Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç

Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç Ağaçları, çiçekleri sevelim, koruyalım


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 07.11.2016, 11:22   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Salon Çamı (Arokarya – Araucaria) Yetiştirilmesi, Bakımı







Salon Çamı (Arokarya –Araucaria) Yetiştirilmesi, Bakımı, İstekleri, Hastalıkları

Salon Çamı’nın Kısaca Özellikleri ve İstekleri:
  • Isı: Oda ısısında yetişir. Kışın biraz serinlikten hoşlanır.
  • Işık: Aydınlık ve havadar ortamı sever. Yazın direkt güneş ışığından sakınmalıdır.
  • Sulama: Yazın düzenli su ister. Kışın su azaltılmalıdır.
  • Nem: Yaz mevsiminde yaprakları ara sıra nemlendirilmelidir. Kışın ısıtılmış bir mekânda duruyorsa yapraklarına su püskürtülmeye devam edilmelidir. Su ve nem eksikliği yaprak dökümüne yol açabilir. Bitkinin büyüme hızını azaltmak için saksı değişimi 3-4 yılda bir olmalıdır. Yazın gölgede olmak kaydıyla dışarıya çıkarabilirsiniz.




Araucarianın Bitkiler Âlemindeki Yeri:
· Âlem: Plantae
· Şube: Pinophyta
· Sınıf: Pinopsida
· Familya: Araucariaceae
· Cins: Araucaria
· Tür: Araucaria spp.
· Türkçe Adı: Salon Çamı
Anavatanı Güney Amerika, Nolfolk adaları, Yeni Zelanda ve Avusturalya’dır. Evlerde iç mekân süs bitkisi olarak yetiştirilir. Gövdesi düz olarak dikine büyüyen dalları yelpaze şeklinde kat kat dizilişlidir.

Arokaryalar türlerine göre, 3 - 4,5 metreye kadar boylanabilen bitkilerdir. Sarmal dizili, üçgen kesitli, koyu yeşil renkli yaprakları vardır.
İkievcikli olan yani erkek ve dişi çiçekleri ayrı ayrı ağaçlanan üzerinde yer alan arokaryaların yeşil renkli erkek ve dişi kozalakları olgunlaşınca kahverengileşir.

Arokaryalar, isteklerine uygun yerlerdeki bahçelerde örnek vurgulama bitkisi olarak yetiştirilir ve çok güzel ağaç olur. Yaprakları her mevsim yeşil ve iğne yapraklı olup, dallar üzerinde fırça gibi sıralanmış, çok gösterişli bitkilerdir.


Salon Çamı (Araucaria) nın Önemli Türleri:
Değişik yaprak yapısı tabiatta 18 türü bulunan “Araucaria‟cinsinin başka önemli türleri “A.bidwillii‟ve “A.cunninghamii” dir.

Araucaria’nın Diğer Türleri:
Araucaria angustifolia, Araucaria araucana, Araucaria hunsteinii, Araucaria humboldtensis, Araucaria bernieri, Araucaria laubenfelsii, Araucaria heterophylla, Araucaria biramulata, Araucaria luxurians, Araucaria araucana, Araucaria columnaris, Araucaria montana, Araucaria nemorosa



Salon Çamı’nın Üretimi:
  • Tohumla Üretimi: Üretimi genellikle tohumla yapılır. Ancak yeteri kadar anacın bulunması halinde tepe çelikleri ile de yapılabilir.
Tohum ekimi genellikle ilkbahardır. Tohumlar doğrudan doğruya sonbaharda ekilir veya katlamaya alınıp ilkbaharda ekilir. Tohumlar uygun tohum çimlendirme ortamına Mart ayı ortalarında ekilir. Kasalar 1-13 0C‟de muhafaza edebilecek şekilde tutulmalıdır. Tohumlar çimlendikten sonra 1 yıl süre ile gölgeleme yapılmalıdır. Fideler 2 yıl sonra şaşırtılabilecek duruma gelir.
  • Çelik ile Üretimi: Çelikler çok yumuşak veya sert olmayan sürgünlerden aralık ayında alınır. Yan sürgünlerden de çelik alınarak üretim yapılabilse de gövde yatay olarak gelişeceğinden tercih edilmez.
Çelik alınacak tepe çeliği reçinesi temiz odun kömürü tozuna batırılır. Daha sonra hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilir. Köklendirme ortamının sıcaklığı 13-16 0C olmalıdır. Üzeri cam veya plastik bir örtü ile örtülür. Bu koşullarda 3-4 ay içerisinde köklendirme gerçekleşir. Ayrıca, gelişmesi gecikmiş, kötü formlu bitkiler tabanda 15 cm’lik bir gövde kalacak şekilde Şubat ayında kesilir. Çıkan sürgünler 7,5 cm. olunca kesilerek aynı şekilde köklendirilirler.





Salon Çamı’nın Ekolojik İstekleri:

1
- Sıcaklık
: Kışın en uygun sıcaklık 10-16 0C dolayındadır. Ancak 5 0C nin altına düşmemelidir. Aksi halde bitki gelişiminde gerilemeler ve zararlar görülür.


2- Orantılı Nem: Bitkilerin yaşayabilmeleri, büyüyebilmeleri ve gelişebilmeleri için zorunlu etmenlerden biri de orantılı (nispi) hava nemi ve sudur. Araucariaların iyi gelişebilmeleri için optimum nem %60-70 oranında olması yeterlidir. Sera iyi gölgelenmişse yalnız sera tabanını ıslak tutmak yeterlidir. Sisleme ile rutubetin artırılmasına gerek yoktur. Ev ortamında yapraklara su püskürtülmelidir. İlkbahar ve yazın bitki bolca kireçsiz su ile sulanmalıdır


3- Işık – Güneş: İç mekânlarda yetiştirilen süs bitkileri de doğadaki diğer bitkiler gibi özümleme yapabilmeleri, büyüme ve gelişmeleri için ışığa gereksinim duyarlar. Aydınlık, yarı gölge ve hafif güneşli ortamları sever. Ancak bitkinin özellikle yaz mevsiminde doğrudan gelen güneş ışınlarına karşı korunması gerekir.


Salon Çamının Bakımı:

1
- Saksı Değiştirme:
Araucarialarda saksı değiştirme her yıl Şubat - Mart ayları içerisinde yapılır. Saksı değiştirme işlemi bittikten sonra “Araucaria” önce toprak tümüyle nemli duruma gelinceye kadar sulanır. Daha sonra düzenli olarak sulanmalı ve sık sık su püskürtmelidir.


2-
Salon Çamının Toprak İstekleri: Salon çamı saksı toprağı hazırlanırken en az % 50 organik toprak olması bitkinin daha iyi gelişmesi için uygundur. Komple torf (turba) karışımı, kurumuş hayvan gübresi varsa yaprak ç ürüntüleri ile desteklenmelidir.

3-
Salon ÇamıGübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında iki haftada bir kompoze gübre veya yaprak gübresi verilmelidir. Bitkinin dinlenmeye girdiği kış aylarında gübrelemeye gerek yoktur.

4-
Salon ÇamıSulama: İlkbahar ve yaz mevsiminde kireçsiz su ile bolca sulanmalı ve yapraklara su püskürtülmelidir. Kışın dinlenme döneminde yani Ekim - Ocak ayları arasında ise, 7-10 günde bir kez az miktarda su verilmelidir. Su isteği yaz döneminde fazladır. Kışın nispeten toprak kuru bırakılmalıdır. Haftada bir sulama yeterlidir. Yapraklarına bolca su püskürtmekte fayda var.

5- Salon ÇamıBudama: Araucarialarda gerçek bir budamadan bahsedilemez. Ancak bitkinin kuruyan, çürüyen yaprakları kesilip uzaklaştırılmalıdır.

Kurumuş yapraklar kesilirken bitkiye zarar verilmemesine dikkat edilmeli, muhtemel olan yara hastalıklarına ve enfeksiyonlara fırsat verilmemelidir. Bu bitkinin daha iyi gelişmesi ve daha iyi bir görünüm kazanması için gerekli görüldükçe yapılmalıdır.

6- Salon Çamının Hastalık ve Zararlıları: En önemli hastalığı kök kanseri, zararlıları ise yaprak bitleri ve kabuklu ve unlu bitlerdir.
  • Kök Kanseri; toprak yüzeyine yakın kalın kökleri ve kök boğazında başlangıçta küçük, yumuşak, zamanla irileşen urlar oluşturur. Urlar yaşlandıkça bir yandan büyür ve sertleşir. Bakteri toprakta saprofit olarak yaşar. Yıllarca canlı olarak kalabilir. Konukçu bitkiye önceden açılmış olan bir yaradan girebilir. Dokuya girdikten sonra orada üreyen bakteri, hücreleri etkileyerek normal hücreler dev hücreler halini alır. Ur oluşumu böylece gerçekleşmiş olur.
  • Mücadelesi, hastalıklı bitkiler derhal ortadan kaldırılmalı, bulaşık toprak, saksı veya kasalara sterilizasyon uygulamadan yeniden dikim yapılmamalıdır. Materyalin hastalıksız olması gerekir. Saksı toprağının drenajının iyi olması ve fazla sulamanın yapılmaması gerekir. Ayrıca, azot fazlalığı bitki hastalığının olma olasılığını arttırır. Bu nedenle aşırı azotlu gübreleme yapmaktan kaçınılmalıdır.
  • Yaprak Bitleri; yaprak bitleri bitkileri sokup bitki öz suyunu emerek yaşar. Emme sırasında salgıladıkları toksik ve tahriş edici maddelerle yaprak kıvrılması veya şişkinlik gibi anormal oluşumlara neden olurlar. Yaprak sararır ve kurur. Virüs hastalıklarını taşıyarak önemli zararlara yol açarlar. Mücadelesinde uygun dozda ilaç su ile karıştırarak bitkiye püskürtülmelidir.
  • Kabuklu ve Unlu Bitler; Kabuklu bitler koşnil olarak da bilinir. Önce uzun hortumuyla bitkinin yaprak ve saplarını sokarak bitki öz suyunu emerek beslenir. Salgıladıkları tatlı madde sayesinde fumajin mantarlarının çoğalmasına neden olur. Yapraklar sararır, kurur ve dökülür.
  • Unlu Bitler; Kabuklu bitlerle akraba olmalarına rağmen süs bitkilerindeki önemleri dolayısıyla farklılık gösterir. Sarımsı renkte olan vücudun üzeri una benzer mumlu maddelerden oluşmuş bir örtü tabakasıyla kaplı olduğundan beyaz renkte görünür. Kabuklu bitlerle bitkilerde benzer zararlar gösterir.



__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.06.2017, 08:47   #2
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Salon Çamı (Arokarya – Araucaria) Yetiştirilmesi, Bakımı















  Alıntı ile Cevapla
ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 24.10.2017, 18:53   #3
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Salon Çamı (Arokarya – Araucaria) Yetiştirilmesi, Bakımı















  Alıntı ile Cevapla
ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
araucaria, arokarya, bakımı, çamı, salon, yetiştirilmesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.