Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Avcılık > Balık Avcılığı


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 15.10.2013, 15:17   #1
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Tatlı Su Kereviti | Kerevit Avcılığı | Kerevit Nasıl Yenir?












Kerevitler nehirlerde, göllerde, çaylarda ve hatta bataklıklarda yaşarlar. Çoğu kez çakıllı diplerde, yassı taşların altında veya sığ çukurların içinde barınırlar. Çok derin olmayan kıyıları, bol bitkili, taşlıklı, balçıksız suları severler.

Toprak fazla sert değilse kuyrukları ile toprağı oyarak yuva yaparlar. Bu çukurlar genellikle 15-20 cm büyüklükte olup, yan yana birkaç tane olabilir. Kafalarını yaptıkları yuvalardan dışarı çıkartırlar ve yakınlarından geçen ufak balık ve küçük canlıları kendilerini göstermeden avlayabilirler.

Kerevitlerin normal olarak ağır ve titrek bir yürüyüşleri vardır. Yürüme bacaklar vasıtası ile öne doğru olur. Ancak yüzmeleri geriye doğrudur. Genç kerevitler daha iyi yüzerler. Bir kerevit sudan alındığında kuyruğunu karın altına doğru bükerek durursa bu hayvanın sağlıklı olduğunu gösterir. Tedirgin canlılar oldukları için sürekli olarak saklanma güdüsüyle yaşadıklarından, kendilerini yuvalarında güvende hissederler.

Özellikle kış aylarında don olaylarının yaşandığı sularda soğuklar başlamadan evvel kışlama yuvaları yaparlar. Kışın yüzey suları donduğunda soğuktan, çamura gömülerek korundukları bildirilmektedir. Kerevitler genellikle nötr ve hafif bazik suları (pH 7-8) tercih ederler. Kalsiyumca zengin sularda kabukları daha iyi sertleşir, yumuşak sularda kabuk sertleşmediği için hayatta kalamazlar.

Yuvalarından sadece üreme, kabuk değiştirme ve beslenme amacıyla çıkarlar, ancak en kısa zamanda yuvalarına geri dönerler. Hassas canlılardır, çevrelerinde onları rahatsız edici unsurlar bulunuyorsa, örneğin çevreleri diğer su canlıları bakımından kalabalık ve hareketliyse o ortamdan uzaklaşıp, daha sessiz, sakin bir yaşam alanı bulmaya çalışırlar. Hatta bazen bu amaçla karada büyük mesafeler kat ettikleri bildirilmektedir. Güneş ışınlarını sevmedikleri için gündüzleri çukurlarda veya yuvalarında saklanırlar, karanlık ve loş yerleri daha çok tercih ederler.


Kerevit sözü Türkçeye Rumcadan (καραβίδα) geçmiştir.

Kerevitlerin başında büyük çeneleri ve birden fazla antenleri bulunmaktadır. Vücudunda beş çift bacağı vardır ki bunlardan önde bulunan 2 tanesi yengecin yemeğini işlemesine ve kendisini korumasına yarayan makas şeklindedir.

Kerevitlerin hisleri ve algılamaları çok gelişmiştir. Gözleri ile 360 derece çapında görebilirler ve en küçük titreşimleri dahi hissedebilme yeteneğine de sahiptirler.

Bitki ve küçük hayvanlarla beslenirler. Kerevitin öne çıkan bir özelliği kaybettiği eklemlerinin yerine yenilerinin çıkmasıdır.

Kerevitler (tatlısu ıstakozları), yengeçler ve ıstakozlar (deniz ıstakozları) gibi diğer kabukulara benzer şekilde çoğalırlar. Ancak, serbest yaşam sürdüren bir larva evresine sahip olmayışlarıyla onlardan belirgin bir şekilde ayrılırlar.




Dünya üzerinde yaklaşık 600 kerevit türü Afrika ve Antartika kıtaları hariç diğer kıtalarda doğal olarak bulunmaktadırlar. Ayrıca, kerevitler orijinal olarak bulundukları ortamlardan başka ortamlara, yoğun olarak, doğal yollarla (göç veya akıntılarla birlikte); tesadüfen (gemilerin balast sularıyla, kanallarla, balık yakalamada tuzaklarda kullanılmalarıyla, kontrol altında tutuldukları ortamlardan kaçmalarıyla, predatörler ya da insanlar tarafından farkında olmadan taşınmalarıyla) veya insanlar tarafından bilinçli olarak (akvaryumlarda hobi olarak tutulmaları, üretim ve yetiştiriciliklerinin yapılması, su bitkilerinin kontrolü) taşınmışlardır. Kerevitlerin bir ortamdan başka ortama taşınmalarında en önemli ve yaygın faktör girişimcilerin bu canlılardan ekonomik olarak gelir elde etme istemidir.

Ekonomik gelir etme amacıyla üretilirler. Doğal ortamlardan hasadı yapılan kerevit türleri arasında ilk sırayı PROCAMBARUS CLARKII almaktadır. En fazla P. clarkii hasadı ise Çin’de gerçekleşmektedir.


Procambarus Clarkii




Çin’e Japonya’dan getirilip stoklanan P. clarkii 1990’lı yılların başlarında tahminen 40.000 ton/yıl civarında hasat edilmişken, bu değer 1990’lı yılların sonlarına doğru 70.000 ton/yıl’a ulaşmıştır.

Tatlı su İstakozu ismiyle de bilinen kerevit, Türkiye'de kültürü yapılmayan, doğal su kaynaklarından avcılık yolu ile elde edilen kabuklu bir su ürünüdür. Karın ve kıskaçları gıda olarak tüketilen, protein kaynağı olan kerevitin, Türkiye'deki doğal türü Astacus leptodactylus'tur.

Ulubat (Apolyont) gölündeki en önemli su ürünlerinden biri de kerevittir. Geçmiş yılda ortalama 700 ton kerevit avlanmakta iken, 1986 yılındaki mantar hastalığı nediniyle kerevit üretimi neredeyse tamamen bitmiştir. Yöredeki balıkçılar son birkaç yıldır hastalığın etkisinin ordan kalkmaya başladığını ve avlanan kerevit miktarında artışlar olduğunu belirtmektedirler. Avlanan kerevitlerin tamamı yurtdışına ihraç edilmektedir.

Dünyada 1830’lu yıllardan sonra önemli bir ticari ürün (lüks bir gıda maddesi) olarak değerlendirilmesine rağmen, Türkiye’de ancak II. Dünya savaşından sonra su ürünleri içerisinde önemli ihraç ürünleri arasına girmiştir. Türkiye kerevit üretiminde yıllara göre dalgalanmalar bulunmaktadır.



Astacus Leptodactylus



Örnek olarak, toplam kerevit üretimi 1979 yılında 500 ton iken, 1982 yılında bu değer 6500 ton olmuş, 1986 yılından sonra ise özellikle kerevit vebası (Aphanomyces astaci)’nın görülmesi, aşırı avlanma ve çevre kirlenmesi nedenleriyle giderek azalmıştır. Günümüzde toplam kerevit üretimi ise (1894 ton, 2002 verileri) 1980’li yılların yaklaşık % 15’i dolaylarındadır. İznik Gölü (557 ton) ve Eğirdir Gölü (237 ton) ise en önemli istihsal sahaları arasında bulunmaktadır.



Kaynak: http://tr.wikipedia.org
__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
13 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2013, 18:31   #2
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tatlı Su Kereviti | Avcılığı | Nasıl Yenir?






İç sularda kerevit avcılığı için kullanılan sabit ağlar, kerevit sepetleri veya pinterleridir.

Çift girişli kerevit sepeti (eski tip kerevit sepeti) iki ağızlı, yan yana dört adet tel çemberden oluşur. Her telin üzeri ağ ile kaplanmış olup, ağızdaki ilk çemberden, içerisindeki ikinci çemberlere içe doğru daralan kesik koni ile bağlanmıştır.



Çift Girişli Yemli Pinter





Tek girişli kerevit (yeni kerevit sepeti) arka arkaya iki huni ve 3 mm. kalınlığında plastik kaplı, 5 adet tel çemberden yapılmıştır. Ilk çemberin alt kısmı, pinterin zemine oturması için düz yapılmıştır. Diğerlerinden daha büyük olan, yarım daire görünümündeki bu çemberin düz kenarı 45 cm. uzunluğunda ve 35 cm. yüksekliğindedir. Diğer 4 adet çemberin çapı ise, 27 cm. dir. Pinterlerin boyu, yaklaşık 125 cm, ara germesi 175 cm’dir. Karşılıklı iki pinter arasında kullanılan germenin, su içinde gergin durması için, üstte mantar, alta kurşun bağlanır. Bu pinterlerde kullanılan ağın göz açıklığı 30 mm’dir.



Tek Girişli Yemsiz Pinter



Kerevit sepetleri, kerevitlerin su içersindeki hareket yönlerine dik olarak atılır ve bir veya iki gün sonra yoklanarak, yakalanan kerevitler alınır. Kerevitlerin hareketleri, kıyıya paralel olduğu için, kerevit sepetleri kıyıya dik atıldığı sürece, daha fazla av verirler.



Kıyıya dik atılan kerevit sepetleri



Gölde yemsiz pinter avcılığından bir örnek


__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
13 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2013, 19:25   #3
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tatlı Su Kereviti | Avcılığı | Nasıl Yenir?




Her ülkede farklı pişirme tekniği vardır..

1990 yılında Dünya kerevit üretiminin %90'ı Louisiana'da yapılmış ve %70'i de bölgede tüketilmiştir.

Louisiana kereviti genel olarak tuz, acıbiber, limon, sarımsak, defne yapraklarından oluşan sos ve patates, koçanıyla birlikte mısır, soğan, sarmısak ve sosisle birlikte büyük bir kazanda kaynatılır.




Louisina Usulü Tatlısu Kereviti



Türkiye'de genelde ateş üzerinde teneke içinde 15-20 dakika kaynatılıp, pişirilir. Kabuğu kırılarak afiyetle yenir. Türk mutfak kültüründe tatlı su kerevitinin yeri yok denecek kadar azdır. Yakalanan tatlı su kerevitlerinin hepsi ihraç edilir.. Sadece avcılar tarafından tatlı su kerevitinin bol olduğu göllerde ticari maksatla yakalanan kerevitler, pişirilir ve içki yanında meze olarak tüketilir..




Bu da değişik bir pişirme yöntemi..








__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2013, 21:17   #4
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tatlı Su Kereviti | Avcılığı | Nasıl Yenir?

Valla avcılık işine karışmam. Elime bile alamam. Temizlenmiş ve pişirilmiş olarak önüme gelirse hiç itiraz etmeden yerim.


Şimdi balıktan başka su ürünleri yemeyenler gelir bunu hamam böceğine benzetir.

Bilgilendirme için teşekkürler Dilaver.

Avladığında yemeğe çağırmaya unutmazsın umarım.



__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 16.10.2013, 18:25   #5
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tatlı Su Kereviti | Avcılığı | Nasıl Yenir?

Balıktan başka, hiçbir su ürününü, tadını bilmiyorum ama yemedim. Sadece, gözüm ve burnum kapalı olarak ısrar üzerine bir tane midye yedim

Ama, konu güzel bilgiler içeriyor teşekkürler Dilaver...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.06.2014, 09:44   #6
Çevrimdışı
Redwine
"Her Şey Güzel Oldu"

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tatlı Su Kereviti | Avcılığı | Nasıl Yenir?

Arkadaşım bir kasa kerevit getirmişti.. Bir gece balkonda beklediler... Sabaha kadar kıçır kıçır seslerinden uyuyamamıştım... Hediye olduğundan bir şeyde diyemedim...Neyse babam onları halleti ama ben tek bir lokma ağzıma atıp yemedim...Arkadaşım beğendin mi tadını diye sorunca... Hımmm! çok lezzetliydi diye yalan söylemek zorunda kaldım...
Hey gidi günler hey....

O arkadaşım 99 depreminde kayboldu ve bir daha bulunamadı...

Teşekkürler...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.12.2014, 21:42   #7
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tatlı Su Kereviti | Avcılığı | Nasıl Yenir?

Bu ne ya Böcek yemiyorum
Yiyenlere afiyet olsun. Benim hakkımıda doya doya yiyebilirsiniz.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.12.2014, 22:44   #8
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tatlı Su Kereviti | Avcılığı | Nasıl Yenir?

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Aristo Mesajı göster
Bir de bunları hiç antenleri, çanakları, radarları falan temizlemeden tuz ve bazı baharatlarla kaynatıp, sonra da ceviz soyar gibi soyup içini yiyorlar ha...
Hayvan kafasıyla, gözüyle, bağırsaklarıyla falan kaynatılır mı? İçindeki pohu bile baharat gibi kaynıyo ha...



Abi koptum ha ) Leş yiyorlar kısaca.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.07.2015, 01:56   #9
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tatlı Su Kereviti | Avcılığı | Nasıl Yenir?

Trakya, ya her gittiğimde ağbimin tuttuğu aynalı sazan ve kerevitlerle karşılaşırdım .
Aynalı sazanı afiyetle yerdim de kereviti çocuklara yedirirdik .
Teşekkürler Dilaver



__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.05.2016, 01:55   #10
Çevrimdışı
nurideniz34
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Thumbs up Kerevitler Hakkında Ne Biliyoruz?

Kerevitler Hakkında Ne Biliyoruz?




Istakoz gibi kabuklular ailesinden gelmektedir. Dünyadaki en eski canlı olarak görülmektedir ve bilim adamları bu canlıların 200 milyon yılı aşkın bir süredir var olduklarını tahmin etmektedir. Bu yengeçlerin rengi hayattayken açık kahverengi ya da koyu yeşildir, ama aynı ıstakozlar gibi kaynatılırken parlak kırmızı bir renk alırlar.

Kerevitlerin başında çok büyük bir çeneleri ve birden fazla anteni vardır. Vücudunda beş çift bacağı vardır ki bunlardan önde bulunan iki tanesi yengecin yemeğini işlemesine ve kendisini korumasına yarayan makas şeklindedir. Kitin içeren ve vücudunu saran zırhı, kırmızımsı ile kahverengimsi ya da açık ila koyu yeşil arasında bir renktedir. Kerevitlerin hisleri/ algılamaları çok iyidir. Gözleri ile 360 derece çapında görebilirler ve en küçük titreşimleri dahi hissedebilirler.

Kerevitler en iyi koşullarda 20 yıl yaşarlar. Kerevitin birçok çeşidi olduğundan ağırlık ve uzunlukları ile ilgili genel bir ortalama yoktur. Bu ailenin temsilcilerinin örnekleri birçok kilogram ağırlığında olanlar ile sadece birkaç gram ağırlığında olan örnekler arasında değişmektedir.

Kerevitler yaşam alanı olarak temiz, olabildiğince sığ ve kireçli suları tercih ederler. Bitki e küçük hayvanlarla beslenirler. Kerevitin öne çıkan bir özelliği kaybettiği eklemlerinin yerine yenilerinin çıkmasıdır. Bunu mümkün kılan kerevitlerin zırhlarını çıkartıp yeniledikleri sayısız katmanlarıdır.

Bu yengeçler üç dört yaşına geldiğinde cinsellikleri gelişir. Bu dönemde dişiler yüzlerce yumurta bırakır ve bunları larvalar hayatta kalacak kadar büyüyene kadar yanında taşır.

Besin Değeri

100 g Kerevit (yenebilir kısmı)

Enerji:

269=Kilojul

Temel Kompozisyon:

Su 84,5 g
Protein 15 g
Yağ 0,5 g

Eser elementler:

Sodyum 253 mg
Kalsiyum 43 mg
Potasyum 254 mg
Demir 2 mg

Vitaminler:

Vitamin B1 0,15 mg
Vitamin B2 0,10 m
Kerevit günümüzde dünyanın her yerindeki tatlı sularda bulunabilmektedir. Türkiye de başarılı bir şekilde yetiştirilir. Bizim sularımızda tek tük kerevit yaşamaktadır, ancak ama bunlar alman balık pazarının sadece küçük bir kısmını karşılar.


Avlama Yöntemleri

Kerevitler genelde kıyıya bağlanan özel ağlar ve yengeç ya da yılan balığı sepetleri ile avlanır. Av sezonu Haziran ayından Aralık ayına kadardır. Birçok avlama ülkesi artık kerevitlerin yumurta bırakma döneminde kapalı sezon olarak ilan edilmesi konusunda birleşmiştir ve bu nedenle bu dönemde bunlar taze olarak satılmamaktadır
Tat Kerevitlerin ıstakoza benzer bir lezzeti vardır, ancak tatlı suda yaşadıklarından daha lezizdirler.

kaynak:nordsee/nurideniz
__________________
....................................
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
astacus leptodactylus, biliyoruz, hakkında, kerevit, kerevit avı, kerevit nasıl avlanır, kerevit sepetleri, kerevit ticareti, kerevitler, pinter, procambarus clarkii, tatlı sular, tatlısu, tatlısu istakozu, tatlısu kereviti, yemsiz pinter


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 22:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.