Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Avcılık > Balık Avcılığı


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 04.02.2018, 14:45   #1
Çevrimdışı
nurideniz34
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Thumbs up Olta Takımları Hakkında

OLTA TAKIMLARI HAKKINDA





Olta takımları hakkında Amatör balıkçılığı, açık deniz ve kıyı balıkçılığı olarak ikiye ayırabiliriz.

. Açık denizde balık tutmak için 2.10 ile 2.50 m lik ve atma ağırlığı 200- 300 gr. lık bir kargıya ihtiyaç vardır. Makaranın, misina kapasitesi en az 100m olmalıdır. Halkalarında (misinanın gectigi gözler) seramik olması uygundur. Misina olarak 150 ila 200m 0,30 luk örgülü (~22 kg taşıma gücü) yada 0,50 lik monofil misina olmalıdır. Tabiki bu balığın cinsine ve iğne sayısına göre değişebilir.

.Kıyı balıkçılığında ise kargı olarak 2,50 ile 4,00 m. lik, atma ağırlığı ise 80 ila 150 gramlık, iki parçalı yada teleskop (iç içe geçen) kargılar uygundur. Olta balıkçılığında, unutulmaması gerken en önemli konu makaranın çok hassas ayarlanmasıdır. Misinalar değişik taşıma gücüne sahip olduklarından makaranın fren ayarı (misinanın taşıma gücü ayarı) gerçekten çok hassas olmalıdır. Misina kopması sonucu, agzında iğneyle kaçan bir balık acı çekerek ölmeye mahkumdur ve her zamanki gibi kaçan büyük bir balıktır .

Fırdöndülerin ve iğnelerin deniz suyuna dayanıklı olması lazımdır. Kullanılan küçük malzemenin önceden bir büyüteç altında incelenmesi bence çok önemlidir. Küçük bir hata büyük bir balığın kaçmasına neden olabilir. Diğer bir önemli konu düğümlerin çok güzel ve sağlam atılmasıdır
. Av dönüşü makaraların, kargıların ve diğer malzemelerin tatlı su ile yıkanıp temizlenmesi, bir sonraki avlanmada kolaylık getirecekdir.


. Olta takımlarını, yemli olta takımları ve yapay olta takımları olarak ikiye ayırabiliriz



1. - Yemli olta takımları

Canlı balıklar, karides, midye, kurtlar, solucanlar vs. takılarak, dipte iskandil vasıtası ile sabitleştirilir yada yüzeyde şamandıralı olurlar. Amatör balıkçıların çok değişik yöntemleri vardır. Bunlardan, iğnenin dibe çökmemesi için iskandilli, (kayalık,yosunlu ve balçıkolan zeminlerde) küçük şamandıralı yemli dip oltası ve şamandırasız (kumlu ve küçük çakıllı zeminlerde) yemli dip oltası, dip balıkları, kalkan, dil balığı,kötek v.s. için çok kullanılır.
Yüzey kısımlar için şamandıralı (mantarlı)takımlar: Yüzeyde bir şamandıra ile, görülmesi kolaylaştırılan halk dilinde mantarlı diye bilinen, kayalık yerlerde kullanılan iğnenin dibe çökmesini engelleyen takımlardır. Kullanılan şamandıralar değişik şekillerde ve değişik malzemeler kullanılarak yapılmıştır.
Bir diğer şamandralı düzense, iğneye canlı balık takılmak süretiyle sağlanılır. Bu düzende canlı balık büyük bir şamandıra ile yeri ve hareketleri kısıtlanmıştır. Durgun sularda enfazla kullanılan bir düzendir.
Yem olarak öldürülmüş balık ( hamsi, istavrit gibi) takılarak, kullanılır.


a: ZOKA TAKIMLARI
b: KALKAN TAKIMLARI
c: YEMLi DiP OLTALARI
d: CANLI BALIK TAKIMLARI
e: ŞAMANDIRALI OLTA TAKIMLARI






2- YAPAY OLTA TAKIMLARI

Yapay olta takımları, çapariler, kaşıklar, yapay balıklar (dalgıç), plastik yemler, vs... Amatör balıkçılar bu konuda çok değişik yöntemler uygulamışlardır ve başarılıda olmuşlardır. Tabiki şunuda bilmek lazımdır, bütün balıklar yapay yemlerle yakalanmazlar. Yapay yemle yakalanan balıklar, etçil gurubuna (yani vahşi guruba) girerler. Mesela: Palamut,lüfer, Uskumru,Istavrit, Deniz alası, Yılan balığı vs..
Yapay olta takımlarının başında çapari gelir. Değişik şekillerde bağlanan çapari Amatör balıkçıların kullandığı olta takımlarından biridir. Beyaz yada renkli, martı yada horoz tüyleri,ipek yada plastik malzemelerden yapılan çapari, değişik şekillerdede bağlanır. Bunun dışında metalden yapılmış kaşıklar, etçil balıklar için çok kullanılan bir yapay gereçtir ve değişik sekillerde üretilmişlerdır.
Yapay yem olarak, plastiklerden yapılmış iğneye takılan yumuşak, değişik renklerde ve şekillerdeki,yapay yemlerde, etçil balık avında kullanılmaktadır. Aslında etçil balık, hareket eden her cisme saldırır, kendi boyundan büyük olsa dahi. Tabiki zokalarıda unutmamak lazımdır. Zokaları, yemli ve yemsiz kullanmak mümkündür. Görünüş olarak zokalar bir balık görünümünde olduğu için bazılarına yem takılmadan kullanılır.

2 - YAPAY OLTA TAKIMLARI

a: CAPARi TAKIMLARI
b: DALGIC TAKIMLARI
c: KASIK TAKIMLARI
d: LEVREK TAKIMLARI ve AVCILIĞI

kaynak
__________________
....................................
  Alıntı ile Cevapla
nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
hakkinda, hakkında, olta, takimlari, takımları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.