Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Avcılık > Balık Avcılığı


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 20.04.2013, 00:46   #1
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Zargana | Zargana Avı Teknikleri

ZARGANA



Uzun ince yapılı, yelkenbalığına benzer bir okyanus-kıyı balığıdır. Okyanuslarda az rastlanır ama iskele kıyısında bol bulunur ve özellikle şamandıralı olta ile kıyıdan balıkçılığı yapılır. Kemikli kıvrak ve ince yapılı ege ve Akdenizde çoklukla bulunan kıvrak hızlı ve gece-gündüz aktif yelkenbalıklarıdır.


60-70 cm, hatta bazen 1 m uzunluğa varır ve ortalama 18 yıl yaşar. Çaça, hamsi, kıraçave çamuka gibi küçük balıklarla beslenir. Ilıman denizlerimizin yerli balıklarındandır. Kılıç balığının başlıca düşmanıdır. Vücut yapısıyla gayet çevik ve hızlı yüzen bir balıktır. Kendini korumak için su yüzeyine sıçrayarak da ilerliyebilir. Lezzetli eti ticari açıdan değerlidir.

İlkbahardan Sonbahara kadar üreme süresince 30-50000 yumurta döker.Ilık ve sıcak kıyılardan hoşlanır ve her yaz iskele kıyılarında dolaşırlar.Ülkemiz sularında av dönemlerinde oldukça fazla bulunan bir balıktır.






Zargana Avı Teknikleri

Zargana avının doğal yemlerle ve yapay yemlerle olmak üzere yöntemi vardır.



Doğal yemlerle


Zargana için kullanılacak yem kesinlikle akyem olacak balıklardan olacaktır Genel olarak gümüş yavrusu bütün olarak kullanılırken kıraça, hamsi, çaça gibi balıkların, hatta başka bir zargananın beyaz kısımları kesilir veya bu balıklardan alınan kuyruk altı yem olarak kullanılır.

Sürü halinde yüzeyde gezen bir balık olduğundan şamandıralı özel bir olta ile avcılığı yapılır.Yem olarak çok küçük balık kullanılıyorsa bütün olarak kafadan takılır. Daha büyük balıkların kuyruk altı iğneye, iğne bir defa anüsden saplanarak takılır, boşta kalan ucu sarkıtılır.

Olta olabildiğince uzağa atılır ve hafif hafif çekilmeye başlanır. Oltanın atıldığı bölgede zargana varsa birkaç tanesi birden yeme atlar. Yakalanan balık oltadan kurtulmak için kendisinden beklenmeyecek bir çeviklikle zik zaklar çizer dışarılara zıplar.






Yapay yemlerle

İpek ile avcılık



Balık malzemesi satan dükkanlarda bolca satılan 8 santim civarında boyda halka şeklindeki ham ipek (floş), 020 olta ipinin ucuna bağlanan klipsli fırdöndüye tutturularak kullanılır. İğne yoktur. Bu takımda ağırlık kullanılmaz Su yüzeyine yakın gezen ve yemlenen zargana kırmızı, sarı veya turuncu renkteki ipeği kaçan ufak bir balık sanarak hırsla saldırır.İpek hırsla ısıran zargananın iğne gibi dişleri öyle bir sarılır ki zargananın kurtulması neredeyse imkansızdır.






Diğer bir yöntem at-çek yaparak kaşık (rapala) kullanılarak yapılan avcılıktır.





Etkili sonuç verme ihtimali her zaman vardır.









Zargana kimine göre lezzetli, kimine göre de lezzetsiz bir balıktır Sonbahar ve kışın yakalanlar daha yağlı ve lezzetlidir Orta kılçığı yeşildir, bu kılçığa yakın sırt etleri de yeşilimsidir Fosfor bakımından zengindir, bu yönüyle yararlıdır Pilakisi, tavası, şişi, fırında buğulaması yapılır. Ekonomik değeri vardır.

Karamelize edilmiş limon soslu, patlıcanlı Zargana Tava







Zargana şiş






Resimler: britishseafishing.co.uk/ yemekhikayesi.com/ globalflyfisher.com / worldseafishing.com/ gourmettraveller.com.au/ stefs- lystfiskergrej.dk

__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.04.2013, 01:23   #2
Çevrimdışı
Cenk
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Zargana | Zargana Avı Teknikleri

Aha Hakan Günday'dan bahsediyorlar herhalde diyip bi' hevesle koştum ama yanılmışım

  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Cenk'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.04.2013, 08:18   #3
Çevrimdışı
Türkü
...> Ata'm İzindeyiz <...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Zargana | Zargana Avı Teknikleri

1.5 porsiyon patlıcanlı zargana tava rica ediyorum, yanında tahin helvası ve bol nar ekşili salata olursa sevinirim.

Bilgiler için teşekkürler Dilaver.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.04.2013, 18:53   #4
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Zargana | Zargana Avı Teknikleri

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Cenk Mesajı göster
Aha Hakan Günday'dan bahsediyorlar herhalde diyip bi' hevesle koştum ama yanılmışım




Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Türkü Mesajı göster
1.5 porsiyon patlıcanlı zargana tava rica ediyorum, yanında tahin helvası ve bol nar ekşili salata olursa sevinirim.

Bilgiler için teşekkürler Dilaver.
Hay hay hemen geliyoorr ... Asıl ben teşekkür ediyorum ilgine sevgili Türkü
__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.04.2013, 19:55   #5
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Zargana | Zargana Avı Teknikleri

Hiç yemedim bu balığı. Zaten yılan gibi, yemem de

Bu balık hakkında tek bildiğim, Karadeniz'dekinin daha lezzetli olması.




Teşekkürler Dilaver.
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
rapala ile zargana, zargana, zargana avlama teknikleri, zargana avı, zargana tava, zargana şiş


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 04:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.