Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Avcılık > Balık Avcılığı


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 17.02.2014, 23:34   #1
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Denizlerimizde Yeni Bir İstilacı Tür! Balon Balığı

BALON BALIĞI



2006 senesinde başlayıp, 2012 senesine kadar devam eden gırgır teknelerinin 1 Nisan – 15 Mayıs arasında “Akya Dönemi” olarak tabir edilen özel av izinleri vardı. Bu iznin bu döneme denk gelmesindeki temel sebep; 1 Nisan – 15 Haziran tarihlerinin Akyanın yumurtlama dönemi olması ve bu dönemde büyük sürüler olarak bir araya toplanarak, kıyılara yumurta dökmek için yanaşmalarıdır. Onlar yumurta keseleri dolu bir şekilde kıyılara büyük sürüler halinde yanaşırken gırgır tekneleri de onları bekliyordu. Yumurtlama döneminde, yumurtalarını dökmeden avlanan tonlarca Akya ile Akdeniz’de Akya nesli sona erdi. 2013 senesine gelindiğinde bu izin gırgır tekneleri için iptal edilmişti. Fakat ne gariptir ki, gırgır teknelerinin voli tekneleri Akya avına devam ediyorlar.

Yumurtlama döneminde tonlarca avlanan Akyanın ülkemiz karasularındaki nesli tükenmiş durumdadır. Denizlerimizde görülen Akyalar göçle gelen guruplardan ibarettir. Akya nüfusundaki bu hızlı azalmadan istifade eden Balon Balıkları, Akya'dan boşalan koridoru kullanarak ülkemiz kara sularına doğru göçe başlamıştır.

Geçtiğimiz 3-4 yıldan beri ülkemiz denizlerinde görülen balon balığı profosyonel ve amatör balıkçıların başına bela oldu.



Balon balıkları denizlerimizin yerli balıkları değildir. Anavatanları Japonya, Hint Okyanusu, Doğu Afrika, Kızıl Deniz ve Avusturalya'dır. Ancak bu balıklar küresel ısınma ve Süveyş kanalının açılmasıyla son yıllarda sahillerimizde görülmeye başlanmıştır. Genellikle Hatay-İskenderun ile Muğla-Milas arasında Akdeniz sahillerinde rastlanmaktadır. Balıkçılıkla gerek amatör gerek profosyonel olarak uğraşanların korkulu rüyası haline gelen balon balıklarının üreme döneminde vücutlarında yüksek oranda zehir bulunduğu ve kesinlikle tüketilmemesi gerektiği uzmanlar tarafından ısrarla ilgililere duyuruldu.

Balon Balıkları 2006 senesinden önce de Akdeniz’de vardı. Fakat çok nadir görülen bir türdü ve boylar çok küçüktü. Muhtemelen kara sularımızda gözüktüğü dönem göç dönemiydi. Ama artık Balon Balığı, Akya nüfusunun azlığından istifade ederek, denizlerimizi Akdeniz’den başlayarak istila etmektedir. Bu istilanın durdurulabilmesinin tek yolu vardır. Büyük balık miktarının arttırılmasıdır. Çünkü, Balon balıkları büyük balık baskısından aşırı rahatsız olarak büyük balık sürülerinden ve özellikle Akya sürülerinden uzak durmaktadır. Balon Balığı sistem dışı kalanları yok etme refleksine sahip olduğundan, sistem dışına kendi hem cinsi çıksa bile onu da hiç tereddüt göstermeden yok etmektedir. Bu sebeple büyük balıkla mücadeleye girmek veya yaralanmak gibi bir şansı yoktur. Yaralanan yenmeye mahkumdur.


Balon Balığı Sorununun Çözüm Yolu:

Öldürmek çözüm değildir. Bu yolla balığı bitirme ihtimali yoktur. Her canlının yaşam hakkını korumak insanlık görevidir.

- Balon Balığının bütün Akdeniz’e yayıldığını ve denizlerimizi mesken tuttuğunu kabul edersek yapılması gereken; bazı merkezlerde bu balığı temizleyebilen ehil insanlar yardımıyla balığın ekonomiye kazandırılması yoluna gidilmesi olmalıdır. Ayrıca bu merkezlerde balık temizleme ve doğru değerlendirme eğitimleri verilebilir.

Bir diğer yolda, Balon Balığının sularımıza girmesine sebep olan büyük balığın azalması sorununu terse çevirmektir. Büyük balığı çoğaltmanın yolu ise, ufak balık avından vazgeçmekle mümkündür. Bir merada ufak balık çoğaldıkça büyük balıklar onları yemek için daha uzun süre o merada kalacaktır. Bu o meranın devamlı büyük balık yapması anlamına geldiği gibi, göçle gelen ufak balığında bu meradan ayrılmasına izin vermeyeceği anlamına gelir. Ayrıca, büyük balığın merada kalma süresinin uzaması, meraya büyük balığın uğrama sıklığını ve merada devamlı balık olması olasılığını da arttıracaktır. Bu dışarıdan bakan için balığın bollaşması olarak tanımlanmaktadır. Bu analizin gerçek sonucu; ufak balığın çoğalması için her şeyin yapılması gerektiğidir.

Kıyıları ufak balık kaynayanın büyük balığı hiç bitmeyeceği gibi, göçle gelen ufak balığında bir yerlere gitme ihtimali kalmaz. Büyük balık, nöbetleşe olarak ufak balığın meradaki bekçisi olur.


Tüketimi:

Doğru mevsimlerde tüketildiği zaman etinin çok lezzetli olduğu ancak üreme dönemlerine denk gelen yaz aylarında kesinlikle tüketilmemesi gerektiği uzmanlarca açıklandı.
Balon balıkları vücutlarındaki zehri kendileri üretmeyip zehirli yosun türlerinden alarak bünyelerinde depolamaktadırlar. Balon balıklarında bulunan zehir "tetrodotoksin" adı verilen ve denizlerde yetişen zehirli bir yosun türünde bolca bulunmaktadır. Bu balığı tüketenlerin zehirlenmeleri halinde belirtiler; öncelikle karın ağrısı, ishal, dudaklarda ve ağız içerisinde uyuşma daha sonra da nefes darlığı vb. belirtiler baş gösteriyor.

Balon balığının yenilmemesi öneriliyor ancak yine de illa yenilecekse, derisinin yüzülmesi, iç organlarının patlatılmadan dikkatlice çıkarılması gerekmektedir.

Japonya’da bu balıktan yapılan fugu adı verilen yemek, diplomalı aşçılar tarafından hazırlanmaktadır. Diploma bir sınav sonrası veriliyor. Sınavda aşçı bu yemeği hazırlayıp yiyor ve ölmüyorsa diplomayı hak ediyor. Ayrıca Mısır’ın Beşinci Hanedan Krallarının mezarlarında balon balığı resmi bulunuyormuş; o dönemde bu balıktan çok sayıda ölen mi oldu acaba? Bunun kesinlikle bir anlamı olmalı.


Kaynak1 - Kaynak2

Resimler: Resim1 / Resim2
__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.02.2014, 23:43   #2
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Denizlerimizde Yeni Bir İstilacı Tür! Balon Balığı

Akya Oltasıyla Balon Balığı Avı




Akya avı yaparken en büyük endişe kaynağı Balon balıklarıdır. Akya avı için yemlik Palamut avı yaparken eskiden 3 -4 yemlik balık bütün gün yeterken, şimdi Balon Balığı tehdidi sebebiyle 6–7 yemlik avlamak ihtiyacı oluyor. Yemlik balık avını takiben Akya oltasını hazırlayıp Akya avı için oltaları denize bırakırız.

Balon Balığının dişlerinin 0.80 mm çelik teli rahatça kesecek güçte olması, Akya oltasını hazırlanış sürecinin ve şeklinin değişmesine sebep olmuştur. Bir çok Akya avında Balon Balıklarının ısırması sonucu bir sürü kanca ve/veya takım kaybedilir. Bu kayıpları önleme çabası, takımların değişimini zorunlu kılmıştır. Misina ile hazırlanan takımların Balon Balığı karşısında hiç şansı yoktur. Çelik tel ile takım hazırlamak ve değişiklik yapmak zordur. Balon Balığının dişleri karşısında çok dayanıklı olmadığı gibi, başarı ihtimalinin de düşürür. Çelik telden vazgeçip 0,90 – 1,20 mm ip misina kullanmak gerekir. Pahalı bir yol olmasına karşılık kullanımı çok kolaydır. Lifli yapısıyla dişlere karşı, çelik tele göre daha dayanıklıdır. İp kullanarak daha kolay takım yaparken, daha az malzeme kaybedilir. İpin bedeli, malzeme tasarrufundan karşılanır.



Akya avı için olta çekerken yavaş çekiştirmeler ve kalomayı boşaltacak güç yoksa, oltaya takılan Balon Balığıdır. Çünkü, yan yüzgeçlerin küçüklüğü dönüp kalomayı boşaltacak gücü üretemez. Kısa süreliğine, 4 – 7 Kg Balon balıkları kalomayı boşaltmayı başarabilir.


__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.02.2014, 00:02   #3
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Denizlerimizde Yeni Bir İstilacı Tür! Balon Balığı

Bayağı da büyükmüş.

Ben bu balon balığının resmini önceden bir yerde görmüştüm ama hakkında bilgi yoktu. Zehirli oluşu ve de bizim sularımızı istila edilmesi korkunç bir şey.

Temizlenerek zehirleme tehlikesinin üstesinden nasıl gelinebilinir bilemem...

Bilgilendirme için teşekkürler @Dilaver ...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.02.2014, 01:37   #4
Çevrimdışı
Liaaa
Geciken gözyaşı hiçbir şey çözmez...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Denizlerimizde Yeni Bir İstilacı Tür! Balon Balığı

Tedirginlik yaratan bir balık cinsi.

Teşekkürler Dilaver.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Liaaa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.02.2014, 05:42   #5
Çevrimdışı
Efruz
Dost Nâzım

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Denizlerimizde Yeni Bir İstilacı Tür! Balon Balığı

İstilacı türleri biyoloji dersinde işlemiştik. Kendi ellerimizle düzeni bozuyor, gelen sonucu beğenmiyor, bu sefer onu bozuyoruz.
__________________



Sakın sen kuş vurma yavrum,
En engin bir kardeşlikte uçar kuşlar gökyüzünde.
Tüfekle oynama yavrum,
Şakacığı bile çirkin bir canlıyı öldürmenin.

  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Efruz'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.02.2014, 09:51   #6
Çevrimdışı
SoRGeNTe
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Denizlerimizde Yeni Bir İstilacı Tür! Balon Balığı

Marmaris ve civarında çok fazla olduğunu arkadaşlarımdan duyardım. Fakat Balon balığı hakkında bu kadar detaylı bilgim yoktu. Paylaşım için teşekkürler.
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz SoRGeNTe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
balon balığı, balon balığı avı, deniz, deniz balıkçılığı, istilacı tür


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.