Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç

Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç Ağaçları, çiçekleri sevelim, koruyalım


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 01.03.2020, 17:35   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart İlkbahar Soğanları İçin Dikim ve Bakım Önerileri

İlkbahar Soğanları İçin Dikim ve Bakım Önerileri




Yazın çiçeklenen yıldız, glayöl, zambak, begonya, alev, gülhatmi, Manisa lalesi gibi soğanlı çiçekler genellikle Güney Afrika, Güney Amerika gibi astropikal kökenlidirler. Sıcak ve nemli ortamları severler ve bu nedenle de kış şartlarına karşı dayanıksızdırlar. Genel olarak yaz soğanlarının hassas sınıfına girdiklerini ve de kışları don yapan soğuk yerlerde birkaç yıl peş peşe gelişme göstermekte zorlandıkları söylenebilir. Bu özen isteyen bahar soğanlarının çiçek açmalarını keyifle seyretmek için aşağıdaki önerileri mutlaka okuyun.



İlkbahar soğanları ne zaman dikilmeli?

Yazın çiçeklenen soğanları ve yumruları ilkbaharda, don riskinin sona erdiği zaman, Türkiye şartlarında genellikle nisan ortasından itibaren dikilebilir. Bu soğanlarda erken dikim önerilmemektedir ancak glayöl ve zambak gibi dona karşı çok hassas olmayan bazı soğanlar mart ayında da dikilebilirler. Dalyalar (yıldız çiçekleri) ve yumru köklü begonyalar dona karşı hassas olduklarından nisan sonu veya mayıs başında dikilmeleri en doğrusudur.
Toprak yapısı nasıl olmalı?

Toprağın iyi direne edilmiş olması kaydıyla yaz soğanları her türlü toprağa dikilebilirler. Dikmeye başlamadan önce toprağın iyice gevşetilmiş, inceltilmiş olduğundan emin olunuz ve bunu takiben muntazam şekilde düzeltiniz. Aşırı ıslak toprak problemler yaşatabilir. Eğer yoğun killi bir toprağa sahipseniz, toprağın üst katmanına torf, kum ve organik gübre karıştırarak ıslah etmeniz önerilir.
Soğanlarınızı büyük saksılara dikecekseniz torf kullanabilirsiniz.

Tüm toprak türleri çiçek soğanları için uygundur ancak çiçeklerin “bol ve canlı olması” ve çürümeden birkaç yıl üst üste kullanılması isteniyorsa, besin değeri yüksek, fiziksel özellikleri ideal olan hazır torflarda yetiştirilmelidirler ve bu bağlamda genel kullanım torfları beklentilerinize fazlasıyla cevap verebilecek niteliktedir.
Gübreleme gereksinimleri nedir?

Genel olarak yazın çiçeklenen soğanların fazladan bir gübrelemeye gereksinimleri yoktur, zira soğanlı bitkiler ve yumru kökler kendi gıda rezervlerine sahiptirler. Eğer soğanlarınız ertesi yıl tekrar kullanmak üzere korunmuşlarsa ve özellikle iyi beslenmeyen kumlu bir toprak yapısı varsa marka çiçekli bitkiler için sıvı ve katı bitki besini kullanılması önemlidir.


İlkbahar soğanlarını nereye dikmeli?

Yazın çiçeklenen bahar soğanlarını daima güneşli yerlere dikiniz. Bu soğanlar bir miktar gölgeyi tolere edebilseler de, ne kadar çok güneş alırlarsa o kadar çok çiçekleneceklerdir. Yaz soğanları bahçe sınırları oluşturmak için idealdirler. Tek yıllık ve çok yıllık bitkilerin aralarına dikilebilirler. Değişik renklerde ve boylarda soğanları kullanarak harikulade bir bahçe yaratabilirsiniz. Glayöller, dalyalar, zambaklar özellikle kesme çiçek için çok uygundurlar. Bunları özel bir köşeye (kesme çiçekler köşesi) dikmeniz önerilir.


Dikim derinlikleri ne kadar olmalı?

Genel kural her ne kadar soğanları ve yumru kökleri kendi çaplarının 2 katı derinliğe dikilmeleri gerekliyse de bu kural bahar soğanları için her zaman geçerli değildir. Dalyalar (yıldız çiçekleri) ve begonyalar bu anlamda istisnaidirler; bunları ince bir tabaka toprakla kapatmak, başka bir deyişle toprak yüzeyinin hemen altına dikmek gerekiyor. Tüm soğan paketlerimizde söz konusu olan çeşidin dikim derinliği mutlaka belirtilmektedir.

Dikim aralıkları ne kadar olmalı?

Küçük bitkileri 10 cm, glayölleri 12-13 cm, begonyaları 25-26 cm, zambakları 30 cm ve dalyaları 40 cm aralılarla dikebilirsiniz. Ancak soğanlarınızı daha da yakın, hatta birbirlerine neredeyse değecek kadar yakın dikerek çok daha renkli ve etkili bir görüntü elde edebilirsiniz.

İlkbahar soğanları nasıl dikilir?

Soğanlarınızı dikmeye başlamadan önce birbirlerine uygun aralıklarla yere dizmenizi öneririz. Bir mala veya soğan dikim aleti yardımıyla toprakta uygun derinlikte çukur açtıktan sonra, büyüme tarafları yukarı gelecek şekilde yerleştirilmelidirler. Daha sonra delikler toprakla doldurulup hafifçe bastırılmalıdırlar.

Eğer çok miktarda soğan dikilecekse, tüm dikim alanını önceden kazarak dikime hazırlamak çok daha pratik olacaktır. Sonra, dikeceğiniz soğan veya yumruları uygun derinliklere, birbirlerine uygun aralıklarla topraktaki yerlerine yerleştirilebilir ve daha sonra da delikleri açarken çıkarttığınız toprakla üzerlerini örtebilirsiniz.

Nasıl sulanmalı?

Soğanları dikimi takiben hemen sulayın. Yaz soğanlarının susuz bırakılmamaları gerekir. Sulama her zaman azar azar ama sık sık yapılmalıdır. Baharda bahçenizdeki veya saksınızdaki toprağın nemli tutulmasına özen gösteriniz.



Yaz soğanlarının gelişme gereksinimleri nelerdir?

• Yaz soğanları için yeterli su ve nem koşullarının sağlanması önemlidir.

• Bu soğanlar genellikle toprak ısısının daha fazla olduğu toprak yüzeyine daha yakın dikilirler (3-5 cm derinliğe).

• Eğer kış şartları çok zorlu geçmiyorsa soğanlarınız toprakta yerlerinde bırakarak ve üzerlerini samanla kapatarak dona karşı koruyabilir ve soğanlarınızı çok yıllık yetiştirebilirsiniz. Böylelikle bu soğanlar bir sonraki sene çok daha güzel çiçekleneceklerdir.

• Begonyaların ve dalyaların ilk çıkışlarında bahar yağmurları ile birlikte çoğalan salyangoz ve sümüklü böceklerden korunabilmeleri için mutlaka ilaçlı mücadele yapılmalıdır.


__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.03.2020, 19:58   #2
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İlkbahar Soğanları İçin Dikim ve Bakım Önerileri

İri cins yıldız soğanlarımı hiç sökmedim. Bodur yıldızı geçen gün söktüm ve viyollere ektim. Çok soğan çıktı. Ufakları büyüklerin yanına koydum. 8 yıldız soğanım olacak kısmet olurda hepsi tutarsa... Bahçeye ekerim... Birazınıda çevredekilere veririm.

Bilgilendirmeler için teşekkürler...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.03.2020, 21:54   #3
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İlkbahar Soğanları İçin Dikim ve Bakım Önerileri

Bilgiler için teşekkürler Canan.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
bakım, dikim, önerileri, soğanları, İçin, İlkbahar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.