Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Bir Yudum İnsan > Bilimsel Çalışmalar ve Haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 10.07.2015, 02:40   #1
Çevrimdışı
Redwine
"Her Şey Güzel Oldu"

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Bunu İlk Kez Başardılar!



"Cüce gezegen" Plüton'un 8 milyon kilometreye yakın bir uzaklıktan elde edilen görüntüsü Amerikan uzay aracı New Horizons tarafından yakalandı.


Bugün 6 milyon kilometre uzaklığa ulaşan New Horizons’un gelecek hafta Plüton’a en yakın olacağı noktaya ulaşması bekleniyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre geçen hafta sonu uzay aracının Dünya ile iletişimi kısa bir süre boyunca kesilmişti. Son resim, bu kesintiden sonra gönderdiği ilk görüntü oldu. Plüton’un fotoğrafta görülen yüzü, 14 Temmuz’daki ayrıntılı olarak incelenecek.Bu görüntüde, Plüton’un ekvatorunun yakınında yer alan ve “balina” adı takılan büyük karanlık bölge ile 2.000 kilometrelik bir alana yayılan ve şekli kalbi andıran parlak bölge görülüyor.


FOTOĞRAFLAR BİRAZ BULANIK AMA…


New Horizons, Plüton’a en fazla yakınlaştığı noktada yüzeyden 12.500 km. yukarıda olacak. O noktada uzay aracındaki yüksek çözünürlü Lorri kamerasıyla daha iyi görüntüler elde edilmesi umuluyor. Bu sayfadaki görüntü de Lorri’den kaynaklanmakla birlikte, renk verileri uzay aracındaki diğer kamera Ralph ile sağlandı.


New Horizons aracının araştırmacılarından, Colorado’daki Güneybatı Araştırma Enstitüsü görevlisi Dr. John Spencer, “Fotoğraflar hala biraz bulanık ama yine de Plüton’a dair şimdiye kadar gördüğümüz en iyi resimler bunlar. Ve daha da iyi görüntüler elde edeceğiz.” dedi. Dr. Spencer, “Fotoğraflar halen sadece Plüton’un gayet tuhaf olduğunu gösteriyor. Son derece karanlık ve son derece parlak olan bölgeleri var. Ve bunların ne olduğunu henüz bilmiyoruz.” dedi.


“GELECEK SALI 500 KAT DAHA İYİ
FOTOĞRAFLAR ELDE EDECEĞİZ”


Dr. Spencer ve grubundaki araştırmacılar ortak düşüncesi, en parlak alanların donmuş karbon monoksit olabileceğini, karanlık kuşağın ise morötesi ve kozmik ışınlarla Plüton’un atmosferinde yanmış olan hidrokarbon kalıntıları olabileceği ihtimali ama bütün bunlar şimdilik birer tahminden öteye geçmiyor. Dr. Spencer, “Gelecek Salı, Plüton’a en yakın noktaya ulaştığmızda bundan 500 kat daha iyi fotoğraflar elde edeceğiz.” diyor.


New Horizons uzay aracı “cüce gezegen”e ulaştığında saniyede 14 kilometreye yakın bir hızla yol alıyor olacak. Bu hız, aracın gezegenin yörüngesine girebilmesi için gerekenin çok fazla üzerinde. Uzay aracı bunun yerine otomatik şekilde önceden planlanmış keşif uçuşu gerçekleştirecek ve 2.300 km. genişliğindeki “cüce gezegen” ile Charon, Styx, Nix, Kerberos ve Hydra adlı ayları arasından geçerken olabildiğince çok sayıda fotoğraf ve diğer veriyi toplayacak.

New Horizons’ın Plüton’un bunca yakınına ulaşması, Mariner 4 adlı Amerikan uzay aracının ilk kez başarıyla Mars gezegeninin yakınından geçmesinin 50. yıl dönümünde gerçekleşecek. Karşılaştıracak olursak New Horizons, Mariner’in Mars’ta topladığının 5.000 katı veri derleyecek.

New Horizons’ın zorluğu topladığı verileri Dünya’ya geri gönderebilmesindeki zorlukta yatıyor. Plüton dünyadan 4,5 milyar km.’den fazla bir uzaklıkta. Önümüzdeki günlerde elde edeceği bilimsel verileri göndermesi 16 ayı bulacak.



Kaynak

__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
başardılar, bunu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.