Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Teknoloji | Bilgisayar > Bilgisayar Donanım | Yazılım

Bilgisayar Donanım | Yazılım Masaüstü Duvar Kağıtları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 09.08.2012, 08:25   #1
Çevrimdışı
YuSRa
Oléastre

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Program dili C++ 'a giriş

Sizlere c++ konusunda birlikte programlar yazıp c++ ı öğreneceğiz.Ama öncelikle oyun programlamanın biraz mantığından bahsetmek istiyorum.Eğer biz iyi bir bilgisayar yazılımcısı olmak istiyorsak yaptırım gücümüzü arttırmalı, problemlere karşı hızlıca çözüm bulmayı ve bunları programlamayla birleştirme gücümüzün arttırılması istenir bizden. Aslında programlamadaki mantıkla günlük hayatımızdaki mantık aynı sayılır.Örneğin Berkay sınıfta kalırsan oyun konsolunu unut veya eğer bana para verirsen sana bu parçayı veririm gibi programlamadada işleyiş böyledir*
C++ dünya üzerindeki en popüler dillerden biridir.Özellikle oyun yazılımcıları için dahada popülerdir ve genel olarak gerek hızından gerek esnekliğinden, gerek desteklenmesinden oyun programcıları c++ ı tercih eder.*
Burada desteklenmesinden dediğimiz şey örneğin c++ ile birlikte bir çok kütüphanenin kullanılabilinecek olmasıdır.Bunlardan en popüleri Direx'tir.Ancak Direx'in başka platformlarda çalışmaması(yanlızca Microsoft'un işletim sistemlerinde yani PC lerde çalışması en büyük eksikliğidir).DireX in bir başka kötü yönü ise başlangıç için çok zor olmasıdır.
Bunun dışında kullanabileceğimiz OpenGL, Glut, SDL, Allegro, win32 ve daha gerçekten bir çok kütüphane vardır.Bunların hepsi oyun kütüphanesi olmamasına rağmen bu kütüphanlerle gerçekten çok iyi çıkartılmış oyunlarda bulunmaktadır.Bu arada Direx den bahsedmişken OpenGl nin bir eksi yönü ise Microsoft OpenGl yi desteklememektedir(bu desteklememe dediğimiz şey opengl kodlarının windowsta çalışmaması değildir).

Genel olarak birazda olsa C++ ile Oyun programlama hakkında biraz bilgi edinmiş olduk. Biz ders serimiz boyunca c++ da dos ekranını kullanarak çalışacağız.Bu ders serimiz sonunda bir kütüphaneye geçiş yapabiliriz.Ancak şunuda bilmenizi isterimki bu ders serimizi öğrenmeden kesinlikle diğer alternatif kütüphanelere geçemeyiz.Yani dos ekranında çalışmamız kesinlikle sizi sıkmamalı.
Şimdi ders serimiz boyunca çalışacağımız programımız DevC++ ı indirmenizi istiyorum.

DevC++ ın son sürümüne şuradan ulaşabilirsiniz:http://www.bloodshed.net/dev/devcpp.html

Kurulumunu anlatmıyorum.Eğer kurulumunda veya kurulumdan sonra sıkıntı çekerseniz bana ö.m atabilirsiniz.

Evet artık bu kadar teori yeter somut birşeyler ortaya çıkartalım.
Şimdi sizden DevC++ da file menüsünden new e gelip ordan bir source file yani kaynak kodu açmanızı istiyorum.Bu derste sizinle bir oyun sonu kodu yazacağız yani şöyle düşünün herşey bitti adamın 5 canı vardı ve hepsi tükendi ekrana oyun bitti yazdırmasını istiyoruz.Oyun Bitti yi ekrana nasıl yazdıracağız ona bakalım.



//ilk programımız

#include

int a;

int main()
{
**** std::cout<
**** std::cin>>a;
}



Daha önceden böyle bir kodla karşılaşmadıysanız korkmanıza gerek yok hepsini zaten açıklayacağız*

İlk satırımızda şu iki tane slash işareti koyarak ilk programımız dediğimiz şey ne oluyor demiş olabilirsiniz.Bizim o iki tane slash koyarak yazdığımız şey yorumumuz oluyor yani derleyicimiz(DevC++) bu satırı atlıyor yani algılamıyor.Bu satırı yanlızca biz algılıyoruz.Bu şimdi size(yeni başladıysanız) manasız gelebilir yorum satırı benim ne işime yarıyacak demiş olabilirsiniz ancak uzun projeler yazdığınız zaman inanın çok işinize yarıyor daha sonra o satıra gelip ben bunu neden yazdım acaba demiyorsunuz.Yanlız tabi bu çift slash işaretimiz yanlızca bir satırımız için geçerli oluyor.Yani biz çift slash koyup alttaki satırada yorum yapamıyoruz örneğin



//ilk programımız
ekrana oyun bitti yazdırıyor

#include

int a;

int main()
{
**** std::cout<
**** std::cin>>a;
}

İşte yukarıdaki gibi birşey söz konusu olamıyor derleyici 2.satırda hata veriyor.Peki ben uzunca birşey yazıcam ve satırlara teker teker "//" koymak istemiyorum diyebilirsiniz bunun için şöyle bir şey yapıyoruz.Hemen bir örnekle göstereyim:

/* ilk programımız
ekrana oyun bitti yazdırıyor */
#include

int a;

int main()
{
**** std::cout<
**** std::cin>>a;
}



İşte böylelikle dilediğimiz kadar yorum yazabiliyoruz bu iki işaret arasına.Peki yorum satırını anladık şimdi diğerlerine gelelim.

#include dediğimiz zaman # işareti derleyiciye önişlemci dediğimiz program çalışıyor. Sonrasında yazdığımız "include" içerir manasına geliyor yani #include dediğimiz zaman iostream kütüphanesini(başlık dosyasını) programımıza ekliyor. iostream kütüphanemiz bizim ana kütüphanemizdir eğer olmazsa biz programda yazamayız.Dersin başındada belirtiyordum c++ alternatif kütüphanelerle destekleniyor diye örneğin biz SDL kütüphanesi ile oyun yapacağız o zaman bizim farklı bir program indirmemize gerek yok SDL kütüphanesini kullanmamız için. Sadece kütüphane dosylarımızı indiriyoruz, en basit haliyle söylüyorum devc++ a SDL kütüphanesini tanıtıyoruz sonra #include yazıp SDL kütüphanesi ne ise onu "<" ">" işaretlerimiz arasına yazıyoruz.İlerleyen derslerde dahada iyi anlayacaksınız.

Sonraki satırımızda main fonksiyonumuzu çağırıyoruz(main fonksiyonu mutlaka her kodda olmak zorundadır).Fonksiyonu çağırdıktan sonra küme parantezlerimizi açıyoruz "{" ve kodumuz bittiği zaman tekrar küme parantezimizle kapatıyoruz "}".
Örnek verecek olursak:

#include

main()
{
****kodlarımız;
****kodlarımız..;
}



Bu arada yeri gelmişken şunuda hatırlatmak istiyorum. Örneğin bir satırda kodumuzu yazdık ve bir aşağıki satıra indik satırımızda diğeriyle görünümü uysun(en basit şekliyle) diye "space tuşuna üstteki kodun karşısına gelene kadar basmamız gerekmiyor zaten böyle birşey olsaydı programcılar hiç boşuk bırakmazdı*
Bunu yapmak için*Tab*tuşunu kullanıyoruz.Örneğin şimdi sizde derleyicinizi açın ve tab tuşuna basın imlecin ileri gittiğini göreceksiniz.Bunu yapmamızdaki amaç kodların karışmaması daha düzenli durması içindir.

Peki bir alt satırımıza geçiyoruz altta*
std::cout<
yazıyor.Peki*cout*komutumuz*iostream*kütüphanesind e tanımlanıyor yani iostream kütüphanesini derleyicimize tanıtmazsak bize hata verecektir.Böylelikle belki kütüphaneyi neden tanımladığımızı dahada iyi anlamış olabilirsiniz.Peki daha iyi anlamanız için cout u şöylede bir örnek verebiliriz

//bu kod daha iyi anlamanız içindir normalde çalışmaz
#include

int a;

int main()
{

std::yaz<
std::cin>>a;
}



yani cout dediğimiz şey yazdırma komutumuzdur.Bu arada "int a ve cin>> a" dediğimiz şeyi biraz sonra anlatacağım.Peki anladık ama std ne alaka demiş olabilirsiniz.Eğer ben std yi kullanmamış olsaydım çıkış operatörlerimi "<
Biz bir yazı yazdırıyoruz ve bu yazının ekranda görünebilmesi için bir çıkış operatörüne ihtiyacımız var eğer çıkış operatörü olmazsa ekrana yazımızı yazmaz.
Peki anladık diye umuyorum şimdi en başta*int a*yazmıştık bu ne alaka neden yazdık diyebilirsiniz.Şöyle anlatayım int, integer dan gelme yani bir tam sayı tanımlıyoruz bizim bir çok değişken tanımlamalarımız olacak int bunlardan sadece biri ileriki derslerimizde göreceğiz. Yani biz burda a sayısının bir tam sayı olduğunu söyledik.Mesela matematik problemlerinde hocanız bunun sonucu tam sayı çıkacak demesi gibi birşey.Pekala burayıda anladık peki cin nedir diyor olabilirsiniz.
Bu cin sizin evrendeki cinlerden değil*
Örneğin cin>>a dediğimiz zaman bizden*a*sayısına bir değer girmemizi bekler çünkü ben int a dediğim zaman karşısına bir değer vermedim örneğin*int a = 10;demedim.Neden bunu yaptım çünki programın beklemesi için isterseniz*cin>>a;*kodunu derleyiciden kaldırın ve bakın ne oluyor.Program saniyesinde açıldı saniyesinde kapandı değil mi? Çünki program görevini yaptı ve kapandı neden beklesin ki.Farklı yöntemlerinide göreceğiz beklemesi için şimdi devam edelim.

Şimdi programımızın 2. versiyonunu yapalım.Yani teker teker std ile yok cout muş yok cin miş tanımlamayalım bunun için ne yapacağız.Şöyle bir örnek vereyim.

#include
using namespace std;

int x;

int main()
{
******cout<
******cin>>x;
}



İşte burada*using namespace std;*diyerek teker teker*std::cout;*,*std::cin;*olarak belirtmek zorunda kalmayacağız.Böylelikle std yi bir kütüphane olarak algılarsak kütüphanelerin görevlerini daha iyi algılamış olabiliriz.Bu arada kodu mutlaka kendiniz yazmaya çalışın ben anladım deyip 2. ders, 3. ders okuymayın mutlaka kodları kendinz yazın ve burda kodu yazarken karşınıza gelebilecek zorluklat
-kodun sonuna özel yerler hariç size derslerde söylemeye çalışacağım örneğin burda main'in yanına ve kütüphane tanımladığımız zaman kodun sonuna ";" koymamamız gerekiyor.
-ekrana bir yazı yazdırırken yazıyı*" "*içine almamız gerekiyor.
-çıkış(<>) operatörleri farklı.

Ve son olarak
Kodlarımızın sonuna*cin.get();*korsak cin ile yok x yok a ile uğraşmak zorunda kalmayız aslında ilk yaptığımız yöntem yanlıştı çünki orda program bizden bir sayı girmemizi bekliyor ileriki derslerimizde göreceğiz sonra o sayıyı aldıktan sonra o sayıyla başka işlerde yapacağız yok o girdiğin sayı şundan küçük olursa şunu yap bunu yap gibi.

Normal Şekliyle:

#include
using namespace std;

int main()
{
******cout<
******cin.get();*****
}
__________________
Hakkınızda hiç bir şey bilmeden size tapıyorlarsa aynı nedenle sizden nefret de edebilirler...


  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz YuSRa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.08.2012, 09:08   #2
Çevrimdışı
Hara-Kiri
Kayı Boyu'nun Torunu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Program dili C++ 'a giriş

c++ hoş bir dildir fakat c# daha da hoş bir dildir. delphi dahada da da hoş bir dildir.

C++ çok zor hoca o yüzden bana göre değil
eline sağlık
__________________
Gerçek şu ki; saat 12:12 olduğunda kimse seni düşünmüyor, şifreleri 1234 yapan insan hala yaşıyor, noel baba yok, tam karşıya geçerken kırmızı yanacak, istediğini alsan da aklın alamadığında kalacak, az kalan yemek daha lezzetlidir, pastayı kesen pasta yiyemez, gece tırnak kesersen ömrün kısalmaz ve sakın kendini başka dünyadan zannedip triplere girmeye kalkma. ne yazık ki pizzanın ambulanstan önce geldiği bir ülkenin en nadide vatandaşlarından birisin sen de.. Hayat işte. O bakımdan diyeceğim o dur ki ; Başımız toprak, sonumuz toprak; mühim olan, çamurlaşmadan yaşamak..


  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Hara-Kiri'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.08.2012, 09:10   #3
Çevrimdışı
YuSRa
Oléastre

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Program dili C++ 'a giriş

Evt gercekten zor daha tam hoca degiLim hocam anlat dedi , anlatimimi beğendi sizlerle paylaşmak istedim
__________________
Hakkınızda hiç bir şey bilmeden size tapıyorlarsa aynı nedenle sizden nefret de edebilirler...


  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz YuSRa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.08.2012, 09:12   #4
Çevrimdışı
Hara-Kiri
Kayı Boyu'nun Torunu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Program dili C++ 'a giriş

c# aran nasıl
Windows apilerden anlayan eleman lazım bana yardım edersin
__________________
Gerçek şu ki; saat 12:12 olduğunda kimse seni düşünmüyor, şifreleri 1234 yapan insan hala yaşıyor, noel baba yok, tam karşıya geçerken kırmızı yanacak, istediğini alsan da aklın alamadığında kalacak, az kalan yemek daha lezzetlidir, pastayı kesen pasta yiyemez, gece tırnak kesersen ömrün kısalmaz ve sakın kendini başka dünyadan zannedip triplere girmeye kalkma. ne yazık ki pizzanın ambulanstan önce geldiği bir ülkenin en nadide vatandaşlarından birisin sen de.. Hayat işte. O bakımdan diyeceğim o dur ki ; Başımız toprak, sonumuz toprak; mühim olan, çamurlaşmadan yaşamak..


  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Hara-Kiri'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.08.2012, 09:14   #5
Çevrimdışı
YuSRa
Oléastre

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Program dili C++ 'a giriş

Hic bilgim yok maalesef
Hocam olur öğretirsen ogrencin olurum
__________________
Hakkınızda hiç bir şey bilmeden size tapıyorlarsa aynı nedenle sizden nefret de edebilirler...


  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz YuSRa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.08.2012, 09:18   #6
Çevrimdışı
Hara-Kiri
Kayı Boyu'nun Torunu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Program dili C++ 'a giriş

Hocasın bunları bilen her insan hocadır benim gözümde
Yazılım dillerinde problemin olursa yazarsan elimden geldiğince yardımcı olurum
__________________
Gerçek şu ki; saat 12:12 olduğunda kimse seni düşünmüyor, şifreleri 1234 yapan insan hala yaşıyor, noel baba yok, tam karşıya geçerken kırmızı yanacak, istediğini alsan da aklın alamadığında kalacak, az kalan yemek daha lezzetlidir, pastayı kesen pasta yiyemez, gece tırnak kesersen ömrün kısalmaz ve sakın kendini başka dünyadan zannedip triplere girmeye kalkma. ne yazık ki pizzanın ambulanstan önce geldiği bir ülkenin en nadide vatandaşlarından birisin sen de.. Hayat işte. O bakımdan diyeceğim o dur ki ; Başımız toprak, sonumuz toprak; mühim olan, çamurlaşmadan yaşamak..


  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Hara-Kiri'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.08.2012, 09:21   #7
Çevrimdışı
YuSRa
Oléastre

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Program dili C++ 'a giriş

Üstümsün dedigim gibi tam hoca degiLim hocam cok anlayışlı baya bi tüyo veriyor onun yardımıyla yazıldı bunlar.
Teşekkürler büyük bı memnuniyetle calarım kapınızı hocam
__________________
Hakkınızda hiç bir şey bilmeden size tapıyorlarsa aynı nedenle sizden nefret de edebilirler...


  Alıntı ile Cevapla
YuSRa'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 09.08.2012, 10:08   #8
Çevrimdışı
Subutay
Eflamor

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Program dili C++ 'a giriş

Ellerine emeğine sağlık YuSRa ben programlama konusuna öcü gibi bakan biri olarak ben bile anladım ve en müsait anımda verdiğin bilgileri değerlendirmeye başlayacağım.

Bu konunun devamını yayınlayacakmısın ?
__________________
Asya boz kırlarında bir bebek dünyaya geldi. Bu bebeğe asya stepleri beşik oldu. Rüzgarlar şarkı söyledi ona. Yıldızlar yol gösterdi. Yağmurlar yıkadı. Bu bebek büyüdü ve ona Türkadını verdiler. Türk büyüdü kasırga oldu tayfun oldu. Türk budur. Türk tayfundur, kasırgadır, Boradır. | Mustafa Kemal Atatürk.






la şey e vaki ün mutlak bel küllün mümkin
nisi credideritis non intelligentis
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Subutay'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 10.08.2012, 03:04   #9
Çevrimdışı
YuSRa
Oléastre

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Program dili C++ 'a giriş

Evt paylaşma ya devam ediCem
Şimdiden kolay gelsin basarılar (:
__________________
Hakkınızda hiç bir şey bilmeden size tapıyorlarsa aynı nedenle sizden nefret de edebilirler...


  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz YuSRa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
dili, giriş, program


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 04:20.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.