Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Avcılık > Balık Avcılığı


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 02.03.2013, 17:22   #1
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Tatlı Su Balığı | Sazan Balığı (Cyprinus carpio)

Tatlı Su Balığı | Sazan Balığı
Suyun sürekli sabit olduğu sularda cinsel olgunluk sazanda çok erken yaşlarda başlar. Ama genelleme yapıldığında bir erkek için bu 2 , dişi içinse 3 yaş civarıdır. Bu yaşlarda yaklaşık 30 cm boyda ve 400 gr ağırlıkta olurlar. Nisan-Haziran arasında yumurtlarlar.

Yumurtaları bitkilere yapışır. Bir dişi, bir defada yarım milyon yumurta bırakabilir. Yumurtaların çoğu diğer balıklar tarafından tüketilir. Ortam ısısına bağlı olarak en geç bir hafta içinde yumurtalar açılır. Üç yılda erginleşirler. Sazanların 100 yıl kadar yaşadığı söylenirse de, ömürleri normal olarak 40-50 yıl kadardır.

Pullu Sazan - Aynalı Sazan - Kambur Sazan - Gümüş Sazanı - Ot Sazanı - Şiraz (Kadife) ve ne yazık ki İsrail Sazanı olarak çeşitli türleri vardır.
Pullu (Kara) Sazan


Sazan (Cyprinus carpio), sazangiller (Cyprinidae) familyasına adını veren tatlısu balığı.


Göl ve yavaş akan derelerde bulunur.

Uzun gövdeli, solucan, böcek larvaları ve bitkilerle beslenen bir dip balığıdır.

1,5 metre boyunda, 35 kg ağırlıkta olanları vardır.

Ömrü 40-50 yıla kadar varabilir.








Aynalı Sazan



Anayurdu Asya'dır. 12. yüzyıldan sonra, Avrupa ve Amerika'nın tatlı sularında üretilmiştir. Doğada solucan, böcek larvaları ve suda ki otlar ve bitkilerle beslenir. İyi bir sazanın boyu 1 metreden fazla olabilir. Her ısıdaki suya uyum sağlar. Dayanıklı yapısı sazanı adeta efsane yapmıştır. Aynen hamamböceği gibi gerçek bir hayatta kalma uzmanıdır. Çok geniş bir ısı diliminde yaşayabilir. (-30 ila +32 ◦C ! ). Hatta büyük ve güçlü olanlarının su dışında birkaç gün hayatta kaldıkları bilinmektedir. Aşırı soğuklarda toplu halde çamura gömülerek kış uykusuna yatarlar. Kışın ölmeden donabilirler. Su akıntısına karşı yüzebilirler. Kuyruğunu çeneleri arasına sıkıştırır, bıraktığında zemberek gibi boşanarak 3-5 metre sıçrayarak çağlayanları aşabilirler.







Kambur Sazan



Pullu ve pulsuz birçok çeşidi vardır. Pullu türleri iri pulludur. Renk ve biçimleri yaşadıkları ortama göre değişir.

Genellikle sırtı koyu yeşil, yanları ve karın altı yeşilimtrak kahverengidir. Küçük ağızlı kalın ve oynak dudaklıdır. Üst çenelerinden bıyık sarkar. Dişleri yoktur. Yutak (farinks) dişleriyle besinlerini öğütürler. Bıyıkları dokunma organı olarak görev yapar.


Dipleri karıştırır, suyu bulandırırlar. Çevik ve hareketli balıklardır. Sürüyle dolaşırlar. Eti fazla kılçıklıdır. İrileri iyi pişirildiğinde eti beğenilir.




Gümüş Sazanı



Diğer sazan türleri gibi Güneydoğu Asya kökenli bir balıktır. Ortalama 100-120 santimetre boy ve 20 kilogram ağırlığa erişirler. Fido planktonlarla beslenir.

3 yaşında cinsel olgunluğa erişip, 20 – 22° C.’de ve üstündeki sularda kilogram ağırlığına oranla 140,000 yumurta verir.

Yağsız ve lezzetli eti, Çin’de değerli bir yiyecektir. Bu nedenle ülkemize de getirtilerek araştırma enstitülerinde yaşam uygulama ve üretme şartları incelenmektedir.





Ot Sazanı



Bu balık uzun yapılı ve pullarla kaplı bir yapıya sahiptir. Yüzgeçleri kısa ve kuvvetlidir. Aşağı yukarı tatlı su kefaline benzer. Çin’in kuzeyinden güneyine kadar büyük ırmaklarda kalır ve Amur ırmağından köken aldığı bilinir.

Akar sularda 30-40 kg a kadar büyüyenleri görülmüştür.


Vücut uzunluğu eninin 3,8-4,8 katı kadardır. 1 m daha uzun olanlarına da rastlanır. Ama ortalama ağırlık 4-5 kg kadardır. 7 yaşlı 7,4 kg gelen 76 cm bir dişi balıktan 816 bin adet yumurta elde edildiği bilinmektedir. Yumurtalar palojiktir.

Yalnız otlarla beslenen bu balık su içerisinde dağlardan da yararlanabilir. Bu nedenle Çin ve Rusya’da gübre uygulanan geniş alanlarda sazan üretiminde sazan ile yetiştirmeye alınır.

Son yıllara kadar sadece nehirlerden yakalanan sazanlar yetiştirmeye alınabilirdi. Ama günümüzde hormonal etkileri ile bu balıktan sazanlar üretilmesi mümkün kılınmıştır. Sadece ot yemesi nedeniyle üretim alanlarında özellikle iri olanlarının bulunması yabancı otlarla savaş bakımından yararlanabilir.




Kadife (Şiraz) Balığı

Yeşil sazan olarak da bilinir, sazangiller (Cyprinidae) familyasından fazla haraket etmeyen yavaş akan suların dıp kısımlarında yaşayan bir balık türü.

Bütün Avrupa'da ve Asya'nın orta derece iklimli kesimlerinde bulunur. Türkiye'nin sadece kuzeyinde, yani batı ve doğu karadeniz bölgelerinin tatlı sularında bulunur.

Kadife balığının doğal rengi yeşil-zeytin rengidir, ama insanlarca yetiştirilmiş olan altın renkli türü "altın kadife balığı" sadece suni göllerde bulunur. Dış özelliklerinden en çok dikkati çeken kalın kuyruğudur. Kalın derisi bir sürü çok küçük pullar ve salya ile kaplıdır. Görünüşünden ve ele çok yumuşak geldiğinden dolayı türkçede "Kadife" diye adlandırılmıştır. Ağzını aynı diğer sazangiller gibi dışarıya doğru uzatabilir ve dudaklarından iki kısa bıyık sarkar.

Kadife balıkları ortalama 20 ila 30 santim büyüklüğünde olurlar. En büyük rastlanmış ve kanıtlanmış ölcüleri 70 santim uzunluk ve 10 kilo ağırlıktır.

Kadife balıkları kısa bir süre için oksijen kıtlığı içinde yaşayabilirler. Zaten sadece bu kabiliyetlerinden dolayı onları çok küçük göllerde bile bulmak mümkündür.

Çiftleşip yumurtlama zamanları nisan ile haziran arasıdır. O zaman 300.000 yapışkan yumurtalarını su bitkileri üzerine bırakırlar.

Suyun içindeki mikroskopik hayvanlardan beslenirler (Plankton), ama bazen sülük ya da yosun'da yerler.

Kadife balığı yenilen bir balıktır, ve hatta akrabası olan sazandan da lezzetlidir.





İsrail Sazanı


Bilimsel adı
Carassius Gibeli, halk arasında İsrail sazanı olarak bilinen istilacı bir tür.

Bulaştığı habitatı bir kaç yıl içerisinde tamamen kaplar.

Türkiye'de ilk defa 1990 lı yıllarda iç sularımızda görülmeye başlandı.

"İsrail Sazanı, Beyşehir Gölü'nde yüzde 85, Eğirdir Gölü'nde yüzde 66, İznik Gölü'nde yüzde 47, Uluaabat Gölü'nde ise yüzde 15 oranında paya sahip.

1 yaşına gelen İsrail sazanı üreme olgunluğuna ulaşmış demektir. 1 kilogramlık balık 200-250 bin yumurta bırakır.

Eti çok kılçıklı olduğundan ekonomik değer taşımaz.

__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.03.2013, 18:58   #2
Çevrimdışı
Liaaa
Geciken gözyaşı hiçbir şey çözmez...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tatlı Su Balığı | Sazan Balığı (Cyprinus carpio)

Sizlerden avlaması, bizden de yemesi.

Ellerine sağlık, teşekkürler Dilaver.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Liaaa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.03.2013, 19:22   #3
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tatlı Su Balığı | Sazan Balığı (Cyprinus carpio)

Balık çeşitlerini pek bilmem. Sazan denildi mi bir tek sazan zannederdim.

Cinslerini öğrenmiş oldum teşekkürler, ellerine sağlık Dilaver.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
aynalı sazan, gümüş sazanı, israil sazanı, kadife balık, kambur sazan, kara sazan, ot sazanı, pullu sazan, sazan, sazan avı, sazan türleri, sazancı, solucan, tatlısu balığı, şiraz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 14:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.