13.04.2013, 21:48 | #1 |
Çevrimdışı
|
Uskumru (Scomber Scombrus)
Denizlerimizde 25 cm ye kadar büyüyebilen bu balık, avlanmanın daha doğrusu ''Gırgır'' motorlarının-gemilerinin az olduğu ve balık bulucu (sonar) cihazlarının olmadığı dönemlerde 1973 yılında avlanan onlarca ton uskumrunun boy uzunluğunun 50 cm olduğu tespit edilmiştir.
Uskumru balığı denizlerimiz haricinde Japoya'da, Kuzey Denizlerinde, Kuzey Amerika sahillerinde de yaşam alanına sahiptir. Uskumru balığı ilk avlandığı dönemlerde Karadeniz'de boyu küçük olduğu için Lipari denmiştir.
Ardından Tavası Buğulaması; ve fırında kağıt kebabı yapılmaktadır. Tutulabilecek Yerler : Bu balık yaz aylarını Karadenizde av yasağı döneminde gönlünce geçirmektedir. Ekim ayından sonra Marmara Denizine geçer ve kış aylarını burada üreyerek geçirir. Uskumru bir göç balığı olduğu için Çanakkaleden Egeye ve buradan Akdenize geçer. Kullanılabilecek Olta Takımı: Balık derin sularda bol miktarda bulunuyorsa bedenin misina kalınlığı 0.40 numaradır. Köstekler 0.35 numara, boyları 13 cm.’dir. İskandil ağırlığı sulara göre 300- 400 gr.’dır. Kullananın ustalığına göre yirmi beş-kırk beş arasında köstek bağlanır. İğneler 2-3 no.’dur. Kösteklere hindi kuyruğu veya tüyünden 4 mm.’ lik parçalar bağlanır.Balık daha sığ sulara girmiş ve seyrekse daha ince takım kullanılır. Bu durumda beden 0.30 no., köstekler ise 0.25 no. misinadan yapılır. Takıma yirmi-yirmi beş adet köstek takılır. Uzunlukları 15-16 cm. olarak hazırlanır. Bu takımlarda 3 no. iğne kullanılır. Kırçıllı veya siyah tüyler ise yine hindi kuyruğu veya kanadından sağlanır.
Av mahalline gelindiğinde takım denize 7-8 kulaçta bir yoklana yoklana indirilir. Balığı aramak için olta bir aşağı indirilip, bir yukarı çekmek suretiyle hareket ettirilir. Uskumru balığı çapariye atladığı zaman oltada aniden bir boşluk olur. Bunun sebebi de çapariye takılan balıkların birden yukarıya doğru yüzmeleridir. 0 anda boşluk alınmazsa balıklar çapariyi karıştırabilirler. 1-2 kulaç yukarı alınan çaparinin iyice dolduğundan emin olduktan sonra hiç kalama (boşluk) vermeden olta sandala çekilir. Balıklar takıldıkları iğnelerden kurtarılıp livara atıldıktan sonra çaparinin köstekleri düzeltilir ve yine aynı işleme devam edilir. Av sırasında balık, örneğin 11 kulaçta bulunduysa o kulaçta elimizde tuttuğumuz misinaya bir işaret koymakta fayda vardır. Bu hemen çözülebilecek ve sık olmayan bir düğüm veya küçük kırmızı bir ibrişim parçası olabilir. Balıklar genellikle aynı kulaçta bulundukları için oltayı bir sonraki koyverişte yine aynı yerde çapariye atlayacaklardır. Bu suretle vakit kaybetmeden daha verimli av elde edilir.
Resimler: yemektarif.org/mutfakdünyası.ne/ eloltası.com afishbalikevi.com/biriniciyer.com / gulselim.com
__________________
Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü) |
14.04.2013, 02:28 | #2 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Uskumru (Scomber Scombrus)
Her türlü pişirebilinen, hepsinde de ayrı ayrı güzel lezzeti olan güzel balık..
__________________
|
14.04.2013, 02:35 | #3 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Uskumru (Scomber Scombrus)
Ağabey, iyi pişiririm aklında olsun... Hani bi gün yolun bir sebeple düşerse Trakya taraflarına ihmal etme, bi ara... Bi Tekirdağ Rakı' sı yanında mangal yakayım sana
__________________
Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü) |
14.04.2013, 03:20 | #4 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Uskumru (Scomber Scombrus)
Pişirme kısmında ben de fena sayılmam.. Ama pişirilip önüme servis yapılırsa, hele anlayan biri de yaparsa çok daha lezzetli olur..
__________________
|
14.04.2013, 15:47 | #5 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Uskumru (Scomber Scombrus)
En sevdiğim balık türlerinden biridir (yemek için, beslemek için değil).
Konu için teşekkürler Dilaver, ellerine sağlık. |
14.04.2013, 16:17 | #6 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Uskumru (Scomber Scombrus)
Şimdi olacaksın Eminönü'nde deniz kenarında yanaşaksın saltanat kayıklarına benzeyen ama misss gibi kokular yayan teknelerden birine, 5 lirayı uzatırken " Kılcıksız tarafından ve bol soğanlı olsun mümkünse" der demez ekmeği tutuşturacaklar eline, elindekine bakarken boş bir tabure arayacak gözlerin. Bulduğun ilk tabureye otururken başlayacaksın ısırmaya... Bir ısırık iki ısırık derken bir kılcık denk gelecek ama yine de vaz geçmeyeceksin devam edeceksin.
__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan.. |
14.04.2013, 16:44 | #7 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Uskumru (Scomber Scombrus)
Uskumruyu sevmeyen yoktur herhalde.. İştah açıcı bir konu olmuş Dilaver emeğine sağlık..
Başakçam saltanat kayıklarında yediğimiz balığın kılçığını hatırlattın bana, kılçık değil basbayağı kemikti o hatırlarsan |
9 Üyemiz Duayen'in Mesajına Teşekkür Etti. |
15.04.2013, 08:24 | #9 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Uskumru (Scomber Scombrus)
Çok severim her türlü balığı. Resimleri görünce sabahın bu saat diliminde bile iştaha geldim.
Bilgiler için teşekkürler Dilaver.
__________________
|
4 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti. |
18.04.2013, 00:32 | #10 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Uskumru (Scomber Scombrus)
Uskumru'nun tavası ve ızgarası olanları kaptım ben. |
3 Üyemiz Liaaa'in Mesajına Teşekkür Etti. |
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
çiroz, deniz balıkları, scomber scombrus, uskumru, uskumru avı, uskumru buğulama, uskumru resimleri, uskumru tava, uskumru ızgara |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |