenin tamamının ekimden önce son diskaro altına atılması zorunludur. Verilecek gübre miktarı; bölgenin iklim ve toprak koşullarında, ekilecek çeşide, tarımın sulu ve kuru olarak yapılmasına bağlıdır. İyi bir verim için dekara saf madde olarak 7 kg azot, 5 kg fosfor ve 5-10 kg potasyum verilmelidir. Gübre çeşitleri ve bir dekara verilecek miktar olarak aşağıdaki seçeneklerden biri kullanılmalıdır.


% 21 Amonyum sülfat 35 kg
% 16 -18 Süper fosfat 25-30 kg
% 48-50 Potasyum sülfat 10-12 kg
Kompoze gübre (15-15-15) 30-35 kg



Sulama

Susam su isteği aşırı olamayan bir bitkidir. Ancak yetiştirme sürecinde yapılacak düzenli sulamanın verimi arttıracağı bilinmektedir. Kıraç ve kışlak arazilerde ana ürün olarak susuz yetiştirilirse de, ikinci ürün ekilişlerinde mutlaka sulama yapılmalıdır. 2. ürün ekilişlerinde ekimden önce tarlada yeterli rutubeti sağlamak için tav suyu verilir. Olgunlaşma sürecince 1-3 defa sulama yapılabilir. Ancak sulamada çok dikkatli olunmalı göllenme yapılmalıdır.



Bakım



Susamda ilk gelişme çok yavaş olup, çiçeklenme ile birlikte büyüme hızlandığından bitkiler 10-15 cm oluncaya kadar tarlaya girilmemelidir. Daha sonra tarlanın otlanma durumuna göre el çapası veya mibzerle sıraya ekim yapılmış ise, traktör ara çapası geçirilir, sık olan yerlere seyreltme yapılır. Susamda ilk çiçeklenme gün sayısı 45-50 gün kadardır. Çiçeklenme başlangıcı ile beraber bitkiler boylanmaya başlar.



Sulamalardan sonra 2-3 el çapası, mibzerle ekimde traktörle ara sürüm yapılır. Bitkiler 40-50 cm boylandıktan sonra çiçeklerin döllenmeden dökülmelerine neden olmamak için tarla içine girilmemelidir.



Hastalık, Zararlıları ve Mücadelesi

Ekimden sonra bozkurt (Agrosit spp) ve fide devresinde görülebilen susam güvesi (Antigastra catalaunalist) ve çiçeklenmeden itibaren görülen beyaz sinek (Bemisia tabacil) zararlısına karşı uygun ilaçlarla mücadele yapılmalıdır. Susam bitkisinde en çok görülen hastalıklar; solgunluk hastalığı, susam bakteri solgunluğu, yaprak leke hastalığı, susam alternaryasıdır. Bu hastalıklara karşı ekimden önce tohumlar, pazarda hazır bulunan tohum ilaçlarından biri ile ilaçlanır.



Hasat, Harman ve Depolanması



Bitkilerin yaprak ve kapsüllerinin sararması, yaprakların kısmen dökülmesi, çiçeklenmenin durması, alt kapsüller elle kırıldığı zaman tohum renklerinin beyaz tanelilerde koyu sarı, kahverengi tanelilerde açık kahverengiye dönüşmesi bitkinin söküme geldiğini gösterir. Söküm elle yapılır. Elle sökülen bitkiler gelişmelerin bir süre daha devam ettireceği için 10-25 bitki bir arada bağlanarak, tabanı düz ve temiz bir yerde, kök kısımları dışarı ve baş kısımları iç tarafa gelmek üzere baskıya alınır. Baskıdan çıkarılan demetler, beton veya düz bir zemin üzerinde, 8-10 demet bir arada olmak üzere, konulur ve tepe kısmından ip veya otlarla bağlanır. Daha sonra elde edilen tohumlar uygun harman makinalarında vantilatör vasıtasıyla savrularak temizlenir, çuvallanır.



Susam yağlı tohum olduğundan iyi muhafaza edilmesi gerekir. Hava sirkülasyonunun bulunduğu serin, kuru bir yerde veya depolarda muhafazaya alınmalıdır.







Verim


Susamın normal şartlarda v erimi 60-80 kg/da dır. İyi tohumluk yeterli gübre, sulama ve kültürel işlemler ise verimi oldukça yükseltir. Genelde bölgemizde kuru tarım alanlarında yapılan susam ziraatında normal olarak verim 20-30 kg dır.














__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 29.08.2014, 16:45   #2
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Susam Yağı Kullanım Alanları | Susam Yağının Faydaları

Susam Yağı Kullanım Alanları


Susam yağı içersindeki yağ asitleri, vitamin, mineral ve antioksidanların yanı sıra kendine özgü tadı ile salatalar, muhtelif soslar ve yemeklerde kolesterolsüz, kalp dostu yemeklik bir yağ olarak kullanılabilir.

Susam yağı yemeklerde olduğu kadar kızartmalarda da kullanılabilir. Gıda sektöründe de kullanılan susam yağı hem sağlık hem de lezzet açısından tercih edilmelidir.


Sabahları aç karnına bir çay kaşığı susam yağı tavsiye edilir. Ayrıca bir miktar suya karıştırılarak da içilebilir.

Yanık tedavilerinde yardımcıdır.

Müshil olarak kullanılabilir. Hazmı kolaylaştırdığı için kabızlık problemi çekenlere tavsiye edilir.

Şeker hastaları için faydalıdır, kan şekerinin düşmesine yardımcı olur.

Böbrek iltihaplarını giderme, karaciğer hastalıkları ve safra taşlarının düşürülmesinde yardımcıdır.

Kuru ciltleri besler ve yumuşatır.
Bileşimindeki antioksidanlar cildi yaşlanma etkilerine karşı korumada yardımcı olur.

Doğrudan ya da diğer yağlar ile karıştırılarak cilde masaj yapmada kullanılır.
Karanfil ve defne yağı ile karıştırılıp masaj yapılması romatizmal ağrılara karşı yardımcıdır.

Aynı şekilde bir miktar biberiye yağı ile karıştırılarak, kireçlenmeye bağlı eklem ağrıları, varis ve dolaşım bozukluklarına karşı ağrılar için de kullanılabilir.

E vitamini açısından zengin bir yağdır, bu nedenle saç, kaş ve kirpik bakımı için cilde masaj yoluyla uygulanabilir.

Hamilelik ve kilo kayıplarından kaynaklı karın çatlaklarının giderilmesi ve selilüte karşı kullanılabilir.

Cilt sorunları ve mantar enfeksiyonlarına karşı susam yağı etkili olabilir.

Kepekli, maya ve mantar enfeksiyonlu saçların diplerine masaj yapılarak, kalsiyum ve vitamin eksiliğinden zarar görmüş tırnakların ise üzerine sürülerek istifade edilebilir, ayrıca dâhili olarak da alınabilir.

Endüstriyel olarak, kaliteli sabun, şampuan, krem yapımında ayrıca tahin ve helva yapımında da kullanılmaktadır.

Susam, özellikle ülkemiz için geleneksel bir ürün olan tahinin de hammaddesidir.

Susam Yağının Faydaları

Kolesterolsüz kalp dostu bir yağ kaynağıdır: Susam yağı, yüksek oranda doymamış yağ asitleri içerir.
Yaklaşık olarak G oleik ve 9 linoleik yağ asitleri ile kolesterolsüz, kalp dostu yemeklik bir yağdır.
Ayrıca bileşimindeki maddelerin kolesterol seviyelerini düşürmede etkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle düzenli Susam yağı tüketimi kandaki lipit (yağ) profilinin değişmesine yardımcı olabilir.
Hipertansiyon ile mücadelede yardımcıdır: “Yale Journal of Biology and Medicine” tarafından yayılan klinik bir çalışma günlük beslenmenin bir parçası haline geldiğinde susam yağının yüksek tansiyonu normal düzeye çekebileceğini ortaya koymuştur.
Yapılan klinik çalışmaya göre 45 gün boyunca diğer yemeklik yağlar yerine yaklaşık 35gr. susam yağının kullanılması sonucunda yüksek kan basıncı değerlerinin önemli ölçüde düştüğü, susam yağı kullanımı kesildiğinde ise tansiyonun tekrar yükselmeye başlandığı gözlenmiştir. Bilindiği üzere hipertansiyon hastası kişilerde kan basıncının düşürülmesi kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmaktadır.

Alzheimer Hastalığı: 2009 yılında “Biological and Phamaceutical Bulletin”in yayınladığı bir çalışma susam yağının Alzheimer hastalığından kaynaklanan semptomların ortaya çıkmasını geciktirebileceğini ya da ortadan kaldırabileceğini ortaya koymaktadır.

Kan Şekerinin Düşürülmesinde yardımcıdır: Susam yağı kan şekeri seviyesinin düşürülmesinde de yardımcıdır. “Journal of Medicinal Foods” yayınladığı raporda susam yağı glikoz seviyesini düşürücü olarak belirtmiştir. Fareler üzerinde yapılan çalışmada susam yağı verilen grubun kandaki şeker değerlerinde belirgin düşüşler tespit edilmiştir.

Kanser ve mutajenik aktivitere karşı doğal bir antioksidan kaynağıdır:
Susam yağının içerisinde oranları 5-45 arasında değişen oleik (Omega-9) ve linoleik asit (Omega-6) bulunmaktadır. Ayrıca, susam yağına özgü sesamol, sesamin ve sesamolin bulunmaktadır. Susam yağının çok iyi oksidasyon stabilitesi de bu maddelerden bazılarının antioksidan etkisine bağlanmaktadır. Bunlardan özellikle sesamol çok iyi bir antioksidan etkiye sahiptir. Bunun dışında miktarı 294-528 mg/kg. arasında değişen tokoferol içerir. Yağda eriyen en güçlü doğal antioksidanlar olan tokoferoller, yağın vitamin E olarak beslenme değerini artırırken, sesamin, sesamol ve sesamolin ile antioksidan değerini artırır. Dolayısıyla, susam yağının antimutajenik aktiviteler ortaya koyduğu ileri sürülmektedir.

Yaşlanma etkilerine karşı cildi güçlendirir: Susam yağı yapısındaki maddeler sayesinde vücudun kendi üretemediği gerekli yağ asitleri için iyi bir kaynak olduğu gibi cildin güneşin zararlı etkilerinden korunması, yaşlanma etkilerinin gecikmesi açısından da cilt korumada önemli bir yardımcısıdır. Taşıdı lesitin ile birlikte cilt tarafından antioksidanların derinlemesine emilip, kalıcı bir nemlendirme sağlar.

Doğal Vitamin ve Mineral Deposudur: Susam tohumu 0-32 arasında değişen oranlarda protein içerir. Bu protein sülfür içeren metionin ve triptofan gibi amino asitler için iyi bir kaynaktır. Ayrıca yapısında kalsiyum, magnezyum, potasyum, Vitamin B gibi mineral ve vitaminler ihtiva eder.


Not:

Hekiminizin önerdiği ilaçlar varsa, mutlaka kullanınız. Bu bitkiye karşı alerjiniz olup olmadığını öğreniniz. Burada okuduğunuz bilgilerin, yardımcı ve destekleyici olduğunu gözardı etmeyiniz. Hekiminize danışmadan buradaki bilgilerle kendi kendinize kesinlikle teşhis koymayınız ve uygulamayınız. Unutmayınız ki hastalık yoktur, hasta vardır. Her hastalığın seyri insandan insana değişir. Teşhisi koyacak olan ancak, bir hekimdir.






__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.08.2014, 18:08   #3
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Susam Ezmesi Nedir ?

Susam Ezmesi




Susam ezmesi pazardan yada aktardan aldığımız susamı yıkayıp kuruttuktan sonra yanmaz bir tavada kavutturuyoruz.



Kavurma işlemi sırasında rengi koyulaşıyor.



Daha sonra eskiden annemin usulu ile haşhaş taşının üst noktasına bir iki kaşık koyup haşhaş taşının el taşı ile ileri geri sürtürerek susamı eziyoruz.



Bu usul eski usul ama en lezzetli olanıda bu şekilde olanı.

Şimdilerde ise ben kavrulmuş susamı el blenderları sayesinde kolayca ezebiliyorum. Teknoloji sağ olsun. Yoksa haşhaş taşı ile işimiz zor.

Uşak ve Kütahya civarlarında ise susamınızı yıkayıp kurutup götürüyorsunuz. Bunu ezen işyerleri var. Ufak bir meblağ karşılığında kilolarca ezdirebiliyorsunuz. Yada susamınız yoksa o dükkanlardan hazır temin edebilirsinizde.



Bence oldukça lezzetli. Evet kilo yapar. Ama sağlığımız için çok faydalı bir besin. Kararında yedikten sonra kilo yapmaz.

En azından çocuklara kahvaltıda çikolatadan daha faydalıdır.


Biz çocukken annem susamı sürtmeyi bitirdikten sonra üzerinde kalan ziyan olmasın diye ekmek sürterdi. Birazda toz şeker. Hmmm harika olurdu.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.08.2014, 09:14   #4
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Susam | Susam Yağı | Üretimi | Bakımı | Faydaları

Ne çok faydaları varmış. Selilüte karşı susam yağının uygulandığını ve güzel sonuçlar verdiğini biliyordum ama susam ezmesini ne gördüm ne de yedim.

Ekin'de ballandıra ballandıra anlatmış ki ben gibiler fellik fellik arasında yesin, geri dönüşümü de bıngıl bıngıl olsun, yeniden susam yağına başvuralım diye...









__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.08.2014, 09:17   #5
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Susam | Susam Yağı | Üretimi | Bakımı | Faydaları

Susam ezmesinde yağı içinde kalıyor zaten. Çok bıngıl bıngıl olmassında yinede bünyeye göre değişiyor. Dikkat etmekte fayda var
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.08.2014, 17:28   #6
Çevrimdışı
Redwine
"Her Şey Güzel Oldu"

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Susam | Susam Yağı | Üretimi | Bakımı | Faydaları

Simidin üstündeki susama bayılırım... Epeyde fayadası varmış ama yağlı olduğu içinde dikkatli tüketmek gerekir diye düşünüyorum..

Ellerine sağlık Ekin çok güzel ve faydalı bir konu olmuş...

Teşekkürler...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.08.2014, 18:56   #7
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Susam | Susam Yağı | Üretimi | Bakımı | Faydaları

Anneannem ekerdi susamı. Toplayıp, tanelerini ayırması ayrı bir zevkti.

Taşta ezer, taşın kenarlarından, yağları akerdı damla damla. Yufka ekmek ile üzerine da toz şeker ekerek, sıkma yapar yerdik.

Ne lezzetti ama
Şimdileri ben de çörek ve poğaça üzerlerinde kullanırım.

Faydası çok, fazla tüketirsen, zararı da çok

Detaylıca bir konu olmuş, teşekkürler Ekin.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.08.2014, 19:35   #8
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Susam | Susam Yağı | Üretimi | Bakımı | Faydaları

Kabızlık giderici. Bu çok önemli. Kabızlık tedavi edilmesse çok kötü kansere bile dönüşebilen bie hastalık.

Bu nedenle siz yinede arada aç karnına atın ağzınıza susam yağını. Sinemeki gibi zararlı otlardan fayda arayacağınıza susam yağı kullanın.


Herşey kıvamında yersek zaten kilo almayız. Hastada olmayız.

*

Canan o taştan bizim evde hala var. Ananemden kalma. Annemde kullandı ama ben paketleyip kaldırdım. Teknoloji sağolsun...

__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.08.2014, 19:40   #9
Çevrimdışı
Sevda
Dönersen Islık Çal..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Susam | Susam Yağı | Üretimi | Bakımı | Faydaları

Susamın simitlere ve poğaçalara eklendiğini biliyordum sadece, bir de fazlasının kilo yaptığını.

Meğer ne kadar çok faydası varmış.

Detaylı konu için teşekkürler Ekin.
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.07.2015, 15:02   #10
Çevrimdışı
Çengelli İğne
«... Beklenen Şarkı ...»

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Susam | Susam Yağı | Üretimi | Bakımı | Faydaları

Mini minicikler ama ne çok faydaları varmış.

Teşekkürler.
  Alıntı ile Cevapla
Çengelli İğne'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
cild bakımında susam, güzellikte susam, saçlarda susam, susam, susam bakımı, susam hasatı, susam hastalıkları, susam kullanım alanları, susam nasıl kullanılır, susam nedir, susam sulaması, susam üretimi, susam ve cild, susam ve güzellik, susam yağı, susam yağı faydaları saç, susam yağı nedir, susam yağı nın faydaları, susam yağı saça faydaları, susam yağının faydaları, susam yağının faydası, susam yağının yararları, susam yetiştiriciliği, susamın saçlara katkısı, yağı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.