Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Avcılık > Balık Avcılığı


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 09.06.2016, 01:51   #1
Çevrimdışı
nurideniz34
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Thumbs up Deniz Balıkçılığı Hakkında Ne Biliyoruz?


Deniz Balıkçılığı Hakkında Ne Biliyoruz













Yukarıda ,2010 yılının , Ekim ayının 20.gününde yakaladığımız Palamut ve Çinakop balıklarını görmektesiniz.

Bu balıkların avlanmasında gırgır ağları denilen ağlar kullanılmaktadır. Bu ağları kullanan gemilere de GIRGIR gemileri denilmektedir. Bu balıkçı gemilerinin uzunluğu 30 ile 60 metre arasında değişmektedir.Hacim olarak 200 ile 400 groston arasındadır. Bu gemilerin içerisinde çalışan personel 20-30 kişidir.

Balıkçı gemisi tamamen Elektronik cihazlarla donatılmıştır. Gemiyi kullanan her ne kadar kaptan ise de, emir komuta tamamen "Reis" denilen kişide bulunmaktadır. Bu reis denilen kişi geminin donatanı olduğu gibi, para ile çalışan ve bu işi bilen başka reisler de olabilir.

Gemide çalışan personelin bir yatakhanesi , tuvaleti, banyosu vede ahçısı bulunmaktadır. Ahçı haftanın 3 günü tutulan balıklardan yemek yapar (balık kızartır). Diğer günlerde de normal menüsünde ne varsa onu yapar. Gemimizde ayıca 2 aylık ihtiyacımızı karşılayacak kadar kumanya dediğimiz yiyecekler vardır ve bunları muhafaza ettiğimiz büyük birde depomuz bulunmaktadır. Ayrıca 15 ton içme suyumuzda her zaman alesta durumundadır. Ekmek ihtiyacımızı ise 3 günde bir yedek teknemiz ile görüşüp karşılarız.

Diğer taraftan geminin ana ve yardımcı makinelerinin ihtiyacı için 20-30 ton kapasiteli mazot depolarımız bulunmaktadır. Gemilerimizde elektrik, 220 ve 380 volt üreten jeneratörlerle karşılanmaktadır. Ayrıca elektronik cihazların çalışması içinde doğru akım üreten 8 adet akü bulunmaktadır.Balıkçı gemimiz yangına karşı otomatik sistemlerle donatılmış olup, ayrıca alarmlarla da takviye edilmiştir. Herhangi bir acil durum karşısında telsizlerimiz devrededir ve telsiz operatörleri tarafından ilgili yerlere anons ederek bulunduğu noktanın kodunu verir ve yardım ister.Gemilerimizde yeteri kadar can yelekleri ve can simitleri de bulunmaktadır. Bunların haricinde 400 beygir gücünde olan kromdan yapılmış 30 kişilik botlarımız da bulunmaktadır.

Her nekadar tedbir alırsanız alınız insan olduğumuzu hiçbir zaman unutmamamız gerekir.Çünkü insanlar hata yapmak için dünyaya gelmiştir. Bir futbol takımı nasılsa, gemicilikte buna benzemektedir. Yani sistem dikkati ve paylaşımı gerektirir. En küçük hata sonucu ölümle sonuçlanır. Bu bakımdan gece olsun, gündüz olsun avlanma sırasında çalışan ve adına tayfa dediğimiz personelimizin, geminin küpeşte dediğimiz kenar yan kısımları üzerinde dolaşması oturması tamamen vede kesinlikle yasaktır.


Gemilerimizde, tuttuğumuz balıkların muhafazası içinde 50-100 metrekarelik soğuk hava depoları bulunmaktadır. Diğer önemli bir hususta, gemilerimizde deniz suyundan buz yapan makinelerde bulunmaktadır. Bunların kapasiteleri saatte 20 ile 50 kilo buz yapmaktadır.Tuttuğumuz balıkların nakliye edilebilmesi ve depoda muhafazası içinde tahtadan imal edilmiş sandıklar, kasalar kullanılmaktadır. Tuttuğumuz balık miktarı çok ise bu balıkları anında nakliye ile balık haline göndeririz, az miktarlarda ise en fazla 2 gün bekletilirler.

Diğer önemli bir husus ise balık ağlarının özellikleridir. Bu palamut gırgırı dediğimiz ağlarımızın özel bir donanımları vardır. Bu donanımların iyi veya kötü olması durumunda sizde o nispette az veya çok balık avlayabilirsiniz. Bu ağların boyları 1500 metre, derinlikleri ise 150 metredir.Üst kısımlarında ağın havada kalmasını sağlayan sarı veya beyaz renkli mantarlar bulunurken, alt tarafında ağın dibe inmesini sağlayan ve bir adedi 250 gram olan kurşunlar bulunmaktadır. Bu bakımdan bu kısma kurşun yakası adı verilir.


Mantar kısmının olduğu bölüme de mantar yakası adı verilmiştir.Ağın alt kısmında ayrıca 15-20 cm.çapında demir halkalar bulunmaktadır. Bu halkaların içerisinden çapı 20 mm olan çelik halat geçmektedir. Bu çelik halat denize bırakılan ağın alt kısmını bir torba gibi büzülmesini sağlar. Bu 3 ton ağırlığındaki çelik halatı denizin içerisinden IRGAT dediğimiz makine çekmektedir. Bu ırgat bir çıkrık şeklindedir ve hidrolik veya mekanik sistem makineleri ile çalışmaktadır.

Altı büzülen ağın büzme işlemi sona erdikten sonra denizdeki ağın gemi içerisine alınması işlemi başlar ve bu işlemi hidrolikle çalışan alüminyum makaralar yapmaktadır. Bunlarda harika insan yapısıdır.Bu makaralar olmazsa ağı denizden geminin içerisine almanız mümkün değildir. Ağı el ile çekemezsiniz. Bu bakımdan bu makaraların devamlı olarak 2 adet yedekleri de bulunmaktadır.

Kaynak
__________________
....................................
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.06.2016, 22:34   #2
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Deniz Balıkçılığı Hakkında Ne Biliyoruz?



Ah Reis ahhh..

Böyle bir gemim olacaktı; soğuk hava depolarından başlar, kazan dairesinden çıkardım fotoğraflarken.

Kaptanın kullandığı elektronik aletleri tek tek, hatta kaptanı bile çeker, ağlardaki balıklardan çıkardım.

Geminin ismi görülecek şekilde özçekim yapardım.

Ah Reis ahh..

Elinizdeki konu için gerekli malzemelerin değerini bir bilseniz.. Ben o gemi ile roman yazarım, romaannn..
__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 10.06.2016, 02:06   #3
Çevrimdışı
nurideniz34
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Thumbs up Cevap: Deniz Balıkçılığı Hakkında Ne Biliyoruz?

Yakışıklı kardeşim Dilaver;
O zamanlarda böyle şeyleri düşünmemiz söz konusu dahi olamazdı.
Tüm derdimiz balık yakalamaktı..günlük masrafımız Karadenizde 2.500.-TL/gün..
Marmara'da 1500.-Tl...şimdi bu şartlarda aklımıza resim çekmek gelir mi...
Yinede eşref saatimizde bazı videolarımızı paylaştım...
2009 senesinin 1.Eylül'ünde Atv'den ,national ve samanyolundan geldiler 30 dakika birebir roportajımız oldu...bizde meşhur oluruz sandık.ancak gece 24.00 haberlerine 10 saniye koymuşlardı...Gören gördü...Bizler göremedik...

Not: İstiyorsan arkadaşımın bir teknesi var..2 ay içerisinde tamiratı bitecek...
Karadeniz'de avlanacak..Seninle beraber bir kaçamak yapabiliriz...İstediğin kadar resim ve video çekebilirsin...
__________________
....................................
  Alıntı ile Cevapla
nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
balıkçılığı, biliyoruz, deniz, hakkında


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.