|
Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç Ağaçları, çiçekleri sevelim, koruyalım |
|
Seçenekler |
29.08.2014, 16:38 | #1 |
Çevrimdışı
|
Susam | Susam Yağı | Üretimi | Bakımı | Faydaları
Susam | Susam Yağı Susam , anavatanı Afrika olan bir bitki türü. Susam yağı Türün yağından yemeklik yağ olarak yararlanıldığı gibi, küspesi de hayvan yemi olarak kullanılır. Susam yağı, soluk sarı renkli, kokusuz, alkolde az, eter ve petrol eterinde kolayca çözünen bir sıvıdır. Yağ, tohumların %50'sini oluşturur. Tıpta bazı preparatların hazırlanmasında zeytinyağı gibi çok eskiden beri çözücü olarak kullanılır. Dermatolojide Susam Yağı Susam yağı, bakım için kaş, kirpik ve saçlara uygulanabilir. Saç kırılmalarını engeller ve selülit için oldukça faydalıdır. İklim Ve Toprak İsteği İklim İsteği Susam sıcağı çok seven bir yağ bitkisidir. Tropik, suptropik ve ılıman iklim kuşağının sıcak bölgelerinde yetiştirilen susam, 90-120 günde gelişme devresini tamamlar. Bu devre içinde aylık ısı ortalamasının 20 ºC den aşağı düşmemesi ve tohumların çimlenmesi esnasında toprak sıcaklığının 15 ºC- 20 ºC ve daha yukarı ısılarda olması gereklidir. Gelişme süresinin 2500-2800ºC lik ısı toplamına gereksinimi vardır. Toprak İsteği Susam toprak isteği bakımından fazla seçici değildir, her toprak koşullarında yetiştirilebilirse de, en iyi şekilde kumlu-killi allüviyal topraklarda yetişir. Orta derecede ağır, humuslu topraklarda iyi gelişmesine karşın fazla killi ve kireçli ağır toprakları sevmez. Yeni tarıma açılan fundalık arazilerde de susam, iyi gelişebilen bir bitkidir. Yetiştirme Tekniği Ekim Nöbeti Susam yetiştirme süresinin kısalığı yönünden, hemen hemen her kültür bitkisi ile ekim nöbetine girebilir. Ayçiçeği, mısır, pamuk ve yerfıstığı ile karışık tarımı yapılabilir. Çapa bitkileri ve baklagillerden sonraki ekilişlerde verimli olup, aynı yere arka arkaya ekilebilir. Bölgemizde mercimek ve hububat hasadından sonra yaygın bir şekilde ikinci bir ürün olarak tarımı yapılmaktadır. Genel olarak pamuk-buğday -susam şeklinde üçlü münavebe, en çok yapılan münavebe şeklidir. Toprak Hazırlığı Susam tohumu çimlenme gücü yüksek, tohumlarının küçük olmasından dolayı ise çıkış gücü zayıftır. Bu yüzden susam ekilecek toprağın çok iyi hazırlanması gereklidir. Ana ürün ekilişleri için toprak, sonbahar ve kış aylarında sürülür, daha sonra , ilkbaharda toprak tavında iken, ikileme yapılır. Diskaro çekildikten ve son diskaro altına gerekli görülen gübre miktarı atıldıktan sonra toprak tavının kaçmaması için sürgü = tapan çekilerek toprak ekime hazırlanır. Ekim Susam çimlenme gücü yüksek, çıkış gücü ise zayıf bir bitki olduğundan, ekimin mutlaka tavlı toprağa yapılması gereklidir. Susam tohumları küçük ve hafif olduğundan, dekara atılacak tohumluk miktarının ayarlanması çok önemlidir. Serpme ekimde dekara 800-1000gr, mibzerfle sıraya ekimde 400-600 gr tohum yeterlidir. Genelde ekim iki şekilde yapılır. Serpme Ekim İyi bir tohum yatağının hazırlanmasından sonra tohum dere kumu ile karıştırılarak, usta ekicilere yaptırılmalı, tohumun tavlı toprağa düşmesi için hafif bir diskaro ve sürgü çekilmelidir. Mibzerle (sıraya) Ekim Mibzerle sıraya ekimde, sıra arası 60-70 cm, sıra üzeri 20-25 cm olmalıdır. Sıra üzeri mesafeler ekimden 20-30 gün sonra tekleme esnasında ayarlanır. Susam ekiminde en iyi sonuç mibzerle yapılan ekimden alınır. Gübreleme Susamın gelişme süresinin kısalığı nedeni ile gerekli görülen gübrenin tamamının ekimden önce son diskaro altına atılması zorunludur. Verilecek gübre miktarı; bölgenin iklim ve toprak koşullarında, ekilecek çeşide, tarımın sulu ve kuru olarak yapılmasına bağlıdır. İyi bir verim için dekara saf madde olarak 7 kg azot, 5 kg fosfor ve 5-10 kg potasyum verilmelidir. Gübre çeşitleri ve bir dekara verilecek miktar olarak aşağıdaki seçeneklerden biri kullanılmalıdır. Sulama Susam su isteği aşırı olamayan bir bitkidir. Ancak yetiştirme sürecinde yapılacak düzenli sulamanın verimi arttıracağı bilinmektedir. Kıraç ve kışlak arazilerde ana ürün olarak susuz yetiştirilirse de, ikinci ürün ekilişlerinde mutlaka sulama yapılmalıdır. 2. ürün ekilişlerinde ekimden önce tarlada yeterli rutubeti sağlamak için tav suyu verilir. Olgunlaşma sürecince 1-3 defa sulama yapılabilir. Ancak sulamada çok dikkatli olunmalı göllenme yapılmalıdır. Bakım Susamda ilk gelişme çok yavaş olup, çiçeklenme ile birlikte büyüme hızlandığından bitkiler 10-15 cm oluncaya kadar tarlaya girilmemelidir. Daha sonra tarlanın otlanma durumuna göre el çapası veya mibzerle sıraya ekim yapılmış ise, traktör ara çapası geçirilir, sık olan yerlere seyreltme yapılır. Susamda ilk çiçeklenme gün sayısı 45-50 gün kadardır. Çiçeklenme başlangıcı ile beraber bitkiler boylanmaya başlar. Sulamalardan sonra 2-3 el çapası, mibzerle ekimde traktörle ara sürüm yapılır. Bitkiler 40-50 cm boylandıktan sonra çiçeklerin döllenmeden dökülmelerine neden olmamak için tarla içine girilmemelidir. Hastalık, Zararlıları ve Mücadelesi Ekimden sonra bozkurt (Agrosit spp) ve fide devresinde görülebilen susam güvesi (Antigastra catalaunalist) ve çiçeklenmeden itibaren görülen beyaz sinek (Bemisia tabacil) zararlısına karşı uygun ilaçlarla mücadele yapılmalıdır. Susam bitkisinde en çok görülen hastalıklar; solgunluk hastalığı, susam bakteri solgunluğu, yaprak leke hastalığı, susam alternaryasıdır. Bu hastalıklara karşı ekimden önce tohumlar, pazarda hazır bulunan tohum ilaçlarından biri ile ilaçlanır. Hasat, Harman ve Depolanması Bitkilerin yaprak ve kapsüllerinin sararması, yaprakların kısmen dökülmesi, çiçeklenmenin durması, alt kapsüller elle kırıldığı zaman tohum renklerinin beyaz tanelilerde koyu sarı, kahverengi tanelilerde açık kahverengiye dönüşmesi bitkinin söküme geldiğini gösterir. Söküm elle yapılır. Elle sökülen bitkiler gelişmelerin bir süre daha devam ettireceği için 10-25 bitki bir arada bağlanarak, tabanı düz ve temiz bir yerde, kök kısımları dışarı ve baş kısımları iç tarafa gelmek üzere baskıya alınır. Baskıdan çıkarılan demetler, beton veya düz bir zemin üzerinde, 8-10 demet bir arada olmak üzere, konulur ve tepe kısmından ip veya otlarla bağlanır. Daha sonra elde edilen tohumlar uygun harman makinalarında vantilatör vasıtasıyla savrularak temizlenir, çuvallanır. Susam yağlı tohum olduğundan iyi muhafaza edilmesi gerekir. Hava sirkülasyonunun bulunduğu serin, kuru bir yerde veya depolarda muhafazaya alınmalıdır. Verim Susamın normal şartlarda v erimi 60-80 kg/da dır. İyi tohumluk yeterli gübre, sulama ve kültürel işlemler ise verimi oldukça yükseltir. Genelde bölgemizde kuru tarım alanlarında yapılan susam ziraatında normal olarak verim 20-30 kg dır.
__________________
|
29.08.2014, 16:45 | #2 |
Çevrimdışı
|
Susam Yağı Kullanım Alanları | Susam Yağının Faydaları
Susam Yağı Kullanım Alanları |
30.08.2014, 18:08 | #3 |
Çevrimdışı
|
Susam Ezmesi Nedir ?
Susam Ezmesi Susam ezmesi pazardan yada aktardan aldığımız susamı yıkayıp kuruttuktan sonra yanmaz bir tavada kavutturuyoruz. Kavurma işlemi sırasında rengi koyulaşıyor. Daha sonra eskiden annemin usulu ile haşhaş taşının üst noktasına bir iki kaşık koyup haşhaş taşının el taşı ile ileri geri sürtürerek susamı eziyoruz. Bu usul eski usul ama en lezzetli olanıda bu şekilde olanı. Uşak ve Kütahya civarlarında ise susamınızı yıkayıp kurutup götürüyorsunuz. Bunu ezen işyerleri var. Ufak bir meblağ karşılığında kilolarca ezdirebiliyorsunuz. Yada susamınız yoksa o dükkanlardan hazır temin edebilirsinizde. Bence oldukça lezzetli. Evet kilo yapar. Ama sağlığımız için çok faydalı bir besin. Kararında yedikten sonra kilo yapmaz.
__________________
|
31.08.2014, 09:14 | #4 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Susam | Susam Yağı | Üretimi | Bakımı | Faydaları
Ne çok faydaları varmış. Selilüte karşı susam yağının uygulandığını ve güzel sonuçlar verdiğini biliyordum ama susam ezmesini ne gördüm ne de yedim.
__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan.. |
31.08.2014, 09:17 | #5 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Susam | Susam Yağı | Üretimi | Bakımı | Faydaları
Susam ezmesinde yağı içinde kalıyor zaten. Çok bıngıl bıngıl olmassında yinede bünyeye göre değişiyor. Dikkat etmekte fayda var |
5 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti. |
31.08.2014, 17:28 | #6 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Susam | Susam Yağı | Üretimi | Bakımı | Faydaları
Simidin üstündeki susama bayılırım... Epeyde fayadası varmış ama yağlı olduğu içinde dikkatli tüketmek gerekir diye düşünüyorum..
Ellerine sağlık Ekin çok güzel ve faydalı bir konu olmuş... Teşekkürler... |
5 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti. |
31.08.2014, 18:56 | #7 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Susam | Susam Yağı | Üretimi | Bakımı | Faydaları
Anneannem ekerdi susamı. Toplayıp, tanelerini ayırması ayrı bir zevkti.
Taşta ezer, taşın kenarlarından, yağları akerdı damla damla. Yufka ekmek ile üzerine da toz şeker ekerek, sıkma yapar yerdik. Ne lezzetti ama Şimdileri ben de çörek ve poğaça üzerlerinde kullanırım. Faydası çok, fazla tüketirsen, zararı da çok Detaylıca bir konu olmuş, teşekkürler Ekin. |
5 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti. |
31.08.2014, 19:35 | #8 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Susam | Susam Yağı | Üretimi | Bakımı | Faydaları
Kabızlık giderici. Bu çok önemli. Kabızlık tedavi edilmesse çok kötü kansere bile dönüşebilen bie hastalık. |
5 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti. |
31.08.2014, 19:40 | #9 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Susam | Susam Yağı | Üretimi | Bakımı | Faydaları
Susamın simitlere ve poğaçalara eklendiğini biliyordum sadece, bir de fazlasının kilo yaptığını.
Meğer ne kadar çok faydası varmış. Detaylı konu için teşekkürler Ekin. |
5 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti. |
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |