Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç

Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç Ağaçları, çiçekleri sevelim, koruyalım


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 24.01.2017, 21:16   #1
Çevrimdışı
vecomp
Yeni Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Aechmea - Kupa Çiçeğinin Bakımı ve Yetiştirilmesi

Aechmea - Kupa Çiçeğinin Bakımı ve Yetiştirilmesi




Ülkemizde ‘‘Kupa Çiçeği’’ olarak bilinen Amerika kıtasının Güney ve Orta bölümlerinden dünyaya yayılış göstermiş bir bitkidir. Güney Amerika kıtasında özellikle de Brezilya, Venezuela ve Peru’daki yağmur ormanları anavatanıdır. Aechmea (Kupa çiçeği) bitkisinin yaprakları genellikle dikenlidir. Saksı çiçekleri yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip olan Aechmea ( Kupa çiçeği ) bitkisi genellikle dekoratif amaçlar için tercih edilmektedir. Aechmea (Kupa çiçeği) bitkisi yaz aylarında çiçek açmaktadır.



Çiçeğinin en büyük özelliği narin bir yapıya sahip olmasıdır. Aechmea ( Kupa çiçeği ) bitkisi çiçek açtığı zaman uzun süreli çiçekli kalan bir iç mekan bitkisidir. Kırmızı, pembe, mavi, sarı, turuncu ve karışık renkte çiçek açan türlerde vardır. Çiçeklenme zamanı mayıs ayından ekim ayına kadar sürmektedir. Fakat her yaprak rozeti bir kez çiçek açmaktadır.



Genellikle çok uzun ömürlü ve gösterişli olan çiçeği için yetiştiriciliği tercih edilmektedir. Yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise kış aylarında oda sıcaklığının 15 °C’nin altında olmaması gerektiğidir. Aechmea (Kupa çiçeği) bitkisi dekoratif yapısı ile bulunduğu ortama çok yakışmaktadır.




Alem: Plantae
Sınıf: Poales
Aile: Bromeliaceae
Takım: Bromelioideae
Cins: Aechmea
Türkçe adı: Kupa çiçeği


  • Aechmea (Kupa Çiçeği) Bitkisinin Çeşitleri:
Anavatanı Brezilya olan Aechmea (Kupa çiçeği) bitkisinin bilinen 150 türü bulunmaktadır. Süs bitkileri yetiştiriciliğinde en çok tercih edilen ve yetiştirilen türdür. Yaprakları uzun rozet şeklinde dizilmiş olup, ortası huni biçiminde ve yaprak kenarları testere şeklinde dizilmiştir. Grimsi yeşil renkli, yaprak damar araları paralel gümüşi çizgilidir.
  • Aechmea Fulgens: Bu bitki Güney Amerika ve özellikle Brezilya’da yetişmektedir. Yeşil yapraklı olup 45-60 cm. boya kadar büyüyebilirler. Kırmızı tonlarda çiçeklerinin uçları mor-mavi arası bir renktedir. Aechmea fulgens’in yaprak kenarları dikenli olduğundan dikkatli davranmakta fayda vardır.



  • Aechmea Chantinii: Amazon ormanlarının tipik bir bitki örtüsüdür. Doğal yaşam alanı Venezuela ve Peru’dur. Bu tür Amazon zebra bitkisi ve Bromeliadsların kraliçesi olarak da bilinmektedir. Herdem yeşil bir tür olan aechmea chantinii uzun ömürlü, renkli ve canlı güzel çiçeklere sahiptir. Çok yıllık bir bitki olup yaprakları gri-yeşil zebra desenlidir. Kırmızı sapı üzerindeki çiçek renkleri turuncu, kırmızı ve sarıdır. Bu çeşit de çiçekler uzun süre kalıcı ve gösterişlidir.



  • Aechmea (Kupa Çiçeği) Bitkisinin Üretimi:
Üretimi tohum ile ve yavru bitkilerin ayrılması ile yapılmaktadır. Ayırma ile üretim için en uygun zaman mart ve nisan aylarıdır. Kesilerek ayrılan yavru bitkiler büyüme kompostuna dikilirler ve hemen su verilir. Hafif bünyeli kireçsiz toprak karışımlarında iyi yetişir. Toprakların killi olması pek tercih edilmez. Yeni dikilmiş olan yavru aechmealar ( Kupa çiçeği ) 2–3 yıl içerisinde çiçeklenirler. Aechmea bitkisini tohum ile de çoğaltmak olanaklıdır. Ama çok zaman aldığı için genelde ayırma yöntemi tercih edilir.



  • Aechmea (Kupa Çiçeği) Bitkisinin Yetiştirme İstekleri:
Aechmea (Kupa çiçeği) tropikal bölge bitkisi olduğu için yetiştiriciliğinde sıcaklık, toprak-atmosfer nemi ve ışık istekleri dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardır. Genellikle orta sıcaklık isteyen ve gelişme döneminde 15–21°C, kış aylarında ise 14–18 °C sıcaklığa gereksinim duyarlar. Ortam sıcaklığı 8–10 °C’ nin altına düştüğü zaman zarar görme ihtimali oldukça yükselmektedir. Genel olarak 12 °C’nin altına düşmediği takdirde gelişimine devam eden bir bitkidir. Çok fazla soğuk veya sıcak havaya maruz kalması durumunda, çiçeğin yapraklarının ve köklerinin zarar görme olasılığı artmaktadır.



Aechmea bitkisinin iyi gelişebilmeleri için % 70–75 oranında nispi neme ihtiyaç vardır. Ortamdaki nem oranı az ise çiçek zarar görür ve yaprak uçları kahverengileşerek kurur. Ortamdaki nem oranı fazla ise bitkide çürümeler meydana gelebilir. Ortamda nem oranı fazla ise mutlaka havalandırma yapılmalı eğer fazla kuruysa yapraklara su püskürtme veya sisleme yapılmalıdır. Aechmea bitkisi direkt güneş ışığı almayan ama ışığı bol olan yerleri oldukça sevmektedir. Bu nedenle bitkiyi yarı gölge yerlerde bulundurmakta fayda vardır. Evlerde kuzeye bakan pencere önleri idealdir. Aechmea uzun gün bitkisidir. Yani bitkinin ışık alma süresi 10-13 saatin altına düşerse çiçek açmazlar.



  • Aechmea (Kupa Çiçeği) Bitkisinde Saksı Değiştirme Bakım İşlemleri:
Saksı değiştirme işlemi her 2 yılda bir Mart veya Nisan aylarında yapılabilir. Aechmea bitkisinin güzel bir şekilde yetiştirilmesi için bakımının en iyi şekilde ve zamanında yapılması şarttır. Killi ve kireçli toprakları fazla sevmezler. Bu nedenden dolayı kireçsiz ve hafif bünyeli topraklar iyi bir yetiştirme ortamı için idealdir. Bitkinin gelişme dönemi olan Nisan-Eylül ayları arasında kompoze gübre verilerek bitkinin gübre ihtiyacı karşılanmış olur.



Sulama suyunda kireçsiz su tercih edilmelidir.
Aechmeaların sulama ihtiyacı mevsimsel özelliklere göre değişim göstermektedir. Yetiştirildiği saksı toprağı orta derecede nemli tutulmalıdır. Bu dönemde yaprak hunisinde sürekli su bulundurulmalıdır. Bitki kökü sürekli ve çok nemli tutulursa kök çürüklüğü meydana gelebilir. Ekim ayından şubat ayına kadarki olan dinlenme dönemi boyunca ise sulama en aza indirilmeli ve yaprak hunisinden su verilmemelidir. Kış aylarında su verilirken dikkat edilecek husus ise vereceğimiz suyun sıcaklığının oda sıcaklığında olmasıdır.



Aechmea bitkisi (Kupa çiçeği) özellikle yağmur suyunu çok sever. Bitkinin kuruyan yapraklar kesilmemeli, kendiliğinden dökülmeleri beklenmelidir. Aechmea bitkisinde yoğun olarak hastalık veya zararlılara rastlanmaz. Ama bitkinin en önemli hastalığı solgunluk, en önemli zararlısı ise unlu bitlerdir.

Kaynak: eziraatci

Kaydet
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz vecomp'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.09.2021, 15:37   #2
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aechmea - Kupa Çiçeğinin Bakımı ve Yetiştirilmesi

























__________________
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
aechmea, çiçeği, kupa, kupa çiçeği


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 22:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.