Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Bir Yudum İnsan > Bilimsel Çalışmalar ve Haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 12.02.2016, 02:57   #1
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Tarihe Geçecek Önemli Bir Gelişme; Kütleçekim Dalgaları İlk Kez Gözlemlendi

Nihayet resmi! Einstein'ın 1916'da varlığını tahmin ettiği kütleçekim dalgaları tarihte ilk kez gözlemlendi. LIGO araştırmacılarının düzenlediği toplantıda bu anlara şahitlik etme fırsatı yakaladık.

LIGO'nun kütleçekim dalgalarını keşfettiğine dair çıkan söylentiler sonunda resmiyete kavuştu..

TSI 17.30'da başlayan toplantı da LIGO'dan birçok araştırmacı yer aldı. Ünlü fizikçi Kip Thorne'un da katıldığı basın toplatısında sahneye çıkan ilk kişinin cümlesi, hayli heyecanlı bir şekilde, "kütleçekim dalgalarını keşfettik" oldu. Keşif hakkında birçok bilginin verildiği toplantıda gözlemin öneminin üzerinde de bolca duruldu. Keşfin astronomi bilimi için ifade ettiği anlamı; Galileo'nun teleskopla uzayı izlemeye başladığı ana benzeten araştırmacılar, evrenin anlamlandırılması yolunda bu anın çok büyük bir adım olduğunu belirttiler.

LIGO'nun ilk kez 14 Eylül 2015 tarihinde gözlemlediği kütleçekim dalgalarının kaynağı; 1.3 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan yaklaşık 30 güneş kütlesindeki iki kara deliğin çarpışıp birleşmesiydi. LIGO araştırmacılarından Eric Thrane, bu çarpışma için, şu ana kadar kaydedilen en şiddetli olay olduğunu söyledi. Gözlemlenen dalgaların, kara deliklerin dev boyutlarına rağmen oldukça küçük olması da adeta kütleçekim dalgalarını belirlemenin neden bu denli zor olduğunu ortaya koyar nitelikteydi.

Basın toplantısının başlarında kürsüye çıkan LIGO araştırmacısı David Reitze, şöyle konuştu:"Kütleçekim dalgaları nihayet keşfedildi ve evreni gözlemleyebileceğimiz yepyeni bir penceremiz oldu. Bu keşif, uzayı anlamlandırma şeklimizi tamamen değiştirecek. Ayrıca Einstein'ın haklı olduğunu da nihayet kanıtlamış olduk."

Gözlemlenen dalganın ölçümlerine de yer verilen basın toplantısında ayrıca kütleçekim dalgalarının ürettiği sesi de ilk kez duyabilme şansı yakaladık.

Konferansın son kısmında basın mensupları, LIGO araştırmacılarına soru sorma fırsatı da yakaladılar. "Gözlemlerin devamı gelecek mi? yoksa bu yalnızca şans eseri gerçekleşen bir şey miydi?" şeklinde sorulan bir soruya araştırmacıların yanıtı şöyle oldu:"Evet! gözlemler devam edecek. Fizikçiler bu yıl içerisinde birkaç kütleçekim dalgası da gözlemleyebilecekler. Gözlemlerin hassasiyetini ve okuma kabiliyetimizi de artıyoruz"

Keşfin zaman yolculuğunu mümkün kılabileceği yönündeki söylentilerle ilgili bir soruyu ise ünlü fizikçi Kip Thorne cevapladı:"Bu keşif, uzayzamanı daha derin bir şekilde anlayabilmemizi sağlayacak. Maalesef zaman yolculuğunu mümkün kılabileceğini düşünmüyorum, öyle olmasını isterdim ama bu tamamen farklı bir şey."

Geçtiğimiz Eylül ayından beri sosyal medyada dolanan söylentiler böylece nihayet resmiyete kavuşmuş oldu. National Science Foundation'ın (Ulusal Bilim Vakfı) YouTube adresi üzerinden canlı yayınlanan toplantıda, son yılların en büyük keşfi açıklandı. Kütleçekim dalgalarının gözlemi, astronomide yepyeni bir dönemin başlangıcı olacak. Uzay-zaman bükülmesini ve kütleçekim dalgalarını daha iyi anlayabilmek için aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz.

__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.02.2016, 03:01   #2
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarihe Geçecek Önemli Bir Gelişme; Kütleçekim Dalgaları İlk Kez Gözl

ABD’deki California Teknoloji Enstitüsü, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve LIGO Bilimsel İşbirliği Kurumu’na bağlı bilim insanları, bugün Massachusetts eyaletindeki Washington kentinde bir basın toplantısı düzenledi.

İşte 6 soruda insanoğlunun uzaya bakışını değiştirecek bu büyük keşif:

1) Albert Einstein’ın teorisi neydi? Neden önemli?


Einstein’ın çığır açan genel görelilik teorisine göre yerçekimi, maddenin varlığı nedeniyle uzay ve zamanın bükülmesi anlamına geliyor. Einstein 1916’da bu teorinin bir uzantısı olarak, yerçekimsel dalgaların varlığını savunmuştu. Ancak bugüne kadar bu dalgaların varlığına dair doğrudan bir kanıt bulunamamıştı.


Yerçekim dalgalarının iki boyutlu temsili görüntüsü

2) ABD’deki bilim insanları neyi araştırdı?


ABD hükümetinin bağımsız bir kurumu olan Ulusal Bilim Vakfı, LIGO projesini başlattı. ABD’nin Louisiana ve Washington eyaletlerine iki dev lazer dedektörü kuruldu. Bilim insanları bu aygıtlarla Dünya’ya 1.3 milyar ışık yılı uzaklıktaki iki kara deliği mercek altına aldı.


Louisiana'daki LIGO dedektörü


3) Gözlemler sonucunda ne bulundu?


Son derece yoğun nesneler olan, Güneş’in yaklaşık 30 katı büyüklüğündeki bu karadelikler, birbiri etrafında dönüp çarpışmıştı. Bu çarpışmanın bir sonucu olan yerçekimsel dalgalar, ABD’deki dedektörler tarafından ilk kez 14 Eylül’de saptandı. Son aylarda süren ek çalışmaların ardından bugün bu keşif ilk kez dünyaya duyuruldu.

4) Bu dalgalar neden 100 yıl önce tespit edilemedi?

Yerçekimsel dalgaları tespit etmek için bir protondan 10 bin kat küçük bir hassasiyete sahip 4 kilometrelik lazer ışınları gerekliydi. LIGO projesiyle bu aygıta ilk kez sahip olundu. Bu dalgalar geçmişteki teleskoplarla “görülemezdi.”

5) Yerçekimsel dalga nasıl bir şey?


Yerçekimi, ışık gibi dalgalar halinde ilerliyor, ama ışığın aksine radyasyon yaymak yerine, uzayın kendisinde dalgalanmalar yaratıyor. LIGO lazer dedektörleri, ışık hızında ilerleyen bu dalgaların ses sinyaline dönüştürülüp kaydedilmesine imkan sağladı. Reuters’a konuşan MIT bilimadamı Matthew Evans, “Karadelikten yayılan ve Dünya’ya gelen sinyalleri hoparlöre bağladık. 'Vuup' sesini duyduk” diyor.

6) Peki bu keşif ne işimize yarayacak?

Belki yarın televizyon veya cep telefonu gibi hayatımızı kolaylaştıracak bir icada dönüşmese de bu keşif bilimde tam bir çığır. Çünkü kainatla ilgili tüm bilgilerimiz, radyo dalgaları, ışık, X ışınları, gamma ışınları ve kızılötesi ışınlar gibi elektromanyetik dalgalardan oluşuyor. Bu dalgaların hepsi evrende ilerlerken kesintiye uğrayabildiğinden, 'uzayın hikayesini' bugüne kadar hep parça parça, eksik halde öğrenebiliyorduk.

KAİNATIN TÜM HİKAYESİNİ ÖĞRENECEĞİZ

Yerçekimsel dalgaların saptanması sayesinde artık astronominin elinde yeni ve çok önemli bir araç var. Bu sayede “kainatın hikayesini” yakında bir bütün olarak öğrenebiliriz. Kainatın ilk dönemine ait hiç bilmediğimiz verilere ulaşabilir, esrarını koruyan karadelikleri ve nötron yıldızlarını daha iyi anlayabiliriz. Penn Üniversitesi’nden Abhay Ashtekar’a göre “Bu gerçekten, gerçekten heyecan verici bir olay. Kainata yeni bir pencere açılıyor”.

__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.02.2016, 03:24   #3
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarihe Geçecek Önemli Bir Gelişme; Kütleçekim Dalgaları İlk Kez Gözl

Artık yer çekimi teleskobunu görürmüyüz bilemeyeceğim.. ^^
__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.02.2016, 14:04   #4
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarihe Geçecek Önemli Bir Gelişme; Kütleçekim Dalgaları İlk Kez Gözl

Teknoseyir Ekibi sizin için yorumluyor..

Forum Gerçek Flash Dosyası

__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
dalgaları, geçecek, gelişme, gözlemlendi, kütleçekim, Önemli, tarihe


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.