Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç

Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç Ağaçları, çiçekleri sevelim, koruyalım


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 21.06.2009, 09:32   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Question Kamelya (Camellia)



Kamelya Çiçeğinin Yetiştirilmesi, Bakımı, Üretimi, İstekleri


Diplomatik oyuna karışan bir Asya çiçeği... 200 tür ve 32.000 kültür ürününe yayılan bu egzotik Asya bitkisi, bahçelerin kraliçesi gülü de tahtından indirmiş bulunuyor.



Kamelya çayının kahveden daha popüler olduğunu biliyor muydunuz? Tüm dünyada, yılda 860 milyar fincan kahve içilmesine karşılık, 100 milyar fincan kamelya çayı tüketiliyor. Bu, 2 milyon ton kamelya tomurcuğunun sıcak suya atılması anlamına geliyor. Gerçekten de, türün yüzde 5 tein içeren tek örneği Camellia ve sinensis, çay olarak içiliyor. Camellia japonica gibi kültür kamelyalarının yapraklarının suda çözünebilir kısmı, bu miktarda tein barındırmıyor.



Bahçe kamelyaları, Avrupa'ya 18. yüzyılda diplomatik bir oyunla girdi. Eğer söz konusu olay yaşanmasaydı, olasılıkla, Avrupalılar uzun süre bu bitkileri tanıyamayacaklardı. O çağda, Doğu Hindistan Kumpanyası tarafından ithal edilen çayın erdemleri keşfedilmiş ve aranan bir içecek olmuştu. Ama, demleme yoluyla içimi çok pahalıya çıkıyordu ve Çin'e önemli miktarda paralar ödeniyordu. İngilizler, bu değerli bitkiyi elde etmek için Çinlileri aradan çıkarmak istiyorlardı. Bu amaçla, çay bitkisini kendi iklimlerine alıştırma ya da egemenlikleri altındaki Hint adalarında yetiştirme çalışmalarına giriştiler. Sonunda, afyonla değiş tokuş edilen kamelya fidanları, "Majesteleri"nin bayrağını taşıyan bir gemiye yüklendi. Yolculuk, altı ay kadar sürdü; ama, bitkiler dayanıklı çıkmıştı.


Fidanlar İngiltere'de çiçek açtı; ancak bu çay (Camellia sinensis) değil, muhteşem çiçekler veren Camellia japonica idi. Başta düş kırıklığına uğrayan İngilizler, bu ender güzellikteki çiçeklerin karşısında öfkelerini çabuk unuttular. Hemen, Asya içlerinden yeni bahçe çeşitleri getirtmek üzere gemilerini seferber ettiler. Kraliçe Victoria neşeyle, "Dağlarımız yok, ama kamelyalarımız var" diyordu. Söylentiye göre, Fransa'daki tekel, saray bahçıvanının Napoli kraliçesi için çalışmaya giderken, yanında değerli kamelya fidanlarını götürmesiyle kırıldı. Napoli'nin elverişli iklimi, kraliçeye, eltisi Fransa imparatoriçesi Josephine'in çiçeklerinden çok daha görkemlilerini sunmuştu.




  Alıntı ile Cevapla
13 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.05.2011, 22:49   #2
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kamelya (Camellia)

Kamelya (Camellia Japonica Nois) Yetiştirme






  • Kamelya Çiçeğinin Genel Özellikleri: Kamelya bitkisi her dem yeşil kalabilen çalı formunda bitkilerdendir. Hem iç mekân hem de dış mekan bitkisi olarak yetiştirilebilirler. Ancak bu türlerine göre değişiklik gösterebilir. Saksı bitkisi olarak yetiştirilmek istendiğinde tercih edilmesi gereken tür Camellia Japonica olmalıdır. Çiçekleri yalınkat ya da katmerli olabilir. Çiçek renkleri ise yine türlerine göre beyaz, pembe ve kırmızı renklerdedir. Çiçeklerinin gösterişli ve güzel olmasından dolayı bir süs bitkisi olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır.



Çalı formunda olmasından dolayı daha çok bahçeler için tercih edilmektedir. Ağaççık karakterinde olan bu bitki, iklimi sıcak olan yerlerde park ve bahçelerin süslenmesinde, özellikle çim sahalarının üzerinde grup yapılmasında çok kullanılır. Bahçelerde tek tek gruplar halinde örnek vurgulama amacıyla yetiştirilir ayrıca çit ve sınır bitkisi olarak değerlendirilir. Anayurdu Uzakdoğu’da özellikle Japonya, Kore ve Çin olan kamelya Kış mevsiminde yapraklarını dökmeyen bir bitkidir. Kamelya bodur yapıda bir ağaç görünümünde olup soğuklara dayanıklıdır.


  • Kamelya Çiçeğinin Botanik Özellikleri: Geniş bir çalı ya da küçük bir ağaççık olabilir. Dışarıda 3 - 4 m boylandığı halde saksılarda budama ile 60 - 80 cm kadar boylandırılır. Yaprakları oval ya da elips biçimli, sert, ucu sivri ve yüzeyi parlak yeşil renklidir. Yazve kış yapraklı durur. Kış sonu ile ilkbahar mevsimi başlarında tek tek açan çiçekleri fincan biçimli ve kısa saplı olurlar. Kamelyalar göz alıcı şekildeki gül biçiminde beyaz, pembe, kırmızı ve sarı renkteki çiçekleri ile bulundukları yerleri süsleyen gayet kıymetli bir saksı çiçeğidir.
Çiçekleri kokusuzdur. İki renkli çiçek açan kamelya kültür çeşitleri de vardır. Altı çeşit çiçeği vardır: Yalınkat, yarı katmerli, klasik, katmerli, düzensiz katmerli, şakayık çiçekli. Günümüzde en dayanıklı, aynı zamanda en beğenilen kamelya türü Camellia Williamsii’dir. Çiçekleri büyük, katmerlidir. Genellikle 8,5 - 10 cm. büyüklüğünde ve saf pembe renklidir. Saksı ve tüpler içinde büyütülürse, iyi sonuç alınabilir. Saksı toprağı olarak; kumlu ve özlü toprak, yaprak çürüğü, bir miktar adi toprak karışımı eşit miktarda kullanılır.




  • Kamelya Çiçeğinin Bakımı ve İstekleri: Kış ayları asıl çiçeklenme dönemi olduğundan mayıs ayına değin bitki sıcaklığı 4 - 7°C olan yerlerde bulundurulur. Bulunduğu yerin ısısı +18 °C olmalıdır. Kamelya, rüzgârsız, yarı gölgeli ve sıcak yerleri sever. Yoğun gölge yerlerde bulundurulmaları halinde, çiçek tomurcukları derhal dökülür. Üzerine doğrudan gelen güneş ışığı karşısında bırakılmamalıdır. Kışın aşırı donlardan çabuk etkilenir. Donlardan dolayı tomurcukları zarar görebilir. Mayıs – Kasım ayları arasında yarı gölge alanlar tercih edilmelidir.
Bahçenizde yetiştirmek istiyorsanız hafif gölgeli yerleri tercih edebilirsiniz. Aşırı güneş alan ve yoğun gölge olan yerlerde kesinlikle bulundurmayın. Verim alamazsınız çünkü. Aşırı güneş alan yerlerde yaprakları zarar görür ve gelişimleri çok kötü olur. Aşırı yoğun gölge yerlerde ise tomurcuklarını dökerler ve çiçek açmazlar. Kamelya bitkisi genelde çiçeklenmeleri şubat-mayıs arası olsa da, kimileri sonbahardan başlayarak çiçeklenir. Özellikle çiçeklenme döneminde yüksek orantılı (nispi) nem ister.




  • Kamelya Çiçeğinin Toprak İsteği: Kamelya bitkisi suyu iyi akıntılı (süzsek) ama nemli; organik madde içeriği zengin ve pH’ı 5,5-6,5 olan asitli topraklarda iyi gelişir. Bitki kireçli toprakları hiç sevmez. Kireçli topraklarda çok çabuk sararır ve yaprakları dökülür, bitki canlılığını yitirir ve güzelliği kaybolur. Evde yetiştirdiğiniz yani saksı kamelyalarınız için ideal toprak karışımı; iyi bahçe toprağı, bir miktar kırmızı killi toprak, bir kısım kestane toprağı, bir miktar saf torf, yanmış çiftlik gübresi, ponza taşı ve perlittir.
Saksıda yetiştiriciliğini yapıyorsanız 2-3 yılda bir saksı değişimi yapmanız gerekecek. Ayrıca yeni saksının eski saksıdan bir ya da 2 numara büyük olmasına da dikkat edin. Temmuz Haziran ayları arasında saksı değişimi yapabilirsiniz.




  • Kamelya Çiçeğinin Su İsteği: Kamelyalar bütün kış boyunca ve çiçeklenme döneminde suya ihtiyaç duyarlar. Özellikle de çiçeklenme dönemlerinde bol suya ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde bol su verilmeli, toprak sürekli olarak nemli tutulmalıdır. Temmuz ayından itibaren kamelya sürgünlerinin daha iyi gelişimi için su miktarı azaltılmalıdır. Bu dönemden sonra bitki yavaş yavaş dinlenme dönemine girecektir.
Orta derecede nem ihtiyacı vardır. Yaz aylarında bu ihtiyacı karşılamak için hem toprağını hem de yapraklarını nemli tutmanız gerekmektedir. Bunu sağlamak için yapraklarına bol bol su püskürtebilirsiniz. Ayrıca sulama yaparken de kireçsiz su kullanmaya özen göstermeniz gerekmektedir. İlkbahar ve yazın (haziran sonuna değin) bol su verilir. Temmuzdan itibaren sürgünlerin daha iyi gelişmesi ve çiçek tomurcuğu oluşumu için 4-5 hafta süreyle verilen su azaltılır. Sulamanın oda sıcaklığında kireçsiz su (en iyisi yağmur suyu) ile yapılmasına özellikle dikkat edilmelidir. Bütün kış boyunca ve çiçeklenme döneminde (ocak-mart ayları arası) düzenli şekilde nemli tutulur. Nispi nemi yüksek tutmak için, yazın sıcak ve kuru havalarda bitkinin yapraklarına su püskürtülmelidir.




  • Kamelya Çiçeğini Gübreleme: Aralık-haziran ayları arası 2 haftada bir 1-1,5 g/l gübre (3:1:2) verilir.
  • Kamelya Çiçeğini Budama: Kamelya bitkisi hafif budamaya elverişlidir. Kurumuş, kırılmış, hastalanmış ve şekli bozulmuş dallarının kesilip çıkarılması bitkiye yeterli olur. Bodurlaşmasını ve çok sık çiçek açmasını temin için sonbaharda dalları 3-4 göz üzerinden budanır ve saksısı değiştirilir. Ancak bu işlemi kesinlikle çiçeklenme dönemi bittikten ve bitkinin dinlenme dönemine girmesinden sonra yapmanız gerekiyor.




  • Kamelya Çiçeğini Soğuktan Koruma: Bitkinin soğuk zararından koruması için her sene ekim ayında, ağaç kabukları ya da ufalanmış çam kozalaklarıyla dip kısımların örtülmesi gerekir.




  • Kamelya ÇiçeğininÜretilmesi: Kamelya, tohum, çelik, daldırma ve aşı ile üretilir.
  • Kamelya Çiçeğini Tohumla Üretme: Kamelya bitkisinin tohumuyla üretilmesi uzun zaman süreceğinden bu yöntem tercih edilmez. Çiçekleri yalınkat olan çeşitlerden alınan tohumlar, eylül-ekim ayları içerisinde fincan saksılardaki funda toprağına dikilir. Camekânlı yastıklara çimlendirilmek üzere konulur. Tohumlar taze olmazsa çimlenemez. Meydana gelen fideler nisan ayına kadar burada kalır.
Burada kaldığı müddetçe suyuna dikkat etmek lazımdır. Nisan ayında trite saksılara aktarılarak dışarı alınır. Bu suretle elde edilen fidanlar ağustos ayında durgun göz aşısı ile istenilen çeşitlerden aşılanır.




  • Kamelya Çiçeğini Çelikle Üretme: Aynı senenin yarı odunsu dallarından temmuz-ağustos aylarında 7,5-10 cm uzunluktaki odunsu gövde çeliklerinin 2-3 yaprak kesildikten sonra nemli kum + üretim torfu karışımından oluşan köklendirme ortamına alınır. Köklenme uzun süreceğinden, yağmurlama yöntemiyle sık sık sulamak gerekir. Köklendirme ortamının nemi yüksek olmalı, değilse sisleme yapılmalıdır. Çeliklerin köklenebilmesi için 25-30 °C ısıya ihtiyaç vardır.
Köklenme görüldükten sonra, mart-nisanda çok derine olmamak koşuluyla yerlerine şaşırtılır. Fazla sayıda bitki elde edilmek isteniyorsa yaprak-göz çelikleri ile yine haziran-ağustos ayları arasında ve aynı koşullarda üretim yapılabilir.




  • Kamelya Çiçeğini Daldırma ile Üretme: Adi ve havai daldırma yöntemleri kullanılır. Ağustos ayında yapılan havai daldırma köklenme süresi uzun olduğundan çiçekçilikte pek kullanılmaz. Adi daldırma ise ilkbaharda yapılır.




  • Kamelya Çiçeğini Aşı ile Üretme: Tohumdan yetiştirilen fidanlar, serçe parmağı kadar kalınlığına geldiğinde göz ya da yanaştırma aşı yöntemi kullanılarak aşılanır.
Göz aşısı Ağustos ayı içerisinde yapılır. İlkbaharda yapılan yanaştırma aşı yapılmadan önce anaç ve kalem alınacak bitkiyi bol bol sulamalıdır.
Yazı Kaynağı
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.09.2014, 01:28   #3
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kamelya (Camellia)




























__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
14 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.09.2014, 09:13   #4
Çevrimdışı
Cansuyu
« Gün Batımı »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kamelya (Camellia)

Ne güzel çicek bu böyle herbiri birbirinden güzel hayran kaldım..

Renkleriyle görüntüsüyle insanı büyülüyor.

Teşekkürler ReaL
__________________
“Gittin mi büyük gideceksin!
Ayrılık bile gurur duyacak seninle..



  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Cansuyu'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.11.2014, 18:32   #5
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kamelya (Camellia)






















__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.11.2014, 22:01   #6
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kamelya (Camellia)

Ne kadar güzel açmışlar. Teşekkürler Real.

Böyle çiçeklere bayılıyorum.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.11.2014, 22:16   #7
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kamelya (Camellia)

Çok güzel bir çiçek türü. Ellerine sağlık Real.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.11.2014, 18:21   #8
Çevrimdışı
Cansuyu
« Gün Batımı »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kamelya (Camellia)



Bu ne güzel bir görüntü böyle teşekkürler..
__________________
“Gittin mi büyük gideceksin!
Ayrılık bile gurur duyacak seninle..



  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Cansuyu'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.01.2015, 23:04   #9
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kamelya (Camellia)







































__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.01.2015, 19:57   #10
Çevrimdışı
Redwine
"Her Şey Güzel Oldu"

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kamelya (Camellia)

Adını duyduğum fakat görmediğim bir çiçekti...

Her rengi ayrı bir güzel...

Ellerine sağlık Real...

Teşekkürler...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
kamelya


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 04:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.