Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç

Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç Ağaçları, çiçekleri sevelim, koruyalım


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 20.06.2016, 22:09   #1
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Yasemin Çiçeği





Anavatanı, Bakımı ve Dikimi


Hindistan, Çin, İran, Seylan, Kaşmir’dir.





Haziran – Eylül arası çiçek açar. Yıl boyunca çok aydınlık, havadar ve serin yer ister. Kışın 10 derecenin üstüne çıkmamalıdır.






Yaseminler tıpkı lale, sümbül ve gül gibi şiirlere konu olmuş zarif ve hoş kokulu bir çiçektir. Bir çok ülkede değerli süs bitkileri arasında yer alan yaseminlerin doğada kendiliğinden yetişen 300 kadar türü vardır. Zeytingiller familyasının jasminum cinsini oluşturan bu türler sürüngen, tırmanıcı yada dik çalı yapısındadır.



Yasemin sözcüğü batı dillerinde olduğu gibi bizim dilimize de Farsça yasemen sözcüğünden girmiştir. Dünyanın tropik ve astropik bölgelerinde yaygın olarak yetişen yaseminler genellikle beyaz yada sarı, bazıları ise kırmızı çiçekler açan her dem yeşil yada kışın yapraklarını döken bitkilerdir. Bunların içinde en iyi tanınan tür adi yasemin bazı yörelerde kışın yapraklarını tümüyle dökerken bazen yarı yapraklı kalır. Yaz başından güz sonuna kadar çiçek açan bu türün minik, koyu yeşil yaprakları, hoş kokulu beyaz çiçekleri vardır. Bu zarif ve alımlı çiçekler beş taçyapraktan oluşur.








Kış yasemini denilen tür ise yapraklarını dökmesine karşın kış boyunca çıplak dallarında hiç eksik olmayan yıldız biçimli altın sarısı çiçekleriyle çok sevilen bir süs bitkisidir. Yaseminlerin bazı türleri iklimin uygun olmadığı yörelerde ancak serada yetiştirilebilir. Oysa çoğu kış mevsimini kolaylıkla açıkta geçirebilir.






Dikkat edilmesi gereken husus, kışı fazla sıcak ortamda geçirirse yaprak bitlerine maruz kalabilir. Ve yine kışı sıcak ortamda geçirirse çiçeklenme olmaz bu nedenle böyle durumlarda havalandırılmalıdır.









Yasemin çiçeğinin iki farklı dikilme şekli mevcuttur. Yasemin çiçeğinin ilk ve en elverişli olan dikim şekli çelikle dikmektir. Kuvvetli sürgünlerden oluşan çelikler herhangi bir işlem görmeksizin kasım aylarında açık bir araziye veya soğuk yastıklara dikilir. Nisan ayının başlamasıyla yarıdan fazla köklenme gözlenir. Kökenmeye başlayan bu çelikler nisan ayı içerisinde toplanarak gelişme yastıklarında dikime devam ettirilir. Bu yöntemde ikinci çelik alma dönemi ise yaz aylarında hazırlığı yapılan tam odunsu olmayan çeliklerin köklendirilmesiyle gerçekleşir. Bu dönemde hazırlanan çelikler herhangi bir zirai işlem ya da hormon takviyesi görmeksizin sıcak yastıklara dikilirler.




İkinci dikme yöntemi ise dallandırma yöntemidir. Bu yöntemin uygulanması için en uygun zaman ise ikbahar veya yaz aylarıdır.





































Kaydet
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.06.2016, 22:16   #2
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yasemin Çiçeği



























Kaydet
Kaydet
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.06.2016, 22:21   #3
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yasemin Çiçeği















__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.06.2016, 10:22   #4
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yasemin Çiçeği


















__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.06.2016, 14:52   #5
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yasemin Çiçeği

Yasemin ( Jasminum) Çiçeğinin Tanımı, Bakımı ve Üretilmesi


Genel Bilgiler
Oleaceae familyasındandır. Her dem yeşil veya yazın yeşil olup sarılıcı ya da dik büyüyen türleri vardır. Dağınık ve seyrek bir habitüsa sahiptir. Yasemin sıcaklığa iyi dayanabilen bir bitkidir. Ancak O°C’nin altındaki sıcaklıklara çok hassastır. Özellikle Şubat ayında hafif gece donları zararlı olmaktadır. Bu zarar şayet kış kesimi erken yapılmış ve bitki sürgün vermeye hazırlanıyor ise daha da yüksek olmaktadır.


Dalları yeşil ve köşelidir. Yaprakları karşılıklı veya sarmal dizilişlidir. Yapraklar genellikle tüysüzdür. Bazı türlerde bir sapta tek yaprak bulunur. Yaprakların kenarları tamdır. Çiçekleri dal ucunda, beyaz pembe ve sarı renklidir.

Jasminum grandiflorum

İstekleri:
Su:
Yasemin çiçeği suyu seven bir bitkidir. Özellikle yaz aylarında sık sık sulanması gerekir. Sık sulandığı dönemlerde iki haftada bir suyuma suyuna besin karıştırılabilir. Kışın sık sulanmasına gerek yoktur. Toprağının nemli olması yeterlidir.


Jasminum officinale

Toprak:
Hafif kumlu ve derin topraklarda çok iyi büyür. Toprağının nemli olması gerekir. Kışın toprağın nem oranı biraz daha azaltılmadır. Yasemin çiçeğini saksıda yetiştiriyorsanız, gerek görüldüğü takdir de ilkbahar aylarında saksısını değiştirebilirsiniz.

Jasminum sambac - Arabian Jasmine

Bu bitkiler, serin yerleri sever. Kış aylarında bulundukları yerin sıcaklığı 10 derecenin üstünde olmamalıdır. Kışı sıcak ortamlarda geçirmeleri, yapraklarının bitlenmesine neden olabilir. Kışı sıcak ortamlarda geçiren yasemin çiçeği, çiçeklenmez.



Yasemin ( Jasminum) Bitkisinin Üretimi

Üretimi çelik ve daldırma ile yapılır. Kasım ayında kuvvetli sürgünlerden 20 cm uzunluğunda hazırlanan çelikler hormon ile muamele edilmeden açık araziye veya soğuk yastıklara dikilir. Takip eden ilkbaharda nisan ayında % 65 üzerinde köklenme sağlanır. Köklenen çelikler yine bu aylarda sökülerek geliştirme yastıklarına aktarılır. Çelikle üretimde diğer bir çelik alma zamanı ise yaz aylarında hazırlanan yarı odunsu çeliklerin köklendirilmesi ile olur. Yaz aylarında 7,5–10 cm uzunluğunda hazırlanan çelikler yine herhangi bir hormon ile muamele yapılmadan sisleme altına veya sıcak yastıklara dikilirler. Bu yöntemde köklenme oranı % 90–100 arasındadır. Daldırma ile üretimde ilkbahar ve yaz aylarında adi daldırma ile yapılır.









Yasemin ( Jasminum) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

Bir duvar veya ağaca dolanarak tırmanırlar. Çiçeklerinin rengi ve kokusundan dolayı süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Aydınlık olması koşulu ile iç mekânlarda da yetiştirilir.





Yasemin ( Jasminum) Bitkisinin Önemli Türleri




Jasminum fruticans:
Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve ülkemizde doğal olarak yetişir. Ülkemizde Marmara Bölgesinde doğal olarak bulunur. Yarı her dem yeşil, 1,5–3 m kadar boylanabilen dik duruşa sahip, kesif habitüslü bitkilerdir. Dalları köşeli, yaprakları ters yumurta biçimindedir. Çiçekleri 1,5 cm çapında, sarı renkli ve haziran-temmuz aylarında çiçek açan bir bitkidir.



Jasminum polyanthum ( Çin yasemin );
Çin kökenlidir, boylu ve kışa dayanıklıdır.
Sürgünleri sarılıcı ve çok hızlı gelişen sarmaşık türüdür. İlkbaharda ya da yaz başında açan çiçekleri beyaz, tomurcukları koyu-pembe ya da koyu-kırmızı renklidir. Çiçekleri çok güzel kokar ve bol çiçeklidir. Tüysü yaprakları 7 yaprakçıktan oluşur. Ilıman iklimlerde çiçekleri ve kokusu için yetiştirilir. Sıcak bölgelerde ve açık alanlarda, sıcak duvar önlerinde kullanılır. Çiçeklenme sonrası özellikle seralarda budanması gerekir.



Jasminum nudiflorum





Jasminum nudiflorum ( Kış yasemini )
Boyları 2–3 m ve çalı yapılıdır. Yapraklarını döken arsız bir türdür. Henüz yapraklar belirmeden bir önceki yılın sürgününde çiçek açar. Sarı çiçekleri 6 yapraklı ve hoş kokuludur. Aralık-nisan ayında ekildiği bölgeye ve konumuna göre çiçeklenir. Donlara dayanıklıdır. Sarkık form olarak kullanılır.


jasminum officinale



Jasminum officinale :

Yarı yaz yeşili veya hep yeşil tüysü yaprakları 7 çifttir. Yapraklar sürgünlere karşılıklı dizilmiştir. Sürgünleri ince ve yeşil renkli, 4 köşeli, önceleri az tüylü ya da tüysüz, sonraları çıplaktır. Haziran-eylül aylarında açan çiçekler en uçta ve beyaz renklidir. Çiçeklerin 2–10 adedi bir arada, son durumlu şemsiye kuruluşunda ve güzel kokuludur. Çiçeklenme uzun süre devam eder. Çiçekleri hermafrodittir ve tozlaşma böceklerle olur.

Toprak isteği bakımından kanaatkârdır. İyi drenajlı humusça zengin toprakları sever. Kumlu ve kireçli topraklarda da yetişmeye uygundur. Sıcak ve ılıman iklimleri sever. Soğuk iklim şartlarına dayanıksızdır. Hızlı büyür, maksimum 10 m boy yapar. Çoruh ırmağı kenarlarında ağızlık yapmak amacı ile yetiştirilir. Binaların kuzey cephelerinde daha iyi gelişim gösterir. Çiçeklerinden yapılan çay antiseptik olarak kullanılıp rahatlatıcıdır. Çiçeklerinin güzel kokması nedeni ile parfümeri sanayisinde de kullanılır.

Jasminum azoricum



jasminum polyanthum





Yasemin ( Jasminum) Bitkisinde Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar

Kışı fazla sıcak ortamda geçirirse yaprak bitlerine maruz kalabilir ve yine kışı sıcak ortamda geçirirse çiçeklenme olmaz. Bu nedenle böyle durumlarda havalandırılmalıdır.


__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.06.2016, 16:41   #6
Çevrimdışı
nurideniz34
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Thumbs up Cevap: Yasemin Çiçeği

Hepsi birbirinden çok güzeller..Hanımlarımızın da birer çiçek olduğunu unutmayalım...
__________________
....................................
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 16.08.2016, 07:35   #7
Çevrimdışı
Tura
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yasemin Çiçeği

@Gülümsün; Yasemin çok güzel bir çiçektir.
Saksılarda çok besledim.
Ama kışa hiç dayanıklı değil. 0 Derecede donuyor.
Ben de tuttum pergoleye sardırmak için, soğuklara çok dayanıklı, ama kokusuz olan, kırmızı ve sarı yasemin diktim.
Henüz bebekler ama sarı dayanamadı çiçek açtı.

Boyuna bakmaz çiçek açar


__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Tura'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.08.2016, 21:13   #8
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yasemin Çiçeği





















__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.08.2016, 21:15   #9
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yasemin Çiçeği














__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.08.2016, 21:29   #10
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yasemin Çiçeği

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı göster
@Gülümsün; Yasemin çok güzel bir çiçektir.
Saksılarda çok besledim.
Ama kışa hiç dayanıklı değil. 0 Derecede donuyor.
Ben de tuttum pergoleye sardırmak için, soğuklara çok dayanıklı, ama kokusuz olan, kırmızı ve sarı yasemin diktim.
Henüz bebekler ama sarı dayanamadı çiçek açtı.

Boyuna bakmaz çiçek açar


@Tura yasemin çiçeğini yetiştirmek çok zordur. Bulunduğu ortamı sevmesi gerekir. Ayrıca yasemin kolay kolay da büyümeyen bir çiçek türü.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
çiçeği, yasemin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 20:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.