Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç

Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç Ağaçları, çiçekleri sevelim, koruyalım


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 25.12.2013, 11:12   #1
Çevrimdışı
Gülfem
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Aynı Safa Nedir? Faydaları Nelerdir?



Aynı Safa Nedir
| Faydaları Nelerdir


Diğer İsimleri :

Altıncık, Bahçe nergisi, Gecesafası, Calendula arvensis, Marigold, Souci, Mirabolis, Calendula officinalis

Botanik Bilgi :

Narcissus tazetta bitkisidir. Nergis de denir. 20 - 80 cm arası yüksekliği olan soğanlı bir bitkidir. Dalları tüylüdür. Çiçekleri sarı - turuncu arası değişir. Çiçeklerinin bazıları tek kat, bazıları ise katmerli ve kat katdır. Şifa bakımından eş değerdedirler. Sap ve yaprakları etli ve yapışkandır. Çiçekçilerde bulunan bir süs bitkisidir. Sabah saat 7'den sonra hala çiçekleri açılmamışsa yağmur yağacak demektir. Haziran başlarında açar. Sonbahar sonuna kadar ortalikta görünürler. Mevsimlik bir bahçe bitkisidir.

Bilinen Bileşimi :

Karotin, likopin, violaksantin, neolikopin, sitroksantin, flavohrom, flavoksantin, hrintemaksantin, eterik yağ, reçineler, helme, meyve asitleri.

Özellikleri :

Regl ağrılarını giderici, depüratif / kanı temizleyici, diüretik / idrar söktürücü, hipotensör / tansiyon düşürücü, stimulan / uyarıcı, kolagog / safra söktürücü, antiseptik / mikrop öldürücü, antikanserojen / kanser önleyici.

Faydaları :

Ağrı kesici olarak kullanılır. Ağrıyan her bölgeye merhemi sürülebilir. Ağrılar hafifler, gerginlik ve sertlikler gider.

İdrar tutukluluğunu giderir. Terletici özelliğe sahiptir.

Aynısafa çayı, kan temizleyici bir bitki çayı olarak, mikroplu sarılıkta çok yararlı bir bitkidir.

12 parmak bağırsağı ülserlerinde kullanılabilir.

Kaşıntılı ayak mantarlarını yok etmede çok iyi gelir.
Kan çıbanı, derideki pigment lekeleri, ihtiyarlık lekeleri için öz suyu deriye sürülür, çok faydalıdır.

Ezik ve yaralara sürüldüğünde iyileşme çabuklaşır. Aynı şekilde yanık yaralarında da emniyetle kullanılır.

Süre gelen egzamaların iyileşmesinde etkin bir bitkidir.

Bebek bezlerinden oluşan isiliklerin lokal tedavisinde etkindir.

Diş etlerine sürüldüğünde dişleri saran reçine plakalarından dolayı oluşan rahatsızlıkları giderir.

Hazırlanma Biçimi :

Çay: 1 tatlı kaşığı bitki 200 ml. kaynar suda haşlanır. Sonra 10 - 15 dakika demlenir, süzülür.

Tentür:

1 avuç dolusu çiçeği 1 litre cin veya votka içinde her gün ara sıra çalkalanarak 14 gün civarında güneşte bekletilir, süzülür.

Su:


Sap, yaprak ve çiçekleri yıkanıp preslenmesi ile elde edilir.

Merhem:

4 Avuç dolusu yaprak, sap ve çiçek karışımı ince bir şekilde kıyılır. 500 gr. içyağı içinde kızdırın, karıştırın, kendini bırakınca ateşten alın, üstünü örtün ve bir gün soğumaya bırakın. Daha kıvamlı ve dayanıklı bir merhem için 250 gr. vazelin katılabilir. Ertesi gün bir tülbentten geçirerek kavanozlara doldurun. Vazelin katkılı olan merhemi buz dolabında saklamak gerekmez, ancak serin bir yerde bekletilmelidir.

Banyo:

100 gr. bitki 3 litre suya aksamdan yatırılır. Banyodan evvel 5 dakika kaynatılır. Banyo suyuna katılır.

Yan Tesirleri:


Hamilelere yasaktır.


  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Gülfem'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.12.2013, 10:30   #2
Çevrimdışı
Türkü
...> Ata'm İzindeyiz <...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aynı Safa Nedir? Faydaları Nelerdir?

Yağmurun yağacağını haber veriyor ve bir çok hastalığı tedavide yardımcı ,kesinlikle bilmiyordum bizim bahçede var ve ben sadece görünümünü seviyordum. Bundan sonra daha şefkatli davranayım çiçeğime en iyisi.


Teşekkürler Gülfem.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.06.2015, 23:49   #3
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Aynı Sefa (Calendula Officinalis)

AYNI SEFA (Calendula Officinalis)








AYNI SEFA ( Calendula Officinalis )



Aynısefa, papatyagiller familyasından, güneş ve bol ışığı seven, tüm ilkbahar ve sonbaharda çiçek veren, sarı ve turuncu renkli çiçekleri, katmerli veya tek sıra bulunabilen, sayısız faydası bulunan şifalı bir bitkidir. Çeşitli kaynaklarda ve halk arasında öküz gözü, ölü çiçeği, portakal nergizi, adi nergiz, kandil çiçeği, sarıpat, şamdan çiçeği, altuncuk gibi birçok adı olan aynısefa; tohumlarından kendi kendine hızlı bir şekilde yetişebilen, bakımı çok kolay, park, bahçe ve balkonlarımızın olmazsa olmaz çiçeklerinden biridir. Organik besin açısından zengin, nemli olmayan, kireçli topraklarda iyi yetişen aynısefa; yarı gölge alanlara da uyum gösterir.




AYNISEFA BİTKİSİ BAKIMI



Oldukça arsız, yayılıcı ve hızlı bir şekilde gelişim gösteren aynısefa’nın bakımı oldukça kolaydır. Bu bitki çok suyu sevmez. Fakat toprağı kurumamalıdır. İlkbaharda yastıklara ekilen tohumlar 10-15 gün içerisinde 5-10 cm boya eriştiğinde; bitkinin bulunacağı gerçek yerine dikilir. Daha sonra yer değişikliği yapılmaz. Bunun en büyük nedeni aynısefa çiçeğinin köklerinin yer değişikliğine karşın hassas olmasıdır. Aynısefa çiçeğini bol güneş ve ışık alan bir yere dikimine dikkat edilmelidir. Gölge ve kuytu yerleri sevmeyen bitki; taşların arasından bile çıkma yeteneği olmasına rağmen iyi gelişim gösteremez. Çiçeklenmesi kısa süreli ve zayıf olur. Aynısefa çiçeği güneş olmayan havalarda çiçeklerini kapatır. Eskiler sabah saat 7′de bitkinin durumunu kontrol edip o gün havanın kapalı olacağını veya yağmur yağacağını tahmin ederlermiş. Fazla suyu sevmeyen aynısefa çiçeğinin toprağını asla fazla sulu bırakmayınız. Bu köklerinin hastalanmasına neden olacaktır. Dolayısıyla da bitki kuruyup ölecektir. Bitki yıllık olmasına rağmen bazı türleri kışın yeşil olarak kalıp kurumamaktadır. Dolayısıyla sonbahar sonunda bitkinin durumuna bakmadan sökülüp atılmamalıdır. İlkbahar başlarında yanmış çiflik gübresi ek besin olarak uygulanabilir.




AYNISEFA ÇİÇEĞİ HANGİ TOPRAKTA YETİŞİR?

Aynısefa organik besin açısından zengin, iyi drenajlı ve kireçli topraklarda daha iyi yetişir. Toprak sürekli nemli olmamalıdır. Ancak kurumamasına da dikkat edilmelidir. Saksıya ekimde özel bir toprak oluşturmak isteniyorsa; bahçe toprağı, çok az perlik ve torf, bir avuş yanmış çiftlik gübresi, bir çay kaşığı da sönmüş kireç eklenerek en ideal karışım hazırlanabilir. AYNISEFA ÇİÇEĞİ HANGİ GÜBRELER VERİLEBİLİR? Aynısefa çiçeği toprağı ilkbaharda hafifce iyi yanmış çiftlik gübresi ile karıştırılarak kullanılmış ise daha sonra herhangi bir gübre verilmesine gerek yoktur.






AYNISEFA ÇİÇEĞİ’Nİ SULARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Aynısefa çiçeği nemli toprakları sevmez ve fazla sudan hoşlanmaz. Dolayısıyla özellikle de kış aylarında toprağının nemli olmamasına dikkat edilmelidir. Yazın ise çok su sevmemesine rağmen toprağının kurumasına engel olmalıyız. Sulama hakkında bilgileri maddeler halinde ifade etmek istersek; Kışın musluktan su vermeyin. Su oda sıcaklığında olmalıdır. Musluk suyunu dinlendirmeden verebilirsiniz. Bitki kireçli toprağı sever. Aynısefa çiçeği suyu çok sevmediğinden yaz hariç her gün sulamayın.Kışın toprak nemli olmasın. Su verdikten sonra saksı tabağında su kalmamasına dikkat edin. Sulamayı da saksı tabağından yapmayın.
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.06.2015, 23:54   #4
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: AYNI SEFA (Calendula Officinalis)


AYNISEFA ÇİÇEĞİ’NİN FAYDALARI






Aynısefa çiçeği bitkisinin insan ve çevreye oldukça fazla yararı bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak; Bahçe ve balkonların aynısefa ekilen bölümlerine börtü böcek gelmez. Böcekler bu bitkiyi sevmez. Çiçekleri doğal bir boyayıcıdır. Safran niyetine birçok endüstride kullanılmaktadır. Bitki ve çiçekleri ilaç ve krem endüstrisinde kullanılır. Kesme çiçek üreticiliğinde birçok ülkenin önemli bir ihracak kalemidir. Aynısefa; saponin, karoten, acı esans, uçucu yağ, sterol, flavonit ve yapışkan bitki sıvısı içerir. Çiçeklerinin taçyaprakları; safran katılan pasta ve yemeklerde renk vermek içini kullanılır. Bitkinin yaprakları; salata yapımında ve güveç yemeklerinde kullanılır. Antiseptiktir. Doku ve dama büzücü etkisi vardır. Kurutulan taç ve normal yaprakları demlenerek içilebilir. Sindirimi kolaylaştırır. Gastrit ve Ülser tedavisinde faydalıdır. Cilt yaraları, kapanmayan yaralar ve ayak mantarına iyi gelir.







AYNISEFA ÇİÇEĞİ ÜRETİMİ NASIL YAPILIR?

Aynısefa çiçeği tohumları ilkbaharın başında filizleneceği yastıklara ekilerek üretimi yapılır. Tohumların üzeri çok fazla toprakla kaplanmamalıdır. 10-15 gün içerisinde filizlenen ve 5-10cm boyutuna gelen fideler; direkt bitkinin bulunacağı yere dikilir ve bir daha yeri değiştirilmez. Kış aylarında kuruyan bitki kendi kendine tohumlarını toprağa bırakır ve ilkbaharda yine kendi kendine yeşerir. Arsız bir bitki olan aynısefa çiçeğinin ilkbaharda bahçenizde çıkan fazladan filizleri isteğe göre seğreltilebilir. Bu işlem yapılmayan bahçelerde ; tüm bahçenin ilkbahar ortalarında aynısefa çiçekleriyle dolduğu gözlenir.





AYNISEFA ÇİÇEĞİ NASIL SAKSIDA YETİŞİR?

Aynısefa çiçeği saksı seçmez. Dolayısıyla tek kök ekilen bir aynısefa için yine de 15 cm çapında bir saksı kullanmak ideal olacaktır.


















__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.06.2015, 11:32   #5
Çevrimdışı
Tntcool
Kelebek gibi uçar, arı gibi *******...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aynı Sefa (Calendula Officinalis)

Bir şifalı bitkiler dükkanı sahibi Aynı Sefa kreminin sedefe iyi gelebileceğini söylemişti...
__________________
Ey, iki adımlık yerküre
Senin bütün arka bahçelerini gördüm ben!

Nilgün MARMARA
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Tntcool'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.06.2015, 12:22   #6
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aynı Sefa (Calendula Officinalis)

Çocukken sakız boyardık bu çiçekle. Biz onu nergis diye bilirdik. Adı Aynı sefa mıymış

Teşekkürler Suzim.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.06.2015, 00:41   #7
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aynı Sefa (Calendula Officinalis)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Canan Mesajı göster
Çocukken sakız boyardık bu çiçekle. Biz onu nergis diye bilirdik. Adı Aynı sefa mıymış

Teşekkürler Suzim.



Değişiklikler için ben teşekkür ederim Canan .

Bende sakız boyardım ama bu değildi , rengi sarı ve küçüktü .
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.06.2015, 00:43   #8
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aynı Sefa (Calendula Officinalis)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Tntcool Mesajı göster
Bir şifalı bitkiler dükkanı sahibi Aynı Sefa kreminin sedefe iyi gelebileceğini söylemişti...


Televizyonlarda reklamları var , ayak ve el mantarlarınada iyi geliyormuş .
Konuyuda ondan esinlenerek açtım .
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.06.2015, 01:31   #9
Çevrimdışı
Efruz
Dost Nâzım

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aynı Sefa (Calendula Officinalis)

Geçen gün televizyon açıkken koltukta uyumuşum. Silik silik hatırlıyorum reklamının arka arkaya döndüğünü. Artık ne kadar olduysa, iki gündür rüyamda görüyorum

Bir adam sürekli "ayaklarınıza gün aşırı sürün" diyor

Turuncu rengi çok güzel. Pozantı'da bahçemizde vardı ama adına biz ne diyorduk hatırlamıyorum.

Teşekkürler Suzim.
__________________



Sakın sen kuş vurma yavrum,
En engin bir kardeşlikte uçar kuşlar gökyüzünde.
Tüfekle oynama yavrum,
Şakacığı bile çirkin bir canlıyı öldürmenin.

  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Efruz'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.06.2015, 01:43   #10
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aynı Sefa (Calendula Officinalis)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Efruz Mesajı göster
Geçen gün televizyon açıkken koltukta uyumuşum. Silik silik hatırlıyorum reklamının arka arkaya döndüğünü. Artık ne kadar olduysa, iki gündür rüyamda görüyorum

Bir adam sürekli "ayaklarınıza gün aşırı sürün" diyor

Turuncu rengi çok güzel. Pozantı'da bahçemizde vardı ama adına biz ne diyorduk hatırlamıyorum.

Teşekkürler Suzim.


Aynen dediğin gibiydi Efruz
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
ayni, aynı, aynısefa, bitkisidir, bitkisinin, calendula, faydaları, nedir, nelerdir, officinalis, safa, sefa


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.