Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Avcılık > Balık Avcılığı


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 15.10.2015, 20:36   #1
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Orhan Baba ile Torik Avı

Torik Avlarında İnce Detay ve Püf Noktalar

Orhan Küçükbiçmen


Çanakkale de yaşamak ve balık avlamak gerçekten çok büyük bir şans, burada 15. senemi geçiriyorum, teknem ile vaktim olduğu taktirde hergün balığa çıkarım, en çok sevdiğim avlarımın arasında sırtı ile ''Torik'' yakalamak gelir.

İlk vuruş anı insanın kalbini durduracakmış gibi olur, bu heyecanı 15 sene evvel nasıl yaşadıysam şimdide aynı heyacanı belki de daha zevklisini yaşamaktayım.

Sırtı ile torik avlamak gerçekten çok zevkli ve heyecanlı bir balık avı türüdür. Bu nedenle torik avlarımda edindiğim tecrübelerime dayanarak, sizlere yapmış olduğum torik avlarından birikmiş olan bilgi, tecrübe ve uygulamalarımı, torik avının hassas ve püf noktalarını, bilgilerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Denizlerimize Toriğin Girdiğini Nasıl Anlarız?

Toriklerin en çok av verdiği aylar şunlardır Ekim, Kasım , Aralık, Mart, Nisan, Mayıs aylarıdır bu ayların dışında da nadirde olsa torikler oltamıza takılırlar, bunlara merada kalmış yerli torikler denir.

Torik avı genelde benim için hedef bir avdır, bunun için meralarımızda (mera= denizde ya da gölde avlanılan nokta- bölge) toriğin olduğunu bilmemiz gerekir.

Balıkçı kahvesinde balıkçı arkadaşların yapmış olduğu sohbetlerde:


-Dün bizde iki torik vardı..

-Osman Kaptan'ın ağlarında torik çıkmış..

Gibi bu şekilde balıkçı arkadaşlardan torik olduğunu öğreniriz. Yani bütün olay, denizde toriğin olduğunun haberini almak, bundan sonra torik avına hazırlanmak.

Torik Avına Hazırlanmak
Torik avı için çok kuvvetli takımlar hazırlamak gerekir, ilk başta bu avda kullanacağımız sahteler seçilerek ayrı bir kutuya konur. Torik avında kullanılan sahteler bu avı yapan avcı için değişebilir. Bana göre benim en çok inandığım ve en çok torik tuttuğum sahte balık benim favori sahtemdir, bu favori sahte her balıkçı için ayrı olabilir.

Bu sahtelerin iğneleri yeni ve temiz olmalı, ufakta olsa paslı iğne bir toriği kaçırabilir, arada sırada sahteye takılan bir ot veya yosun saatlerce boşu boşuna gezmenize neden olabilir.

Torik avında kullanacağınız üçlü iğneler yani çarpma iğneleri çok büyük olmamalı, aynı zamanda çok küçükte olmamalıdır. Çok büyük iğne toriğin ağzına girmeyebilir eğer bu sırada dudağına falan gelirse toriği kaybetmiş oluruz iğneyi almaz.

Kullanacağımız iğnelerin rengi galvaniz renginde yani suda kamufle olan bir renk olursa balığı da ürkütmez. Siyah ve başka renkli iğneler hiç kullanmam, bir de iğnelerin arkasına takılan tüyler var bunlar benim için hiç inanmadığım yenilikler. Belki torik için değillerdir ama ben torik takımımda sahtenin üzerinde fazla teferruat olsun istemem.

Kullandığım yozuri marka tobimaru cinsi sahtelerin orijinal iğneleri bu iş için yeterli ve en doğru iğnelerdir. Kullandığım sahteler genelde toriğin arzu ettiği büyüklükte, en az 10.5 cm- en çok 13 cm olmalı diye düşünüyorum. Genelde mavi ve yeşil renkleri tercih ettikleri için bende bu renkleri kullanıyorum.


Kullandığım sahteler genelde meramızda bulunan toriğin yem olarak yediği balıkların , yani sardalya, tirsi, hamsi, kolyoz yavrularının benzeri sahtelerdir.

Gelelim kullanacağımız misinaya. Sahteye çift olarak geçirilmiş ve 5 defa düğümlenerek ıslatılmak suretiyle atılmış çok sıkı bir şekilde çekilerek yerine oturtturulmuş bir fırdöndü düğümü ile gözünüz arkada kalmayacaktır.

Bundan sonra ön misina. Burada Floracarbon misina diye yazmayı çok isterdim ama ne olursa olsun Çekeri 30 kilo olan 0.50 asso Ultra misinayı kullanmaya çok alıştım ve çok inandım. Onun için bu misinayı tercih ediyorum. 10 metre kadar kullandıktan sonra bir fırdöndü ile ana misinayı ekliyorum. Bu misinanın boyu 300 metre ve çok sağlam büyük bir mantara sarılışmış olarak, ana misinanın ilk beşinci metresine yaylı bir kurşun takıyorum, havanın durumuna ve denizin durumuna göre her beş metreye birer yaylı kurşun ilave edebiliriz.



__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2015, 21:13   #2
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Orhan Baba ile Torik Avı


Torik Avında Kullanacağımız Ağırlıklar


Torik avında genel olarak toriklerin bulunduğu meralara geldiğimizde ilk olarak martıları ve deniz kuşlarına bakarız. Eğer kuşlar kalabalık olarak denizin üzerine alçalıp yükseliyorsa aynı zamanda bağırarak uçuşuyorlarsa bu torik olabileceğinin bir emaresidir, demekki suyun üst tarafında küçük balıkları yani yemleri kovalayan torikler olabilir. İşte bu anda ağırlık kullanılmaz kullanılsa bile tek kurşun 80 gr civarında olabilir.

Fakat burada dikkat edilecek nokta bu balık oynağını korkutmamak gerekir. Bunun için oynağın 20 metre kadar yanından geçerek sahtemizi tam oynağın üzerinden geçirmemiz gerekir. Demek ki oynağın 20 metre yan tarafında gidiyorsak, eğer oynak sağ tarafımızda bulunuyorsa tam oynağın hizasına geldiğimizde tekneyi 90 derece sol tarafa doğru birazda gaz vererek hareket ettirdiğimizde sahtemiz tam oynağın üzeride veya içersinde kalacaktır, bu da oynağın dağılmamasını sağlayacak ve toriğe rast gelirse de alacaktır.

Bu avı yaparken teknenin arkasından bıraktığımız misina istisna olarak 30 metreler civarı olmalı, eğer bu şekilde toriği avlayamazsak bu sefer ağırlığı biraz fazlalaştırıp oynağın yan ön ve arka taraflarından 10 metre mesafeden bu sefer derinden geçerek pusuya yatmış olan toriklerden bir tanesini sahtemize vurdurabiliriz. Ben en fazla bu şekilde torik avladım, son avladığım torikte aynen sığların eteğinden geçerek avladım.


Denizde torik meralarında kullanacağımız ağırlıklar hava ile ve denizin ısısı ile ilgili olarak değişken olabilir.Sıcak ve güneşli havalarda torikler daha ziyade orta ve üst sularda olurlar. Kışın denizin çok soğuk olduğu zamanlar denizin daha dibinde avlanırlar, soğuk havalarda kullanacağımız kurşunları çoğaltabiliriz.


Yaylı kurşun:

Sırtı ile balık avlarında gerekektiği zaman ağırlık kullanılır bu ağırlıklar çeşitli şekillerde olabiliyor işte ben bunlardan biri olan yaylı kurşun veya yivli kurşun da diyebiliz onları kullanmaktayım.

Yaylı kurşun kullanması çok basit ve pratiktir kurşunlar misinanın üzerinde sabit bir şekilde bağlanmadığından pratik olarak hemen çıkartılarak takımın suyun yukarsından gitmesi sağlanır. Eğer takımı suyun daha derinlerine indirmek istiyorsanız hemen yaylı kurşunlardan takıp takımı istediğiniz derinliğe indirebirsiniz, Yaylı kurşunlar misinanın üzerine sarılarak kullanılır, ben sırtı avlarında kullandığım takımıma ilk yaylı kurşunu 15. metreye sararım. Sonra gerekirse takriben 4 veya 5 metre arayla diğer kurşunları sararak istediğim derinlikten takımın gitmesini sağlarım. Yaylı kurşun misinanın üzerinde bir hamak gibidir, takıma hiç bir zaman gam yaptırmaz bu da yivleri ve yaylara sarılan misina ile alakalıdır. Bunu çok eskiden bulmuşlar, ben de rahmetli Ustam Kenan abimden gördüm ve ondan öğrendim. Artık yaylı kurşuna çok alıştım, sırtı avlarımı yaylı kurşun olmadan yapamam.

Yaylı kurşun kullanırken dikkat edilecek en önemli husus, örneğin torik balığını yakaladınız ve mücadele başladı. Siz de çekmeye başladınız, bu arada yaylı kurşunlar geldi onlarıda tekneye aldınız. Fakat bu arada torik delirdi ve yol istemeye başladı. İşte en çok dikkat edilecek nokta burası, eğer yaylı kurşunlar elinize veya başka bir yere takılırsa o zaman problem yaratır. Elinize zarar verir veya misina kopar gider. Burada yapılacak işlem tekneye aldığınız yaylı kurşunları fırsat bulup misinanın üzerinden çıkarmanızdır.



Toriğin Sahteye Vuruşu


Birinci vuruş; torik sahteyi arkadan kapar. Bu vuruş normal sertliktedir ve takım geriye doğru yaylanır, bundan sonra biraz mücadele eder ve teknenin üzerine kendi kendine gelmeye başlar. Tekneye yaklaştıkça biraz mücadeleye girer ve fazla zorlamaz.


İkinci vuruş
; torik sahteye karşı yüzerken vurur. İşte bu vuruş ile sanki takım bir şeye takılmış hissini verir. İlk başta devamlı misina ister, sonra balığı biraz tartarak, ufak ufak bırakarak balığı sakinleştirmeye çalışırsın. Bu arada balığın bir sağa bir sola kafa attığını tasmadan kurtulmak isteyen bir köpek gibi geriye çektiğini hissedersin. Bu hallerde eğer yakalanan torik çok büyükse hiç acele etmeden onunla bir müddet oynamak zorunda kalırsın ve tekneye yavaş yavaş yaklaştırırsın.

Sıra toriği tekneye almaya gelmiştir. Torik tekneye yaklaştıkça delirmeye başlar çok sert hareketler yapıp oltadan kurtulmak ister. Bu arada mutlaka toriği doğrultarak tekneye doğru düz gelecek şekilde balığa dönme fırsatını vermeden çekerek, ilk anda toriğin kafasını suyun üzerine çıkartırsın.

Artık toriğin kafası suyun üzerindedir, eğer bunu başarabilirsen toriğin kafası suyun üzerinde ise torik inanılmaz bir şekilde şoka girer. Hiç kımıldamadan şaşkın bir vaziyette bekler bundan sonrası çok kolaydır, bir kepçe veya solungaçlarından bağlantı yerinden sıkıca tutup tekneye alırsın.


Üçüncü vuruş ise, torik bazen yandan kapar işte o zaman tantana başlar. Bu gibi hallerde bir saatten fazla bir zaman torikle mücadele etmişliğim vardır. İlk vuruş anı çok sert olur, sonra bir türlü sakinleşmez, devamlı yol ister bir ara durur ve bu sefer ters tarafa doğru fişekler. Böyle devamlı torikle uğraşırsın.

Torik artık yorulmuştur deyip tekneye doğru yaklaştırırsın fakat bu sefer tekrar teknenin yanından fişekler bir türlü tekneye yanaştıramazsın en zor olan da toriğin sahteyi yandan almasıdır.


Torik Avında Teknenin Hızı

Torik avında teknenin hızı çok önemlidir. Kıyıya yakın meralarda genellikle açık deniz avında olduğu gibi çok hızlı gitmemize gerek yoktur. 8 km hız yani 4 veya 5 mil sürat yeterlidir. Tekneyi döndürdüğümüz zaman hızını biraz keseriz sonra biraz gaz vererek sahtenin denizin dibine indirip tekrar yukarıya doğru gelmesini sağlıyarak tekrar yeni bir aksiyon daha katabiliriz. Sırtı çekerken misinayı ileri geri devamlı oynatmanıza gerek yok, bu sahteleri yapan firmalar bu aksiyonlatın hepsini düşünerek yapmışlar zaten.

Siz pür dikkat takıma balığın vurmasını bekleyin, eğer balık bulucunuz balık kümesini derinde göstermeye başladıysa hemen biraz yavaşlıyarak misinanızı duruma göre hesap ederek balığı gördüğünüz derinliğe indirebilir ve bir müddet o derinlikten giderek toriği alabilirsiniz.

İki ucu yaylı kurşunlar bu durumda da pratik olarak işe yararlar. Derine inmek isterseniz biraz ağırlaşarak hemen bir kurşun ilave edebilir, bunun tam terside balığı yukarda görebilir ve o zaman kurşunları azaltarak takımın yukardan gelmesini sağlayabilirsiniz. Kısacası teknenin hızını ve takımın ağırlıkları kullanılarak torik avında daha çok başarı sağlanabilinir.



8 Eylül 2015 Sivrice.......

Sivrice de beraber yaşadığımız emekli öğretmen Müfit hoca kardeşim ile sabah erkenden teknem ile balığa sırtı avına çıktık...

İlk başta benim oltama çok büyük bir balık geldi, balık birden boşaldı bende biraz gaz verdim bu sefer balık çekmeye başladı .. Gazı kestim ama olta boşaldı ve baktık ki üçlü iğnenin iki kancasını açmış...


Çok üzüldük sonra orta bir sinarit ve sonra yine oltama takılan baba bir torik ama bu sefer tekneye almaya başardık...



Torik avına sırtı çekerken mutlaka karşıdan gelen dalgaya doğru giderek avlanmaya çalışalım, bir de güneşi arkamıza veya yan tarafımıza almaya bakalım.

Orhan Küçükbiçmen
__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2015, 21:44   #3
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Orhan Baba ile Torik Avı

Bu torik iyi bir şey midir ki?

Favori balığım levrektir. Tabi ki yakalama konusunda değil yeme konusunda




__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2015, 21:59   #4
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Orhan Baba ile Torik Avı

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Basakca Mesajı göster
Bu torik iyi bir şey midir ki?

Favori balığım levrektir. Tabi ki yakalama konusunda değil yeme konusunda




Lakerda sever misiniz?En güzel lakerda torik'den olur!Boşuna dememişler Baba Torik diye!
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2015, 22:09   #5
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Orhan Baba ile Torik Avı

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Cem1907 Mesajı göster
Lakerda sever misiniz?En güzel lakerda torik'den olur!Boşuna dememişler Baba Torik diye!
Ooo sevmem mi? En güzel mezelerden biridir.

Ama ben lakerdanın palamuttan yapıldığını sanıyordum. Demek ki torikten yapılıyormuş.




__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2015, 22:15   #6
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Orhan Baba ile Torik Avı

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Basakca Mesajı göster
Ooo sevmem mi? En güzel mezelerden biridir.

Ama ben lakerdanın palamuttan yapıldığını sanıyordum. Demek ki torikten yapılıyormuş.




Sadece Torik'den değil,palamuttan bile olur,ben ideal olanından bahsetmiştim.Baba Torik!
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 15.10.2015, 23:01   #7
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Orhan Baba ile Torik Avı

Torik derken zaten Lakerda ön planda gelir.En lezizi Torik'den yapılanıdır.Fazla tuzlu olmaması lazım.Harika bir rakı mezesidir!

__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2015, 23:11   #8
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Orhan Baba ile Torik Avı

Emeklerine sağlık @Dilaver

Taze taze ne lezzetlidir .

__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 16.10.2015, 08:28   #9
Çevrimdışı
goj
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Orhan Baba ile Torik Avı

OOOOO Torik avi, derken lakerda, derken raki!!!
Ne diyeyim? Afiyet seker olsun.
__________________


"Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır,
yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar. G.B."
  Alıntı ile Cevapla
goj'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
baba, orhan, torik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 22:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.