Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Avcılık > Balık Avcılığı


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 14.11.2014, 19:52   #1
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Tuna Nehrinde Canavar Alarmı | Yayın Balığı Avusturya Rekoru

Evet 2011 yılı 4 Ekim'i Avusturya'nın Wien gazetesinde (Heute) atılan başlık buydu; ''Tuna Nehrinde Canavar Alarmı'' (Monster-Alarm in der Donau)

Adı Ömer Cengizdoğan.

Avusturya'da ki gurbetçilerimizden. Trakya'dan genç yaşta gurbete gider Ömer Cengizdoğan..

Avusturya'da iş hayatından fırsat buldukça boş vakitlerinde amatör ruhu ile balık avlar Tuna Nehri'nde..

Ne demişler; denizdeki balığın pazarlığı olmaz.. Sudan (göl, nehir ya da deniz) kısmetine ne çıkacağını ya da çıkmayacağını kim tahmin edebilir ki?

Avusturya'nın Heute gazetesinde bile olmayan ayrıntılarla Avusturya rekoru olan 55 kiloluk yayın balığının yakalanış anları, yıllar sonra Ömer Cengizdoğan anlatımı ve fotoğrafları ile sadece ForumGerçek'te..


Günlerden 1 Ekim..

Vakit öğle ortasına yaklamış. Tuna Nehri'nin şehir içinden geçen kanalının kenarında balıkçılar dizilmiş, yazdan kalma havayı değerlendirmektedir.

45 sene önce iş makinaları kullanılarak yapılmış olan 25 km uzunluğunda ve genişliği tahmini 300 metre olan bu kanalda insanlar gâh yüzmekte gâh kanal kenarında yürüyüş yapmakta, bisiklete binmekteler.

Kanalda olta dışında herhangi bir yöntem kullanarak balık tutmak yasak.

Genelde beraber avlandığımız arkadaşlar bugün geç gelmeyi tercih etmişlerdi. Ben erkenden kanala gidip olta takımlarımı açarak avlanmaya başladım.

3 metrelik, 20-50 gr atarı olan oltamda 4.000 lik makara kullanıyorum. Makaramda misina değil, 0.15 lik örgü ip, ucunda ise ''twister'' denilen, kurtçuk şekli verilmiş sahte silikon yem var.

Twister örnekleri




At-çek yapmaya başladım. İyi bir levrek ya da turna yakalamayı hedefliyordum. Sürekli at-çek yapıyor bir yandan da diğer balıkçılarla sohbet ediyordum. Yaklaşık yarım saat olmuştu, havanın çok sıcak oluşunun da etkisi ile ter içinde kalmıştım. Birden oltama bir şey çarptı.. Ama bu çarpmak kelimesi hafif kalır, oltam elimden fırlayıp gidecek gibiydi. O an çok heyecanlandım.

Burada tecrübe çok önemliydi. Büyük balık vurduğu zaman alıp gider oltayı. O an eğer sizde makarayı sarmaya kalkarsanız misinanız- ipiniz kopar ya da oltanız kırılabilir. Bu yüzden yakalanan balık çok büyükse, o giderken siz sadece kalama ayarınızla fren yapın..



Ben öyle yaptım. Elimde çok nazik bir takım vardı, ona göre hareket etmem gerekirdi. Bir ara balık durakladı. Balık diyorum ama bir yandan da aklımdan ''bu nasıl bir şey'' diye düşünmedim değil.. Yakaladığım her neyse duraklayınca çok dikkatli olarak makarayı sarmaya başladım.. Bir kaç tur sardıktan sonra yakaladığım şey öyle hızla hareket etti ki mecburen makarayı serbest bırakmak zorunda kaldım..


Heute haber linki
__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.11.2014, 19:52   #2
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tuna Nehrinde Canavar Alarmı | Yayın Balığı Avusturya Rekoru


Ama bu şey durmak bilmiyordu. Makinamda 400 metre ip sarılıydı ve git gide makara boşalıyordu. Tekrar fren yapmaya ve balığı biraz da olsa yavaşlatmaya çalıştım.

Birden daha çok endişelenmeye başladım. Balık yön değiştirerek yan tarafa doğru gitmeye başladı.. O tarafta suda yüzen insanlar vardı.

Kullandığım ip çok ince olmasına rağmen iyi kalite olduğu için dayanıklıydı ama yakaladığım şeyin çok büyük ve hızlı hareket etmesi sonucu, ip suyun içinde oldukça gergindi. O hızla insanlara değse bir bıçak gibi kesebilir, insanlara zarar verebilirdi..

Ne olursa olsun balığı kaçırmak pahasına olsa bile yakaladığım şeyi durdurmak zorundaydım. Makaramda artık ip iyice azalmaya başlamıştı.. İyice fren yapmaya başladım.. Bu arada ben de heyecanla bir kaç adım suya girmiştim. Artık frenden midir yoksa Allah tarafından mı yakaladığım şey yine yön değiştirdi ve açığa doğru yöneldi.. Makaramdaki ip artık iyice sona geliyordu. Ama balığın hızının da azalmaya başladığını hissetmeye başlamıştım..

Bir ara iyice durakladı, ip o kadar gergindi ki, o kadar mesafeye rağmen balığı ya da her neyse yakaladığım şey, onun her hareketini hissediyordum.. Tekrar sarmaya başladım makarayı..

Sakin olmaya çalışsamda çektiğim şeyin ağırlığı beni hem dehşete düşürüyor hem de tüyşerimin diken diken olmasını sağlıyordu..

Nasıl bir yaratıktı ki bu?

O an arkamdan bir ses; bir bayan çocuğuyla beraber, seyredebilir miyiz? , diye soruyor. Ben o heyecanla kafamı sallayabildiğimi hatırlıyorum.. Bayan yine sordu; ne yakaladın?

Bilsem??

Gerçektende artık düşündüğüm tek şey, balığı ya da her ne ise oltamın ucundaki, onu görmekti.. İster koparsın ipi, ister olta kamışım kırılsın, ama sadece bir defa göreyim, ne ki bu?

Artık yorulmaya başladığımı hissediyordum... Elimde çok hassas bir olta ve hassas takımlar, ucunda ne olduğu belirsiz bir yaratık..

Ne kadar zaman geçtiğini hatırlamıyorum. En son saat tam 12 idi ve hemen cep telefonumun saatine baktıktan sonra vuruş almıştım..

Makaramı sarmak benim için oldukça zorlaşmıştı. Gitgide yoruluyordum.. Bir ben çekiyordum onu, bir o alıp başını gidiyordu.. Sırayla...

Ama hissediyordum ki o da yoruluyordu. İlk anlardaki hırçınlığı azalmaya başlamıştı. Artıuk daha rahat sarıyordum makarayı. Yine de belli bir aralıktan sonra onun gitmesine izin veriyor yani onu yoruyordum.

Bu kontrollü çekip bırakmalar ne kadar sürdü, bilmiyorum.. Artık zamanın geldiğini hissediyordum..

Makarayı her sarışımda direncinin kırıldığını çok iyi hissetmeye başlamıştım.. O an aklıma gelen ile tekrar endişelendim.. Balık ya da her ne ise yakaladığım gittikçe yaklaşmıştı. Ama benim gözüm yerde duran kepçede idi.

Bu kepçe 4- 5 kiloluk balıkları alabilecek büyüklükteydi.. Biliyordum, hissediyordum; oltamın ucundaki bu kepçeye asla girmeyecekti..

Ben bunları düşünürken arkamdaki kadın çığlık atmaya başladı. O çığlıklardan inanın ben korktum, nasıl çığlık atıyor kadın.. Ben kadına döndüm bakıyorum, kadın eliyle suyu işaret ediyor, bağırıyor:

-Çok büyük, çok büyükkk... (Almanca tabi )

Önüme dönmemle tüylerimin diken diken olması bir oldu, inanın benim de çığlık atasım geldi o an..

Gerçekten çok büyüktü...




Yakaladığım şey çok çok büyük bir yayın balığıydı. Böyle bir balığı insan ömründe ya bir sefer yakalar ya hiç yakalayamaz..

Asıl sorun şimdi başlıyordu. Bu balığı nasıl dışarı alacaktım?

Dikkatlice balığı kıyıya doğru çekmeye başladım. Bu arada kadının çığlıklarını duyanlar toplanmaya başlamışlardı. Herkes kendi arasında konuşuyor, cep telefonları ile resimler çekiyorlardı.

Ben de çığlık atan kadına cep telefonumu vererek fotoğraf çekmesini söyledim.

Artık iyice kıyıya getirmiştim. Yayın balığı yakalayanlar bilir. Eğer yayın balığı yakaladığınızda kepçeniz yoksa ya da balık kepçeye girmeyecek kadar büyükse eldiven takıp balığı el ile dışarı çekmek zorundasınız..


Balığı bu kadar kıyıya yaklaştırdıktan sonra hızlıca eldivenimi giydim ve suya bir kaç adım girdim.

Yayın balığını sakın ola üst çenesinden tutmaya kalkmayın. Üst çenedeki dişler çok ince ama çok serttir. Elimi uzattığım anda balık son bir çırpınışla tekrar açığa doğru gitmeye başladı.. Bu kadar yaklaşmışken hatta dokunmak üzere iken bir anda balığın tekrar direncini kavuşması ve bu kadar hızlı hareket etmesi beni oldukça şaşırtmıştı..

Dikkatlice tekrar frenlemeye başladım.. Anlaşılan balık son kozunu oynamıştı. En az benim kadar yorulmuştu. Tekrar çekmeye başladım..


__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.11.2014, 19:55   #3
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tuna Nehrinde Canavar Alarmı | Yayın Balığı Avusturya Rekoru



Tekrar kıyıya yaklaştırdım yine suya girdim. Ağzındaki aralıktan alt çeneye elimi soktuğum anda oltayı bıraktım. Diğer elimle de yüzgecini yakaladım.

Artık ya o kazanacaktı ya ben ....

Ne o çok kuvvetliydi ne ben.. Kenardan yardım etmek isteyenler olsa da, cesaret edemediler.. Balığın büyüklüğü ve korkunç görüntüsü insanları ürkütüyordu.

Sonunda..
Sonunda sürükleye sürükleye karaya çıkardım. Ama bu söylediğim kadar kolay olmadı doğrusu.. Çok büyüktü, çok ağırdı.

Hemen balıkçı dostlarımı aradım.

Bu arada insanlar bayağı kalabalıklaşmıştı. Zaten kalabalığı gören geliyordu. Biskletinden inenler, suda yüzerken kalabalığı görüp merak edenler, diğer balıkçılar.. O civardan kim geçiyorsa toplanıyordu.

Bir kaç hanım balığı geri salmamam için neredeyse bana yalvaracaktı..

-Bir daha bu suda yüzemem, gibilerinden söylüyorlardı.

Herkesin derdi ayrıydı

O ara ben de balığı alayım mı, geri salayım mı, diye düşünmeye başladım. Sonunda almaya karar verdim.

Bulunduğumuz yere araç yasağı olduğu için arabam bir hayli uzaktaydı. Taşımak için arkadaşlarımın gelmesini beklemek zorundaydım..

Burada son bir poz verdim.


Arkadaşlarımın gelişi ile balığı arabaya güçlükle taşıdık. O an balığı tartma şansım yoktu. Daha sonra eve geldiğimde balığı temizlemek için küçük baş hayvanı asar gibi yayın balığını ağaca astık.


Balığın boyu aşağı yukarı benimle aynı boydaydı. Ben 1.90 boyundayım. Temizledikten sonra aldığım etleri parça parça tarttığımda 55 kilo geldi. Bir kaç gün için, soranlara 55 kiloluk yayın balığı yakaladığımı söylemiştim.

Oysa sonradan düşündüğümde, balığın derisi, kafası, iç organları tartılmamıştı. Bunlar da önemli derecede ağır gelen balığa ait parçalardı. Tahminen tartılmayanlarla birlikte yayn balığının 60- 70 kilo arası olduğunu sanıyorum.

Aslında bu çokta önemli değil. Hem hayatımın hem de Avusturya'nın en büyük balığını tutmuştum.

Bu bana yeterdi.

Ömer Cengizdoğan



__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.11.2014, 20:04   #4
Çevrimdışı
Med-Cezir
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tuna Nehrinde Canavar Alarmı | Yayın Balığı Avusturya Rekoru

Bizim köyde 3,5 metre civarında 90 kg kiloydu sanırım tutmuslardı ..
__________________
All İs Well
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Med-Cezir'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.11.2014, 22:35   #5
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tuna Nehrinde Canavar Alarmı | Yayın Balığı Avusturya Rekoru

Nasıl çekiyorlar hayret iyi kopup kaçmamış.
Okurken hep kardeşim gözümün önüne geldi. Sanki o an izleyenlerdendim.
Çok güzel olmuş. Eline sağlık. Teşekkürler...

Ben yakalasam bu balık beni alır götürür. Yakalayan değil yakalanan olurum sanırım.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.11.2014, 23:11   #6
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tuna Nehrinde Canavar Alarmı | Yayın Balığı Avusturya Rekoru

Bu balıkla bir köy doyar herhalde






__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.11.2014, 23:11   #7
Çevrimdışı
Med-Cezir
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tuna Nehrinde Canavar Alarmı | Yayın Balığı Avusturya Rekoru

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Ekin Mesajı göster
Nasıl çekiyorlar hayret iyi kopup kaçmamış.
Okurken hep kardeşim gözümün önüne geldi. Sanki o an izleyenlerdendim.
Çok güzel olmuş. Eline sağlık. Teşekkürler...

Ben yakalasam bu balık beni alır götürür. Yakalayan değil yakalanan olurum sanırım.
Yavaş yavaş çekeceksin ki balık yorulacak sayın @Ekin
__________________
All İs Well
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Med-Cezir'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.11.2014, 23:41   #8
Çevrimdışı
Çağla
KirLiBeYaZkeDi ... =)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tuna Nehrinde Canavar Alarmı | Yayın Balığı Avusturya Rekoru


Dilaver ellerine sağlık.
Canlısını görsem korkar kaçarım.

Bu balığın etide lezzetlidir değil mi?
Canım balık çekti yahu, diyetteyim de..





__________________


"İnsanlar arkanızdan
konuşuyorsa


Onlardan öndesiniz
demektir."


  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Çağla'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.11.2014, 23:46   #9
Çevrimdışı
Med-Cezir
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tuna Nehrinde Canavar Alarmı | Yayın Balığı Avusturya Rekoru

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Çağla Mesajı göster

Dilaver ellerine sağlık.
Canlısını görsem korkar kaçarım.

Bu balığın etide lezzetlidir değil mi?
Canım balık çekti yahu, diyetteyim de..





@Çağla bu balıkta kılçık olmuyor etide çok lezzetli olur..
Balık kilo aldırmaz ki gönül rahatlığıla yiyebilirsin
__________________
All İs Well
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Med-Cezir'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.11.2014, 23:58   #10
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tuna Nehrinde Canavar Alarmı | Yayın Balığı Avusturya Rekoru

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Med-Cezir Mesajı göster
Bizim köyde 3,5 metre civarında 90 kg kiloydu sanırım tutmuslardı ..
Med-Cezir; kanıt var mı kanıt? (fotoğraf yani)
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Ekin Mesajı göster
Nasıl çekiyorlar hayret iyi kopup kaçmamış.
Okurken hep kardeşim gözümün önüne geldi. Sanki o an izleyenlerdendim.
Çok güzel olmuş. Eline sağlık. Teşekkürler...

Ben yakalasam bu balık beni alır götürür. Yakalayan değil yakalanan olurum sanırım.
Ya hu Ömer Bey'in nasıl çektiğini detaylıca yazdım ya Ekin.

Cezalısın, konuyu baştan bir daha oku
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Basakca Mesajı göster
Bu balıkla bir köy doyar herhalde

Yalan değil he
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Çağla Mesajı göster

Dilaver ellerine sağlık.
Canlısını görsem korkar kaçarım.

Bu balığın etide lezzetlidir değil mi?
Canım balık çekti yahu, diyetteyim de..



Çağla; damak zevki her insanda ayrı olur gerçi ama yayın gerçekten lezzetli bir balıkmış.

Ben de henüz tadına hiç bakmadım. Geçen sene 4 kiloluk bir yayın balığı yakalamıştım, tadına bakmak kısmet olmadı. Benim berbere (alınır şimdi ), kuaföre verdim..

Her gittiğimde hep soruyor:

Adaş ne zaman gidicen yayına ?

Ordan anlıyorum ki; lezzetli imiş..

Gerçi ben sazancıyım.. Sazan bi yana lüfer bi yana

Sazanı tek geçerim

Diyetteysen yayını hiç geçirme aklından.. Zaten ne yediği de belli değil bu balığın..

Suyun üzerinde ve içinde olan, aklınıza ne gelirse; ördek, kaz, fare (fena yüzüyorlar suda, çok hızlılar) su kuşları, su kaplumbağası, kurbağa her tür balık... Hareket eden ne varsa bir kaç saniye içinde mideye indirirler.. O kadar midesiz bir balık yani
__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
alarmı, avusturya, balığı, canavar, en büyük yayın balığı, makara, nehrinde, olta, rekoru, tuna, tuna nehri, yayın, yayın avı, yayın balığı, yayın balığı avı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 15:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.