Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Avcılık > Balık Avcılığı


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 01.03.2013, 21:46   #1
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Balıkçıların Korkulu Rüyası | İstilacı Balık Carassius | İsrail Sazanı

Balıkçıların Korkulu Rüyası
İsrail Sazanı


Uzak Doğu'da doğal ortamlarda yaşayan, süs balığı olarak çeşitli türleri de bulunan, İsrail sazanı olarak bilinen istilacı balık Carassius'un, Türkiye'nin en önemli göletlerindeki balık çeşitliliğini yok ettiği, son yıllarda binlerce balıkçının işsiz kalma tehdidiyle karşı karşıya bulunduğu ilgili çevrelerce malum.


Carassius balık ırkının, diğer balık ırklarıyla çiftleştirilerek çeşitlendirildiğini ifade eden Prof. Dr. Süleyman Balıklı, ''Çeşitlendirilen Carassius türü balıklar, zamanla Avrupa'daki çeşitli akarsu ve göllere bulaştı'' dedi.

Carassius'un 20 yıl önce Bulgaristan üzerinden Meriç Nehri ile Trakya'ya girdiğini vurgulayan Prof. Dr. Balıklı, şöyle konuştu:

''O yıllarda Trakya'da görmeye başladığımız balık türü, o bölgede hapsolabilirdi. Çünkü Carassius türü balıklar tatlı su balığıdır. İstanbul ve Çanakkale boğazlarını geçmeleri mümkün değildi. Ancak Devlet Su İşlerinin (DSİ) İpsala'da bulunan balık üretme istasyonu bu geçişi sağladı. DSİ'nin İpsala'daki balık üretim çiftliğinde sazan türleri üretilir. Bu istasyon, suyunu Meriç'ten alır. Bu su alım işlemi sırasında Carassius türü balıkların larvaları üretme istasyonuna bulaştı. Burada üretilen sazan yavruları DSİ'ye ait Türkiye'nin dört bir yanındaki barajlara bırakıldı. Böylelikle baş edilemez bir balık istilasıyla karşı karşıya kaldık.''



''Bilmsel Çalışma Yapılmalı''
Prof. Dr. Balıklı, istilacı balık türüyle mücadele amacıyla bilimsel çalışma yapılmasının gerekli olduğunu bildirdi.
Carassius'un değişik ve baskın bir üreme aktivitesi gerçekleştirdiğine dikkati çeken Prof. Dr. Süleyman Balıklı, sazan balığının yılda bir kez 300 bin yavru ürettiğini, Carassius'un ise yılda 8 kez ve her üremede yaklaşık 700 bin yavru meydana getirdiğini belirtti.
İstilacı balıkların yüzde 95'inin dişi olduğuna işaret eden Prof. Dr. Balıklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Carassius'un erkeği, diğer sazan türlerini döller ve o sazan türünden oluşan balıkların tamamı kısırdır. Yani doğal olarak diğer sazan türünü kısırlaştırır. Ayrıca dişi istilacı balık başka ırkların erkekleri tarafından döllenebilir. Yani bu balıkla mücadele çok zor. Ancak yapılacak bilimsel çalışmalarla bu balık türünün dişisini kısırlaştırabilmek mümkün. Ekonomik değeri olmayan bu istilacı balık türünün yok edilmesi için bilimsel çalışma yapılması gerek. Tek mücadele yöntemi bu. Aksi takdirde diğer tüm balık ırkları kısa süre içerisinde yok olur.''

''Çok Sayıda Gölet İstila Altında''


Uşak Sportif Olta Balıkçılığı ve Su Hayatını Koruma Derneği (USOBDER) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atalay da Carassius türü balıkların, ekonomiye çok ciddi zararlar verdiğini savundu.


Carassius'un, Manyas, Beyşehir, Eğridir, Ömerli, Sapanca, Karademir, Küçükçekmece, Kavakgöl, Işıklı, İznik, Gala gölleriyle çok sayıda küçük gölette istilacı hale geldiğini dile getiren Atalay, şunları kaydetti:


''Uşak'ın Eşme ilçesinde bulunan Üçpınarlar Sulama Göleti, İsrail Sazanı istilası altında. 1993 yılında gerçekleştirilen balık aşılama programı kapsamında gölete bırakılan İsrail Sazanı, bugün göleti tamamen ele geçirdi. Gölette başka balık türüne rastlamak mümkün değil. Üçpınarlar Sulama Göleti'nin değişik noktalarında oltayla yaptığımız avlamada tuttuğumuz 20 balığın tamamı İsrail Sazanı. Kılçıklı yapıya sahip, tadı olmayan bu balık, ekonomik değere sahip değil. Bu yüzden kimse bu balığı yemez. Bir an önce önlem alınmalı.''


Carassius'un yok edilmesine yönelik bilimsel bir proje hazırladıklarını söyleyen Atalay, ''Uşak İl Özel İdaresi ile göletlerin bu balıktan kurtarılması için ortak proje hazırlıyoruz. Üçpınarlar sulama göletinde stok tespiti yaparak, balık oranını öğreneceğiz. Bu balığın nasıl ortadan kaldırılabileceği yönünde Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden bilimsel destek almayı hedefliyoruz'' dedi.



''Devlet Eliyle Göletlerimiz Yok Oluyor''


USOBDER Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atalay, Türkiye'deki balıklandırma çalışmalarının tek elden yürütülerek kontrollerin artırılmaması halinde tüm göletlerin istilaya uğrayacağını ileri sürdü.


İstilacı balık türünün, göletlerdeki balıklandırma çalışmalarıyla yayıldığını iddia eden Atalay, şunları kaydetti:

''Bu balık, göletlere havadan gelmedi. Balığın yayılma haritasına iyi bakılmalı. DSİ ve Tarım Bakanlığı balıklandırma çalışmaları yapıyor. Bizim bölgemizde balık aşılamasını Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü yapıyor. 1993 yılında bu balık bu enstitü tarafından bırakıldı. Tuttuğumuz balıkların tamamının boyu 22-25 santimetre arası. Altı yıl önce bırakılan balıklar. İsteyerek ya da istemeyerek, göletlerimizin nasıl yok olduğu ortada. İstilacı balık sıfıra yakın oksijensiz ortamda bile yaşayabilir. Önüne çıkan her şeyi yer. Büyük balıklar fare ve yılanı bile yutar. Çok dirençli olduğu için göletlerdeki otla mücadele için üretildiği iddia ediliyor. Ayrıca sıtma hastalığıyla mücadele çerçevesinde sivrisinek larvalarının yok edilmesi için bu balıkların bırakıldığı söyleniyor. Eğer böyleyse otları ve sivrisinekleri yok edeceğiz diye diğer balık türlerini ve göletlerimizi yok ettik.''


''Bu Balıktan Üretmedik''


Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Yılmaz Emre ise iddialar üzerine yaptığı açıklamada, Carassius türü balık üretimi yapmadıklarını belirtti.

Türkiye'de bilinçsiz balık aşılaması yapıldığını vurgulayan Emre, ''Tunceli'de, İznik'te Gümüş Balığı var. Beyşehir Gölü'nde Yeşil Sazan var. Bazı şirketler, ekonomik değeri olan bu balıkların üremesini istiyor. Ekonomik değere sahip balıklar, birileri tarafından o göletlere bırakılıyor ve baskın ırk olmaları sağlanıyor. Tunceli'de Gümüş balığı görülmesi çok ilginç. İsrail Sazanı ise bir şekilde yayılıyor. Hiçbir ekonomik değeri olmayan bu balık göletleri ele geçiriyor'' diye konuştu.



Carassıus Gıbelio - İsrail Sazanı


Carassius türü balıklar, gri rengi nedeniyle sazandan güçlükle ayırt edilebiliyor. Erken yaşta üremeye başlayan Carassius'un boyu, 80 santimetreye ulaşabiliyor. Her türlü iklim şartına dayanıklı olup, oksijensiz ortamda hayatta kalabilen İsrail Sazanı, tuzlu suda bir süre yaşayabiliyor. Carassius, aşırı yavrulamayla erkeğinin diğer balık türlerinin dişilerini kısırlaştırabilmesi nedeniyle baskın ırk haline geliyor. Vücudunda binlerce kılçık barındıran İsrail Sazanı'nın eti lezzetsiz ve yüksek miktarda su barındırıyor.


Kaynak
__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.03.2013, 22:00   #2
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Balıkçıların korkulu rüyası: İsrail Sazanı

Vay sazan oğlu sazan.

Geldiği ülkenin verdiği zararlar yetmiyormuş gibi, bir de balığımı ülkeme zarar veriyor
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.03.2013, 22:09   #3
Çevrimiçi
Banemin
» » » Çapulcu « « «

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Balıkçıların Korkulu Rüyası | İstilacı Balık Carassius | İsrail Saza

Yaradan sazanın da hayırlısını versin.

Devlet eliyle Anadolu'ya geçişinin sağlanması gerçekten trajikomik. Çiftçisini, balıkçısını koruma birinci önceliği olan bir kurumun bu yaptığı yanlış yanına kar kalır yine.
__________________
Ben hiç insan kaybetmedim...
Sadece zamanı geldiğinde, vazgeçmeyi bildim...

  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Banemin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.03.2013, 22:13   #4
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Balıkçıların korkulu rüyası: İsrail Sazanı



İnanın LaLe; konunun içinde biri olarak İsrail Sazanının
zararını bire bir yaşayan amatör balıkçılardan biriyim..

Bundan 15 hadi 10 yıl öncesi olsun çok yaygın değildi bu tür.. Avlak olarak kullandığımız gölet ve baraj göllerinde oldukça çeşitli ve tadı leziz balıklar avlarken, şuan Aynalı sazan yakalamaya hasret kaldık..


Biz amatör balıkçılar bu şekilde yakınırken, büyük göllerde geçimini balıkçılık ile temin eden balıkçı ailelerini bir düşünürsek, konunun önemi daha net anlaşılır sanırım..
__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.03.2013, 22:16   #5
Çevrimdışı
Muradyum
...Çevre dostu...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Balıkçıların korkulu rüyası: İsrail Sazanı

Dilaver arkadaşım,
Hep yazayım diyorum,unutuyorum:Bir yanın amatör balıkçı belli..
Nerelerde avlandığını ve üyesi olduğun Balıkçı Sitelerini yazarsan,bakarsın aynı avlaklarda avlanmış,aynı sitelerde yazmışız..

Ben,daha çok o hınzır izmaritlerle uğraşmamla tanınırım.O da nedense yok.
Bir de zargana hastasıyım.İstavrit zaten Allahın emri.
Salacak-Üsküdar sahilinde,Kalenderde,Aşiyan ve Emirganda avlanırım.
Rastgele..
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Muradyum'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.03.2013, 22:25   #6
Çevrimdışı
Kartal
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Balıkçıların Korkulu Rüyası | İstilacı Balık Carassius | İsrail Saza

Bu meret balığın,tv,de birkaç belgeselini izledim,sadece bizde değil,başka ülkelerde bu beladan rahatsız,hatta bir belgeselede bu tür balık yakalayanlara teşvik amacıyla para dahi ödeniyor,sonradan balıklar imha ediliyor,fakat çok çabuk ve fazla miktarda üredikleri için baş edilemiyor


Aşağıda, konudan yaptığım alıntı,bence çok anlamlı,düşünülmesi gerekir.Doğal yapı ile oynarsan,gün gelir o doğal yapıda seninle oynar.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Yılmaz Emre ise iddialar üzerine yaptığı açıklamada, Carassius türü balık üretimi yapmadıklarını belirtti.

Türkiye'de bilinçsiz balık aşılaması yapıldığını vurgulayan Emre, ''Tunceli'de, İznik'te Gümüş Balığı var. Beyşehir Gölü'nde Yeşil Sazan var. Bazı şirketler, ekonomik değeri olan bu balıkların üremesini istiyor. Ekonomik değere sahip balıklar, birileri tarafından o göletlere bırakılıyor ve baskın ırk olmaları sağlanıyor. Tunceli'de Gümüş balığı görülmesi çok ilginç. İsrail Sazanı ise bir şekilde yayılıyor. Hiçbir ekonomik değeri olmayan bu balık göletleri ele geçiriyor'' diye konuştu.
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Kartal'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.03.2013, 22:25   #7
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Balıkçıların korkulu rüyası: İsrail Sazanı

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Muradyum Mesajı göster
Dilaver arkadaşım,
Hep yazayım diyorum,unutuyorum:Bir yanın amatör balıkçı belli..
Nerelerde avlandığını ve üyesi olduğun Balıkçı Sitelerini yazarsan,bakarsın aynı avlaklarda avlanmış,aynı sitelerde yazmışız..

Ben,daha çok o hınzır izmaritlerle uğraşmamla tanınırım.O da nedense yok.
Bir de zargana hastasıyım.İstavrit zaten Allahın emri.
Salacak-Üsküdar sahilinde,Kalenderde,Aşiyan ve Emirganda avlanırım.
Rastgele..
Sevgili Muradyum; evet amatör balıkçıyım. Balıkçı siteleri ile fazla haşır neşir değilim yazım ve üye olma konusunda..

Araştırma yapmak, bilgi sahibi olmak için kullanırım. Bu güne kadar deniz balıkçılığı konusunda da tecrübem olmadı, deniz fobim var ..

Ben tatlı su balık avcısıyım, sazan benim takıntı derecede ilgi alanım. Yayın yakaladım, turna yakaladım...

Asıl amacım sazan da skor yapmak..

Tüm çalışmalarım bunun üzerine..

Belki bir gün beraber avlanırız

Rastgele..
__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.03.2013, 22:32   #8
Çevrimdışı
Muradyum
...Çevre dostu...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Balıkçıların Korkulu Rüyası | İstilacı Balık Carassius | İsrail Saza

Teşekkürler sevgili Dilaver.
Mesajımı yazdıktan sonra,önceki mesajında Sazan'dan bir avcı olarak söz ettiğini gördüm.
Rastgelsin Dilaver kardeş..
Dünya küçük bakarsın karşılaşırız.




*
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Muradyum'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.03.2013, 01:06   #9
Çevrimdışı
Insanlikarayan
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Balıkçıların Korkulu Rüyası | İstilacı Balık Carassius | İsrail Saza

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Muradyum Mesajı göster
Teşekkürler sevgili Dilaver.
Mesajımı yazdıktan sonra,önceki mesajında Sazan'dan bir avcı olarak söz ettiğini gördüm.
Rastgelsin Dilaver kardeş..
Dünya küçük bakarsın karşılaşırız.
*

Murat yaninda bir Kara GS´li avlanmaya basladiginda, hemen kovmaya calisma bak.

Dilaver sende yaninda bir Gözlüklü avlanirsa Murat diye bagir bakalim, belki bu Murat cikar.

Saka bir yana, Mavi Marmarada görüldügü gibide Ziyonistler Türkiyede yasayabilip, Firsatini bulduklarinda, Memleketlerine gidip, yeniden Türkleri vurabilme sansini kullaniyorlar.

Baliklarinida böylelikle isteyerek yaymadiklari ne maalüm.

Simdi bir kac sene olacak sanirsam, tam tarihini hatirlamiyorum.

Köylüler dis ülkeden Tohumu almaya zorlanmiyorlardi?, böylelikle orada aldiklari tohum Kisir cikip, üretme imkani bile olmamisti sanirsam.

Bahsettigim dava, Amerikadan getirilen ürünlerdi.
__________________

-Gurbet Ellerde Aldatılamadı-





Türkiyede
yasamasa bile!.
Ne Mutlu Türk'üm Diyebilene!.
  Alıntı ile Cevapla
Insanlikarayan'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 02.03.2013, 02:32   #10
Çevrimdışı
Sevda
Dönersen Islık Çal..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Balıkçıların Korkulu Rüyası | İstilacı Balık Carassius | İsrail Saza

İsmiyle yaptıkları ne kadar uyumluymuş bu sazanın.
  Alıntı ile Cevapla
Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
akdeniz su ürünleri, avrupa, balıkçıların, beyşehir, carassius, ege üniversitesi, gala, istilacı, iznik, karademir, kavakgöl, korkulu, küçükçekmece, manyas, ömerli, sapanca, sazanı, trakya, türkiye, uzak doğu, ışıklı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 20:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.