Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Bir Yudum İnsan > Bilimsel Çalışmalar ve Haberler


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 20.12.16, 19:27   #1
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 7760
Mesajlar: 29,036
Ettiği Teşekkür: 107217
Aldığı Teşekkür: 155160
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Gıda Işınlama: Raf Ömrünü Uzatırken İnsan Sağlığını Tehdit Ediyor mu?

Gıda Işınlama: Raf Ömrünü Uzatırken İnsan Sağlığını Tehdit Ediyor mu?


Türkiye'de 1999'dan beri yasal olarak, bazı gıdaların raf ömrünü uzatan bir yöntem kullanılıyor; ışınlama. Muhtemelen şu an mutfağınızda bulunan baharatların, bazı taze sebze ve meyvelerin, patatesin, soğanın, baklagillerin paketlerinde şimdiye kadar fark etmediğiniz 'radura' işareti var. Belki de bu işareti daha önce gördünüz ama size muhtemel bir tehlikeyi çağrıştırmadı. Peki faydalı olduğunu düşündüğünüz bu gıdaların ışınlandığını yani iyonize radyasyona maruz kaldığını bilmek aklınızda bir soru işareti oluşturur mu?



GDO ile ilgili tartışmalar henüz bitmemişken, aslında ondan daha eski tarihlerde karşımıza çıkan ‘gıda ışınlama yöntemi’nin muhtemel sorunları ve tehlikeleri de gıda sağlığı açısından önemli bir tartışma konusu. Dünya genelinde 50 ülkede bu yöntem uygulanırken pek çok Avrupa ülkesi bu yöntemden vazgeçmeye başladı. Hatta Almanya, 2. Dünya Savaşı sırasında askerlere temin edilen erzakların uzun süre dayanması için ışınlama yöntemini kullanırken hemen sonrasında bu yöntemden vazgeçti. Peki neden? Tüketiciler şu an mutfaklarında, en az bir türde ışınlanmış gıda olduğunun farkındalar mı? Işınlama yöntemi ismi ve sembolü bakımından tüketicilere yeterli uyarıyı yapıyor mu? Ekonomideki yeri ne derece önemli?

Bugün Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde uygulanan ‘Gıda Işınlama Yöntemi’, gıdayı iyonize radyasyona maruz bırakarak, raf ömrünü uzatmayı ve bazı zararlı mikroorganizmaları yok etmeyi hedefliyor. Yöntemin insan sağlığına olan etkisi ise en önemli sorun. Bu konuda kesin bir yargıya varamayacağımızı söyleyen uzmanların ortak görüşü ise; tüketicilerin bu gibi konularda bilinçlenmesi gerektiği.

Gıda ışınlama yöntemi, Türkiye’de 1994 yılından beri 2 adet gama ışınlama tesisi tarafından uygulanıyor. Bu tesislerden biri Ankara’da bulunan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) Sarayköy yerleşkesindeki tesisi, diğeri ise özel sektöre ait Co 60 kaynaklı bir gama ışınlama tesisidir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 06.11.1999 tarihinde 23868 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Gıda Işınlama Yönetmeliği’ ile; gıdalara uygulanan ışınlama işleminin amacı, esasları, resmi kontrolleri ve etiketlerdeki yeri gibi konularda, uygulayan tesislere ve gıda firmalarına yasal bir çerçeve çiziyor. Ayrıca Bakanlığın, 9.11.2016 tarihinde yayınladığı ve 07.12.2016 tarihine kadar görüşe açtığı taslak ile, yönetmelikte bir revizyona gideceği de anlaşılıyor.

HANGİ GIDALARA UYGULANIYOR?

YÖNETMELİKTE YER ALAN EK-1
GIDA GRUPLARINDA BELİRLİ TEKNOLOJİK AMAÇLARA GÖRE UYGULANMASINA İZİN VERİLEN IŞINLAMA DOZLARI:


BİR GIDANIN IŞINLANDIĞINI NASIL ANLARIZ?



Marketlerden aldığınız gıdaların paketlerindeki bu işarete hiç dikkat ettiniz mi? Uluslararası kabul görmüş olan ‘RADURA’ adı verilen bu sembol, gıdanın ışınlandığını ifade ediyor. Bu konuda dile getirilen; işaretin şekli ve rengi bakımından yeterince uyarıcı olmadığı konusundaki eleştirilere karşın, insanların etiket okuma alışkanlığını kazanması ve bu gibi işaretlerin anlamları konusunda bilinçlenmesi gerektiği uyarısı yapılıyor. Aldığınız gıdanın, gıda ışınlama yönetmeliğindeki; “Tüketiciye ve toplu tüketim yerlerine ulaşacak ışınlanmış ürünlerde, etiket üzerinde “Işınlanmıştır” veya “Işınlama İşlemi Yapılmıştır” ifadesinin yanında Ek-2’de verilen yeşil renkli uluslararası gıda ışınlama sembolünün kolayca görülebilir şekilde etiket üzerinde bulunması zorunludur.” ifadesine uygun olarak paketlenip paketlenmediğini, etiketine bakarak kontrol edebilirsiniz. Ayrıca gıdanın tamamı ışınlanmamış, sadece bileşenlerinden bir kısmı ışınlanmışsa yönetmelikte bununla ilgili bir maddeye de yer verilmiş: “Gıda bileşenlerinden birisi ham veya çiğ iken ışınlanmış ise içindekiler bölümünde verilirken bu bileşenin yanında hangi dozda ışınlandığı belirtilir.” Tabi bu noktada, gıdayı üreten firmanın, ışınlama yöntemini kullandıysa, yönetmeliğe bağlı kalıp gerekli uyarıyı pakette yaptığını var sayıyoruz. Aksi halde tüketicinin bunu gıdaya dışarıdan bakarak ya da tadarak fark etmek gibi bir şansı yok.

TAEK’de (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) çeşitli görevlerde bulunmuş ve 2013’ten beri Radyasyondan Korunma Uzmanları Derneği Başkanlığını yürüten Gönül Buyan, bir üründen şüphelenildiği takdirde, konu ile ilgili TAEK’e ve Bursa’da bakanlığa bağlı olarak kurulan bir laboratuvara başvurulabilindiğini söylüyor.

Tüm Aktar Baharatçı Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği (TABDER) Başkanı Ayhan Ercan ise “Marketlerden şüphelendiğimiz birkaç numune topladık ve bakanlığa gönderdik ancak bir cevap alamadık. Açıkçası radyasyon verilen bazı ürünlerin üzerinde ışınlama işaretinin konmadığına dair şüphelerimiz var. Çünkü Türkiye’de bunu ölçecek, ne özelde ne de bakanlıkta, akredite bir laboratuvar yok. Eğer ışınlama yöntemi ile ilgili bir yönetmelik yayınlıyor ve bunun şartlarını belirliyorsanız, sonra da uygulamayı kontrol edemiyorsanız burada tartışılması gereken önemli bir durum vardır. Radyasyonu veren kişi hata yapabilir ya da özel sektördeki çalışanlar bunu kişisel ilişkileri için kullanabilir.” diyerek bu konudaki endişesini dile getirdi.

Gıdalara ışınlama yöntemini uygulayan Gamma Pak’ın İşletici Müdürü Tuğba Günaydı, bu eleştirilere şöyle karşılık verdi; “Tesisimiz Uluslararası Atom Enerjisinden tescilli, Avrupa Birliği'nden hem gıda ışınlama konusunda hem de tıbbi ürünlerin sterilizasyonu konusunda onay almış ayrıca Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TAEK tarafından sürekli denetlenen bir kuruluştur. Gıdaların ışınlanmasında en önemli rol oynayan etken dozdur ve tüm işlemler Gıda Işınlama Yönetmeliği’nde belirtilen gıda gruplarına uygulanan doz limitleri göz önüne alınarak yapılmaktadır.”
__________________
Canan Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.12.16, 19:37   #2
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 7760
Mesajlar: 29,036
Ettiği Teşekkür: 107217
Aldığı Teşekkür: 155160
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Gıda Işınlama: Raf Ömrünü Uzatırken İnsan Sağlığını Tehdit Ediyor mu


Gıda ışınlama yöntemi, insan sağlığını tehdit ediyor mu?

Gıda ışınlama işleminin insan sağlığına etkisi bakımından en çok dile getirilen tehlike, kanser. İşlemin; gıdadaki bazı canlıları, mutasyona sebep olarak zararlı hale getirebilmesi, gıda zehirlenmesine neden olabileceği, bazı kanserojen tehlikeler barındıran aflotoksinlerin üremesine neden olduğu, gıdanın ve insanın DNA'sında kanser oluşumuna neden olabilecek değişimler yaratıp yaratmadığı gibi konularda endişeler mevcut. Uzmanlar bu konuda ne diyor?

"Gıdanın ışınlanması 'kesinlikle' zararsızdır" diyebilir miyiz?


Radyasyondan Korunma Uzmanları Derneği Başkanı Gönül Buyan, dünyadaki gittikçe artan nüfusun beslenme ihtiyacını karşılamak için gıdaların uzun süre korunması zorunluluğuna değinirken yöntemin bu amaçla şart olduğu vurgusunu yaptı. Buyan aynı zamanda “‘Bu gıdaların izin verilen standart limitlerinde ışınlanması durumunda tüketilmesinin kesinlikle hiçbir zararı yoktur’ demek mümkün değildir. Fakat aynı şekilde çok zararlıdır diye de bir şey de söylenemez. Her zaman en doğrusu ürünü taze olarak tüketmektir.” şeklinde konuştu.

Buyan sözlerine şöyle devam etti; “Işınlama, gıdalarda kanserojenik yeni moleküllerin oluşumuna neden olabilir. Ama bu tür bir sonucu, abartılı yorumlarla korku içinde yaşamak doğru değildir. Bahsedilen kanser tehlikesi gıdaların kimyasal maddeler yardımıyla uzun süre muhafazası nedeniyle çok yaygın kullanılmasından da kaynaklanabilir. Devlet görevlilerinin, işin bu tarafını da ciddiyetle incelemesi gerekmektedir. Dünyada çıkar odaklarının, kendi verdikleri zararın göze batmaması için başka konuları sürekli gündemde tutarak hedef saptırdıklarını unutmamak gerekir.

Özet olarak genel anlamda toplum bireyleri ne yediklerini bilemezler. Bilmeleri de gerekmez. Devletin, halkının yediği her şeyi her boyutuyla denetleme yükümlülüğü ve sorumluluğu vardır.”
__________________
Canan Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.12.16, 19:48   #3
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 7760
Mesajlar: 29,036
Ettiği Teşekkür: 107217
Aldığı Teşekkür: 155160
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Gıda Işınlama: Raf Ömrünü Uzatırken İnsan Sağlığını Tehdit Ediyor mu

Gıda Işınlama Yönteminin Amacı Ne? Işınlama Yöntemi Gıdanın Besin Değerini Etkiliyor mu?


Işınlama, bir gıda koruma yöntemi olarak, gıdadaki bazı zararlı organizmaları öldürürken onun raf ömrünü de uzatıyor. Ticari anlamda pek çok faydaları olan bu işlem, gıdanın besin değerini öldürüyor mu? Örneğin vitamin değeri yüksek diye aldığınız bir pul biberin, iyonize radyasyona maruz kalması onu etkiler mi? Bu gıdaları sürekli tüketmek, besin yetersizliğine neden oluyor mu? Peki neden bazı Avrupa ülkelerinde organik gıdaların yanına ışınlanmış gıda koymak yasak?



Gıda ışınlama yönteminin, yapılan araştırmalar sonrasında WHO (Dünya Sağlık Örgütü), FAO (Gıda ve Tarım Örgütü), IAEA (Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu) gibi uluslararası kuruluşlar ve çeşitli ülkelerin de değerlendirmeleriyle 1980’li yıllardan beri birçok ülkede kullanıldığını belirten Radyasyondan Korunma Uzmanları Derneği Başkanı Gönül Buyan, işlemin esas olarak “Gıda kökenli hastalık yapıcı E.Coli, Salmonella, Campylo-bacter, Listeria türündeki mikroorganizmaları yok etmek, gıdalarda filizlenmeyi ve olgunlaşmayı engellemek, gıdalara zarar veren böcek, parazit oluşumunu önlemek ve gıdaların raf ömrünü artırmak” amacıyla kullanıldığını söyledi. Buyan bu yöntemin, sterilizasyon amacından daha çok gıdaların korunmasına yönelik başvurulan bir yöntem olduğunu da sözlerine ekledi.,

Gıdaların ışınlanması ile ilgili araştırmacıların ve tüketicilerin aklındaki en önemli sorular ise şunlar: Işınlama, gıdanın besleyici yönden değersizleşmesine neden oluyor mu ve en önemlisi de bu yöntem, tüketildiği anda ya da zamanla insan sağlığını tehdit edecek boyutta etki ediyor mu? Tüm Aktar Baharatçı Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği (TABDER) Başkanı Ayhan Ercan, yöntemin özellikle baharatlarda çokça kullanıldığını belirterek tehlikeleri konusunda şu açıklamalarda bulundu; “Dünyadaki uygulamalara ve araştırmalara dayanarak ulaştığım şahsi kanım; sistematik olarak ışınlanmış gıdayı, kuruyemişleri, baharatları, bakliyatları, etleri, balıkları tüketen insanların vücudunda radyasyon birikeceği yönünde. Bu durumun kanser vakalarını daha da artıracağını göreceğiz.”

IŞINLAMA YÖNTEMİ, GIDANIN BESİN DEĞERİNİ ETKİLİYOR MU?



Yöntemin gıdaların besin değerinde bir değişiklik yapıp yapmadığı konusuna Buyan, “İzin verilen sınırlarda gıda ışınlandığı zaman, gıdalarda bir miktar besin değeri kaybından söz edilebilir. Ama bu durum gıdanın değerini tamamen yitirmesi anlamına gelmez. Bu uygulamalar eğer gıdayı daha temiz bir yöntemle saklama olasılığınız yoksa önerilir.” Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nuray Güngöroğlu ise, bir gıdanın doğal ortamından toplandığı andan itibaren küflenme, bozulma, toksin üretme gibi tehlikeler barındırdığını ve bu tehlikeler oluştuktan sonra hiçbir yöntemin gıdayı eski haline getiremeyeceğini belirtiyor. Güngöroğlu, hemen tüketilmeyen ve ticari olarak toplanan ve depolanan fazla miktardaki gıdayı korumak için kullanılan en önemli yöntemin bu olduğunu belirtti. Güngöroğlu ayrıca, “Gıdadaki C, A ve E vitaminleri ve B vitamini grubundan Tiamin, ışınlanma işlemine karşı hassaslar. Ama bunlar zaten güneş ışınlarına karşı da hassas. Yapılan araştırmalarda ışınlama sonucu gıdalardaki C vitamini kaybına bakılmış ve yüzde 50’lik bir kayıp olduğu tespit edilmiş. Fakat bu yüzde 50’lik kayıp, aynı zamanda gıda hiçbir işlem görmediğinde, 4-6 hafta depolanma süreci sonuda da oluşabilecek bir kayıp.” dedi.
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nde Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar‘a bu soruyu yönelttiğimizde ise, yöntemin geniş zamanda beslenme yetersizliğine neden olabileceğini vurgulayarak şu cevabı verdi:

“Biz ilk başta bu yöntemi masum sanıyorduk. Bir dönem bitkilerde farklı soylar elde edilmekte kullanıldı. Sonra gıdaları saklama konusunda uygulamaya karar verdiler. Bu yöntem gıdada kullanıldığında değişiklikler yaratıyor ve insan sağlığına zararlı olup olmadığı tam bilinmiyor. Ayrıca gıdalardaki aromatik maddeler kırılgan olduğu için bu ışınlarla etkileşime giriyor. Ben ileride yaratabileceği muhtemel zararları için kanserin yanında beslenme yetersizliğini de görüyorum. Çok gerekli bir yöntem olduğunu düşünmüyorum. Birçok ülkenin uyguladığı bu yöntem olsa da biz uygulamak zorunda değiliz.”
Gıda ışınlamasının besin değerine olan etkisi hakkında bilgi veren Ercan ise; “Sağlık için tüketilen ürünlerde enzim ve antioksidanlar çok kıymetlidir. İnsanlar, bu besinler için avuç dolusu para dökerken, siz bunların faydalarını ışınla yok ediyorsunuz. Etiket bilinci olmadığı için de insanlar bunu fark etmiyor. ‘Ben yaban mersini aldım, çok sağlıklı’ diyorlar ama ışınlandıysa içindeki faydalı enzimlerin yok olduğunun farkında değiller.” şeklinde konuştu.
Aynı konuya Gamma Pak İşletici Müdür Tuğba Günaydı‘nın bu soru ile ilgili açıklaması ise şöyle; “Işınlanan ürünlerin çok büyük bölümü baharatlar. Türkiye’de tüketilen ışınlanmış baharatlar tüm tüketimin % 5'inden azdır. Tükettiğimiz gıdalardaki baharat miktarını da hesaba katarsak beslenme yetersizliği ile ilgili bir iddia anlamsız olacaktır. Uluslararası Uzay İstasyonundaki astronotların gıdaları NASA tarafından çok yüksek dozlarda ışınlanmaktadır. Beslenme sorunu yaratmayacağı da Eksperler komitesi raporlarında belirtilmektedir.”

IŞINLANAN GIDALAR, DİĞER İŞLEM GÖRMEMİŞ GIDALARI ETKİLİYOR MU?

Konu ile ilgili olarak Ercan, “Fransa’da ve İngiltere’de organik ürünlerin olduğu raflara ışınlanmış gıda koyamazsınız.” şeklinde konuştu. Ercan’a göre bu ışınlar, gıdalarda uzun süre kalıyor ve sadece uygulanan gıdalarda kalmıyor, yayılıyor.

Ancak aynı soruya Güngöroğlu gibi Buyan da aksi bir yanıt veriyor. Buyan böyle bir etkinin kesinlikle söz konusu olmadığını belirterek şu örneği verdi: “Güneşte kalıp kızarmış birinin, yanındaki kişinin kızarmasına neden olmasının imkansız olması gibi bu da imkansız. Işınlanan ürünler hiçbir şekilde ışın kaynağı ile temas etmez, ürünlere radyoaktif madde bulaşmaz ve ürünler radyoaktif hale gelmez.”

Günaydı da buna ek olarak “Işınlama esnasında kullanılan ortalama enerji 1,25 Mev düzeyindedir. Dolayısıyla bu enerji aralığının bir ürünü radyoaktif yapması mümkün değildir.” açıklamasını yaptı.
__________________
Canan Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
ediyor, gıda, işınlama, ömrünü, sağlığını, tehdit, uzatırken, İnsan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.