Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Avcılık > Balık Avcılığı


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 15.02.2014, 01:11   #1
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Sinit Gölü! Havsa

Sinit Gölü




Merhaba balıkçı ve doğa sever dostlar.

Havaların mevsim normalleri üzerinde seyretmesi, uzun zamandır içimde biriken balık avı özlemi ile birleşince daha fazla dayanamadım. Mecburi kullandığım yıllık iznimin bir kısmını bu güzel havalarda değerlendirmek istedim.


İyi ama nereye gitmeliydim??


Sonunda Sinit Gölüne gitmeye ve bu gezimi sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Buyrun efenim...




Sinit Gölü hakkında:

Efenim Sinit Gölü; Havsa'nın girişinde 3 km gibi şehre çok yakın olan, sulama amaçlı olarak yapılsa da, amatör balık avcılığının yanı sıra, mesire-piknik alanı olarakta kullanılan bir bölgedir.







Çam ağaçları ile bezenmiş bu göl kenarındaki koru, yaz aylarında hafta sonları dolup taşar. Hani derler ya iğne atsanız yere düşmez, işte öyle.. Sıcak yaz günlerinde nefes almak isteyenler için ideal bir yer burası.






Hemen her ağacın altından mangal dumanları yükselir. Ailesi ile gelenler, arkadaşları ile gelenler, sevgilisi ile gelenler buradadır hep..

Havsa Belediyesi şehre olan yakınlığından dolayı bahar aylarından itibaren gereken özeni gösterir bu göle ve kenarındaki mesire alanına..

Büyüyen otlar kesilir, bir kaç yıl önce dikilen çam fidanları sulanır, hafta sonu ziyaretlerinin bitimi ile Pazartesi günleri temizlik birimleri mesire alanındaki çöpleri temizler. Tuvaletlerin varsa tamiri ve temizliği yapılır.
Hatta sıcak yaz günlerinde o kadar çok araç giriş çıkış yapar ki kalkan toz bulutunu önlemek için itfaiye birimleri bir kaç kez girişten başlayarak mesire alanına kadar yolları ıslatır. Anlayacağınız çevre düzenlemesi ve temizliğiyle yakından ilgidir belediye.


Sadece belediye mi hayırsever yöre halkı da omuz vermiştir bu alan için.







Belediye ve hayırsever yöre insanının el ele vererek yaptırdığı çeşmelerin bakım ve onarımını yine belediye yapmaktadır. Bu çeşmeler gerek içilecek su ihtiyacı için, gerek sebze meyve yıkama ve her türlü temizlik amaçlı kullandıldığı için hem balıkçılar hem de piknik alanındaki ziyaretçiler için tam bir velinimettir.


Hazır mesire yerini tanıtıyorken, hem balıkçılar için hem piknikçiler için mesire alanının en gözde yerini sizlere göstermek isterim.Gerçi bu yaz yeterli yağış olmadığı için göl suları aşırı şekilde çekildi. Geçen sene dahil olmakla birlikte geçtiğimiz senelerde, su ayaklarınızın altında idi hep. Artık değil..

Tabiri caizse bu yeri kapmak için yarış edilir. Bu yarıştan da balıkçılar galip çıkar çoğu zaman. Erkenden piknik alanına gelenler hayal kırıklığına uğrar hep.. Çünkü hafta içi gece kampı için gelen balıkçılar çadırları ile, arabaları ile çoktan kapmıştır bu yeri.

Bu yerin özelliği küçük bir tepede göl manzaralı olmasıdır. Girişte ki ana korudan ayrı iki çok küçük koruyu saymazsak, asıl mesire yeri ise arka planda ve göl manzaralı değildir.







Buraya kadar her şey çok güzel gibi görünsede..

Havaların soğuması ile bir kaç ''deli balıkçı''
dan başka kimsenin uğramadığı bu mekandan belediye çekildiği zaman ara ara güzel havalarda buraya gelen yurdum insanının arkasında bıraktığı manzara korkunç...






Ve bu da göl suları yükseldiği zaman su taşkınlarını önlemek için yapılan su tahliye bölümü. Yorumsuz geçiyorum






Sinit Gölünü yeteri kadar tanıttığım kanaatindeyim. Ve şimdi zamanı geldi Sinit Gölde balıkçılık.







__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.02.2014, 02:29   #2
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sinit Gölü! Havsa

Sinit Gölünde Balıkçılık



Sevgili dostlar, Sinit Gölünde revaçta olan balık türü yayın balığıdır. Artık hemen her gölette gördüğümüz israil sazanının yanı sıra kızılkanat ve gölde sayıları oldukça azalan aynalı sazan ve pullu sazanda diğer türlerdir.

Ben bu avlakta 3 yıldır avlanıyorum. Aynalı sazan ve pullu sazan tutmak nasip olmasa da, yasal ölçülerde yani 90 cm in az üzerinde bir yayın balığı yakalamak kısmet oldu. Yöre insanın ''teke''olarak tabir ettiği israil sazanını ise boy ve adet ölçüsü olmadığı için bolca yakalayıp, tüketiyoruz.

Ben bu gölette nasıl avlanıyorum, buyrun bakalım..

Forumda suda eriyen poşet PVA konusunu işlemiştik. Her ne kadar ülkemizde modern sazan avı malzemelerini bulmak inetrnet üzerinde mümkün olsa da, yerel av bayiileri henüz bizim hızımıza erişemediği için biz bazı ihtiyaçlarımızı Bulgaristan'a gidip gelen muhacir vatandaşlarımız sayesinde Bulgaristan'dan temin ediyoruz.

İşte bu malzemelerin başında da PVA geliyor.




Doğa ve çevre dostu PVA poşetlerinin yararlarını bir daha hatırlatmak isterim.

Efenim bu poşetler hem balıkçılar için hem doğa için hem de göl habitatında varlığını sürdüren canlılar için çok önemlidir.

Şöyle ki; zaman zaman göllerde aşırı yemlemeden kaynaklanan, suda bulunan besin zincirinin artmasından dolayı, (burada karmaşık bir konu olduğu için kısa geçeceğim, ilerde tek konu olarak döneceğim), gölün doğal yapısı bozulmaktadır. PVA dediğimiz malzeme suyun içinde eriyip kaybolduğu için, yapısında da zararlı madde olmadığı için doğaya zarar vermemektedir.

Biz avcılar içinse hem aşırı yemlemenin önüne geçerek maddi imkanlarımızı zorlamıyor hem de doğru ve isabetli bir yemleme ile av yakalama oranımız artıyor.




Boilie ve sahte mısırla yemlediğimiz oltamızın iğnesine, içini kuru mısırla doldurduğumuz küçük yem torbamızı güzelce yerleştiriyoruz. Evet oltamızı atmaya hazırız.




Unutmadan, bu küçük yem torbamızın içine sadece kuru mısır değil, kuru olmak şartı ile fenni, yem ekmek parçacıkları, civciv yemi gibi toz yemler, sadece yemlemek amacıyla ufalanmış ayçiçek ve mısır küspesi kullanılabilir. Yeri gelmişken mısır ya da ayçiçek küspesini takoz halinde oltaya takıp balık tutmak yasaktır ve cezası vardır.
Şimdi diğer oltalarımızı da hazırlayalım. Görmüş olduğunuz aparatın ismi sazan yayıdır, balıkçılar arasında ''atom'' olarakta geçer.




Ben burada üç iğneli kullandım, genelde atomlarım iki iğnelidir. Bu gördüğünüz de bir kaç ay önceden kalma, buzluktan çıkma, eriyince gerçekten kötü kokan bir hamur, burnunuzu tıkayınız




Bu hamuru yayın içine avucumda sıkarak yerleştiriyorum. .. Mısırla iğnelere de tek tek yem takıyoruz.
Efenim bu da balıklar için hazırladığımız bir başka yem çeşidimiz





Size göstermeden geçemeyeceğim bir başka sistem daha var. Yasaklanmadan önce bu sistemin üzerine mısır küspesi takozu takardım. Artık yasak olduğu için o sistemi yine sazan yayına çevirdim, ucuna mısır görünümünde yapay yemler taktım..





E ne var bunda diyeceksiniz. Evet bunda bir değişiklik yok. Değişik olan sistem şu; buraya kadar gördüğünüz sistemleri makaralı olta ile atıyorduk. Bu sistemi ise kasnak diye tabir edilen küçük yuvarlak plastik bir aparata sarılan mazlemeye dolayarak el ile atarlar. Ben ise boşalttığım 35 lik rakı şişelerini kullanıyorum. Boş boş atılacağına şişe de bir işe yarasın canım, değil mi
İlk balığa başladığım zamanlar kullandığım sistemdir. İlk göz ağrım yani. Balık yakalandığı an misinaya sarıldığınızda balığı hissedersiniz, biraz da büyükçe ise titrersiniz heyecandan..


Oltalarımızı atmayı bitirdik. Oltalarımızın yanından mümkün olduğu kadar uzaklaşalım. Balık türü özellikle yayın balıkları hassas titreşimleri dahi algılar. Büyük sazanlar da öyle. Gözlerimizle takip etmeyi ihmal de etmeyelim tabiki.. Neyse
artık biraz nefeslenebiliriz.














__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
13 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.02.2014, 03:26   #3
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sinit Gölü! Havsa

Sinit Gölünde Balıkçılık





Size boilie lerimi göstermeden geçemeyeceğim. Çok emek verdim ama vazgeçmek üzereyim artık. Balık nasıl alışırsa o şekilde yemleniyor. Ne yaparsanız yapın sonunda kabul etmek zorunda kalıyorsunuz. Balığın beslenme alışkanlığını tek başınıza değiştiremiyorsunuz. Trakya'da bir kaç gölet dışında ki onlarda bana uzak, sazan avında hep mısır ve yasak olmasına rağmen takoz mısır küspesi kullanılıyor hala, bazen tırıvırı dediğimiz fileler bile kullanlıyor maalesef.

Hal böyle olunca ben bir balık alana kadar bazı avcılar deyim yerindeyse sepeti dolduruyor. Bu yüzden ben de mısırı daha fazla yem olarak tercih edeceğim. Elbette oltalarımda boilie olacak yine ama her oltada değil...


Canımız sıkılınca şamandıralı oltamızla eğlenelim istedik.







Eskiden severdim şamandıralı üst oltasını kullanmayı ama küçük balıklar ''illallah'' ettiriyor. Eskiden hep el genişliğinde yarımşar kiloluk sazanlar yakaladık. Aaaah ahhhh nerde o eski günler...

Bu dostum Mehmet. Kadim dostumdur. İyi günümde kötü günümde her zaman yanımda olan bir kaç kişiden biridir. Bugün kü kısa koşu avımda beraberdik.





-Dostum ver bana oltayı bak ben nasıl yalayacağım, dedi.
Şanslı adamdır Meto.. Ben oltaları kontrol etmeye gittiğimde bana bağırıyor, ''yakaladım dostum yakaladım''!!







Yaman adamsın dostum benim ...


Balığı yakından inceleyince, bir israil sazanı yavrusu olduğunu gördüm. Hiç üzülmedim, yavruymuş yaşamazmış, falanmış filanmış..

Bu yavru büyüyünce, göldeki diğer makbul olan aynalı ve pullu sazanların yumurtalarını dölleyip, o yumurtaların israil sazanına dönüşmesine ya da yumurtadan çıkan balıkların kısır bir tür olmasına yol açıyor.. Bakmayın sevimli durduğuna. İstilacı balık olarak adı geçer, hoş adında bile hayır yok ya, İsrail sazanı..







Ben size oltalarımı göstermedim değil mi? Haklısınız ama onlar bugün çalışmadığı için cezalılar.
Neyse bir kubbe göstereyim yine de







Göl çok büyük olduğu için daha doğrusu gölün giriş yolunda fotoğraf çekmek aklıma gelmediği için , gölün tam resmini göremediniz...

Bulunduğum yerden beş parçalı olarak resimledim gölü, tam resmi çekip buraya koyana kadar bunlarla idare edin artık


Karşıda görülen yol gölün girişidir. Kçük çam korusuna da dikkat ediniz. Oralarda da piknikçiler için masalar ve çeşmeler var.







Soldan sağa doğru fotoğrafladım.
İkinci parça.







Üçüncü parça





Dördüncü parça




ve beşinci parça göl uzayıp ileri doğru gidiyor.





Havsa ilçesine ait Sinit Gölündeydi bugünkü gezimiz. Yeni bir gölde tekrar buluşmak üzere..


__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.02.2014, 04:34   #4
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sinit Gölü! Havsa

Sevgili Dilaver, kendine has anlatımınla çok güzel bir konu oluşturmuşsun yine


Teşekkürler paylaşımın için ve ellerine sağlık
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.02.2014, 09:21   #5
Çevrimdışı
Türkü
...> Ata'm İzindeyiz <...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sinit Gölü! Havsa

Sinit gölü gezine bizide ortak ettiğin ve tuttuğun balıkları mangalda bir güzel pişirirken fotoğraf çekmediğin için çok teşekkürler. (yiyen var yiyemeyen var,canımızı çektirme )
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.02.2014, 00:00   #6
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sinit Gölü | Havsa

Ömrün sazanların peşinde geçecek Dilaver.
Bizleri de bu serüvenlerine ortak ederken de merak uyandırıyorsun. Acaba kaç tane sazan yakalarım düşüncelerine daldırıyorsun.

Gerçi her zaman acemi şansı önde gider ya..

Neyseee...


__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.06.2015, 18:36   #7
Çevrimdışı
Çengelli İğne
«... Beklenen Şarkı ...»

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sinit Gölü! Havsa

Özgün anlatımın ile tadına doyulmaz bir konu olmuş. @Dilaver

Ne dinlendirir insanı doğa,deniz,göl ve balık tutmak.

Emeklerine sağlık.

Teşekkürler.

(Dipppppnot: Hayat sana güzel valla hep de öyle olsun inşallahhhh yüreği güzel arkadaşım)
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Çengelli İğne'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.06.2015, 22:01   #8
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sinit Gölü! Havsa

Bu balıkçılık hobisi olan dostlarımız da olmazsa gölleri ve balıkları böyle ayrıntılı iştahlı öğrenemeyeceğiz doğrusu.

Bir kere daha teşekkürler Dilaver




__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.02.2016, 23:28   #9
Çevrimdışı
Gulbade
DadLuCadI..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sinit Gölü! Havsa

Bu göle ne cok gittim özelliklede cocukluğumda...

Dilaver ne cok anılarım gözümün önüne geldi bir bilsen...

Babamda gencliğinde balık hastasıydı...

Edirne Havsa arası 25 dakikadır...

Sabahın 5 inde Havsa Sinitgöle gidiyordu...

Amcamın oğluda sonra bizleri toplayıp göle götürüyordu..

Bir bakardık amcam ve babam kocaman sazanlar yakalamıslar kıyıda temizliyorlar...

Offf o günleri özledim...

Güzel paylaşımın için teşekkürler arkadaşım...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Gulbade'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 11.02.2017, 12:21   #10
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sinit Gölü! Havsa


Devlet Eliyle Balık Katliamı




Edirne’nin Havsa İlçesinde bulunan ve 1969 yılında yapımı tamamlanarak 1976 yılında sulamaya açılan Sinit göletinde Devlet eli ile katliam yaşandı. Yapımı sırasında şahıs arazileri kamulaştırılmayan ve yaklaşık 500 dekar şahıs arazisi sürekli su altında kalan Sinit Göleti için alınan talihsiz karar sonrası binlerce Yayın ve Sazan balığı kıyıya vurdu.

Şahıs arazilerin teslim edilmesi ve İl Özel İdaresi tarafından para ödenmemesi için yapılan uygulama ile suyu boşaltılan Sinit Göletinde binlerce balık havasızlıktan öldü. Gölet kenarına vuran ve ağırlıkları 3-150 kilo arasında değişen Yayın ve Sazan balıkları görenleri gözyaşlarına boğuyor.

Su depolama hacmi 1 Milyon m3 olan Sinit Göletinde özel mülkiyete ait olan 1.200 dekar arazi bulunuyor ve bu arazilerin yaklaşık 500 dekar’ı sular altında. Binlerce balık ölümü ile ilgili görüştüğümüz yetkililer, “ Konu 2 yıldır İl genel Meclisinin gündeminde. Bu göletin arazisinde özel mülkiyet var ve gölet yapılırken kamulaştırma yapılmamış. Arazi sahipleri sürekli olarak üretim yapamadıkları için, İl Özel İdaresinden, dolayısı ile Edirne Valiliğinden her yıl ürün bazında para talep ediyor ve alıyor. Para ödenmemesi için arazilerin şahıslara iadesi kararı alındı ve Valilik kararı ile İl Özel İdaresi tarafından göletin suyu boşaltıldı. Bu bu karar İl Genel Meclisinin kararı değil.” dediler.



Suyun boşaltılması ve özel mülkiyetlerin tesliminden sonra yapılacak işlemleri belirten İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, “ Bu alanda toplulaştırma yapılacak ve arazi sahiplerine başka alanlardan arazi verilecek. Daha sonra gerekli iyileştirmeler yapıldıktan sonra Gölete tekrar su verilecek.” dedi.


10 yıl önce Göleti Balık yetiştirmek üzere kiraladığını ve 10 yıldır emek harcadığını belirten Okan Çıpacı, “ Benimle kimse konuşmadı. Edirne İl Özel İdaresinden geldiler ve suyu boşaltacaklarını söyleyerek kanalı açtılar. Burada binlerce Yayın ve Sazan balığı var ve en küçüğü 3 Kg. ağırlığında. Havasız kaldıkları için hepsi karaya vurdu. Noter kanalı ile tespit yaptıracağım. Önceden haber verseler, veya bir süre beklemiş olsaydılar, Balıkları tutup satma imkanım vardı. Hiçbir şey bilmiyorlarsa balıkları hayır kurumlarına verebilirdik. Binlerce balığın öldüğüne mi yanayım, zararıma mı yanayım, devletin 3 kuruş için yaptığı çevre katliamına mı yanayım? Ne yapacağını bilmiyorum ve kimse sorularıma cevap vermiyor” dedi.



Sinit göleti ile ilgili sorun 2 yıl önce Edirne İl Genel Meclisine gelmiş ve raporda şu ifadeler yer almıştı. Gölet 1969 yılında yapılmış ve 1976 yılında sulama amaçlı işletmeye açılmıştır. 1979 yılında işletmesi Köy Hizmetleri tarafından, Necatiye sulama kooperatifine devredilmiştir. Göletten 100 lt/sn debi ile 120 ha.alan sulanmaktadır. Su depolama hacmi 683 bin m3 olan göletin daha sonra yapılan bakım çalışmalarında hacmi yaklaşık 1 milyon m3'e çıkarılmıştır. Maksimum Su kodu 48.00 minimum su kodu 38.00'dir. Gölet aynasında kalan özel mülkiyet arazi alanı yaklaşık 1.200 da. Olup, bunun yaklaşık 500 dekarı sürekli su altında kalmaktadır.



KAMULAŞTIRMA: Yasal Dayanak: 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu Kamulaştırılacak Alan: 1.200 da. Birim Maliyeti: 10 bin TL/da. Toplam Maliyet: 12 milyon TL. Uygulama Süresi: Arazi Sahipleriyle anlaşmaya ve yapılacak kadastral işleme bağlı. Açıklama: Resimdeki mevcut gölet aynası, yapıldığındaki gölet aynası ve kamulaştırılması gereken tahmini alan gösterilmiştir.

ARAZİ TOPLULAŞTIRILMASI: Yasal Dayanak: 5286 Sayılı Kamulaştırma Kanunu Kamulaştırılacak Alan: 3 bin ha. Birim Maliyeti: 600 TL/ha.

Toplam Maliyet: 1 milyon 800 bin TL. Uygulama Süresi: 3 yıl.

Toplulaştırma işlemi yapılacak alan, batısında Havsa İlçesi, güneyinde Necatiye Köyü, doğusunda Taptık Köyü ve kuzeyinde Köseömer Köyü ve bu yerleşim yerleri arasındaki yol ağı ile sınırlandırılmış yaklaşık 30 bin da. alanı kapsamaktadır."


Hasan Boyacıoğlu / Kerim YURK


__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
gölü, havsa, için, sinit, sinit gölü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.