Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç

Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç Ağaçları, çiçekleri sevelim, koruyalım


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 30.06.2015, 01:42   #1
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Organik Bahçecilik





Bahçecilik








Bahçe (ziraat)


Wiki


Bahçe, çeşitli çim türleri, yerörtücü bitkiler, çiçekler, çalılar, ağaççıklar, yaprak döken ve ya dökmeyen ağaçlar, süs bitkileri veya doğal bitki örtüsüyle oluşturulmuş, insanların doğa ve temel ihtiyaçlarını karşılayan, aile yapısına, isteklerine, kullanım alışkanlıklarına göre estetik tasarlanırken doğanın yapısının bozulmadan, ekolojik ölçütlerin göz önünde bulundurulduğu, bitkilerin birbirleriyle etkileşimlerinin incelendiği, ekosistemin devamlılığının sağlandığı, flora-fauna ilişkisinin göz önünde bulundurulmasının yanında bir çok faktörü, yerel, bölgesel, ülkesel boyutlarda göz önüne alındığı yapı dışında kalan ve yakın çevresine ait açık alan mekanlardır.
Genellikle açık alanlarda bulunan bahçeler, hem doğal halleriyle bulunabilir, hem de insan eliyle yapılarak bakımlı halde bulundurulabilirler. En yaygın biçimi konutlarda görülen bahçeler, kamuya açık alanda parklar ya da hayvanat bahçeleri biçiminde de görülür. Bahçelerde amaca ya da görsel zevklere göre değişkenlik gösteren havuz, kameriye, özel çiçek tarhları, gölet gibi ek özellikler bulunabilir. Satışa yönelik gıda ürünleri üretilen veya zevk amaçlı (sebze) ürünleri üretilen hobi bahçeleri de bahçecilik kapsamında ele alınabilirler.
Bahçe düzenlemesi çok özel bilgi ve deneyim gerektirmektedir.Ülke politikasında yer peyzaj planlarına ve karakteri göz önünde bulundurularak estetik, alan kullanımı, konfor, gürültü, enerji, güvenlik, doğal afetlere karşı arazinin toprak, su, bitkisel yapısına uygun vb. faktörler içerir. Bu süreçte peyzaj mimarlarıtarafından peyzaj planlama ve mühendislik ilkeleri doğrultusunda proje çizilerek, projeye uygunluğu denetlenir. Bahçıvanlar, yapılan projenin uygulandıktan sonra peyzaj mimarları tarafından hazırlanan bilimsel bilgiler ışığında hazırlanan bakım programlarının ve alanın sürdürülebilir olması için bahçe bakımı sulama, budama, gübreleme, yabani ot temizleme gibi faaliyetleri sürdürülmektirler. Bugünün gelişen bilimsel yaşam akışı içinde Peyzaj mimarlığı mesleğinin sahipleri peyzaj mimarlarınca profesyonel ve doğayla uyumlu sürdürülebilir peyzaj uygulamaları(planlama, tasarım ve onarım) şeklinde yapılmaktadır.



Diğer kaynaklar:

Organik Bahçecilik nedir?









Organik bahçecilik uzun uğraş gerektiren bir faaliyetdir. Bahçıvan toprağı, toprak bitkileri, bitkiler bahçıvanı besler. Bitkiler aynı zamanda toprağı beslemekte kullanılan kompost için organik madde kaynağıdır. Bütün bu döngünün yakıtı güneş ışığı ve sudur. Doğayla birlikte çalışarak, bahçedeki zararlı hayvanlar kontrol edilir. Zararlı böceklerden beslenen doğal avcı böcekleri bahçeye çekmek için davetkar ortam hazırlanır. Yabani otlar çapalanarak çıkarılır. Bitkiler topraktan buharlaşmayı azaltıp, suyu korumak için birbirine yakın mesafede dikilir. Yabani ot tohumlarının filizlenmesi ve büyümesini engellemek için toprağı güneş ışığından koruyan sık ekim yapılır. Yüksek humus içeren topraklar, bitkileri besleyerek, onların sağlıklı, kuvvetli, çeşitli zararlı ve hastalıklara karşı daha dirençli olmalarını sağlar.

Organik bahçecilikle uğraşanlar yapay mineral ve sentetik gübreler ile doğal olmayan böcek ve ot ilaçlarının kullanımından kaçınırlar. Toprak sağlıklı, besin degeri yüksek ve en önemlisi mikro-organizmalar yönünden zengin tutulur. Bütün organik tekniklerin özü, doğaya karşı değil, doğayla çalışmaktır. Mutfakta veya bahçede çıkan atıklar tekrar toprağa geri döndürülür.

Organik bahçıvanlar zararlı hayvan ve hastalıklara karşı ürün rotasyonu uygular. Küçük bahçelerde ürün rotasyonu çok yararlıdır. Bölge ve iklime göre en uygun, dayanıklı çeşit seçilerek bahçedeki zararlı ve hastalık problemleri büyük ölçüde azaltılır. Tohum alma her ne kadar birçok organik standartlarında zorunlu bir koşul olmasada özellikle bahçeye uygun çeşitdeki soyun seçilmesini sağlar. Belirli bir bölge çeşiti üreterek daha az problemle karşılaşılır.

Organik bahçıvan olarak gözünüzü bahçenin üzerinden ayırmamanın, kuşlar ve diğer avcı böcekler hakkında notlar almanın, zararlı böcek ve yabanı otlara dikkat etmenin ödülünü alırsınız. Bu gözlemlerden doğadaki narin dengeyi tanımayı öğrenirsiniz. Örneğin dikim yerindeki belli bir yabani otun varlığı topraktaki eksikliklere dikkatinizi çekebilir; önlem almanızı sağlar.

Bir problem ortaya çıkınca birşeylerin dengede gitmediğini anlarsınız. Acil çözüm organik ilaç olabilir, fakat uzun dönem çözümü doğadaki dengenin yeniden sağlanması ile oluşur. Kötü gelişme gösteren bitkiye yüksek azot içerikli organik sıvı gübre uygulması acil çözüm sağlarken, uzun vadedeki çözüm topraktaki azotu dengeleme yeteneğine sahip olan fasulye ve bezelye ekildiği yere seneye ürün rotasyonu yaparak bu bitkiyi ekmektir.

Organik bahçıvanın öncelikli işi toprakla ilgilenmektir. Eğer toprak verimli, yaşamla dolu ve nemliyse (aşırı sulu veya kuru değilse), bitkiler sağlıklı ve kuvvetli olacak, zararlı hayvanlar ve hastalıklardan az etkilenmiş bol ürün verecektir.



Ürün Rotasyonu




Ürün rotasyonu nedir ve niye önemlidir?








Ürün rotasyonu herhangi bir maliyet olmadan böcek ve hastalıkları kontrol etmenin en kolay yoludur. Her yıl aynı yere ekilen sebzeler örneğin domates, karnıbahar veya lahana toprakta belirli hastalıkların gelişmesine yardımcı olur. Ürün rotasyonuyla hastalığa ev sahipliği yapan bitki ortadan kaldırılır ve hastalığın yayılması önlenir. Kışı geçirip, baharda toprağın üstüne çıkan böcekler aynı bitkiyi aynı yerde bulmayı beklerler. Ürün rotasyonuyla zararlı böceklerin hedeflerini bulmaları zorlaşır.

Ürün rotasyonu toprağı nasıl etkiler?
Her ürünün besin isteği farklıdır. Ürünlerin yerini değiştirmekle topraktaki belirli besinlerin azalma riskinin önüne geçilir. Bazı ürünler toprağa gerekli elementleri eklerler. Ürün rotasyonu kullanılarak yıllar geçtikçe toprak iyileştirilebilir.


Bunu nasıl yapabilirim?


Kolaydır! Bitkiler genellikle benzer büyüme alışkanlıkları ve kültürel istekleri olan ailelere göre gruplanır. Bitki ailelerini (ve onların yardımcı bitkilerini) bilerek bahçeniz için rotasyon planı yapabilirsiniz. Aşağıdaki örnek bahçeyi dört bölüme ayırır. Sebze grupları her yıl bahçenin farklı bir bölgesinde ekilir.
(Bakınız "Eklenen Resimler")



Ürün rotasyonu için birkaç basit kural:




* Aynı ürün grubundakileri arka arkaya ekmeyin.
* Bir bitki bölümüne aynı grubu tekrar ekmek için 3 yıl bekleyin.
* Soğan bütün bitki bölümlerinde ekilebilir. (sırası yok)
* Pancar, havuç ve turp herhangi bir grubun arasında ekileceği gibi erkenci ürünler çıkarıldıklarında yerlerinede ekilebilir.
* İlaç kullanımını en az düzeyde tutmak için yardımcı bitkiler ile birlikte ekim yapın.
* Başarınızı artırmak için iyi not tutun.



Bir başka ilginç fikir : "Yeşil gübreleme"



Organik madde yapımına yardım etmek için bazen örtü ekini diye adlandırılan yeşil gübreyi düşünebilirsiniz. Hem yaz hemde kış için örtü ekinleri vardır. Karabuğday iyi bir yaz örtü ekinidir ve bahçenizin rotasyon planı ile birlikte kullanılabilir. Çavdar sonbahar ekimi için iyi bir seçimdir. Sonbahar bahçesi temizledikten sonra ekilip, baharda toprağa karıştırılır. Bu yolla organik madde ilavesi ile toprağın havalandırma ve su tutma kapasitesi artar; yabani ot büyümesi ve toprak erezyonu engellenir; sağlıklı ve canlı toprak için gerekli olan yararlı organizmalar desteklenir.

__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
Eski 30.06.2015, 01:43   #2
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Organik Bahçecilik




Yardımcı Bitkiler



Yardımcı Bitki nedir?



* Yardımcı bitkiler diğer bitkilerin büyümesine yardım eder.









* Yardımcı bitkiler toprağa besin ve organik madde sağlayarak zenginleştirebilir.

* Bu bitkiler daha kısa bitkiler için gölge sağlayabilir veya çıplak-örtüsüz toprağı malçlamak için kullanılabilir.

* Bu bitkiler istenmeyen böcekleri kaçırarak veya yararlı böcekleri çekerek zararlı problemlerini engelleyebilir.

* Yardımcı bitkilerin ekimi ile bir alanda birden fazla çeşitde ürün alınabileceği için bahçe verimli olarak kullanılır.



Hangi çeşit bitkiler iyi bir yardımcı bitkidir?



Sebzeler için birçok yararlı ot (şifalı bitki) ve çiçekler iyi bir yardımcı bitkidir. Yardımcı bitkilerden oluşturulan en iyi bahçe çeşitli sebze, yararlı ot ve çiçeklerin karışımından oluşan bahçedir. Bazı yardımcı bitkiler toprağa besin takviyesi yaparlar. Buda toprağa ilave gübre uygulaması ihtiyacını azaltır.



Bazı örnekleri nelerdir?



Fincan şeklinde veya geniş çiçekleri olan bitkiler yararlı böcekleri çekmek için mükemmeldir. Borage (Hodan) bu bahçe dostlarını çekmek için iyi bir seçenektir. Dahlia (Yıldız çiçeği) ve marigold (Kadife çiçeği) topraktaki nematodları uzaklaştırır, nasturtium (Latin çiçeği) kabakgillere saldıran zararlıları engeller. Baklagiller ailesi toprağa azot sağlar. Çoğunlukla yoğun kokan bitkiler sebzeleri arayan zararlı haşeratı yanıltır.



Yardımcı bitkilerin kullanıldığı iyi bahçe örnekleri nelerdir?



Amerika yerlilerinin nesillerdir kullandığı "Three Sisters Garden" yardımcı bitkilerin kullanıldığı özgün bahçelerden birisidir. Mısırı sırık fasulye ile birlikte ekip, sonra altına kabak ekerler. Mısır fasulye için sırık sağlar, fasulye mısırın ihtiyaç duyduğu aşırı azot sağlar, kabak yapraklarıda malç isini görerek bitki köklerine gölge yapar, su buharlaşmasını azaltır ve yabani ot büyümesini engeller.


Diğer örnekler:


* Brokoli altına veya patateslerin arasına ekilen Sweet alyssum (Beyaz kuduzotu) yararlı böcekleri çeker ve yabani ot büyümesini engeller.

* Fasulye ve patates iyi bir birlikteliktir. Birbirlerinin zararlı böceklerini şaşırtırlar.

* Hava sıcaklığı artınca uzun çiçekler marulların ihtiyaç duyduğu gölgeliği sağlar.

* Marigold (kadife çiçeği), basil ( fesleğen) ve artemesia (pelin, tarhun, yavşan vb.) gibi yoğun kokan bitkiler zararlıları şaşırtabilir.

* İstenmeyen böcekleri yakalamak için bitki ekimi. Patates böceği patlıcanı, flea beetles (kınkanatlılar ?) turpgilleri sever. Bu bitkiler böcekleri gözlemlemek için kullanılabilir ve böcekler bu bitkileri istila edince hepsi yok edilebilir.

* Civanperçemi zararlıları uzaklaştırdığı gibi yaprakları kompost için mükemmel bir katkıdır.

* Birçok yararlı ot (şifalı bitki) bahçenizde olmasını istediğiniz yararlı böcekleri çeker. Aster familyasından ayçiçeği (sunflowers), ? (coneflowers), kara gözlü suzan (black eyed susan) ve papatyagillerin çiçeklerini yararlı böcekleri çekmek için kullanabilisiniz. Maydonozgiller de (maydonoz, kişniş ve dereotu) iyi bir çekicidir.

* Deneyerek ve gözlemleyerek sizin için hangisinin işlediğini görmelisiniz.

* Gelecek yıl başarınızı artırmak için not almayı unutmayın.



__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
bahçecilik, organik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 20:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.