Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Motorlu Araçlar Dünyası > Teknik Bilgi ve Sorun Merkezi > Bilgi ve Sorun Merkezi


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 16.02.2009, 02:38   #1
Çevrimdışı
Kartal
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Motokaravan Yapımı - Seçimi - İç Tasarım - Aksesuarları






Motokaravan Yapımı

Motokaravanı olmayan doğa ve kampçılığa gerçekten gönül vermiş dostlarımızı minimum masrafla MOTOKARAVAN sahibi yapmak temel prensibimizdir.

Nasıl mı?

Minimum masrafla kalite ve güvenlikten ödün vermeden de masraflarımızı aşağıya çekebiliriz. Avrupa malzeme ve aksesuar kullandığımızda karşımıza gerçekten yüklü bir maliyet çıkmaktadır. Günümüz Türkiye’sinde çok kaliteli malzeme ve aksesuarlar üretilmektedir. Neden misli misli fazla para verip yabancı ürün kullanalım. Önemli olan gerçekten kaliteye önem veren yerli üreticilerimizin ürettiği ürünleri kullanarak hem bütçemizi fazla sarsmamış olup, hem de paramızın ülkemizde kalmasını sağlamış olacağız.

Bir Kamp Karavan Derneği üyesi olarak yaptığımız sohbetlerde her kampçının kafasında tasarım olarak bir MOTOKARAVAN olduğunu gördüm. Kimileri , MOTOKARAVAN yapmak için “yerimiz yok”, “malzememiz yok”, “vakitimiz yok”, “ortamımız yok” yada çok pahalı gibi haklı serzenişlerde bulundular.

Burada ister kendi projenizle, ister birlikte seçeceğimiz arşivimizdeki projelerden birini seçerek, ya da farklı projlerden alıntılar yaparak “İŞTE BU” dediğiniz yeni dizaynı beraber yapalım. Kullanacağımız malzemeleri, fiyat ve kaliteyi kıyaslıyarak birlikte seçelim . Dilerseniz yapım aşamalarını birlilkte yaşayalım, vaktim yok diyorsanız da biz sizin yerinize imalata devam edip her aşamada size bilgi vererek ve son aşamada bitmiş olarak size “İŞTE BUYDU” dedirtecegimiz motokaravanınızı, keyifle kullanabileceginiz şekilde teslim edelim.

İkinci El Araç Seçiminde Dikkat Edecegimiz Konulardan Bazıları

Motokaravanımızı meydana getirirken minimum fiyatlara mal etmek, minübüsümüzü alma aşamasında başlıyor.

Öncelikli olarak bütçemize ve amacımızı uygun bakımlı bir minibüs alırken dikkat edeceğimiz bazı hususlar.





  • Birinci husus ehliyetimizin B sınıfı olduğunu farz edelim, genelde çoğumuzun ehliyeti B sınıfı. Alacağımız aracı mevcut ehliyetimizle kullanabilmeliyiz, Uymadığı takdirde birde yeniden ehliyetimizi yükseltmek için uğraşmamız ve ilave masraf yapmamız gerekecektir. Tabii ki sahip olduğunuz ehliyet sınıfı ağır vasıta ise sorun yok.




  • İkinci husus ise; dıştan minibüsle aynı boyda görünüp, koltuk sayısı nedeniyle ruhsatında otobüs yazan bir araç, vergisi nedeniyle artı masraf yaratacağı gibi ehliyetimizi de ağır vasıtaya çevirmemize neden olacaktır. Bu yüzden aracın görünüşünden çok



  • Üçüncü husus seçeceğiniz aracın servis ve yedek malzemelerinin kolayca bulunabiliyor olmasıdır.


10 yaşından büyük minibüslerin artık servis aracı olarak kullanılmıyor olmasından dolayı fiyatları düşmekte ve piyasada daha uygun fiyatlı bulunabilmektedir. Fazla yıpranmamış ve bakımlı bir minibüs gayet güzel bir Motokaravana dönüşebilir.




FİAT DUCATO




PEUGEOT BOXER





FORD TRANSİT




RENAULT MASTER


  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Kartal'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 16.02.2009, 02:40   #2
Çevrimdışı
Kartal
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Motokaravan Yapımı -Seçimi-İç Tasarım-Aksesuarları

Yerleşim Planı

Aşağıda çizimlerini gördüğünüz planlar sadece örnek olup, isteğe göre her türlü yeni dizayn araç tipine uygun olarak yapılır.






ALKOVAN TİP

Artık araçlarınızı tek parça halinde fiber alkovanlı yapmaya başladık,
ayrıca eskimiş alkovan kasalarınızı da yeniliyoruz.








ÇEKME TİP




YÜKSEK TAVANLI TİP





  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Kartal'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 16.02.2009, 02:42   #3
Çevrimdışı
Kartal
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Motokaravan Yapımı -Seçimi-İç Tasarım-Aksesuarları

İç Tasarım



ISI YALITIMI

Minibüsü karavana dönüştürebilmek için, iç kısmını tamamen boşalttıktan sonra komple sökülerek çıplak kasa ortaya çıkarılır, ısı yalıtımı için gerekli ve uygun yalıtım malzemesi döşenir ve kaplanır.





MOBİLYALAR

Bilhassa yatağa dönüşebilen oturma gruplarının ana iskeletlerini profilden yapıp mobilyaları bu profillere monte ediyoruz ki zamanla titreşimden oluşabilecek deformasyona engel olabilelim. Sizlerin isteği doğrultusunda tavanda bulunan dolaplarda da zamanla gevşemelerden kaynaklanabilecek problemlerin oluşmaması için de yine profil kullanıyoruz.





  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Kartal'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 16.02.2009, 02:43   #4
Çevrimdışı
Kartal
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Motokaravan Yapımı -Seçimi-İç Tasarım-Aksesuarları

Elektrik-Su
MOTOKARAVANINI KENDİSİ YAPANLAR İÇİN ELEKTRİK TESİSATI

Karavancılık daha öncede dediğim gibi tamamen bir keyif işi olduğu için, en önemli donanımların başında elektrik tesisatı gelir.
Kullandığınız cihazların hat üzerinden çektiği yük, kablo kesiti ve uygun sigorta ile kontrol altında tutulur.
Yeri gelmişken daha önce yapılmış bir kaç araçda karşılaşıp ve müdahale ettiğimiz bir örnek vermek istiyorum; sigorta attığı için kalın tel veya sigara paketi kalaylı kağıdı ile sigortayı iptal ettiklerini gördük. Bu çok tehlikeli bir durumdur. Sigorta atması, tesisatta ya da bağlı olduğu cihaz da sıkıntı olduğunu bildirir ve sigortanın atmasıda iyidir. Çıkarılan atık sigorta kaç amperse yine aynı değerde sigorta takmalıyız, yine atıyorsa problemin nereden kaynaklandığını bulup giderilmesini sağlamalıyız. Ve de en önemlisi bunu güvenebileceğimiz işi bilen bir ustaya yaptırmaktır. Aksi takdirde sigorta atmaz ve yangın tehlikesi ile her an karşı karşıya kalabiliriz. Keyfimiz kaçacağına izin verin sigorta atsın, sigortanın atması güzel bir şeydir.


ELEKTRİK SİSTEMİNDE YAPTIKLARIMIZ

Herşeyden önce can güvenliği daha sonrası huzurlu kullanım için tasarlanmış bir uygulamadır.
Karavan için çekilen elektrik tesisatı aracın tesisatından tamamen bağımsız olarak dizayn edilir ki iki ayrı grubun arızaları birbirini etkilemesin ve ortak tesistatta açık bırakılan bir cihaz sabaha kadar araç aküsünü bitirerek dağ başında konakladığımız bir yerde aracımız çalışmayarak huzurumuzu kaçırmasın.
Ayrıca çekilen 12 Volt tesisatlarımızın uzun süre bizi üzmemesi için, yazın aşırı sıcakta kışın aşırı soğukta ve nemli ortamlarda daha dayanıklı olması için oksidasyon korumalı özel kablo kullanmaktayız.
Diğer önemli bir ayrıntı ise tüm cihazların aynı hat üzerinden beslenmemesi için ayrı ayrı hat çekilmesidir. Bu sayede, arıza yapan bir cihaz sigorta attırdığında tüm sistemi etkileyemez, sadece kendi hattını devre dışı bırakır.
Kumanda panosunu mümkün olduğunca rahat müdahale edilebilecek bir yere yerleştiriyoruz ki gece karanlığında atan bir sigortanın değişimi zahmetsiz olsun ve gerektiğinde kumanda panosu üzerindeki dijital göstergeden yaşam aküsünün (karavan’a konulan ikinci akü) takibini rahat yapabilelim.


UYGULAMALARIMIZI İKİ ŞEKİLDE YAPIYORUZ

a) Yapımına yeni başlayacağınız araçlar;


Minibüsünüzün koltukları ve iç kaplamaları sökülmüş içten sacı görünür duruma gelmiş aracınızın (sonradan kaplama altında kalacak) kaportasını antipas boya sürerek bilhassa çamurluk köşeleri ihmal edilmeden ekstra koruma sağlamış olursunuz. Sıra elektrik tesisatına gelir. Önceden yerleri belirlenen cihazların kabloları, hoparlör ve anten kablolarıda dahil olamak üzere döşenir bu esnada dikkat edilecek bir husus gözden kaçmamalıdır, araç içi tesisat ev tesisatından farklıdır, küçük de olsa bir titreşim olur; bu nedenle kabloların metal köşelerine temas etmemesi gerekir, zamanla kablo izolasyonu yıpranarak kısa devreler neden olabilir. Bu ihtimallerde düşünülerek gerekli yardımcı malzemeleri kullanıyoruz. Kablo sonlandırılmalarını uzun bırakıyoruz. Pano bağlantılarını da yaptıktan sonra size sadece kaplama ve mobilyalar yerleştikten sonra kendi beğendiğiniz ve seçtiğiniz lambaları önceden uzun bıraktığımız kablolara dilediğiniz şekilde bağlamak kalıyor.
Kullanacağınız cihazların bağlantı uçları da etiketlenerek bağlantıya hazır hale getiriliyor.
İsterseniz mobilya bitiminde sizin yerinize de bağlantıya hazır bıraktğımız kablo uçlarına lambalarınız ve cihazlarınızı bağlayabiliriz.



b) Mobilya dahil tamamlanmış araçlar;


Mobilyası ile kullanıma hazır hale gelmiş aracınızın elektrik tesisatınıda yine görüntü kirliliği oluşturmayacak şekilde yukarıda bahsettiğimiz özellikli kabloyu, kimi yerde spiral kimi yerde kablo kanalı kullanarak döşüyoruz. Sizin yada birlikte seçeceğimiz lamba ve cihazların montajını yapıyoruz. Digital display li elektrik kumanda panosunu ve yaşam aküsünü bağlıyoruz testlerimizi yapıyoruz ve iyi yolculuklar diliyoruz.



MOTOKARAVANINI KENDİSİ YAPANLAR İÇİN SU TESİSATI

Su tesisatınızda, tıpkı elektrik tesisatında bahsettiğimiz gibi evlerdeki su tesisatından biraz daha farklılık gösteriyor. Bu fark evlerde musluklardan akan su şebeke taziği ile akarken, araçlarımızda 12 Volt luk hidrofon veya pompalar ile sağlanıyor. Bu nedenle muslukların yanına yada hidrofora elektrik tesisatınında çekilmesi gerekiyor.


SU TESİSATI UYGULAMAMIZI DA İKİ ŞEKİLDE YAPIYORUZ.

a) Yapımına yeni başlayacağınız araçlar;


Minibüsünüzün koltukları ve iç kaplamaları sökülmüş içten sacı görünür duruma gelmiş aracınızın (sonradan kaplama altında kalacak) kaportasını antipas boya sürerek bilhassa çamurluk köşeleri ihmal edilmeden ekstra koruma sağlamış olursunuz.
Tıpkı elektrik tesisatında da bahsettiğimiz gibi borular riskten uzak tutularak döşenir. Önceden tesbit ettiğimiz yerlere kadar getirilir, tabii ki hangi sistemde karar kıldıysak, ilgili elektrik tesisatını da beraber çekeriz. İç kaplamalar ve mobilyalar bittiğinde pompalı sistem de musluk yanına çekilen kabloların düğme ve musluklarının bağlantısı, hidroforlu sistem de ise hidrofora bağlanacak boruların bağlantısı ve 12 Volt girişlerini dilerseniz kendiniz, dilerseniz biz yaparız.

b) Mobilya dahil tamamlanmış araçlar;


Mobilyası ile kullanıma hazır hale gelmiş aracınızın su tesisatınıda yine görüntü kirliliği oluşturmayacak şekilde döşüyoruz. Seçtiğiniz sistem doğrultusunda pompa veya hidrofor; su ve 12 Volt bağlantılarını yapıp test ederek teslim ediyoruz.

ÖNERİLERİMİZ:

Temiz su deposunu, ilerde çıkabilecek bir arıza durumunda, müdahale edebilecek şekilde yerleştirmenizi öneririz.
Soğuk illerimizde aracımızı sık kullanmıyorsak su depomuzu boş tutmamızda fayda var, niye mi? Yarısı erimiş buz kütlesinin frende, kalkışta ve viraj da depo duvarlarına çarparak ses çıkarması hoş olmuyor.
Bir diğer husus, su tesisatımız donduysa ve farkındaysak musluğu kullanmayız, ama aracta misarifimiz varsa bilmeden musluğu açabilir ve su pompasının sigortasının atmasına yol açabilir bu nedenle su sisteminin 12 Volt sigortalarını çıkarmakta fayda vardır.
Yaşam akülerinin üzerine herhangi birşey konulmaması ve kutup başlarının izoleli olmasına kısa devreye neden olmamak için dikkat etmeliyiz. Akülerimizin sussuz kalmamaıs için su seviyelerinin 3 ayda bir kontrol edilmesinde fayda vardır. Eğer akünüz dar ve karanlık bir bölmede ise içindeki su seviyesini göremiyorsanız kesinlikle çakmak, kibrit gibi bir şeyle aydınlatma düşüncesiyle bakmayın aksi takdirde birikmiş gaz patlayarak ciddi zarar verebilir.

KEYİFLİ TATİLLER DİLEKLERİMİZLE...


  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Kartal'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.08.2009, 13:15   #5
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Motokaravan Yapımı -Seçimi-İç Tasarım-Aksesuarları

Aslında iyi fikir...

Bir orta halli minibüs alıp modifiye yaptırmak en akıllıcası...

Bunu düşünmem lazım...

Teşekkürler Kartal34
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.08.2009, 19:32   #6
Çevrimdışı
tanjutaşkın
Yeni Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Motokaravan Yapımı -Seçimi-İç Tasarım-Aksesuarları

çok akkılıca ve ustaca tebrik ediyorum
en son yaptığım tatilden sonra artık eşim ve ben de karavan tatilinin bize daha cok hitap ettiğini fark ettik.artık karavanla tatil yapacağız inşallah.ve hemen araştırmaya başladık.uzuun soluklu bir araştırma yapmadan tek kuruş harcamam ve zamanımı tüketmem. bu yuzden detatylı her türlü bilgiye öğrenmek istiyorum.yaklaşık 2 haftadır internetten arac bakıyorum modeller fiyatlar markalar vs..
sizin bu fikir güzel
yeriniz nerde tel msn var mı
size bilmediklerimizi sorsam veya yeriniz varsa orda bana bilgi ve maliyet hakkında konuşsak memnun olurum........
teşekkürler
__________________
Forum Gerçek Türkiyeli'nin Resmi Forumu
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz tanjutaşkın'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.08.2009, 17:09   #7
Çevrimdışı
Kartal
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Motokaravan Yapımı -Seçimi-İç Tasarım-Aksesuarları

Tanjutaşkın.Yorumların için sağol,teşekkür ederim.Bende meraklı olduğum için araştırdım ve bazı sitelerdeki bilgileri toplayıp burada paylaştım.

BURAYA TIKLA
buda bir firma daha niceleri var,araştırmalarına devam edersen,en iyi sonuca ulaşırsın tek dikkat etmen trafikçe onaylı projeli ve trafiğe çıkışında bir engel bulunmaması.Diğer kısımlar kendi zevkine göre maddi imkanların nispetinde, istediğin gibi sipariş verebilirsin.

Sahibinden com sitesindede hazır 2. el karavanlar var.Ben yine bu konuda denk geldiğimde buradan bilgilerimi paylaşırım..
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Kartal'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.06.2011, 22:31   #8
Çevrimdışı
abidinaydin
Yeni Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Motokaravan Yapımı -Seçimi-İç Tasarım-Aksesuarları

Bana ucuz fakat sağlam bir karavan atelyesi tavsiyesinde bulunabilirmisiniz
selamlar
__________________
Forum Gerçek Türkiyeli'nin Resmi Forumu
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz abidinaydin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.08.2012, 23:30   #9
Çevrimdışı
kocaman68
Yeni Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Motokaravan Yapımı -Seçimi-İç Tasarım-Aksesuarları

arkadaşlar merhaba
ben fotoları görmiyorum?
yardımcı olurmusunuz?
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz kocaman68'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.08.2012, 23:53   #10
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Motokaravan Yapımı -Seçimi-İç Tasarım-Aksesuarları

Merhaba Kocaman.

Resimler maalesef uçmuş. Bulabilirsek tekrar ekleyeceğiz.
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
aksesuarlar, aksesuarları, dizayn, karavan, moto, motokaravan, seçimi, seçimiiç, tasarım


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 14:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.